Herold (ODS:): Proč lidé nevěří developerům? Vinou jejich „nenasytnosti“

20.08.2014 14:32

Praha 5 patří počtem obyvatel, rozlohou i významnou novu zástavbou k největším a nejrychleji rostoucím městským částem našeho hlavního města. I když si většina místních obyvatel pochvaluje, jak jejich „Smíchov“ vyrostl do krásy, k dalším developerským projektům se staví téměř výhradně negativně.

Herold (ODS:): Proč lidé nevěří developerům? Vinou jejich „nenasytnosti“
Foto: archiv
Popisek: Lukáš Herold se synem Matyášem

Většinou jim v této souvislosti vadí ubývání zeleně a stále větší automobilový provoz. Přijít s novým developerským projektem, který by si získal důvěru veřejnosti, je takřka nemožné. Dobře to ví i Lukáš Herold (ODS), současný zastupitel na radnici v Praze 5 a jednička na kandidátce ODS před blížícími se komunálními volbami v této pražské části.

Kde se vzala tak velká nedůvěra?

Developeři prostě za posledních dvacet let promrhali důvěru občanů. Proto dnes vznikají různé organizované skupiny, které se snaží zastavit jednotlivé projekty. Tak to prostě je! Projektů, které zohledňovaly jen zisk developerů a víc je nezajímalo, bylo prostě velmi mnoho. Dnes i dobře míněným projektům prostě nikdo nevěří a já se tomu nedivím. Může to ale být v budoucnu velký problém!  

Napravit to může nyní asi jen jakýsi superprojekt, který bude výhodný pro developera i občany Prahy 5? Praha 5 má například před sebou zástavbu ohromného prostoru bývalého nákladového smíchovského nádraží i další velké projekty. Podaří se to?

Já doufám, že ano. K těm lepším určitě patří projekt využití areálu bývalé Waltrovky, kde se od začátku plánuje jakási volná zástavba. Vedle administrativní budovy se například počítá i s centrálním parkem o rozloze více než 15 tisíc metrů čtverečních a s byty v různých cenových relacích. V tomto případě jsem také například nezaznamenal od začátku plánování tohoto projektu významnější tlaky veřejnosti.

A jak veřejnost vnímá zástavbu zmíněné části smíchovského nádraží?

Já jsem od začátku snahy zastavět tento prostor neviděl smysluplný projekt, který by přinesl to zmiňované „něco navíc“! Ani veřejnost nemá nic proti tomu, aby se zde stavělo, oni dokonce chtějí, aby se zde něco hezkého postavilo, ale to jim zatím nikdo nenabídl. Prezentace návrhů, co se zde postaví, mne zatím určitě nepřesvědčila, že by zde mělo vzniknout něco hezkého, na co by Praha 5 měla být pyšná. To, co se zde na tomto ohromném prostoru postaví, ovlivní život mnoha generacím, a proto by se nemělo nic podcenit. Podle mne právě zde například chybí veřejná debata, jak by výstavba zde měla vůbec vypadat, čím by měla být zajímavá a pro Prahu 5 prospěšná.

Počítá Praha 5 s výstavbou levnějších bytů?

Podle mého názoru v Praze 5 chybí především byty tzv. „zvláštního určení“. Mám na mysli například byty s pečovatelskou službou. Těch je v Praze 5 významný nedostatek. Jednu z hlavních priorit budoucí radnice vidím například právě ve snaze počet těchto bytů pro seniory významně zvětšit. Nejsme schopni stavět a financovat domy pro seniory, což je nad rámec městské části, ale cestou takových bytů s pečovatelskou službou jsme se už měli vydat dříve. Developer je sice schopen i v těch nových projektech počítat s luxusními domovy pro seniory, ale zdejší nájmy v řádu desítek tisíců nikdy nebudou odpovídat průměrným důchodům důchodců v Praze 5.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: az

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Česko jako přívěšek, F-35 jako výplané. USA jsou připraveny chránit jen některý vzdušný prostor. Rozborka profesora Krejčího

4:44 Česko jako přívěšek, F-35 jako výplané. USA jsou připraveny chránit jen některý vzdušný prostor. Rozborka profesora Krejčího

„Nelze pochybovat o tom, že když se ve Washingtonu rozhodnou rozmístit v Česku či Polsku jaderné nál…