Haškovský předák o ČSSD: Vítězové utlačili poražené. Pobavilo mě, jak někteří demonstrovali za Sobotku

06.01.2014 12:54

ROZHOVOR Nedávno zvolený šéf jihomoravské ČSSD Zdeněk Dufek mluví s ParlamentnímiListy.cz o vyhrocené situaci a vlivových skupinách ve straně. Mimo jiné jsme se ho také ptali, zda se bude soudně bránit nařčení šéfa ČSSD Sobotky, že je šíbr, manipulátor a Haškův jihomoravský kmotr. Předseda jihomoravské sociální demokracie také prozradil, jak v rámci vnitrostranického boje docházelo v roce 2011 k vytlačování jedné stranické skupiny druhou a jaké byly největší chyby nedávné předvolební kampaně.

Haškovský předák o ČSSD: Vítězové utlačili poražené. Pobavilo mě, jak někteří demonstrovali za Sobotku
Foto: Archiv
Popisek: Předseda jihomoravské ČSSD Zdeněk Dufek

Anketa

Jste rádi, že pravděpodobně vznikne Sobotkova vláda složená z ČSSD, ANO a KDU-ČSL?

15%
85%
hlasovalo: 9523 lidí

Pane Dufku, jaká je momentální situace uvnitř jihomoravské sociální demokracie? Jak to cítíte jako její předseda?

Pokud mohu hodnotit situaci po prvním zasedání předsednictva, které bylo koncem roku, tak bych řekl, že situace je velmi pracovní. Rozdali jsme si úkoly a hodláme je plnit.

Vaše krajská konference nějak rozdala karty a mě zajímá vaše osobní pozice… Byl jste zvolen předsedou krajského výboru. Jaké jsou první pocity?

Především odpovědnost. Uvědomuji si, kolik práce je ještě přede mnou, uvědomuji si, že organizace nebyla v dobré kondici, že vztahy byly napjaté a vyhrocené, že jsme se zaměstnávali hlavně sami sebou. Teď je potřeba to změnit a začít pracovat. Musíme začít dělat to, co od nás občané očekávají, to znamená politiku v jejich prospěch.

Čím to je, že byly tzv. vypjaté vztahy? Sociálním demokratům jde přece o jednu věc, alespoň my občané to tak vnímáme, čím se to stalo, že se takto vyhrotí vztahy?

Řekněme, že po sjezdu strany v roce 2011 nastoupila určitá tichá umenšovací taktika. Skupina lidí, která měla pocit, že patřila k vítěznému táboru, začala postupně vytlačovat a vytěsňovat druhou část. Princip loajality naprosto potlačil princip odbornosti.

Po všech těch zkušenostech s různými situacemi uvnitř strany a třeba i regionálních organizacích, do jaké míry věříte, nebo musíte věřit jednotlivým členům? Nemáte obavu z vlivů některých mocenských skupin?

Spektrum členů je velice široké, z hlediska věkové struktury, z hlediska profesního či vzdělanostního. Je důležité komunikovat se všemi, protože občanská společnost je koneckonců také pestrá. Také si přiznejme, že existuje v každé skupině určité procento lidí, se kterými se nedomluvíte nikdy a na ničem. Nebude to jednoduché. Ostatně, ukáže čas. Vlivové skupiny byly a budou.

Máte speciální metodu, jak komunikovat s členy?

Prostě se s nimi bavit. Chodit na zasedání, která probíhají, snažit se navštěvovat zasedání okresních výborů, chodit na kluby zastupitelů, pořádat členské aktivy, být mezi lidmi. Jedna z věcí, které jsem vyčítal bývalému krajskému vedení, bylo, že nikdo nenavštěvoval okresní organizace. Dělal jsem před tím, než jsem se stal krajským předsedou, předsedu okresního výkonného výboru Brno- venkov. Nepamatuji si, kdy naposledy nás někdo z bývalého krajského vedení na zasedání navštívil.

Co s vašimi členy, kteří se ocitnou v potížích se zákonem?

Také jsem mimo jiné akcentoval ve své nominační řeči to, že musíme přestat automaticky házet naše lidi přes palubu. Musím říct, že mně princip presumpce viny do značné míry začíná vadit. Máme řadu radních, kteří pro něco hlasovali, protože to prostě starosta předložil, oni se v té oblasti nevyznají, ti radní jsou občanským povoláním například lékaři či učitelé, nejsou to právníci, a najednou ejhle státní zástupce dovodí, že došlo ke spáchání trestného činu, je obviněna celá rada, třeba deset let zpětně, a my se máme tvářit, že ty lidi vlastně neznáme a házíme je přes palubu. To si myslím, že je špatně. Já samozřejmě chápu, že když je někdo přistižen na ulici s úplatkem ve formě hromady bankovek v tašce, tak tam pak není o čem diskutovat. Ale v reálném životě je nyní posuzována orgány činnými v trestním řízení řada případů, které vůbec nelze jednoznačně považovat z korupční. Tam bychom se tím měli více zabývat, nenechat své členy v nelehké životní situaci na holičkách, v některých případech bychom se neměli bát se za své lidi postavit a stranické odsudky popřípadě činit až po skončení trestního řízení.

