Hejtman Běhounek: Již delší dobu mám dojem vytrvalé snahy Michala Haška poškodit

02.09.2016 17:21

Problémy Kraje Vysočina jsou značně spjaty s venkovským charakterem regionu. Jiří Běhounek (ČSSD) obhájil mandát již dvakrát. Jakými zásadními změnami kraj v uplynulých letech prošel a s jakými výzvami se bude muset vypořádat? Vyjádřil se také k řadě citlivých otázek včetně návrhu ministra průmyslu vybudovat v kraji hlubinné jaderné úložiště. A nejen k tomu…

Hejtman Běhounek: Již delší dobu mám dojem vytrvalé snahy Michala Haška poškodit
Foto: Redakce
Popisek: Jiří Běhounek (ČSSD)

Po volbách v roce 2012 kraj sestavil žebříček svých největších problémů. Na první příčce se umístilo zachování venkovského zemědělství a jeho podpora. Jste přesvědčen o tom, že se vám podařilo situaci v zemědělství v kraji zlepšit? Jak?

Z pozice kraje jsme já i ostatní představitelé udělali maximum. Ovšem konkrétní dotační tituly, rozhodnutí o kontrolách dovážených potravin i všechny další aktivity směřující k ochraně našeho trhu s potravinami jsou v rukách vlády a ministerstev. Snad se nám podařilo alespoň změnit vnímání situace. Věřím, že všichni představitelé pochopí, jak je zemědělství důležité pro zaměstnanost, péči o krajinu i zachování zdrojů vody v ní.

Hned na druhé příčce v hodnocení bylo zajištění vhodného bydlení pro ohrožené skupiny obyvatel, a tím zmírnění sociálního vyloučení. Vidíte za sebou výsledky své práce? Můžete být konkrétnější?

I když Vysočina nepatří mezi kraji s velkými aglomeracemi a oblastmi sociálního vyloučení, věnovali jsme této oblasti plnou pozornost. Ve spolupráci s jednotlivými obcemi, městy i nestátními neziskovými organizacemi se nám daří zmírňovat sociální napětí řadou realizovaných projektů, množství lokalit sociálního vyloučení nevzrůstá.

Otázkou také je, o kolik se mezi roky 2012–2016 podařilo snížit nezaměstnanost v kraji?

Kraj může grantovými programy, spoluprací s podnikateli a investicemi pouze pobízet zaměstnanost. Počty pracovních míst jsou v rukách jednotlivých firem. Rozdílné hodnoty procenta nezaměstnanosti v různých částech kraje jsou dány historickými souvislostmi a všeobecný pokles nezaměstnanosti je dán růstem republikového i světového hospodářství.

Neméně závažným problémem v kraji je dopravní infrastruktura. Co jste v tomto volebním období udělali pro odblokování situace?

V této souvislosti je třeba vidět, že nejdelší úsek dálnice D1, v současné době kontinuálně opravované, prochází přes území našeho kraje. I když jsme od roku 2008 do silnic a mostů investovali více než osm miliard, stále se podfinancování silnic převzatých od státu snížit nepodařilo. Z celkového počtu 4,5 tisíce kilometrů silnic jsme modernizovali či generálně opravili více než tisíc kilometrů a opravili cca 90 mostů.

Nedostatek lékařů a dalšího zdravotnického personálu zvlášť na venkově je realitou. A Vysočina není výjimkou. Jak se snažíte jako hejtman podpořit personální politiku nemocnic a celkově garantovat dostupnou a kvalitní zdravotní péči v kraji?

Do našich nemocnic jsme investovali velké finance jak krajské, tak z evropských fondů. Zatím můžeme garantovat dostupnost i kvalitu péče v kraji. Personální politika v našich nemocnicích je podporována systémy stipendií, stáží studentů vyšších ročníků lékařských fakult i náborovými příspěvky. Ne zcela uspokojivá je situace v oblasti praktických lékařů pro dospělé a děti. Věková struktura a rozložení v území nevěstí nic pozitivního. Již nyní máme problém ve venkovských oblastech nahradit praktické lékaře odcházející do penze.

Jaké priority jsou pro vás klíčové pro nadcházející roky?

Každý, kdo střízlivě a objektivně hodnotí vývoj Kraje Vysočina, musí přiznat, že jeho obyvatelé a firmy odvedli obrovský kus práce. Jsem hluboce přesvědčen, že je třeba v tom pokračovat. Úkolem budoucího zastupitelstva, rady i hejtmana musí být další spolupráce na rozvoji kraje a pokračování v tom, o čem hovoříme výše. Věřím, že nově zvolení představitelé dokončí velmi složitý a rozsáhlý projekt veřejné dopravy Vysočiny.

