Havlistická trapárna. Lezení do zadku. Jste jak supi. A vy, přátelé z ČSSD... Povolební smršť skalního fanouška Miloše Zemana

18.10.2016 13:04

ROZHOVOR Miloš Zeman nemá v příštích volbách soupeře. Kdo by ho mohl nahradit, se ještě nenarodil. ParlamentnímListům.cz to řekl Vilém Rössler, někdejší odborový funkcionář, příznivec prezidenta Zemana, který pravidelně komentuje dění na levici a hájí hlavu státu. Na Zemanovu podporu vede několik facebookových stránek. Je kritikem současného vedení ČSSD, za správné by považoval, aby stranu řídili lidé jako Jiří Zimola, Zdeněk Škromach či Jaroslav Foldyna

Havlistická trapárna. Lezení do zadku. Jste jak supi. A vy, přátelé z ČSSD... Povolební smršť skalního fanouška Miloše Zemana
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident Miloš Zeman

Prezident Zeman spolu se svým předchůdcem dorazili pozdě na pohřeb Michala Kováče. Novinové titulky hlásily, že jde o vrchol buranství, většina novinářů si opět s gustem vylívala svou nechuť k Zemanovi. Bylo to oprávněné?

Vysvětloval to už Jiří Ovčáček. Havloidi prostě hledají každou záminku ke kritice pana prezidenta.

Jen nějak zapomněli kritizovat pana premiéra, že se pohřbu nezůčastnil.Kdyby to bylo naopak, tak už svolávají demonstrace a žádají jeho abdikaci.

Dlouhodobě se mluví o tom, že útoky na prezidenta, prakticky z jakýchkoli stran, ho ve skutečnosti nejen že neoslabují, ale mezi příznivci spíše posilují. Platí to stále? Co by muselo nastat, aby popularita prezidenta padla k nule, jak by si mnozí přáli?

Už jsem to jednou psal, že kritika od lidí jako jsou Janda, Dienstbíer, Klvaňa, Kalousek a spousta dalších ubožáků pana prezidenta posiluje, jelikož jde o lidi s tak nízkým morálním kreditem, že tomu asi jinak být nemůže.

Aby prezidentovi klesla popularita k nule, tak by musel zradit dolních 10 milionů občanů.

Anketa

Kdybyste byli Miloš Zeman, na koho byste politicky spoléhali?

hlasovalo: 2673 lidí

Teď vážně: Zeman by musel popřít vše, co doposud hlásal a jak ho znám, tak toto se nikdy nestane, jelikož vždy stojí za svým názorem a málokdy se mýlí.

V krajských a senátních volbách propadli sociální demokraté, kteří jsou dlouhodobě označování za Zemanovy spojence (Hašek, Škromach, Foldyna). Ztratí kvůli tomu prezident část svého vlivu v ČSSD? A jak si vysvětlit, že jmenované politiky nezachránilo ani časté opakování názorů oblíbeného prezidenta?

Tady je odpověď jednoduchá. Vyzýval jsem často před volbami své výše jmenované přátele, aby se distancovali od svého předsedy, nebo je to v krajských volbách smete. Fotky ve společném objetí se Sobotkou se rovnaly polibku smrti. Jediný, kdo se Sobotkou alespoň v něčem nesouhlasi, byl Jiří Zimola a hle, úspěch se dostavil. Tady bych viděl budoucnost ČSSD.

Věřím, že vliv prezidenta Zemana na ČSSD musí po volbách výrazně stoupnout a řadoví členové na nadcházejícím sjezdu musí udělat vše, aby tomu tak bylo.

Nemůže Miloš Zeman jednou dopadnout stejně jako oni, pokud by se objevila populární, nezávislá a „čistá“ osobnost? Pokud to nehrozí, tak čím je Zeman jiný a silnější než třeba Škromach? Má prezident důvod být nervózní, pokud bude opět kandidovat?

Miloš Zeman nemá v příští volbě soupeře, a někdo, kdo ho může ve funkci plně nahradit, se ještě nenarodil.

