Herec Pavel Nový pro PL: Pokud lidé zase zvolí Zemana, budu přemýšlet o emigraci

18.05.2017 17:47

ROZHOVOR „On do politiky hlavně neměl vůbec lézt! Jestliže je alespoň průměrně inteligentní, tak ví, že politik má také nějaké povinnosti. A nemůže se tvářit a říkat, že politikem není, když jím je. Jak říkali soudruzi komunisti, je to eklektický rozpor,“ říká na vrub vicepremiéra Andreje Babiše herec Pavel Nový. A baví se prý náramně tím, jak Babiše dobře napodobuje imitátor, jenž vystupuje ve videích pro internetovou televizi. „Nejen, že ho dokonale umí, ale ten způsob jeho myšlení a vyjadřování; to, jak umí předat vyjádření ‚soudruha‘ tak, jak jdou za sebou, tak to je přesně esence způsobu Babišovy argumentace,“ říká.

Herec Pavel Nový pro PL: Pokud lidé zase zvolí Zemana, budu přemýšlet o emigraci
Foto: ceskatelevize.cz
Popisek: Herec Pavel Nový

Jak pozorujete dění kolem vicepremiéra Andreje Babiše? Je vám ho líto?

Ne, není. Proč?

Měl podle vás Babiš odstoupit?

On do politiky hlavně neměl vůbec lézt! Jestliže je alespoň průměrně inteligentní, tak ví, že politik má také nějaké povinnosti. A nemůže se tvářit a říkat, že politikem není, když jím je. Jak říkali soudruzi komunisti, je to eklektický rozpor. A to se učil on ve VUMLu, nebo kde. Přinejmenším to slyšel od maminky nebo od tatínka.

Když už jste použil reminiscenci na minulý režim, nepřipadaly vám debaty v Poslanecké sněmovně minulý týden, jež se točily kolem Andreje Babiše, jako za komunistů? Všichni totiž byli proti němu, všichni ho odsoudili, aniž by měli v rukách nějaké hmatatelné důkazy.

To je přece jinak! Dřív to bylo bez účasti toho, o kom byla řeč. Teď se mohl k tomu vyjadřovat.

Jak na vás působí nahrávky s Babišem a s novinářem Přibilem, tedy ty nahrávky, o nichž je stále dokola řeč?

Já jsem je neslyšel a vůbec mne to nezajímá! Je to v každém případě svinstvo a tím to pro mne hasne. Já se tím zabývat nehodlám, ať to řeší policie.

Jen bych chtěla podotknout, že třeba režiséři Jiří Svoboda a Jiří Adamec se vyjadřují v tom smyslu, že ty nahrávky měly někomu dobře posloužit a za tím účelem byly také dělány a Babiš byl odposloucháván...

To je jedno, ať to slouží, komu chce. Je to každopádně lumpárna. Nazdar! Je to stejná kravina, jako kdybyste se zabývala anonymním dopisem.

A na vás někdo někdy napsal anonymní dopis a pak jste se s tím musel psychicky vypořádávat?

S takovejma věcma se není co vypořádávat, jako by neexistovaly. To není přece přístup dospělých lidí.

Přijetí Sobotky na Pražském hradě při podávání demise nedemise ze strany pana premiéra bylo přístupem nedospělého člověka? Anebo se otážu jinak. Za koho jste se v tu chvíli styděl?

No, když je někdo buran... Styděl jsem se, že jsem občanem státu, který má takového prezidenta. To je všechno. Ale vždycky – i za komančů – jsme říkali, že národ má takovou vládu, jakou si zaslouží. A asi jsme si to zasloužili tím, jak se chováme.

Takže by bylo na čase, aby byl za pár měsíců Miloš Zeman při prezidentských volbách vystřídán?

Tyhle volby to rozhodnou. Není co řešit.

Ale co když si lidé zase zvolí právě Zemana? Co byste dělal?

Tak to pak budu přemýšlet o emigraci.

Evropa v minulých dnech žila prezidentskými volbami ve Francii, kde se do čela státu dostal Emmanuel Macron. Vím, že jste mu držel pěsti. Je dobře, že byl zvolen?

To já nevím, to vědí Francouzi, zda to bude pro jejich zemi dobře, nebo ne.

Ono se ale říká, že on je hodně proevropský.

A to je snad dobře, že je proevropský. Ono nám totiž nic jiného nezbývá. Chceme-li vůbec existovat v nějakém rozumném světě, tak je pro nás Evropa, a to sjednocená, jediné možné východisko. My jsme navíc tak malí, že si s námi „medvěd z východu“ vytře zadek, kdy bude chtít!

Co se týče Miloše Zemana, on se právě v Číně sešel s ruským prezidentem Putinem, a jak bylo vidno z televizních šotů, pěkně si spolu notovali. Prospěje nám to v něčem?

