Hejtman Šimek (ANO): Koaliční spolupráci s ČSSD vnímám jako velmi dobrou

06.04.2017 11:54

Uvidíme, jestli se najde osobnost, která by chtěla a mohla být výraznou konkurencí pro současného pana prezidenta, říká v rozhovoru pro ParlamentníListy.cz Bohumil Šimek (ANO). Loni na podzim nahradil kdysi nejpopulárnějšího hejtmana Michala Haška. Naší redakci popsal nejen své první měsíce ve funkci, ale i to, jaké budou jeho nejbližší kroky. Neopomněli jsme ani situaci ve Zdravotnické záchranné službě JMK a řeč přišla i na rozvoj letecké dopravy v regionu.

Hejtman Šimek (ANO): Koaliční spolupráci s ČSSD vnímám jako velmi dobrou
Foto: archiv hejtmana
Popisek: Hejtman Jihomoravského kraje Bohumil Šimek (ANO)

Jaký máte pocit z prvních měsíců ve funkci? Je něco, co vás překvapilo? Vypadli na vás například nějací kostlivci?

Nemluvil bych o překvapení či kostlivcích ve skříni, ale spíše o nedořešených problémech. Jde zejména o dlouhotrvající spor mezi vedením Zdravotnické záchranné služby JMK a jejími odborovými organizacemi nebo nevyhovující letecká dostupnost našeho regionu, potažmo vztah kraje a společnosti Letiště Brno.

Nakolik je denní realita práce hejtmana blízká vaší původní představě o této profesi? Mnozí uznávají, že před nástupem do politiky koukali na řadu problémů skrz růžové brýle. Byl to i váš případ?

Růžové brýle jsem neměl v minulosti a nemám ani teď. V budově krajského úřadu jsem čtyři roky vykonával funkci vedoucího sekretariátu hejtmana Jihomoravského kraje a bezpečnostního ředitele Krajského úřadu Jihomoravského kraje. Chod úřadu proto znám velmi dobře. Nejsem typický politik, ale k mé práci politika neodmyslitelně patří. Politika není sama o sobě špatná, za špatné považuji politikaření. Tomu bychom se v krajské koalici rádi vyhnuli.

Na koalici se ANO dohodlo se zástupci ČSSD, TOP 09 se Žít Brno a Starostové pro Jižní Moravu, což bylo pro mnohé velké překvapení, byť Michal Hašek zůstal jen řadovým zastupitelem. Byl podle vás správný tah uzavřít koalici s ČSSD, proti níž jste se před volbami dosti vymezovali? Co když bývalý hejtman prostřednictvím svých kolegů i nadále tahá za nitky?

Nevymezoval jsem se vůči ČSSD, ale především vůči způsobu práce Michala Haška jako politika. Koaliční spolupráci s ČSSD vnímám jako velmi dobrou.

S nabídkou kandidovat vás oslovil brněnský primátor Petr Vokřál, s nímž váš předchůdce neměl úplně harmonické vztahy. Ukázalo se to i loni v létě, když primátor žádal od kraje audit smluv mezi hejtmanstvím a soukromou firmou Letiště Brno. Ten to ale odmítal. Prověřili jste audit? A pokud ano, dospěli jste k nějakému pochybení či nezákonnému jednání?

Rozvoj osobní letecké dopravy do našeho regionu patří k prioritám nového vedení kraje. Ve spolupráci s vedením města Brna využije kraj všech svých možností, jak spojit Jihomoravský kraj s důležitými evropskými metropolemi pravidelnými linkami. Proto se chystáme narovnat vztah mezi společností Letiště Brno a krajem, tak aby byl pro kraj a osobní leteckou dopravu výhodný. Nechceme se na majetek kraje dívat jen přes plot. V současnosti probíhají pracovní jednání a podle analýz informací, které o chodu letiště získáme, se budeme rozhodovat o dalším postupu. Letiště bez letadel a bez cestujících je smutné letiště.

Ve volebním programu máte řadu oblastí od dopravy přes sociální služby až po větší otevřenost úřadu. Co je pro vás nyní hlavní prioritou? Na co nového se mohou občané letos těšit?

Programové prohlášení, které schválila krajská rada, jsme zveřejnili na webu kraje a je všem občanům jižní Moravy k dispozici. Priorit máme více – jen ve stručnosti: Chceme zlepšit dopravní dostupnost, podpořit výstavbu dálnic a vysokorychlostních tratí, rozvoj nemocnic i bydlení pro seniory. Uděláme také analýzu krajského majetku a pasportizaci našich budov. Chceme podporovat kulturní a sportovní akce s nadregionálním a mezinárodním významem, jako je například Grand Prix.