Nevím, jestli je Miloš Zeman silnější než Zdeněk Škromach, ale určitě je jiný a hlavně je svůj. Jak znám Zdeňka, nikdy se Zemanovi ve volbách nepostaví.

Co osobnosti jako Michal Horáček nebo Jiří Drahoš? Lidovci vyřadili teď ve volbách protikandidáty tím, že spoléhali na čisté, důvěryhodné a vážené lidi, kteří nebyli straníci. Co když to ve velkém zopakují a vyrobí někomu krásnou volební kampaň?

Michal Horáček nebo Jiří Drahoš nemají vůbec žádnou šanci a věřím, že případnou kandidaturu odmídnou.

Lidovci nyní ve volbách nikoho nevyřadili, ale dokázali přesvědčit všechny své voliče, aby šli volit.

Nemohl by Zemanův protikandidát vyhrát tím, že by šel naproti voličům současného prezidenta ve věci názorů na migraci, že se tu po roce 1990 kradlo, ve věci kritiky EU atd.? Je tu člověk, který by dosáhl toho, že by si lidé řekli, že Zemana už nepotřebují, když je tu někdo s podobnými názory a třeba působí mladším, svěžejším dojmem?

Musím se opakovat, takový člověk se ještě nenarodil a navíc podporovatelé pana prezidenta nejsou hloupí.

Začíná se mluvit o spojení KDU-ČSL a Starostů a nezávislých. Mohl by tandem stran pod vedením Pavla Bělobrádka a Petra Gazdíka nabrat na síle a zajistit jakési „zmrtvýchvstání“ pravice? Mohlo by tak dojít až k odstavení Zemana a Babiše?

Nemohlo. Je třeba si připomenout, kolik lidí se nyní k volbám dostavilo a kolik jich příjde k urnám v parlamentních volbách. Pokud ČSSD změní svoje vedení a hlavně svůj postoj k Zemanovi, bude to právě tato strana, která odstaví KDU-ČSL se Starosty a dokonce i Babiše.

Které kauzy mohou prezidentovi v možné kandidatuře uškodit nejvíce? Co záležitost s Peroutkou? Tam se Hrad zatím neomluvil, pokračuje se ve zveřejňování faktů dokazujících novinářovo selhání během druhé republiky a počátku protektorátu atd. Nebo to může být cesta na Rhodos na Jakuninovu konferenci Dialog civilizací? Vnímají podle vás toto běžní občané, anebo jde jen o témata pro „kavárnu“ a před lidmi bude témata nastolovat Zeman, a nikoli odpůrci?

Ani jedno. Jednoznačně jde zaležitost pro prezidentovy odpůrce, kteří čekají jako supi na každou příležitost jak prezidenta dehonestovat. Občané oceňují zejména prezidentovy kvality.

A co kritika prezidenta coby „agenta Kremlu“? Uspěli v tom kritici, nebo to Miloše Zemana ani nezabolelo?

Toto už se nedá nazvat jinak než ubohost kavárny. Pan prezident je prostě svůj a neleze do zadku žádnému světovému politikovi.

Nedávno určité skupiny obyvatel oslavovaly Václava Havla. Byla toho plná média, pořádaly se vzpomínky, koncerty atd. Petr Pithart pronesl v Rudolfinu projev, který nalil novou krev do žil Zemanových odpůrců. Může v nějaké míře toto odebírat Zemanovi voliče? Větami „Styď se, Zemane, co by tomu řekl Havel“, srovnáváním těchto dvou politiků apod.?

Nemůže. Petr Pithart jako známý vítač migrantů a ten, co všude slyší trávu růst, už ve společnosti nemá vůbec žádný vliv. A to samé platí i pro Václava Havla, kterého jsem i já si kdysi vážil.

Vzpomínka na nedožité narozeniny v médiích byla jednou velkou trapárnou a dle odezvy od řady lidí jim Havla ještě víc zprotivila.