O tom jsem ale právě mluvil. To jen přispěje tomu, že si s námi „medvěd“ bude dělat, co chce. Když medvědovi koukají ze zadku jenom nohy, tak je to špatně, ne?

Jenže Rusko už není tím obávaným Sovětským svazem.

Ale Rusko je stále Sovětským svazem! Vždyť Vladimír Putin je osobní žák soudruha Andropova a byl to správce zpravodajské sítě v Německu v době, kdy byl spáchán atentát na Svobodnou Evropu. A je to prostě zloduch.

Zeman totiž ve společnosti Putina v Pekingu vtipkoval o svobodě novinářů.

A kolik novinářů v Rusku už zaplatilo životem? Rusko totiž patří k zemím, které jsou pro výkon novinářské profese nejnebezpečnější.

„Novinářů je příliš, měli by se zlikvidovat,“ řekl prý Zeman. Ovšem zdůrazňuje se, že to byl jen bonmot.

Víte, co by na to řekla moje prabába? Chucpe!

Vraťme se k hádkám v koalici. Teď jde právě o to, kdo usedne na postu ministra financí po Andreji Babišovi, pokud ho Miloš Zeman odvolá.

Budou volby! Budou volby! Jde o předvolební rétoriku a boj.

Uvítal byste, kdyby za této situace byly předčasné volby?

Předčasné volby by byly jen vyhozené peníze.

Myslíte si, že těmito hádkami v koalici Andreji Babišovi a jeho hnutí ANO klesnou preference, jak očekává ČSSD?

To uvidíme!

Vy asi nejste voličem ČSSD, nebo se mýlím?

Nejsem rozhodně socialista.

Jenže pravici v této zemi zrovna pšenka nekvete. Myslíte si, že se třeba ODS otřepe a znovu bude u voličů sbírat body jako v devadesátých letech?

Pan profesor Fiala je myslím člověk na správném místě, a protože je vystudovaný politolog a učí to, tak je v tom honěný. Takže předpokládám, že ví, co dělá.

Účastnil jste se protestů, které se odehrávaly minulý týden v Praze a v dalších městech proti Miloši Zemanovi a Andreji Babišovi?

Bohužel jsem tam nebyl, měl jsem povinnosti a byl jsem tak někde jinde.

Takže byste se jich každopádně účastnil?

Určitě. A vygooglujte si Babišovy dobroty, to je fakt dobrý.

Jde o toho imitátora, který točí videa pro internetovou televizi?

Ano. On nejen, že ho dokonale umí, ale ten způsob jeho myšlení a vyjadřování, jak umí předat vyjádření „soudruha“ tak, jak jdou za sebou, tak to je přesně esence způsobu Babišovy argumentace. To, jak přišel ke Kosteleckým uzeninám, a jak se chová k těm, co nejsou jeho přílišní přátelé, a jak si dokonce na své spolupracovníky vede spisy. No, je to opravdu ukázka všeho toho, co tady od Babiše máme.

Myslíte si, že si politici zasluhují, aby je lidé parodovali?

Když do toho lezou, tak musejí počítat s tím, že to tak bude a že si z nich může utahovat, kdo chce. Pokud to není výzva k násilí a podobným věcem, tak je to vždycky legitimní.

Který politik si podle vás naopak zaslouží uznání?

Já osobně jsem si vážil Vaška Havla, ale proč by ho nemohl nikdo parodovat? Jeho uměl napodobit skoro kdekdo! Dobře se totiž napodobuje výrazná osobnost.

A Václav Klaus?

On pochází z Prognostického ústavu stejně jako Zeman, Ježek, Dyba, Mládek, Komárek a další. To byla organizace, kterou si hýčkala politická KGB v socialistických státech. Jmenovalo se to příprava privatizace socialismu.

Některý z těch prezidentských kandidátů, o nichž se v poslední době hovoří, by vám vyhovoval?

Já bych si z nich vybral Michala Horáčka. Vždyť kvůli tomu vystudoval sociologii a ještě je z dobré rodiny a má svoje prachy na kampaň, takže nepotřebuje být někomu zavázaný.

On se ale věnoval sázkám na dostihovém závodišti ve Velké Chuchli a také měl Fortunu.

To se o něm ví. A jestli konal trestnou činnost, tak si zaslouží trest! On ale nic netají. Já jsem si také několikrát k němu chodil vsadit.

Říká se o něm, že to byl vekslák...

A kdo nebyl? I já jsem byl vekslák. Jinak se to nedalo dělat. Dnes se tomu říká směna valut podle nabídky a poptávky. Ale komunisté tomu říkali veksl.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Olga Böhmová

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Sám si to prohrál.“ Tvrdá slova na Korčoka. A kdo skutečně pomohl Ficovi…

4:44 „Sám si to prohrál.“ Tvrdá slova na Korčoka. A kdo skutečně pomohl Ficovi…

Vítězstvím Petera Pellegriniho v prezidentských volbách se nám nejbližší národ vymanil z jednostrann…