Hejtman Chovanec o skutečném vztahu Sobotky a Haška. Žádné spekulace

15.07.2013 16:00

NA HRANĚ S XAVEREM Přečtěte si rozhovor Luboše Xavera Veselého s místopředsedou ČSSD a hejtmanem Plzeňského kraje Milanem Chovancem. Co říká na novou sestavu vlády a prochází podle něj sociální demokraté krizí? Exkluzivně pro ParlamentníListy.cz.

Hejtman Chovanec o skutečném vztahu Sobotky a Haška. Žádné spekulace
Foto: archiv Milana Chovance
Popisek: Ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD)

Sdílíte názor, že se socdem štěpí na dvě poloviny? Jaká je pravda?

To je nesmysl, vedeme vnitrostranickou diskusi, to je přeci v demokratické zemi normální. Někdy vášnivě a hlasitě, to ale k politice také patří. Nejsou u nás žádné frakce. Nejsem ani Sobotkovec ani Haškovec ani Škromachovec, ale ani žádný jiný “ –ovec“. Snažím se ale také nebýt ovce a říkám své názory snad jasně a zřetelně. Stojím za svým předsedou a vážím si ostatních členů vedení strany a jejich názorů.

Vážím si všech členů naší strany a lidí, které potkávám. Z rozhovorů s nimi čerpám myšlenky a inspiraci pro svoji práci. Někdy je to jedna věta, někdy hltám celý rozhovor a pak si říkám, jak je možné, že jsem na tak jednoduchou a prostou věc nepřišel sám. Na sjezdu jsem říkal, že budu hlasem z regionu, tedy hlasem zdola a tak to dělám.

Vyjádřil jste názor, že by bylo dobré podpořit vládu J. Ruskoka. Proč?

To jsem nikdy neřekl. Řekl jsem, že to nechci zavrhovat, a že je nutné o tom vést diskusi. My přeci nemůžeme se založenýma rukama čekat na návrat pravicové vlády. Chceme jako většina národa předčasné volby. Ty se ale díky tomu, že ODS a TOP 09 nedrží své slovo, vzdalují. Pokud jsme si řekli o druhý pokus, je legitimní řešit, co bude před ním. Chci vést srozumitelnou politiku, a to především směrem k našim voličům a sympatizantům.

Nechci se dočkat toho, kdy premiér Sobotka v demisi předává pomyslné žezlo paní Němcové, bez toho, abysme se pokusili tomu zabránit. Jsem zastáncem parlamentní demokracie, a pokud má pravice opravdu 101 hlasů, nemá Rusnokova vláda šanci důvěru získat, a to ani s naší pomocí. Otázka, o které chci vést diskusi, je jednoduchá - kde je v tomto bodě naše místo. Osobně se domnívám, že určitě ne po boku pravicové 101.

To není tupá snaha levičáka o zabránění pravicové vlády za každou cenu. Jen si prostě myslím, že nevládli dobře, a že místo správy země vedli souboje uvnitř vlastní koalice. Nelze vyloučit, že se paní Němcová stane premiérkou, nechtějte ale po nás, abysme tomu pomáhali.

Jak hodnotíte složení Rusnokova kabinetu?

Není to naše vláda a nebude ani tehdy, pokud ji podpoříme. Personální odpovědnost nese pan Rusnok. Mě bude velmi zajímat její programové prohlášení a její faktická činnost. Pokud budou trvat např. na nadstandardech ve zdravotnictví, šance na její podporu od nás bude slábnout. Nebudu tedy kádrovat, ale jako celek se mi zdá lepší, než ta předešlá.

Vy jako stínový ministr dopravy jste s nominací stávajícího ministra spokojen?

Pana Žáka osobně neznám, vím o něm však, že se profesně v rezortu dopravy dlouhodobě pohybuje. To je pro dopravu určitě dobrá zpráva. Zatím jsem se dočetl, jaké má plány pro první dny. Je jich vcelku hodně, ale jsou pro mě srozumitelné a smysluplné. Uvidíme, jestli si těch cílů - na možná velmi krátkou dobu - nedal příliš. Důležité nejsou plány, ale konkrétní výsledky.

Tak jako každému jeho předchůdci jsem mu nabídl ruku ke spolupráci nad problémy resortu. Doprava má většinu odborných témat, kde můžeme najít společnou řeč. Na první schůzce, o kterou jsem ministra požádal, chci opět otevřít otázku ČD Carga a především Memoranda o veřejné železniční dopravě, které bylo uzavřeno mezi kraji a státem. 

