Herec a režísér Jan Kačer: Pokud jde o život, je otázkou lidskosti uprchlíkům pomoci. Ale kvóty jsou administrativní pitomost. A to, co řekl Zeman...

11.06.2015 19:35

ROZHOVOR Herec, režisér a také bývalý poslanec Federálního shromáždění (1990 až 1992) Jan Kačer si myslí, že Evropa by měla imigrantům pomáhat, jak se dá a vůbec nepřemýšlet o tom, že by lodě s uprchlíky vracela zpět. „Když si představím, že bych v jedné z těch lodí seděl s vnoučaty já a hledal místo pro život a oni by mne nakonec vrátili zpátky, to by pro mne byla naprostá hrůza!“ poznamenal k tomu Kačer v rozhovoru ParlamentníchListů.cz. Své odpovědi ale podepřel poznámkou, že si není jistý tím, zda o názory "strejdy v penzi", jakým již prý je, někdo vůbec stojí.

Herec a režísér Jan Kačer: Pokud jde o život, je otázkou lidskosti uprchlíkům pomoci. Ale kvóty jsou administrativní pitomost. A to, co řekl Zeman...
Foto: Petr Novák, Wikipedie
Popisek: Herec a režisér Jan Kačer

Jak se díváte na problém s imigranty, kteří ve velkém zaplavují Evropu?

Anketa

Jste pro kvóty EU na přidělování uprchlíků?

2%
98%
hlasovalo: 54683 lidí

Když je někdo v nouzi a žádá o pomoc, tak by mu měl z povinnosti každý slušný člověk pomoci, i když to mnohokráte není příjemné. Někomu sice nemusí vonět, když se lidé z jiné kultury snaží dostat do Evropy, ovšem když si představím, že by se podobná situace mohla stát i nám - jak se to ostatně mnohokráte před rokem 1989 stávalo - tak už z toho důvodu je naší povinností pomoci. Jinou věcí ale je zabývat se důvodem, proč ti lidé utíkají. I s tímto faktem bychom něco měli dělat.

Lidé mnohdy prchají ze svých domovů z Afriky nebo z Blízkého a Středního východu kvůli hrozbě ze strany Islámského státu (IS), který stojí za vyvražďováním celých rodin. Mělo by se dle vás na IS vojensky zaútočit?

Vy mi ale kladete otázky, které jsou zásadně politické a týkají se nadto existence světa. Když vás někdo žádá o pomoc, tak se ho celkem ani neptáte, zda je Turek, nebo Asiat, nebo Afričan. První věcí je to, zda potřebuje pomoci. Až druhou věcí je zabývat se otázkou, jakého je náboženského vyznání a co si myslí a z jaké kultury pochází a do jaké míry je jeho chování souměřitelné s tím, jak žijeme my a co si o světě myslíme my. Je nesporné, že i já osobně mám značnou obavu z terorismu, je to pro mne dokonce otázka největšího nebezpečí; když si představím, že by moje vnoučata narazila na někoho, kdo by po nich jen tak pro legraci hodil bombu, aby se dostal do nebe mezi krasavice, tak samozřejmě z toho mám velkou úzkost. Jak se ale svět s tímto fenoménem vypořádá, nevím. Proto vám nedokážu odpovědět jinak, než že z toho všeho mám strach.

Vy mne ale takto oslovíte po telefonu...na jednu stranu jsem rád, že si mne všímáte, ale na stranu druhou jsem strejda v penzi, který nemá už žádný význam a to, co povídám, tak nemusí mít ani žádnou hloubku...

Tak to si rozhodně o vás nemyslím ani já a určitě ani naši čtenáři. Ale zpátky k věci. Máte strach, že by islámský terorismus zasáhl i do Česka? O takové hrozbě totiž hovoří kupříkladu docent Martin Konvička, který stojí mimo jiné za zrodem petice Islám v ČR nechceme. Není to podle vás až příliš radikální postoj podepisovat k tomu nějaké petice?

