Herec Vydra k Bartoškovi s Dykem: Neumím si představit, že jejich výzva k občanskému neklidu dokáže vyprovokovat lid, aby se postavil proti...

01.11.2016 4:42

ROZHOVOR „Ministr Herman má pravdu v tom, že je ministr svobodné vlády ve svobodné zemi a může si přijmout koho chce,“ říká v rozhovoru ParlamentníchListů.cz herec Václav Vydra s tím, že miliardě Číňanů je úplně jedno, jestli v Česku byl nějaký dalajláma. A co se týče Jiřího Bradyho, herec má za to, že v této kauze Daniel Herman nelže.

Herec Vydra k Bartoškovi s Dykem: Neumím si představit, že jejich výzva k občanskému neklidu dokáže vyprovokovat lid, aby se postavil proti...
Foto: Martin Kovář
Popisek: Herec a chovatel koní Václav Vydra

Co se to s naší zemí poslední týdny děje? Návštěva dalajlámy, prohlášení ústavních činitelů k Číně a jeho kritika, kauza Brady, demonstrace na Staroměstském náměstí... Byl jste třeba vy osobně 28. října demonstrovat proti Hradu na Staroměstském náměstí?

Ne. Nebyl, ten večer jsem hrál, takže bych tam nemohl, ani pokud by mě tam někdo pozval. Ostatně podobné akce nemám příliš rád.  Zapojil bych se asi víc do veřejného dění pouze v případě, pokud bych nabyl dojmu, že jiná cesta už není. Něco ve smyslu - kdo, když ne my, kdy, když ne teď. Třeba jako v listopadu 1989. To ale byla trošku jiná situace. Spíše bych podobně jako pan Brady apeloval na lidi, aby chodili k volbám, což je zásadní věc už proto, že i když tady máme demokracii, tak je, bohužel, velice křehká. Lidi přitom remcají stále, a to i ve chvíli, kdy k volbám nechodí a přitom mohou něco ovlivnit pouze tím, že k volbám přijdou. Ale pokud bych nehrál a šel zrovna okolo, asi bych se na Staromáku zastavil...

Anketa

Příští vláda: Koalice ANO, KDU-ČSL a STAN. Premiér Babiš, vicepremiéři Bělobrádek a Gazdík. Co na to říkáte?

3%
2%
hlasovalo: 14002 lidí


Tábory antizemanovců a přivrženců Miloše Zemana jsou už hodně znesvářené a dokonce se hovoří o tom, že nás kvůli tomu čeká nějaký nový 17. listopad. Co si o tom myslíte?

Nemyslím, že by to bylo předznamenání něčeho podobného, ale karty jsou bohužel teď nějak hodně hloupě rozdané, a navíc se zdá, že v tom nejsme sami. Skoro při každých volbách se dostáváme do patové situace. Nejhůř ale na tom teď byli ve Španělsku, protože tam nebyli po dlouhý čas ani schopní dát dohromady vládu. Ale máte pravdu v tom, že je společnost až tak polarizovaná, že je skoro těžké dát dohromady nějakou akceschopnou koalici. A co se týče pana prezidenta, u něj je to do značné míry ovlivněno tím, že  tábor jeho příznivců je poměrně skalní a v podstatě mu nic nevadí. Proto se s tím pohnout nijak moc nedá.

Kauza Jiřího Bradyho v posledních dnech hodně gradovala a takřka celý národ dění kolem jeho vyznamenání/nevyznamenání sledoval v přímém přenosu... Vyvodil jste si vy pro sebe z toho všeho nějaký konkrétní závěr?

Pro mne se první a přitom zásadní problém odehrál ve chvíli, kdy pan prezident ministru kultury, panu Hermanovi, na slovenském velvyslanectví pohrozil, že pokud přijme dalajlámu, tak jeho strejda státní vyznamenání nedostane. To se prostě nedělá. A navíc pak tu "medajli" opravdu "nedajli".  To byl zásadní problém a nemyslím si, že by to někdo vytahoval dnes na světlo jako falešný trumf. Určitě mezi těmi dvěma pány došlo k vyměně názorů přesně tak, jak pan Herman vypověděl, ovšem jak to bylo dál, to sice nikdo stoprocentně neví, ale je poměrně snadné si to představit...