Věříte v dohodu s vládou, která by pomohla vyřešit finanční situaci řidičů linkových autobusů?

I když to tak zatím nevypadá, budeme dělat všechno pro to, aby vláda našla systémové řešení v souvislosti s navyšováním platů. Netýká se to totiž jen řidičů, ale avizované je také zvýšení mezd v kultuře nebo sociální oblasti. Tito lidé si adekvátní platové podmínky jistě zaslouží, ale nemůže to v konečném důsledku končit jako zátěž pro rozpočty krajů.

Jaký vidíte přínos ve funkci mediátora sporu mezi vedením a odbory zdravotnické záchranné služby? Došlo již k nějaké dohodě, případně rýsuje se?

Situaci ve Zdravotnické záchranné službě JMK začalo řešit nové vedení kraje bezprostředně po svém zvolení. Pro podrobnější seznámení s problémem se sešli zástupci kraje nejprve se širším vedením této příspěvkové organizace a poté také se širší základnou odborářů a nespokojených zaměstnanců ZZS JMK. Na těchto dvou schůzkách zaznívaly diametrálně rozdílné názory na jednotlivé problémy v organizaci ZZS JMK a také naprosto protichůdné argumenty. Vedení kraje dospělo k závěru, že největším problémem mezi vedením ZZS JMK a odboráři je špatný způsob komunikace. Proto byla oběma stranám navržena mediace jako legitimní nástroj řešení podobných problémů, který je v mnoha případech využíván i při řešení soudních sporů. Jsem rád, že obě strany s tímto řešením souhlasily a už probíhá mediace. Uvidíme, co ukáže a jestli přispěje ke zklidnění vyhrocené situace.

Jižní Morava je kraj s mimořádným potenciálem, a to i v oblasti cestovního ruchu. Jak ho budete chtít využít? Jak přilákat do kraje více turistů, ať již tuzemských či zahraničních?

Jsem přesvědčen, že tento potenciál využíváme. Jihomoravský kraj je druhým turisticky nejnavštěvovanějším místem České republiky. Loni zavítalo na jižní Moravu přes 1,6 milionu návštěvníků. Více turistů navštívilo jen Prahu (sedm milionů).  Samozřejmě stále je co zlepšovat. Proto je jednou z mých priorit, aby byl kraj vidět, a to nejen v České republice, ale i ve světě.

Jaký problém vám způsobuje aktuálně největší vrásky?

Snažím se, aby mi vrásky nepřibývaly. Ale vážně se teď zabýváme zejména problematikou letiště a nastavením systému, jak podporovat osobní leteckou dopravu do regionu.

Co říkáte na to, co se děje kolem Andreje Babiše ohledně údajného krácení daní? Kolem celé této „kauzy“ někteří mluví o tom, že je to vlastně cílený útok na Babiše. Skutečně jsme svědky honu na Babiše? A nemůže si za zájem o svoji osobu ministr do značné míry sám?

Při práci hejtmana nemám dostatek času, abych se věnoval všemu, co se kolem ministra financí děje. Nechci být arbitrem v této kauze, nemám dostatek informací a od toho jsou instituce k tomuto určené, aby prověřovaly a vydaly stanovisko. Co mohu říct, že volební kampaň už jednoznačně začala, předvolební boj bývá tvrdý a mnohdy je využíváno i nepříliš korektních prostředků. Byli jsme toho svědky v minulých obdobích a budeme se na to muset připravit i teď.

Otazník stále visí nad kandidátem hnutí na prezidentský stolec. Spekuluje se především o Martinu Stropnickém, ale i o podpoře současnému prezidentovi. Prozradíte nám, koho byste v příštích letech viděl na Hradě rád vy?

Zatím je oficiálně pouze jeden kandidát. Koho bych já rád viděl na hradě, není podstatné. Uvidíme, jestli se najde osobnost, která by chtěla a mohla být výraznou konkurencí pro současného pana prezidenta.   

reklama

autor: Kateřina Synková

Ing. Miroslav Balatka byl položen dotaz

Můžete definovat, co je dezinformace?

Všichni o nich mluví, ale co to přesně je? Třeba za covidu jsme byly svědky toho, jak se měnilo, co je pravda a co dezinformace

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Opravdu chtějí Fialovi voliči tak „masivní podporu válce“? Je zde pochybnost

17:30 Opravdu chtějí Fialovi voliči tak „masivní podporu válce“? Je zde pochybnost

„Česká republika, ale postupně i další země, jsou zatahovány do konfliktu na Ukrajině,“ říká předsed…