Já pana Konvičku neznám a ani tuto petici. Kdybych s ní přišel do styku, tak bych se jí ani nezabýval, jelikož to jsou jen okamžité impulsy od lidí, kteří jsou jinak v tichu a bezpečí a prostě se bojí jakéhokoliv nebezpečí. Petice totiž nic neřeší. Jsou to rozjitřené emoce, aby se zrovna něco dělo. Je ovšem vždycky hlubokým problémem, pokud mají lidi víru, která je vede k něčemu tak příšernému jako je vraždění a proměna světa. A to se nedá odbýt jen nějakou jednoduchou peticí. Přestože bude mít pan Konvička podpisů na petici habaděj, tak s tím vším nic moc nenadělá. Proto mám k takovým akcím spíše lehce pohrdlivý vztah. Je ovšem nesporné, že je problém světového násilí obrovským malérem. A jestli je to vždycky spojené jenom s islámem, zda má jen islám za sebou samé mrtvoly, tak tím si nejsem zrovna jistý.

Jak se díváte na názor, že z komunity, která se do Evropy postupně nastěhuje, se budou generovat militantní agresivní skupiny, které pak nejenže ohrozí náš kontinent, ale postupně jej ještě změní během dvaceti, třiceti let na jinou podobu, v níž bude každý druhý Neevropanem? Prý tím zároveň skončí stará „zlatá“ éra Evropy.

Jestli si myslíte, že „stará Evropa“ byla vždycky idylická, tak to jste na omylu! Vždyť se tady vedly strašné války - když pomineme ty světové, tak později třeba na Balkáně. Ale my Češi máme to štěstí, že se praotec Čech zastavil právě u Řípu a možná proto jsme jeden z mnoha národů, které velké mezinárodní tragédie zatím nepostihly. Ale třeba to je jenom proto, že jsme ve světě tak málo významní...Že se svět bude postupně měnit, je jisté. Jestli se bude měnit ve smyslu, že v Evropě bude za nějakých pár let muslimská většina, tak to bych si nepřál. A určitě nejsem sám. Lidský svět jako takový se ale vyvíjí a proto nějaká demografická proměna Evropy je zřejmě neodvratná. Možná ale, že se jen budou měnit nějaké lidské priority a hodnoty. Kdo ví?

Vrátím se ještě k otázce islámského terorismu. Nemálo lidí v této souvislosti totiž připomíná, že útokem na francouzský časopis Charlie Hebdo to neskončilo...Máte z toho strach?

O tom přece není pochyb! Když vás někdo zabíjí, tak se jej bojíte, ne? Vraždit jenom proto, že mám jiný názor, nebo že špatně kreslím obrázky, tak to je přece hrozná věc. A že bych se na to díval shovívavě? Tak to v žádném případě! Každý, kdo se zabývá terorem a kdo nevinné lidi zneužívá k tomu, aby prosazoval svůj vlastní záměr, ať už je jakýkoliv, je odsouzeníhodný. Terorismus je odporný a je to podle mne větší hrůza než jakákoliv válka mezi znepřátelenými lidmi – tady je ostatně vždycky jasné, kdo na jaké straně stojí, ale terorismus je plíživý a děsivý a nedá se tak jednoduše porazit. Právě terorismus je podle mne budoucím problémem celého lidstva, tedy nejenom Evropy, a navíc tyhle extremistické výpady vlastně ohrožují každého z nás, každého jednotlivce. Lidé by si měli konečně uvědomit, že nějaká víra a vůle by nikdy neměla ohrožovat toho druhého. Mne osobně tyto věci hodně trápí...

Do jaké míry je podle vás situace v Africe a v zemích Blízkého východu vyvolána hladomorem, špatnou sociální situací, či politickými podmínkami? Lze podle vás s touto situací něco dělat? A kdo by měl tady zakročit?

O tom všem se jen tak mimochodem, navíc po telefonu, nedá mluvit. Já jsem v Africe nikdy nebyl, ale miluji obrázky a filmy, v nichž lítají tygři a lvi a leopardi a miluji svět Afriky, její přírodu. I když o problémech lidí, co tam žijí, toho moc nevím, mám velkou předpojatost věřit tomu, co se odehrává ve sdělovacích prostředcích. Jde o to, že to je jenom názor někoho nebo některých lidí, kteří to vidí ze "svého" úhlu. Ovšem fakt, že tolik statisíců lidí odtamtud utíká a bojí se o život, tak to je přece hrozná věc! To není jen tak. Určitě neutíkají jenom proto, že mají třeba málo rýže anebo nedostatek chleba. Utíkají zřejmě proto, že se bojí o existenci, o život a že mají pocit, že se tam nedá žít, což je prostě děsné! Je to zároveň varující situace pro celý svět. Určitá pospolitost lidí, kteří chtějí něco dělat pro udržení života na Zemi, by se měla dát dohromady a to bez ohledu na své náboženské nebo ideologické přesvědčení a popřemýšlet, jak svět zachránit. Jak zabezpečit, aby bylo pro všechny dost vody, dost jídla, aby se lidi snášeli bez ohledu na to, zda jsou barevní, žlutí, nebo červení anebo modří. To je obrovský problém světa a já o těchto věcech přemýšlím pořád bez ohledu na to, co se kde zrovna aktuálního vyvrbí a kolik lidí se kde utopí...Bylo by na čase, aby se lidi, kteří jsou v plné síle, ještě věnovali světu jako celku.

