Herec a režisér Jan Kačer a trochu jiný pohled na roztržku Zemana a Sobotky

01.02.2016 21:55

ROZHOVOR "Lidi v podstatě nechtějí bezchybnýho panáka, který nemá žádné mouchy," tvrdí k osobě prezidenta Mioše Zemana v rozhovoru ParlamentníchListů.cz herec a režisér Jan Kačer. Herec soudí, že mediální útok, který se na Zemana řítí ze všech stran, je neseriózní a mnohdy i sprostý. "Třeba to, co o něm píše Rejžek v Lidovkách, je už daleko za hranicí sprostoty," říká k tomu Kačer.

Herec a režisér Jan Kačer a trochu jiný pohled na roztržku Zemana a Sobotky
Foto: Petr Novák, Wikipedie
Popisek: Herec a režisér Jan Kačer

Zajisté jste v médiích sledoval přestřelky mezi premiérem Bohuslavem Sobotkou a mezi prezidentem Milošem Zemanem a to nejenom kvůli výroku prezidenta, který prohlásil, že politika se lze zbavit buď svobodnými volbami, anebo kalašnikovem. Sobotka na to reagoval slovy, že je to hloupé a že to děsí jeho rodinu. Zeman o pár dní později v  rozhovoru pro časopis Týden uvedl, že nevěří schopnostem premiéra. Podle něj je Sobotka dokonce bezvýrazným politikem, neumětelem a hňupem.

Já bych nerad reagoval na něco, co jsem sám neslyšel a už vůbec nechci reagovat na něco, co novináři napíší – vždyť jste sama novinářka a víte, co si novinář může všechno vymýšlet. Když jsem ale viděl závěr o tom kalašnikovu, tak jsem tam o panu premiérovi opravdu neslyšel nic. Chápal jsem to jako nepodařený bonmot, ale že by se v něm jednalo přímo o pana premiéra, tak to si nemyslím. Mám za to, že pan prezident Zeman je velmi osobitý, je to osobnost, jehož jazyk sice není zrovna z nejlepších, ale myslím si, že je to vcelku vědoucí člověk. Prostě se mi u něj líbí, že je osobitý, že to není běžný úředník, který se lepí jen na známky. Podle mne lidi ani v podstatě nechtějí bezchybnýho panáka, který nemá žádné mouchy. Možná, že on je i má, ale podle mého soudu ten mediální útok, který se na něj řítí ze všech stran, je neseriózní a mnohdy i sprostý. Třeba to, co o něm píše Rejžek v Lidovkách, je už daleko za hranicí sprostoty, která se naopak vyčítá panu prezidentovi.

Pan Rejžek ovšem kontinuálně vyčítá komukoliv cokoliv a to i ParlamentnímListům.cz...

...takové jméno Rejžek asi není jen tak náhoda, že?

Zemanovi ale přitom i přes podobné útoky paradoxně stoupá obliba u lidí. Stále roste počet jeho příznivců a podporovatelů. Čím je to podle vás způsobeno?

Kdybyste odhlédla od těch skandalizujících komentářů a odsudků – ať už na jedné, či na druhé straně, tedy od politické reprezentace a také komentátorů a novinářů – a kdybychom zvážili, co on skutečně říká, o čem základním mluví, tak se zdá, že se v tom nemýlí. Je to chytrý člověk s velkou pamětí. Já si například pamatuji na dobu, když býval v Parlamentu, jak tam často býval vtipný, osobitý, někdy to bylo sice na hraně, ale nikdy to nebylo hloupý. A já si myslím, že si člověk má vážit sám sebe a když si váží sám sebe, tak si do jisté míry má vážit i svého prezidenta. Je to náš prezident, my jsme si jej zvolili a plivat po něm, to znamená plivat trošku i sám po sobě, ne?

Jenže Zemanovi se často vyčítá, že rozděluje společnost, spojuje se s extremisty a že má jiné názory v otázce migrační krize, nežli premiér Bohuslav Sobotka...

No ale vy novináři jste Zemanovi také za ty jeho názory dali co proto! Kolik mu jen přistálo nadávek do volů a já nevím do čeho možného a najednou se ukazuje, že právě on je nejblíže pravdě nežli ti, kteří si mysleli, že v případě migrantů šlo jenom o výlet do Evropy za lepšími pracovními podmínkami. Takže ono by bylo vždycky lepší si se svým úsudkem trošku počkat. No a když se úsudek veřejnosti i novinářů nakonec změní, tak by se také slušela omluva za všechny ty odsudky. To se ale v našem tisku vůbec nedělá; někomu novinář vynadá do idiotů, ale pak se ukáže, že ten idiot byl vlastně on. A pokud vím, tak prezident měl v otázce migrace vždycky kritický, ale velice seriozní a stálý názor. On nemění nic, ale kolem něj se mění hodně! Najednou všichni zjišťují, že migrace opravdu není bez nebezpečí. A to je velký problém, protože když je člověk humanista, tak touží každému pomoci. Je to přirozené a většina by to tak chtěla, ale když pak vidíme, jaké to má důsledky, tak pak člověk musí nasadit chladný rozum a ne jenom cit.

Mnozí lidé – a mezi nimi je i nemálo politiků – Miloši Zemanovi navíc vyčítá, že se obklopuje divnými a mnohdy prý i hloupými lidmi. Často je jako příklad zmiňován Zemanův mluvčí Jiří Ovčáček...

