Hašek: Německo z nás udělalo idioty. A vyhlásit krizový stav?

17.09.2015 9:32

ROZHOVOR Jihomoravský hejtman Michal Hašek (ČSSD) je připraven v případě potřeby od vlády tvrdě vyžadovat ochranu hranic. Do budoucna nevylučuje ani výjimečný stav, k jakému dospělo nyní Maďarsko. Pohrůžky sankcemi zemím V4 považuje za vydírání a kladně hodnotí, že je naše vláda pevná v odmítavém postoji k povinným kvótám.

Hašek: Německo z nás udělalo idioty. A vyhlásit krizový stav?
Foto: Hans Štembera
Popisek: Michal Hašek a Bohuslav Sobotka

Jaký dopad na situaci ohledně běženců bude mít podle vás aktuální uzavření hranic na jih od našeho území?

Jihomoravský kraj musí být připraven na variantu, že běženci využijí trasu přes jižní Moravu směrem do Německa. Ochranu hranic a bezpečnost našich obyvatel musí zajistit stát, a to budu na jižní Moravě jako hejtman tvrdě vyžadovat hned, jakmile to bude zapotřebí. Cílovým rájem pro běžence není Česká republika, ale Německo díky dřívějším prohlášením paní kancléřky Merkelové.

Jak hodnotíte přístup města Brna, které deklarovalo vstřícnost vůči uprchlíkům? Koordinujete nějak v této věci postup?

V rámci krizového štábu kraje jsem samozřejmě v kontaktu s primátorem města Brna. Obecně je úkolem pro celou naši společnost najít vhodný přístup k integraci těch, kteří nejsou ekonomickými migranty, ale jsou skutečně ohroženi válkou. Už nyní se hlásí řada dobrovolníků, neziskovek, církve, města, obce, i kraj, že mohou pomoci. Jsme zřizovatelem Jihomoravského regionálního centra pro podporu integrace cizinců. Migraci řeší stát, kraj či město Brno může pouze poskytovat součinnost.

Maďarsko vyhlásilo krizový stav. Čeká nás v budoucnosti něco podobného?

Nevylučuji to.

Je připraven Jihomoravský kraj na podobné kritické situace?

Ano je. Jsem v neustálém kontaktu s ministrem vnitra i premiérem. Krizový štáb i Bezpečnostní rada kraje jsou v pohotovosti. Začali jsme se na zvýšený příliv migrantů připravovat už před několika týdny. Tajemníci krizových štábů obcí s rozšířenou působností měli zmapovat možnou humanitární pomoc pro uprchlíky či ubytovací kapacity ve svých regionech. Sešel jsem se s představiteli Českého červeného kříže. Znovu ale opakuji, že kraj může poskytovat pouze součinnost vládě.

O čem podle vás svědčí to, že nejdříve kancléřka Merkelová přišla s velkorysou nabídkou poskytnutí azylu pro osm set tisíc tisíc běženců, a teď Německo kvůli masivní invazi uprchlíků do Evropy dočasně zavedlo kontroly na hranicích s Rakouskem?

Německo tak z nás udělalo „užitečné idioty“.

Zavádět plošné kontroly podle ministra zahraničí Lubomíra Zaorálka není u nás potřeba. Co si o tom myslíte? Nepůjdou běženci k nám?

Se situací se průběžně seznamuji i přímo na hranicích jižní Moravy a Dolního Rakouska. Zatím plošné kontroly nejsou zapotřebí, ale předpokládám, že při změně situace budou neprodleně zavedeny. Jezdím k hranicím často a zatím není třeba okamžitě uzavírat hranice. Na rakouské ani slovenské straně nejsou vidět zástupy uprchlíků valících se do republiky. Zavírat hranice by teď (16. září) byla neadekvátní reakce, která by měla spíše negativní dopady na Českou republiku i Jihomoravský kraj, a to mnohahodinové fronty na hraničních přechodech, kolaps osobní i mezinárodní autobusové i vlakové přepravy. Policie zajišťuje zvýšený dohled na hraničních přechodech a státní hranici, a to včetně monitoringu zelené hranice Leteckou službou Policie ČR.

Je aktuální stav s uprchlíky v Německu udržitelný, když tábory vznikají všude, na čerpacích stanicích atd. Bude vůbec tento stav zvládnutelný? Co když zkolabuje?

To je spíše otázka na německé úřady a instituce, resp. na jejich protějšky na státní úrovni u nás. Jde o situaci, kterou z úrovně kraje řešit nemůžeme.

Jak vnímáte pohrůžku sankcemi zemím, jež odmítají kvóty? Jak by se k tomu měla zejména Visegrádská čtyřka postavit?

Vydírání určitě nepatří k evropským hodnotám. Je nutné zachovat současný jednotný postoj V4. Je dobře, že je naše vláda pevná v odmítavém postoji k povinným kvótám (má i opoziční podporu) a že je vláda bezpečnostně připravená na všechny eventuality vývoje až po možné nasazení Armády ČR.

Objevují se názory, že obnovení kontrol na německo-rakouské hranici kvůli přílivu běženců do Německa, je začátek konce schengenského prostoru. Jaká je podle vás budoucnost Schengenu?

To ukáží nejbližší týdny a měsíce, především mimořádný summit EU. Nyní je předčasné něco předvídat.

Kde vidíte hlavní rizika imigrační vlny pro Evropu jako celek?

Migrace může polarizovat společnost a vést k rostoucímu napětí. Není zcela úplně vyloučeno, že by mohlo v horizontu let v některých zemích dojít až občanské válce.

Je islám pro západní kulturu ohrožením?

Je to spíše výzva pro Evropu, aby nezapomínala na své kořeny.

Co byste řekl na argument, že většina muslimské komunity není nebezpečná a nepředstavuje přítěž pro sociální systém?

Informace z bezpečnostních služeb hovoří o nebezpečí infiltrace migrantů lidmi napojenými na terorismus. Je proto důležité vědět, kdo k nám přichází. Bylo by pošetilé se domnívat, že Islámský stát nevyužívá současného zmatku. S touto skutečností je nutno počítat.

Jaká je vaše predikce budoucnosti Evropské unie? Lze předpokládat, že vznikne nějaké méně byrokratické uskupení?

Je to možné, ale půjde to velmi ztuha, právě kvůli už zavedené byrokracii.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: David Daniel

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Dvě loutky. Páprda a...“ Vyoral pustil peklo na Bidena s Fialou

15:00 „Dvě loutky. Páprda a...“ Vyoral pustil peklo na Bidena s Fialou

PÁTEČNÍ ZÚČTOVÁNÍ TOMÁŠE VYORALA – Po návštěvě premiéra Petra Fialy v Bílém domě se z řad jeho podpo…