Prezident stále přitvrzuje rétoriku proti migrantům, dokonce jde dále než jiní a navrhuje je přesouvat na neobydlené řecké ostrovy. Jeho kniha nese název Tato země je naše a vždy své příznivce potěší nehezkými slovy o islámu nebo migrantech. Budou mu tato témata stačit? Nebude to zhruba za rok už nezajímavé?

Stačit to určitě nebude a pan prezident ví nejlépe, čím své voliče oslovit. Hlavním tématem to ale určitě bude, obzvlášť když davy proudících migrantů se nijak nemění a Německo není nafukovací a sociální dávky tam nejsou bezedné.

Jak vlastně hodnotit nejčastější kritiky prezidenta? Schwarzenberg, Kalousek, Šiklová, Štětina, Jakub Janda, nyní i Petr Pithart, Tomáš Halík – každého jednoho. Co dělají dobře a co špatně? A vadí vlastně Zemanovi, že proti němu jdou umělci typu David Koller a Lenka Dusilová, nebo mu to jen pomáhá?

Jedná se o jedny a ty samé kritiky, kteří se nikdy nedokázali smířit s tím, že na Hradě nesedí Schwarzenberg. Očividně jim vadí, že kam Zeman přijede, tak tam má davy svých příznivců a nic na tom nezmění přiblblá prohlášení některých rádoby umělců.

Vyvolává prezident Zeman poslední dobou v lidech nějakou nenávist, jak mnozí tvrdí? Je to, jak kdysi řekl Tomáš Halík, že se mu stále daří držet při sobě „kal společnosti“? Používá Miloš Zeman lži a manipulace, které jeho voliči nejsou schopni rozklíčovat? Lze něco takového nalézt, anebo to takhle prostě není?

Tak to prostě není. Popularita prezidenta nijak neklesá a oni to prostě nedokážou vstřebat.

Miloš Zeman a Andrej Babiš. V čem si vyhovují? V pohledu na ekonomiku, kdy oba říkají, že se po roce 1990 kradlo a zdůrazňují naši průmyslovou tradici? V tom, že ani jednomu z nich nevadí Rusko? V pohledu na islám a migraci? Nebo se prostě jen potřebují? Bude to tak, že vse zájemně podpoří ve sněmovních a prezidentských volbách?

Prezident kdysi řekl, že jako občan si přeje vítězství ČSSD v parlamentních volbách. Nebýt nesmyslných útoků Bohuslava Sobotky, na které prezident musel reagovat, tak jsme tady nějaké spojení Babiš–Zeman nemuseli vůbec mít. Babiš není hlupák a, řekněme, této nenávisti vedení ČSSD k prezidentovi dokázal bravurně využít.

Je na ČSSD, zda tomu tak bude i v budoucnu, protože si jsem jistý, že prezident je sociální demokrat tělem i duší.

Co Jiří Ovčáček jako prezidentský mluvčí, odvádí dobrou práci? A co další lidé z prezidentova okolí?

Nepřísluší mi hodnotit práci Jiřího Ovčáčka, ale věřím, že dělá to, co od něj prezident očekává. Jinak je to u Vratislava Mynáře, ten je Zemanovým neštěstím.

V krajských volbách uspěla Strana práv občanů ve spojení s Okamurou. Ale kde kandidovala SPO sama, totálně propadla. Je to tak, že prezidentskou stranu by mohl vyrobit Tomio Okamura?

Krajské volby a téma migrace k sobě prostě nejdou. Mám obavu, aby tomu nebylo jinak v těch parlamentních a tam by mohl Okamura výrazně posílit.

Co se týká SPO, je zatím stranou jednoho muže a když výrazně obmění část vedení osobnostmi, může mít ČSSD na levici vážný problém. Věřím, že pak může uspět i samostatně.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radim Panenka

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Dvě loutky. Páprda a...“ Vyoral pustil peklo na Bidena s Fialou

15:00 „Dvě loutky. Páprda a...“ Vyoral pustil peklo na Bidena s Fialou

PÁTEČNÍ ZÚČTOVÁNÍ TOMÁŠE VYORALA – Po návštěvě premiéra Petra Fialy v Bílém domě se z řad jeho podpo…