Hejtman Zimola: Nikdo není povinen pracovat za nedůstojnou mzdu

06.10.2013 20:51

NA HRANĚ S XAVEREM Hejtman Jihočeského kraje Jiří Zimola v rozhovoru pro ParlamentníListy.cz popsal, jak se jeho strana chystá na nadcházející volby, a okomentoval i některé ze slibů, kterými jsou voliči v těchto dnech masírováni. Na kritiku návrhu zvýšit minimální mzdu reaguje hejtman s tím, že náklady nebude platit stát, nýbrž sám komerční sektor, a to především tam, kde je ohodnocení odvedené práce nedůstojné a do očí bijící.

Hejtman Zimola: Nikdo není povinen pracovat za nedůstojnou mzdu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jiří Zimola

Co je vaše černá můra v rámci vedení Jihočeského kraje?
Nejde ani tak přímo o dluh můj, ale mrzí mě, že se nám v dopravě nepodařilo vyvinout dostatečný tlak na centrální orgány a ŘSD a pokročit v budování hlavních páteřních sítí. Jižní Čechy totiž zůstávají jedním z posledních regionů, který není napojen na žádnou dálniční síť. Ve srovnání s našimi předchůdci, kteří si žili v mnohem lepších časech, se nám ale jinak daří vše, a to i navzdory tvrdé restriktivní politice státu, která tady teď byla.

Jakou ranou pro vás byly povodně?
Zažili jsme několikeré povodně. Ty letošní pro nás byly silnější než například v roce 2009 a napáchaly škody za více než dvě miliardy korun. Na druhou stranu z hlediska národohospodářského je třeba říct, že povodně přinesly i příležitosti investiční a díky nim se teď staví, opravuje.

Baví vás ještě předvolební kampaně?
Žiju v permanentní předvolební kampani.  Ať už jsem byl starosta či dnes, kdy jsem hejtman, je to o každodenní práci, o tom, co člověk udělá a lidé vás podle toho oznámkují. Předvádět se potom několik týdnů před volbami a něco rychle slibovat je podle mého zbytečné. Občané totiž moc dobře vědí, zdali jste ty sliby schopen splnit či ne.

Do jaké míry se ptáte sám sebe na to, zda ty sliby můžete vůbec splnit?
Neříkám věci, které splnit nemůžu, to bych se styděl sám před sebou.

Co nám tedy slíbíte?
Jste teď trochu jako Václav Moravec, když nám ve svém pořadu po krajských volbách dával podepsat seznamy slibů, kterými jsme se do roka a do dne zavázali voličům. Shodou okolností jsem se nedávno díval, co že jsem to tehdy sliboval, a mohu říci, že všechny sliby mám již nyní splněny.  Bude to znít možná obecně, ale můžu slíbit, že budu pracovat na sto procent.

Jak rozumět boji proti exekutorům?
Jde o boj proti těm exekutorům, kteří si ne plně uvědomují vážnost svého povolání a toho, že by k dlužníkům měli přistupovat s jistou mírou empatie. Netýká se to obecně exekutorského stavu, protože je jasné, že věřitelé by měli mít možnost domoci se svých peněz. Neuznávám ale, když věřitelé přeprodávají závazky a exekutoři si pak bez jakéhokoliv pardonu na nich realizují své zisky.

Znamená to, že by se měl změnit zákon?
Jsem o tom přesvědčen. Exekutoři by měli být přísně kontrolováni, současná exekutorská kontrola to nezvládá. Je to o důslednějším systému kontroly, zda exekuce neprobíhají i za hranou zákona. Časté dnes bývá, že se exekuuje i majetek, který k dlužníkovi žádný vztah nemá. Exekutory například nezajímá, komu majetek v daném bytě patří. V tom vidím onen nedostatek empatie.

Které předvolební téma je vám nejbližší?
Obecně bydlení. Zdá se sice, že jde o téma, které nemusí lidi moc oslovit, ale opak je pravdou. Stejně jako se zdravím, dokud ho máte, žádný problém si neuvědomujete. Dokud je člověk schopen platit nájem, nic se neděje. Může to ale dopadnout na každého z nás. Vidím případy lidí, kteří se vinou špatného zdravotního stavu či ztráty práce dostanou do existenčních problémů a nakonec u nich zazvoní exekutor a z ničeho nic nemají kde být. Řešit bych to chtěl několika systémy. Například ve Vídni existuje sociální poradna a problém bezdomovectví má díky ní velmi nízkou úroveň.  U nás se tomu ale skoro nikdo nevěnuje.

