Hejtman Zimola k Horáčkovi, Bartoškovi a dalším: Umělci věci hodnotí emotivněji, za měsíc už je zase uvidíme v reklamách na čínské čaje. Ale zneužít státní svátek...

06.11.2016 0:01

PŮLNOČNÍ ROZHOVOR „Bojím se, že tento svátek bude opět zneužit a na veřejnosti se budou objevovat různí samozvaní ochránci údajně omezovaných vydobytých českých svobod,“ říká jihočeský hejtman Jiří Zimola k blížícímu se výročí 17. listopadu. Promluvil také o tom, co si myslí o událostech kolem 28. října, co se dělo kolem Jiřího Bradyho i o kandidatuře textaře Michala Horáčka na prezidenta.

Hejtman Zimola k Horáčkovi, Bartoškovi a dalším: Umělci věci hodnotí emotivněji, za měsíc už je zase uvidíme v reklamách na čínské čaje. Ale zneužít státní svátek...
Foto: archiv kraje
Popisek: Hejtman Jihočeského kraje Jiří Zimola

Co budete dělat o půlnoci ze soboty na neděli?

Dodržím svůj pravidelný půlnoční program jakéhokoliv dne. Budu spát.

Jak hodnotíte to, co se dělo kole 28. října? Demonstrace na Staroměstském náměstí a podobně…

Politici jsou často špatní herci a herci, až na skutečné výjimky, jsou mizerní politici. Je vždycky špatně, když někdo považuje jiné názory, než své, za drzost a troufalost a ještě k tomu zneužívá to, že jej lidé znají z filmů či seriálů. Nemám nic proti tomu, když se lidé sejdou a společně se z něčeho radují nebo proti něčemu protestují. To patří k demokracii. Je ale neuctivé zneužít tento slavnostní den pro zahájení politické kampaně. A je smutné, že si to mnozí účastníci, ani s odstupem několika dnů a ve světle nových skutečností, neuvědomují.

Někteří lidé tvrdí, že prezident Zeman rozděluje společnost. Je to ale skutečně on, kdo něco takového alespoň v posledních dnech dělá?

Souhlasím, že společnost je rozdělená, a nemám z toho žádnou radost. Otázkou ale je, kdo se na rozdělení podepsal víc – zda pan prezident, nebo pan Gazdík s panem Horáčkem, nebo neschopnost Čechů přijmout výsledek demokratické přímé volby prezidenta, anebo pan Zuckerberg se svým Facebookem a skvělou příležitostí pro všechny frustrované jedince zamořovat v podstatě beztrestně svými názory veřejný prostor.

 Co říkáte na iniciativu některých umělců, jako třeba Jiří Bartoška či Vojtěch Dyk, kteří v minulých dnech vyhlásili například „týdny občanského neklidu“? A co na vystoupení umělců v pořadu u Krause?

Umělci jsou citlivější a mají tendenci věci hodnotit emotivněji. Za týden nebo za měsíc je už některé zase uvidíme v reklamách na čínské čaje nebo čínské nudle, případně budou shánět peníze na své festivaly u čínských kapitalistů. Neklidné pak budou jejich rozervané umělecké duše.

Na 17. listopad můžeme zřejmě očekávat poměrně bouřlivé akce. Co myslíte, že se bude v ulicích dít? A nemůže se celá situace zvrhnout i ve fyzické násilí?

Bojím se, že tento svátek bude opět zneužit a na veřejnosti se budou objevovat různí samozvaní ochránci údajně omezovaných vydobytých českých svobod. Jako by Česko nebylo svobodnou zemí a jako bychom se zase měli probudit v totalitě! Bojím se, že řada lidí této psychóze podlehne, a to je pak jen krůček k bezmyšlenkovitému a zkratovitému jednání.

Kolem „kauzy“ Herman, dalajláma, Brady je stále mnoho nejasností. Jak s postupem dní hodnotíte setkání ministra Hermana s dalajlámou?