Měla by Evropská unie zadržovat lodě s uprchlíky a vracet je na místo, odkud vyjeli? EU prý totiž k tomu má dokonce program, který spočívá v zadržování lodí s uprchlíky a jejich vracení na místo, odkud vyjeli. Je to podle vás správná věc?

Tak to si nemyslím. Nedovedu si představit ani na vteřinu takovou věc! Dovedete si vy představit, že byste byla v takové situaci, kdy byste dala všechno, co máte, a nalodila se se svým mužem a se svými dětmi na nejistou kocábku, kde máte jen mlhavou jistotu, že vás převeze někam, kam chcete? Že byste celý svůj život svěřila této lodi? A dovedete si představit, že když už byste jela na oné kocábce, že by vás zastavila přepychová loď vyzbrojená moderní technikou a vojáky a pak vás uprostřed vaší naděje vrátila zpátky do země, z níž jste vyplula a kde už nebudete mít k životu ani korunu a kde na vás všichni budou řvát a dokonce vás ohrožovat na životě? Ta představa je přece šílená! Jak to ale udělat jinak, to nevím. Jenom si představuji, že bych v té lodi se svými vnoučaty seděl já a hledal místo pro život a oni by mne nakonec vrátili zpátky. To by pro mne byla naprostá hrůza! A kdybych byl kapitánem lodi, a měl příkaz vrátit každého do jeho rodného přístavu, tak by mi asi pak ani nechutnalo.

On se ale k této možnosti přiklání i prezident Miloš Zeman, který dokonce v nedávném rozhovoru pro ParlamentníListy.cz zdůraznil, že se se tento program EU nazývá Frontex.

To jsem nezaznamenal. Ovšem musím říci, že prezidenta Zemana znám osobně dlouho a oproti veškerým kritikám, které se na něj valí, si myslím, že je to uvážlivý člověk. Co říkal v této věci ale nevím.

Co si myslíte o argumentech, že máme povinnost přijímat uprchlíky z Afriky, protože před rokem 1989 české emigranty přijímaly západní země?

Když se Češi a Slováci před lety obraceli na okolní státy s prosbou o pomoc, tak jim byla poskytnuta, to je pravda. Já osobně jsem nikdy z této země neutekl, nikdy jsem neemigroval, ale těm lidem, co tu potřebu měli, jsem věřil, že to potřebovali. A vážil jsem si těch zemí, které je nevrátily a nechaly jim možnost tam žít a pracovat. I když jejich důvody pro emigraci asi byly jednodušší. Myslím si, že když už někdo žádá o pomoc a jde mu o život, tak že je věcí lidskosti mu pomoci. Jakým způsobem, tak to nevím. Určitě ne však pouze tím, že ho "jenom přijmu". Také je důležité se nějakým způsobem snažit pomoci oné zemi, odkud on odchází. V tomto smyslu také Miloši Zemanovi rozumím, tedy pokud má na mysli fakt, že je třeba změnit k lepšímu ony země, odkud se hromadně prchá.

Evropská unie chce řešit příliv imigrantů tím, že členským státům EU přidělí kvóty, na základě nichž si státy imigranty rozdělí mezi sebou. Do jaké míry jsou uprchlické kvóty podle vás řešením?

Jaké kvóty? To je administrativní pitomost! Dokud budou nešťastní lidé, tak jaképak kvóty?

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Olga Böhmová

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Národ si to konečně uvědomil.“ Vážné zjištění. Jde o volby v ČR

13:41 „Národ si to konečně uvědomil.“ Vážné zjištění. Jde o volby v ČR

VIDLÁKŮV TÝDEN Že v preferencích stoupají ti, kteří objeli s protivládními akcemi republiku? „Konečn…