Do jaké míry poškozují sociální demokracii, byť třeba v regionu, skandály centrální politiky?

Určitě ji poškozují, ale regiony mají svých starostí i peripetií všeho druhu dostatek… Jižní Moravu z toho nevyjímaje.

A řekněme regionální skandály? Například ParlamentníListy.cz před časem upozornily na kontroverzní jednaní vašeho kolegy Václava Božka, který je prokazatelně „namočen“ v nešťastné napoleonské expozici. Tak třeba už se vám a kolegům pan Božek omluvil?

Václav Božek vždycky popíral, že by s tím měl cokoliv společného a celé to označuje za nějakou účelovou kampaň.

Tak se ptám, jestli vás to jako stranu poškozuje. Toto už přece není dohadování v kanceláři, protože do celé této kauzy už vstoupil soud…

To máte pravdu, že soud tu expozici zavřel, ale na druhou stranu to samotné zavření expozice s panem náměstkem Božkem nesouvisí, tam to byla otázka autorských práv. To byl problém mezi investorem díla a autory expozice, takže to nelze panu náměstkovi přičítat k tíži. Na druhou stranu se v tisku objevila řada jiných souvislostí.

Jaké souvislosti vás tedy v tisku zaujaly?

Nemyslím si, že bychom si měli prostřednictvím médií vyřizovat nějaké vzkazy. To jsou především otázky na aktéry této kauzy.

Teď mi odpovězte na tu otázku, omluvil se vám, sociálním demokratům, pan Božek, nebo neomluvil?

Ne, on popírá, že by s tím měl cokoliv společného, že by ovlivňoval, že by něco způsobil a jakékoliv spekulace uvedené v médiích rezolutně popírá, tudíž z toho jasně vyplývá, že nemá důvod se omlouvat.

Takže ani ty informace, které byly jasně a prokazatelně uveřejněny v ParlamentníchListech.cz, neberete vážně?

Pan náměstek Václav Božek popírá jakékoliv pochybení v této věci.

Jak moc se vás, pane Dufku, dotklo, když vás předseda Sobotka označil za podobného člověka, jako byl pan Houska, nebo za moravskou housku, nebo tak nějak…

Mě to velmi mrzí, to v prvé řadě. S ohledem na to, že ctím usnesení našich stranických orgánů a jedno z nich je, to je usnesení ústředního výkonného výboru strany z června letošního roku, že se nemáme vzájemně osočovat prostřednictvím médií, tak já si prostřednictvím médií žádné vzkazy s panem předsedou strany vyměňovat nebudu. Jediné, co k tomu mohu dodat, je, že si myslím, že pan předseda, když hovořil o tom, že strana je nemocná, pravděpodobně hovořil o jiné osobě.

Kdyby se ukázalo, že pan Sobotka mluvil o vás, mělo by to právní dohru?

V obecné rovině mohu říct, že pokud někdo neoprávněně zasahuje do dobré pověsti jiné osoby, tak může očekávat, že se ta dotčená osoba bude domáhat ochrany svého práva, ale opakuji, já si nechci vyměňovat vzkazy prostřednictvím médií. Mě to celé mrzí, je to mimořádně nešťastná situace, která nepřispívá k dobrému obrazu sociální demokracie. To je třeba si uvědomit.

Mrzí, ale dá se s tím žít, tak tomu mám rozumět?

Budoucnost ukáže. Je na čase se oprostit od osobních animozit a začít dělat něco, co tuto zemi posune po všech stránkách k lepšímu.

Jak moc je podle vás sociální demokracie teď v kondici? Sledujete nějaké zlepšení?

Na to je brzy. To, v jaké jsme kondici, se pozná v okamžiku, kdy bude sestavena vláda a začneme realizovat volební program. Teď, pokud mohu komentovat své dojmy ze zasedání ústředního výkonného výboru, které proběhlo v prosinci, tak tam jsem cítil takovou nervozitu, napětí a očekávání.

...a to nějak dopadlo?

To, že se odsouhlasí koaliční smlouva, to bylo jasné víceméně dopředu, ta podpora byla prakticky stoprocentní. Teď jde spíš o to očekávání, co se bude dít dál, jaké budou další kroky, jak si povedeme v té vládě.

Přece vznik koaliční smlouvy znamená, že musel váš předseda Sobotka slevit z kde čeho, z programu ČSSD, to vás nechává chladným?