Nezajímá mne, co se odehrálo na nějakém dávném jednání vlády a kdo co řekl a neřekl. Zajímá mne, jak jsou k sobě jednotliví ministři korektní a jak se informují. Tady pan Herman naprosto propadl, podrazil ministra zahraničí i premiéra a mít ho ve svém týmu, už bych s ním v týmu nebyl. Snad to patřičně docení i pan premiér.

Myslíte, že nám to skutečně udělá tak velké problémy s Čínou, o kterých se mluví?

Nevím, v jakém rozsahu, ale omezení v obchodování bohužel přijde. Zemědělství a věda a výzkum, resorty lidoveckých ministrů určitě omezení pocítí. Jeden tibetský odznáček v klopě premiéra Topolánka kdysi citelně zasáhl obchod řady velkých českých firem.

Lubomír Zaorálek schůzku s dalajlámou přirovnal ke schůzce s nacistou Henleinem. Později se za to omluvil. Co si o tom myslíte?

Emotivní situace někdy přinášejí emotivní úlety. Pan ministr se za to omluvil a to je důležité. Omluví se ale někdo za to, že natáčí videa s těmi nejsprostšími výrazy, které čeština má, proti prezidentovi republiky? Asi ne, neboť "co jest povoleno bohovi, není dovoleno volovi".

Komu věříte ve sporu o ocenění či neocenění Bradyho? Panu ministrovi, nebo panu prezidentovi? A z jakého důvodu?

Zkuste si bez emocí položit vedle sebe čistá fakta a máte odpověď. Bohužel, právě o emoce a jejich rozdmýchávání nyní ale jde nejvíce.

Někteří celou věc označují za protizemanovskou kampaň. Maji podle vás pravdu?

Ve světle ohlášené kandidatury pana Horáčka na Hrad to myslím už došlo každému. Kauza starého muže, který přežil koncentrační tábor, má v sobě potřebný emoční náboj a dovede rozviklat i jinak pevné charaktery.

Vše nasvědčuje tomu, že Andrej Babiš Zemana v této věci  příliš nebrání, ačkoliv v jiných případech býval často na jeho straně. Co si o tom myslíte?

Jeho přístup považuji za příklad strategie, která ho dovedla tam, kam ho dovedla. Andrej Babiš je chladný kalkulátor a jeho počínání je vysoce pragmatické.

Co říkáte na ohlášenou prezidentskou kandidaturu Michala Horáčka? 

Vítám ji! Tahle země prý úpí nedostatkem demokracie. Je ale přece úžasným projevem svobody, že šanci na Hrad spatřuje i úspěšný textař a sázkař, nemyslíte?

Když se podíváme na ČSSD, nespokojenost uvnitř strany prý sílí. Volá se prý po změně vedení. Jak to vidíte vy?

Mým cílem bylo stát se opět dobrým krajským hejtmanem, ale nyní jsem spíše celostátním terčem, ke kterému se vzhlíží ať už s nadějemi, nebo s nevraživostí, a každé mé slovo je vysvětlováno jako ambiciózní útok na vyšší pozice. Volby jsme prohráli, to je bez debat. Důležitá je změna celkové taktiky.

Například místní organizace ČSSD v Týně nad Vltavou vyloženě vyzvala Bohuslava Sobotku k rezignaci. Souhlasíte s nimi?

Rozumím tomu, že někdo spatřuje naději v rychlých řešeních. Politika je ale příliš dlouhý běh na krátké rychlé výstřely.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: David Hora

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Dvě loutky. Páprda a...“ Vyoral pustil peklo na Bidena s Fialou

15:00 „Dvě loutky. Páprda a...“ Vyoral pustil peklo na Bidena s Fialou

PÁTEČNÍ ZÚČTOVÁNÍ TOMÁŠE VYORALA – Po návštěvě premiéra Petra Fialy v Bílém domě se z řad jeho podpo…