Kraj řídíte již osm let, a to bez jakýchkoliv větších skandálů. To se bohužel nedá říci o Michalovi Haškovi, který čelí kritice nejen za kauzu kolem jeho neexistující mluvčí, nýbrž i například kolem zveřejnění smluv za audit smluv mezi krajem a společností Letiště Brno. Letos se též snaží do třetice obhájit svůj mandát. Domníváte se, že se mu to podaří?

Při stavu mediální scény a přes mnoho neověřitelných konstrukcí vydávaných za pravdu mohu říci, že situace na mě působí dojmem vytrvalé snahy Michala Haška poškodit. Michal Hašek i přes všechny turbulence kolem své osoby odvedl pro Jihomoravský kraj i Asociaci krajů České republiky obrovské penzum práce. Jsem přesvědčen, že to voliči ocení a svůj mandát obhájí.

Kromě kumulace vašich funkcí je vám často vyčítáno také to, že výměnou za podporu menšinové vlády ČSSD drží „opoziční“ komunisty na vysokých a placených postech. Čím byste tato tvrzení vyvrátil? A co vlastně bylo hlavní překážkou toho, uzavřít regulérní koalici, ať již s KSČM nebo jinou stranou?

Dovolte, abych byl velmi korektní a nekomentoval kumulaci funkcí u mnoha jiných souputníků. Placené funkce a podpora KSČM v menšinové radě Kraje Vysočina jsou stále omílanou písničkou. Již nikdo nikdy nepřizná, že po každých volbách ČSSD jednala s každou stranou, která získala mandáty v zastupitelstvu kraje. Z toho vyplývá, a může si každý myslet co chce, že KSČM nabídla z hlediska fungování kraje nejlepší podmínky. Podíváme-li se do historie a chceme-li být upřímní, určité stabilizační kroky v personálních otázkách se děly na různých institucích a ministerstvech. Z mého pohledu se model osvědčil, výsledky kraje hovoří sami za sebe.

Jaké konkrétní krajské problémy jste jako poslanec ve sněmovně akcentoval a podařilo se vám najít i podporu pro jejich řešení? Nebo v čem je ona výhoda souběhu funkcí? I kraje mají totiž zákonodárnou iniciativu.

Minimálně se podařilo otevřít otázky vody, zemědělství, dopravní obslužnosti, zimní údržby a mnohé další, kde mi téměř každodenní kontakt s ministry umožnil rychlé a efektivní projednání mnoha oblastí a zároveň jsem mohl prosazovat některé zákonodárné iniciativy krajů i zájmy samotného Kraje Vysočina.

Podle tradičního „volebního potenciálu“ má v kraji největší šance ČSSD. Do krajských voleb vstupuje také poprvé hnutí ANO. Vnímáte ho jako soupeře, nebo spíše partnera pro budoucí koalici?

Každá kandidátka v jakýchkoliv volbách je kandidátka soupeřů. Pokud jde o povolební vyjednávání, opakuji, že budu prosazovat znovu jednání se všemi partnery, kteří budou v zastupitelstvu kraje zastoupeni. O tom, jakou pozici poté hnutí Ano zaujme, bude rozhodovat samo.

Nedávno ministr průmysl Jan Mládek oznámil, že zvažuje navrhnout vládě zásadní zúžení výběru lokalit pro vybudování hlubinného jaderného úložiště ze sedmi v celé České republice na pouhé dvě. A to výhradně na Vysočině. V oblasti Kraví hora na Žďársku a Horka na Třebíčsku (ležící ovšem nedaleko Velkého Meziříčí). Jak se tomu budete snažit zabránit?

Pohledy a stanoviska na otázky spojené s jadernou energetikou, hlubinným úložištěm i těžbou uranu se mnohdy účelově mění. Tak jako si před pěti lety nikdo nedovedl představit situaci s migrací, nikdo neví, jak bude vypadat spotřeba energie lidstvem za pár let. Stále opakuji, kraj a hejtman není ten, kdo bude o těchto záležitostech rozhodovat. Všechny tyto oblasti jsou strategickým rozhodnutím státu a k tomu je kompetentní vláda. 

reklama

autor: Kateřina Synková

Ing. Patrik Nacher byl položen dotaz

vedení

Pane Nachere, jste hodně výrazná osobnost a jako jeden z mála z ANO máte podle mě i schopnost se domluvit i s ostatními stranami. Proč tento váš potenciál nevyužijete a nekandidujete do vedení? Nebo to není podle vás možné, když je tam Babiš a jeho nejvěrnější? Podle mě je škoda, že vedení ANO není ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Opravdu chtějí Fialovi voliči tak „masivní podporu válce“? Je zde pochybnost

17:30 Opravdu chtějí Fialovi voliči tak „masivní podporu válce“? Je zde pochybnost

„Česká republika, ale postupně i další země, jsou zatahovány do konfliktu na Ukrajině,“ říká předsed…