Herec Vydra: Vedou kampaň proti mně. Mé přátelství s Bendlem je záminka

14.03.2012 23:07

ROZHOVOR Herec a chovatel koní Václav Vydra reaguje na chystané trestní oznámení na jeho osobu za neortodoxní ošetřování kopyt jím chovaných koní. Tu na něho hodlá podat renomovaný pražský advokát Tomáš Pelikán. Vydra se obává, že vše je účelové a namířené proti němu a dalším, kteří alternativní chov koní praktikují. Navíc si myslí, že jeho přátelství s ministrem zemědělství Petrem Bendlem, který mu domluvil dotaci, může účelově a negativně dopadnout i na samotného politika.

Herec Vydra: Vedou kampaň proti mně. Mé přátelství s Bendlem je záminka
Foto: Martin Kovář
Popisek: Herec a chovatel koní Václav Vydra

Advokát Tomáš Pelikán na vás podal trestní oznámení kvůli údajnému týrání koní. Sdělil vám to?

Ne, vůbec nikdo mě nekontaktoval. Pana Pelikána neznám, předtím, než podal trestní oznámení, měl se přijet podívat, jak situace reálně vypadá. Jde o kampaň proti mně i proti všem, kdo jdou stejnou cestou jako já. Cestou, která může pomoci mnoha koním. Způsob chovu koní a úpravy jejich kopyt podle fyziologie a anatomie koně, který zesystematizovala německá veterinářka,dr.Strasserová, vzbuzuje zášť a odpor části koňské veřejnosti. Netušil jsem, do jakého jsem kopl vosího hnízda. Myslím, že pan Pelikán by se měl přijet podívat, jak to u nás ve skutečnosti vypadá a udělat si svůj vlastní názor. Rád ho tam přivítám.

Uvažujete vzhledem ke kritice této metody o její změně? O tom, že byste na ni rezignoval?

Přesvědčil jsem se o tom, že metoda je správná, nikdy bych své koně už nechtěl ošetřovat jinak. To, že někdo natočí, že můj kůň zrovna kulhal a operuje tím ještě po půl roce, je trapné. Taky jsem měl před měsícem namožený kotník a kulhal jsem. Nikdo to nenatočil a já teď běhám jako kamzík. Jsem proto mrzák? Od té doby jsou moji koně ve velmi dobré kondici a denně s nimi jezdíme. Je to zcela účelové a zavádějící

(odkaz k pořadu Reportéři ČT, kde byl uvedený případ demonstrován jako ilustrace toho, že V. Vydra koně chová nesprávně, pozn. red.). Kůň byl po náročnem výletu, stejně jako jsou unavení lidé, když přeženou túru a pak je bolí tělo. Také nemetají kozelce. Moji koně jsou naprosto v pořádku, jejich kopyta se zlepšila a zlepšil se i jejich zdravotní stav poté, co jsem začal aplikovat metodu dr. Strasserové. Zkusil jsem řadu metod, měl jsem koně ve stáji v režimu půl dne, půl dne, vždy jsem měl nepříjemný pocit, když koně byli ve stáji dlouho. Měl jsem je okované, na udidlech. Ale dospěl jsem k závěru, že to není cesta, že to není správné.

Jak se díváte na to, že jste, dle trestního oznámení, podezřelý z toho, že "zvlášť surovým nebo trýznivým způsobem týráte větší počet zvířat"?

Je to lež. Naprostá lež lidí, kteří vůbec neví, o co se jedná. Hrozný problém je, že školní medicína z pohledu na kopyta koní je vedená směrem k podkování, k "ochraně" kopyt, chovu v boxech a podobně. Ale zapomíná se, že koně dle nového zákona musí mít výběh. A kolik je stájí, kde jsou koně 24 hodin zavření, nebo je pustí ven na hodinu?

Za týrání tedy považujete tento způsob chovu?

Budu-li konfrontován s tím, že týrám koně já, budu muset říct, že považuju za týrání tento způsob.

Plánujete, že si do sporu ohledně chovu koní najmete právníka, nebo se budete hájit sám?

To jsou předčasné úvahy. Podle mě udání nějakého pána nezakládá podnět k tomu, abych byl trestně stíhán kvůli chovu koní. Bylo na mě podáno i udání na Krajskou veterinární správu, jsem přesvědčen, že při kontrole se na žádné týrání nepřijde.

Proč vznikl kolem vašeho chovu takový humbuk? Rozdmýchalo kauzu i vaše přátelství s ministrem zemědělství Petrem Bendlem (ODS), který vám navrhl přidělit pětimilionovou dotaci?

To je jen účelová záminka, která se velice hodila. A hodila se i na druhou, protože poškodí nebo může poškodit i pana Bendla. Pro mě je to naprosto absurdní, protože je to první člověk, který byl tak statečný, že byl ochotný vyjednat dotaci pro alternativní způsob chovu. Vypadá to, že se to neodpouští.

Spíše se možná neodpouští vaše přátelství...

Opravdu? To se nesmi? Já si pana Bendla velice vážím za to, že i přesto, že jezdil na okovaném koni s udidlem, dokázal se inspirovat a jít mou cestou. Známe se už déle, z různých koňských akcí.

Dotaci jste tedy už dostal?

Ne. Zatím ji schválil zemědělský výbor sněmovny, i parlament. Na ministerstvu nebyla podepsána.

Proč? Může na otálení mít vliv i kampaň, která se rozjela proti vašemu stylu chovu?

Myslím, že ano, jde o tlak na ministerstvo. Ale je smutné, že je tohle možné v demokratické společnosti. Jde o účelový tlak určitých lidí, z nichž mnozí sami dotace pobírali.

Bojíte se, že o dotaci nakonec přijdete?

Já se toho nebojím. Když dotaci nedostanu, neumřu. Poškodí mě to, zbrzdí, ale nezastaví mě to. Myslím si ale, že by bylo hodně smutné, kdybychom ji nedostali. Nestalo se nic proti zákonu, problém je, že to vzbudilo zavist, zlobu a nenávist.

Lidí, kteří v Čechách propagují metodu dr. Strasserové, je více. Proč byste dotaci měl dostat právě vy?

My jsme o dotaci žádali pro školící a léčebné zařízení. V tuto chvíli jsme byli jediní, kteří byli schopní tuto péči zajistit, i pomocí zahraničních lektorů. Vše se točí kolem dotace, ale je třeba to vnímat komplexně. Metoda dr. Strasserové je nový styl, který může spoustu koní vyléčit. Nejde jenom o kopyta, která jsou i pridavnými krevními pumpami, tlumiči nárazu... Jde o celostní pohled na zdraví kone. Co může vyléčit kus železa na noze? A oni mě postaví do pozice, že týrám koně. Já je měl naprosto utýrané konvenčním způsobem chovu a konvenční péčí. Tohle celé jsem udělal jen pro to, abych jim pomohl. Ale asi mě čeká velmi těžká cesta.

Metoda dr. Strasserové má přece nejen odpůrce, ale i své příznivce v řadách odborníků..

Ano. Ale pokud se někdo z nich postaví na naši stranu, předpokládám, že bude z obce odborníků exkomunikován.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jana Šulcová

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Opravdoví „dezoláti“ jsou v současné hrůzovládě. Černocký o Fialovi a notičkách od CIA

19:48 Opravdoví „dezoláti“ jsou v současné hrůzovládě. Černocký o Fialovi a notičkách od CIA

„Rozčarování z EU narůstá. Volby třeba na Slovensku anebo v Nizozemsku to jasně prokazují,“ říká pub…