To znamená, že budete chtít opět změnu zákona?    
Zcela jistě. Souvisí to se zákonem o sociálním bydlení. Nemáme dosud zákon, který by definoval statut bydlení pro jednotlivé skupiny občanů. Představme si například situaci, kdy v jednom bytě bydlí dva důchodci, jeden zemře a druhý prostě není schopen ze svého důchodu zaplatit nájem a zaopatřit svou domácnost. Měl by zde být někdo, kdo by jim uměl pomoct a například poradit s výměnou bytu za menší.

Sociální demokracie nyní často mluví o zvyšování minimální mzdy a ekonomové se vás ptají, kde na to budete brát. Kde na to vezmete?
Nejde ani tak o to, kde bychom na to brali my. Zvýšení minimální mzdy se totiž týká především komerčních oborů, které jsou podhodnocené. Odmítáme, aby lidé pracovali za minimální mzdu, která bude jejich práce nedůstojná.

Konkrétní příklad?
Třeba prodavačky v supermarketech. Zcela jistě pracují na hraně této minimální mzdy, přičemž mnohdy se tak děje ještě na pozadí šedé ekonomiky. Zvýšení minimální mzdy z 8500 korun na zhruba 12 000 je reálné, řešitelné a jsem přesvědčen o tom, že to žádné podnikatele nepoloží. I když statut minimální mzdy je definován ve všech ostatních zemích, z pravice lze zaslechnout hlasy, že minimální mzda škodí ekonomice a měla by být zrušena.

Očekáváte nějaké zásadní překvapení při vyhlašování výsledků voleb?
Kdo je připraven, není překvapen. Nechci se nechat překvapit a připravuji se na to, že v těchto volbách mohou, stejně jako ve volbách minulých, uspět nová čistá hnutí, složená z lidí, kteří nám budou tvrdit, že bude líp.

Říkáte to s takovým podezřelým klidem…
Nejde o klid, ale o čisté konstatování faktu. Voličům nemůžu poradit nic jiného, než aby po sedmi letech vlády pravice dobře zvolili. Chce se mi věřit, že lidé by už mohli být poučeni z krizového vývoje po minulých volbách, kdy se nám na scéně objevily nějaké Věci veřejné, které poté, co byly samy dohnány dinosaury, skončí, doufám, v naprostém zapomnění.  

Nechává vás chladným situace uvnitř ČSSD?
Znám ji docela dobře a moc ji nedramatizuji, protože vím, že do jisté míry byla vyvolána i jistou mediální poptávkou po tom, aby se vytvořil pocit, že v ČSSD něco není v pořádku. Ta situace je podobná situaci v jiných stranách.

Kdo je silnější osobnost – pan Sobotka nebo pan Hašek?
Silnější osobnost je podle výsledků sjezdu Bohuslav Sobotka, který získal více než 80 procent hlasů, a tudíž je šéfem ČSSD i aspirantem na premiérský post.

Věříte v sílu Miloše Zemana?
Je třeba odlišovat situaci ve straně, která v názvu nese jméno prezidenta, a samotným Milošem Zemanem. Nejen že věřím v sílu Miloše Zemana, ale myslím, že poslední měsíce ukázaly, že je možná mnohem silnější, než si většina lidí myslí.

Kdyby se iniciovala změna Ústavy ve smyslu změny pravomocí prezidenta, diskuzi byste o tom nevedl?
Mně tam vadí, že ti samí zákonodárci, kteří prosadili přímou volbu prezidenta, nyní volají po omezení jeho pravomocí a potlačení tzv. prezidentského systému. Vidím v tom naprostou účelovost jejich počínání a dovedl bych si to představit, kdyby se tak nedělo v tom jasně čitelném pozadí strachu z Miloše Zemana.

Na internetu jste podle jednoho průzkumu nejvíc sexy hejtman, dělá vám to dobře?
To jsem nikde nečetl. Nevím, jestli to dělá dobře mně, ale zeptejte se mé ženy, jestli jí dělá dobře, že má doma nejvíc sexy hejtmana.

Vy nejste ješitný jako chlap?
Každý chlap je ješitný a ten, který říká, že není, je ješitný dvojnásob. Já jsem ješitný v jiných věcech, ne v tom, zda jsem či nejsem sexy hejtman.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Luboš Xaver Veselý

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Dvě loutky. Páprda a...“ Vyoral pustil peklo na Bidena s Fialou

15:00 „Dvě loutky. Páprda a...“ Vyoral pustil peklo na Bidena s Fialou

PÁTEČNÍ ZÚČTOVÁNÍ TOMÁŠE VYORALA – Po návštěvě premiéra Petra Fialy v Bílém domě se z řad jeho podpo…