Určitá nápověda se odehrála v neděli na Primě, kde ministr zahraničí Zaorálek řekl, že ministr kultury nedodržel dohodu, neboť mu osobně řekl, že pokud se s dalajlámou chce setkat soukromě v rámci konference Forum 2000, bude to sice problém, ale ustojíme to, avšak až den před schůzkou se z médií dozvěděl, že Herman dalajlámu přijme oficiálně. Herman tak podle Zaorálka nedodržel dohodu...

Pokud taková dohoda existuje, je už sama o sobě absurdní. Nesmět se setkat se světově uznávanou autoritou...Ve svobodné zemi...

K tomu jen dodám, že ministr Herman na Zaorálkova slova reagoval v tom smyslu, že mu je tento vazalský přístup vůči Pekingu protivný. „Mě si nekoupili českoslovenští komunisté před rokem 1989 a nekoupí si mě ani čínští komunisté," řekl.

To ale chápu. Nechat si totiž diktovat, s kým se kdo může anebo nesmí setkat, je poměrně hodně totalitní myšlení. Pan Herman má pravdu v tom, že je ministr svobodné vlády ve svobodné zemi a může si přijmout koho chce. Pokud to tedy není představitel jiného totalitního režimu. To se ale tady zrovna v případě Číny dělo. Ať je to jak chce, Čína je sice silná ekonomika, ale je to také totalitní režim. No a pokud se naši vrcholní představitelé státu setkávají s představitelem totalitního režimu a to se všemi poctami, tak pak nemohou zakazovat jinému členu vlády, aby se sešel s duchovním představitelem národa, který je sice součástí Číny, ale přitom to není žádný rozvraceč provádějící protičínskou separatistickou činnost. Navíc si musíme uvědomit, že dalajláma alespoň, co se týče jeho poslední návštěvy v ČR, přece nikdy nehovořil o tom, aby se Tibet odtrhával od Číny, ani nijak nebrojil proti čínskému vedení... proto mi připadá, že se kolem tohoto dělo zcela absurdní divadlo.



Velkou společenskou debatou také prošlo prohlášení čtyř českých ústavních činitelů k Číně. Je třeba tady kritika?

Podle mne bylo ono prohlášení zcela nešťastné a zbytečné. Navíc veřejnost vůbec neví, jaká dohoda byla vlastně mezi ČR a Čínou před dvěma lety uzavřena a z jakého důvodu se to tedy musí řešit takovýmto prohlášením, které má uklidnit koho? Čínu? Tu více jak miliardu Číňanů? Já myslím, že miliardě Číňanů je úplně jedno, jestli v nějakém Česku byl dalajláma. Maximálně to může vadit jen těm, co v Číně vládnou.

Do dění nám každopádně vstupují umělci: Vojtěch Dyk, Jiří Bartoška a další varují před ohrožením našich svobod a před posunem na Východ. Je to od nich správné, či přehnané? Česká divadla se údajně „chtějí otevřít svobodnému dialogu“. Mají čeští angažovaní umělci reálnou sílu, nebo jen zneužívají mediální prostor?

Sice nežiju v úplně uzavřeném divadelním světě, ale nemyslím si, že by v divadlech nebyla svoboda. Je dobré říci svůj názor, je dobré se postavit za nějakou myšlenku, která je pro společnost přínosná a třeba i nezbytná, ale stejně nikomu nevnutíte svůj názor. Neumím si ale představit, že by výzva dokázala dost vyprovokovat lid k tomu, aby se postavil proti... vlastně ani nechci v tuto chvíli personifikovat, proti komu nebo čemu. Myslím si ale, že každý občan této země je schopný se rozhodnout pro to, koho bude volit. A následně reflektovat, co svou volbou umožnil či způsobil...



Zaznamenal jste váhání herce a režiséra Jana Kačera o tom, zda si má jít na Pražský hrad osobně převzít vyznamenání?

Ano, o tom vím, ale nerad bych k tomu cokoliv dodával.

Pan Kačer totiž váhal, zda je vhodné anebo žádoucí si v takové společenské atmosféře vyznamenání vůbec převzít. „Tohle vše, co se teď řeší, je do jisté míry jen záminka, abychom se tady politicky fackovali,“ řekl před svátkem 28. října. Co byste dělal vy, kdybyste si ocitnul v podobné situaci?

Taková situace nenastala, a v dohledné době ani nenastane, tak je zbytečné o tom hovořit.