Až budeme mít 51 % poslanců a více, tak budeme realizovat sto procent našeho programu. Za situace, kdy máme volební výsledek, jaký jsme měli, tak nelze, než se domluvit na nějakém kompromisu a je potřeba prostě vyjít i s ostatními partnery. Tak to prostě je.

Říkáte si, jako jeden z mužů, kteří mají svůj vliv v sociální demokracii, čím to je, že ten výsledek voleb byl takový, jaký je?

Myslím si, že tam se potkalo více faktorů, že asi bude dobré to hodnotit trošku s odstupem. Tato volební kampaň byla z mého úhlu pohledu velmi málo dynamická. Myslím si, že byla chyba, že byly potlačeny individuální kampaně. Chápu, že to byla možná určitá daň za transparentnost a za to, že veškeré náklady musely probíhat přes transparentní účet, ale s kandidáty z nižších nevolitelných pozic to nebylo vhodně probráno a byli značně demotivovaní. Členská základna podle mě nebyla dostatečně zapojená. Ironicky mne pobavilo, že někteří významní členové ignorovali volební kampaň a potom po volbách stáli na náměstích při demonstracích na podporu pana předsedy. Nevím, jestli bylo úplně vhodné všechno soustředit jen na jednu osobu, na centrálního lídra, a nevím, jestli fungovalo dobře heslo „Prosadíme fungující stát“. Myslím si, že své sehrálo určitě to, že někteří naši členové podávali žalobu proti kandidátním listinám. Velmi podivná byla akce Volím ČSSD a budu kroužkovat, kde s tichým souhlasem části vedení došlo ke kastování našich kandidátů. Nějakou roli sehrála i karta SPOZu. Ale to jsou mé pocity. Sám neumím odhadnout, co vlastně ve finále nejvíc ovlivnilo ten špatný volební výsledek.

A nemáte pocit, že ČSSD ze všeho nejvíc chybí silný a charismatický lídr?

Pan předseda má mandát, který vzešel ze sjezdu.

Proč neodpovíte ano, nebo ne?

Pan předseda má mandát, který vzešel ze dvou sjezdů. Je věcí dalšího sjezdu, aby to vyhodnotil.

Váš názor, taková ta peripetie s lánskou schůzkou, která potkala Michala Haška krátce po volbách, je to všechno zažehnáno, dá se říct, že se Michal Hašek sbírá z popela?

Michal Hašek si to bude muset hodně odpracovat, to asi není záležitost, co se vyřeší během několika týdnů, to bude pravděpodobně běh na delší trať. Já ale připomínám jednu věc. Bez ohledu na to, jak je interpretována lánská schůzka či osudové Interview Daniely Drtinové, to na volebním výsledku sociální demokracie, který byl velmi špatný, nezměnilo ani desetinu procenta. To všechno se stalo až po volbách a na volební výsledek to nemělo vliv.

Počkejte, ale já jsem se ještě ptal, jestli máte pocit, že Michal Hašek už nějakým způsobem pracuje, aby se dostal tam, kde byl, sledujete to?

Já sleduji to, že na jeho mateřském okresním výboru Brno - venkov slíbil, že se bude věnovat práci regionálního poslance, že bude více v regionu. Zatím, co mám možnost sledovat, tak se to daří. Jedná v jednotlivých obcích a zajímá se o záležitosti na Brno - venkově, takže z tohoto hlediska si myslím, že byla ta cesta nastartována. To se ale opravdu nevyřeší během pár týdnů.

Vy jste vzděláním ekonom i právník, což je taková hezká konstalace k tomu, abychom se zeptali, jestli je to v naší zemi tak špatné s korupcí.

Růžové to určitě není, ale já jsem ve své dizertační práci, která se zabývala problematikou hodnocení ekonomické efektivnosti veřejných stavebních investic, což je taková hezká kombinace ekonomie a práva, dospěl k paradoxnímu závěru, že korupce v tomto státě problém je, ale daleko více peněz promrháme neefektivními rozhodnutími. Nestavíme věci koncepčně, promyšleně, že prostě veřejné prostředky nejsou efektivně investovány, tam vidím daleko větší problém.

Takže úplně zjednodušeně řečeno, ještě větší problém než korupce je, že neumíme hospodařit?

Pokud to zjednoduším, daleko více toho u nás promrháme, než rozkrademe.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Luboš Xaver Veselý

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Dvě loutky. Páprda a...“ Vyoral pustil peklo na Bidena s Fialou

15:00 „Dvě loutky. Páprda a...“ Vyoral pustil peklo na Bidena s Fialou

PÁTEČNÍ ZÚČTOVÁNÍ TOMÁŠE VYORALA – Po návštěvě premiéra Petra Fialy v Bílém domě se z řad jeho podpo…