Já se tím nezabývám a pan Ovčáček mne nijak nezaujal. Mne jen zajímá pan prezident a koho si k sobě nanominuje, to je čistě jeho věcí. Proč bych měl komentovat práci nějakého úředníka? Já se na to cítím být povznesen.

Co se podle vás ukrývá za neustálými přestřelkami premiéra a prezidenta? Mnozí si prudká slova Zemana vysvětlují tím, že stále ještě nevydýchal porážku v prezidentské volbě v roce 2003, kdy za ČSSD sice kandidoval, ale část zákonodárců z ČSSD jej vůbec nevolila. A teď to za onu porážku prý Sobotkovi pěkně nandává.

Já se odmítám zabývat freudovskými teoriemi viny a neviny, ale dejte si vedle sebe bezchybného seriózního pracovitého pána a na druhou stranu rozverného bohéma, a pak je jasné, že mezi nimi musí dojít k nějakým třenicím. Vždyť jsou to živí lidé! Mezi nimi sice může být tisíce drobností, které je rozdělují, ovšem v tom základu si podle mne jeden druhého váží. Přece nejsou hloupí! To jen my kolem nich tak tancujeme a rozdmycháváme vášně, abychom měli o čem psát a aby byl Blesk konečně naplněný. Ale podstata nám uniká...

Jakou podstatu máte na mysli?

Vůbec netušíte, a nikdo se to ani nesnaží zjistit, v čem spočívá podstata jejich sporu. Asi to však mezi nimi tak podstatný rozpor nebude, když jsou oba orientovaní na sociální demokracii, takže si asi v tom základním budou rozumět. Podívejte se ale na to, kdo si platí český tisk! Platí si ho snad Zeman? Nebo je to Babiš? A proč je tedy takový útok na Zemana ze všech stran? Já si myslím, že by vás mělo zajímat, které noviny píší vztekle proti hlavě státu a které ne. Já si ale Zemana vážím a nic za to nemíním utržit, ani žádné medaile. Dokonce si pamatuji i na to, jak na začátku své politické kariéry byl vědoucí mezi všemi. Mám za to, že když má člověk úctu ke svému státu a státnímu zřízení, tak si má do jisté míry vážit i svého prezidenta.

O Zemanovi je známo od počátků jeho politické kariéry, že nekrade a není hrabivý. Podle nedávného vyjádření moderátorky Zuzany Bubílkové pro ParlamentníListy.cz tuto skutečnost potvrdily kupříkladu odposlechy kmotra Františka Mrázka, kde se často konstatovalo, že Mlha, což byla přezdívka Zemana, je neúplatný.

Uvažovat o panu prezidentovi v rovině, zda bere úplatky, tak to se mi zdá naprosto hloupé.

Já ale nemám na mysli ani tak přítomnou dobu, jako spíše předchozí Zemanovu politickou dráhu. Prý nikdy nebyl chamtivým.

Já jsem za ním nikdy na Vysočině nebyl, a do hospody jsem s ním také nechodil, takže nevím, zda býval úplatným. Ale řekl bych, že ne. Je to spíše taková novinářská otázka a úvaha... Podle mne se ale na to ani nesluší ptát. Ptal se snad někdo v minulosti na pana prezidenta Masaryka, zda byl úplatným?

Přece ani za První republiky nebyla nouze o nějaké přestřelky mezi politiky a tehdejší tisk také nepsal zrovna jednotně a neútočně proti Masarykovi...

Ale psala byste tehdy zrovna o Masarykovi a jeho úplatnosti, či neúplatnosti?

Na to se dá jen stěží odpovědět...

No vidíte! Ale že je zrovna v módě si do Zemana střílet, tak se pak vy novináři zeptáte i na to, zda je úplatným. A také na to, zda je opilec, zda se nám vzhledově líbí, jestli není moc tlustý, kolik má podbradků, zda nepředstírá, že pajdá a vždy se to týká věcí, které přece nemají s jeho funkcí a s jeho inteligencí nic společného!

Proč se tak u Zemanova jména poměrně často vyzdvihuje, že je opilcem?

Protože se o tom nádherně píše. Už jste někdy viděla nějaký pochvalný článek o někom, kdo je veřejně činný? Četla jste někdy něco o politikovi ve smyslu, jak se dobře chová, jak má rád psy a děti? Copak by vám to někdo otisknul? Vždycky musíte napsat o někom něco, co do jisté míry provokuje, aby si to pak lidé za padesát korun koupili a doma se tím bavili ve smyslu: ´Hele, on taky krade!´ To je krédo novinářů! Snažte se vidět ty lidi plasticky a ne si vybírat takové otázky, aby polemizovaly s blbostmi. Mně se to totiž nelíbí.

Mým záměrem ale není vás nějak naštvat, či popudit. Jen se tážu na věci, které v této době rezonují. Když už jste zmínil Andreje Babiše, tak podle volebních preferencí to může být příští premiér. Kdo by podle vás byl pro tuto zemi lepším premiérem – Babiš anebo Sobotka?

Neptejte se mne na tyto věci, já nejsem politický komentátor a ani politolog. Jsem člověk v penzi a bavím se s vámi tak napůl v nevážné rovině. Přece tady nebudeme prognostikovat politiky, na to nemáme!

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Olga Böhmová

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Národ si to konečně uvědomil.“ Vážné zjištění. Jde o volby v ČR

13:41 „Národ si to konečně uvědomil.“ Vážné zjištění. Jde o volby v ČR

VIDLÁKŮV TÝDEN Že v preferencích stoupají ti, kteří objeli s protivládními akcemi republiku? „Konečn…