Jaký očekáváte vývoj uvnitř socdem ve vztahu k podpoře vlády, popř. předčasným volbám?

Pravice má šanci 17. 7. společně s námi, dodržet své slovo občanům a rozpustit sněmovnu. Pro nás je to jasná priorita, pokud se to nestane, povedeme diskusi o dalších možnostech. V pátek 19. 7. máme předsednictvo, které bude hledat řešení situace, která po středě nastane. Najdeme společné stanovisko, které budeme držet, o tom nemám žádné pochyby.  

Jakou náladu cítíte mezi kolegy hejtmany?

Nebudu mluvit za kolegy, to by nebylo slušné. Myslím si ale, že od lidí slyší to samé, co já. Lidé už vážně nechtějí politické šarvátky a moc je nezajímají, někdy malicherné zájmy politických stran. Chtějí fungující stát a například rostoucí ekonomiku, která tvoří dostatek pracovních míst. Na politicích pak chtějí, aby na tom pracovali, místo hodinových projevů a hádek. A těžko si umím představit, že politici vymění národ, spíš to bude naopak…

Kdo je vlastně skutečný lídr socdem? V mediích to v posledních dnech vypadá na Michala Haška?

Nevím, co se jeví v médiích, pro mě je lídr Slávek Sobotka, který s Michalem Haškem a ostatními místopředsedy tvoří tým. Všichni přeci víme, že na zradě se nedá stavět nic, co má mít pevné kořeny a budoucnost. Někdy mě ta mediálně-virtuální realita překvapuje. Hlavně mě baví vykladači pravdy, kteří píší o věcech, u kterých jsem byl a je jsem tam vážně neviděl. 

Jako místopředseda secdem budete činit nějaké kroky či vyjednávat s kolegy o podpoře vlády Jiřího Rusnoka?

Určitě budu, budu nahlas říkat svůj názor na všech stranických setkáních, která budou. První šanci mám v pátek. Vyjednávat s jednotlivci nebudu.

Jak by mohl vypadat nejčernější scénář vývoje kolem vlády v příštích dnech?

Pro naši zemi jsou nejlepší předčasné volby, všechna ostatní řešení jsou horší. Řekli jsme si o druhý pokus a jediné, o čem povedeme diskusi, bude, jestli před naším případným druhým pokusem podpoříme Rusnokovu vládu. Hodně také bude záležet na postoji pana prezidenta. Jsem zastánce aktivní diskuse s Hradem při hledání řešení.

Znovu ale říkám, že sociální demokracie byla, je a bude řízena z Lidového domu, nemůže být řízena ze Senátu, ani ze sněmovny, ale ani z Hradu. To je pro mě nepřekročitelný princip, za který budu vždy bojovat.

Trápí vás momentálně víc problémy Plzeňského kraje nebo centrální politika?

Určitě kraje, jsem jeho zaměstnancem a jako každý jiný zaměstnanec, za kterého se beze zbytku považuji, musím přinášet svému zaměstnavateli požadovaný výkon. Celostátní politiku beru zatím spíše jako koníčka. Jsem sociální demokrat ve třetí generaci a politika mě vážně baví. Nebaví mě ale taková ta hádává, kde každý očerňuje každého. Baví mě hledat řešení pro kraj a lidi v něm, které mám rád.

Raduji se spolu s nimi i s nimi truchlím. Žiju prostě normální život.  Jsem rád, když se lidem daří, když se daří firmám v našem regionu a naší zemi. Za každým takovým úspěchem vidím nová pracovní místa i zdroje pro veřejné služby. I v politice musí být měřítkem úspěchu výsledky a ne to, kolikrát je kdo v médiích.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Luboš Xaver Veselý

Ing. Aleš Juchelka byl položen dotaz

Neutíkáte od problému?

Na vyřešení důchodové reformy jste měli dost času, když jste byli ve vládě, a to i ještě před covidem. Nepřišli jste s ničím a teď o ní nechcete ani s koalicí jednat, ale jak chcete i do budoucna prosadit nějakou zásadní reformu, když už teď se zdají jednání ve slepé uličce? Já mám obavu, že se jako...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Hlad bude. Diktatura bude. Bohužel.“ Další, další věci, co Fiala nevidí

13:07 „Hlad bude. Diktatura bude. Bohužel.“ Další, další věci, co Fiala nevidí

VIDLÁKŮV TÝDEN Tržby v maloobchodu klesají či stagnují, žádné zlevnění se nekoná, konstatuje moravsk…