Myslíte si, že došlo až k takovému napětí ve společnosti, že se v této přepjaté atmosféře umělci přímo bojí se nějaké diskutabilní akce osobně zúčastnit? Třeba jen proto, aby nebyli vláčeni médii?

Tady nejde tolik o vláčení médii, jako spíše o postoj k věcem, s nimiž člověk nemůže souhlasit. A pokud s něčím nesouhlasím, tak pak se toho přece nemohu zúčastnit.

Myslíte si, že hlava státu vyznamenává především své přátele? Když totiž odmyslíme pana Kačera a naopak připomeneme Daniela Hůlku, Františka Ringo Čecha, či Filipa Renče, o nichž se hovoří naopak v tom smyslu, že „metál“ dostali jen za to, že Zemanovi pomáhali...

Pan prezident má právo dávat vyznamenání, komu chce a kdokoliv má právo ono vyznamenání přijmout, nebo nepřijmout. No a my s tím můžeme souhlasit nebo nesouhlasit. A "ocenit" to v příštích volbách.

Ještě další věc Zemanovi vyčítají – prý nás nebezpečně posouvá na Východ.

Přijde mi naprosto absurdní po letech, které jsme prožili v tzv. východním bloku a pak jsme se konečně zasunuli tam, kam patříme, o našem pevném zakotvení nějakým způsobem pochybovat. Slabina demokracie je ale v tom, že se může všechno rychle zvrtnout směrem, který nechceme. V jednom českém filmu se objevila tato replika ze školy: Tak děti, dnes se budeme bavit o tom, co je to vlastně ta demokracie. No a na to se přihlásí Pepíček a říká : "Prosím, demokracie je, když dva blbí přehlasují jednoho chytrýho". Osobně sice cítím, že nebezpečí v tomto smyslu – tedy nějakého posunu na Východ – možné je, ale zatím máme tu možnost o tom rozhodnout ve volbách a toto nebezpečí eliminovat.



Sledujete dění v USA, kde se schyluje k prezidentským volbám?

To nejde nesledovat, ale nepřidává mi to na optimismu.

Máte na mysli ony předvolební konfrontace mezi Clintonovou a Trumpem, které otevřely mj. otázku Ruska a kdy se v souvislosti s tím objevila podezření, že prý je Trump „bezděčným agentem Ruska“?

Je poměrně jedno, v jaké souvislosti se o kom hovoří, ale pro mne je spíše zarážející to, že Amerika vygenerovala zrovna tyto dva kandidáty na prezidenta.

Chcete říci, že byste si mezi nimi nevybral?

Vždycky si někoho vyberete, ale lepší je, když vybíráte ze dvou dobrých toho lepšího, než ze dvou špatných toho o trochu méně špatného.

To samé ovšem nemálo lidí říkalo o naší prezidentské volbě...

Já jsem považoval vždy Karla Schwarzenberga za tu mnohem lepší volbu.

A co budoucí český prezident?

Teď je samozřejmě jiná doba a koneckonců Karel Schwarzenberg už ani kandidovat nebude.

A co Michal Horáček? Ten moderoval 28. října zmiňovanou akci na Staroměstském náměstí a podle mnohých tím rozjel svou prezidentskou kampaň. Čeká ho zářná budoucnost?

Těžko říct. To opravdu nevím.

Jaký máte jako umělec názor na práci ministra kultury Daniela Hermana? Myslíte si, že je to dobrý ministr? Europoslanec Jan Zahradil rozvinul úvahu, že se pod ministrem Hermanem kývala židle, lidovci se ho chtěli zbavit a proto rozpoutal případ s dalajlámou. Udělal to Herman pro své zviditelnění se?

To si nemyslím. A zda je dobrý ministr? Rozhodně mi svým postojem velmi zaimponoval. Faktem však je, že jsem jej více zaznamenal až v této konkrétní kauze. Je ale pravda, že dosud byli téměř všichni ministři kultury poněkud nenápadní. Bohužel jsou v našich vládách spíš takovými popelkami. Kdysi kdosi řekl: "Běda národu, který si neváží svých umelců.".

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Olga Böhmová

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Výpalné“ za migranty: Mach začal počítat. Rakušan jako kdyby žil na jiné planetě

18:34 „Výpalné“ za migranty: Mach začal počítat. Rakušan jako kdyby žil na jiné planetě

Vyjadřování Víta Rakušana k migračnímu paktu, který inicioval a v Bruselu dohodl, působí podle lídra…