Hodně ostrá slova: Zelený starosta Prahy 4 lže, nemá morální mandát a nemá co dělat na své židli

23.12.2016 11:56

ROZHOVOR „Starosta, který programově a systémově lže občanům, který podporuje soukromého investora k dosažení jeho maximálního zisku na úkor veřejných hodnot (cenný charakter Hodkoviček) a zájmů obyvatel příslušné čtvrti, nemá morální mandát, aby vedl městskou část,“ říká o Petru Štěpánkovi předseda spolku Bydlení v Hodkovičkách Jan Hevessy.

Hodně ostrá slova: Zelený starosta Prahy 4 lže, nemá morální mandát a nemá co dělat na své židli
Foto: Archiv Jan Hevessy
Popisek: Předseda spolku bydlení v Hodkovičkách Jan Hevessy

Developerský projekt „Hodkovičky nad řekou“, podporovaný starostou Prahy 4 Petrem Štěpánkem, si důvěru občanů nezískal. Proč tomu tak je?

Z důvodu naprosto předimenzované hmoty celého bytového záměru. Nevhodného urbanismu, kdy obytný soubor by vytvořil „samostatné město“ uzavřené do sebe, bez návaznosti na urbanistický charakter Hodkoviček. V těsném sousedství historické vilové zástavby, kde výška hřebenů střech rodinných domů je zpravidla kolem deseti metrů, by byly vztyčeny výškové domy dosahující až 27 metrů od úrovně rostlého terénu. Vstupní branou do Hodkoviček ze směru od vltavského údolí by bylo novodobé velkokapacitní betonové sídliště. Umístění takové stavby umožňuje skandální rozhodnutí pražských politiků z roku 2010. Tato úprava se provedla za „vlády“ Pavla Béma. K této změně neexistuje žádný urbanistický podklad, který by takovou změnu opravňoval. 

Občané se obecně bouří proti jakékoliv nové výstavbě. V čem je podle vás případ „Hodkovičky“ jiný?

Občané vědí a nic nenamítají, že dotčená plocha je stavební parcelou určenou k zástavbě. Důkazem toho je výstavba, která například v ulici V Mokřinách probíhá. Za poslední tři roky se zde postavily čtyři domy a nebyl s tím žádný problém. Domy, včetně nutných povolení, investoři postavili v průměru za dva roky. Občané jen v tomto případě požadují, aby tato nová výstavba respektovala stávající, tedy původní zástavbu a urbanismus Hodkoviček. Aby nová zástavba přirozeně „prorostla“ do stávající. Aby přinesla do území stejné hodnoty, jako mají „staré“ Hodkovičky – kvalitní urbanismus, architekturu, veřejná prostranství. A považte ten kontrast: do stávající vilové zástavby se má umístit projekt o 500 bytech. 

Starosta Petr Štěpánek se nejednou bránil tím, že jako zástupce zelených má vřelý vztah k přírodě a že pro něj bude vždy i po volbách nejdůležitější názor místních občanů. Proč nyní dal přednost developerovi?

Tento dotaz má směřovat na starostu. Veřejnost naopak očekává, že novinář se nenechá odbýt lživou či nesouvisející odpovědí. Pro nás je překvapením, že starosta podepsal smlouvu s developerem, která je pro občana nevýhodná, za situace, kdy developer neplní podmínky, a nadto, kdy byl starosta a Rada Prahy 4 občany upozorněn, aby takovou smlouvu nepodepisoval. I někteří zastupitelé žádali, aby smlouvu měli možnost prostudovat před podpisem. Starosta Petr Štěpánek tomu nevyhověl.

Vy jste jako odpůrci nové výstavby sepsali petici, kterou podepsalo přes tři tisíce Pražanů. Jak chcete v protestech pokračovat?

Protestem byla petice. Ta nenašla vyslyšení u našich volených zástupců. Je potřeba říct, že si vážíme práce, přístupu jednotlivých zastupitelů, avšak jako kolektiv zastupitelé Prahy 4 občany nepodpořili. Nyní budeme bojovat ve správních řízeních a zveřejňovat fakta a skutečnosti o záměru a radničních politicích.  

Na posledním zasedání Zastupitelstva Prahy 4 byl starosta občany vyzván, aby složil svou funkci. Pomohlo by to něčemu?

Starosta, který programově a systémově lže občanům, který podporuje soukromého investora k dosažení jeho maximálního zisku na úkor veřejných hodnot (cenný charakter Hodkoviček) a zájmů obyvatel příslušné čtvrti, nemá morální mandát, aby vedl městskou část. To jsou hlavní aspekty. Současně, kdyby investor ztratil v osobě starosty svého největšího podporovatele, mohlo a mělo by to pomoci k tomu, aby ve veškerých správních a povolovacích procesech k záměru Prahy 4 skutečně provedla takové kroky a v takové erudici, aby naplnila svou zákonnou povinnost. Hájit veřejný zájem a zájmy obyvatel své městské části.

Navzdory předvolebním slibům zelený Štěpánek přijímá rozhodnutí, která Prahu 4 zahlcují novými a novými stavbami. Že by zelení hledali penízky na kampaň, ptají se občané?

Odmítáte novou výstavbu v Hodkovičkách nekompromisně, anebo jste připraveni jednat o změnách projektu?

Není nutné vymýšlet něco převratného. Urbanisté toto území zhodnotili systematickou a analytickou prací. Jejich pojetí má podporu občanů. Již v roce 2007 vznikla urbanistická studie, která v předmětném území navrhla poloblokovou zástavbu o maximálně čtyřech nadzemních podlažích. Institut Plánování a rozvoje v rámci Metropolitního plánu území v roce 2016 zhodnotil tak, že snese čtyři nadzemní podlaží u ulice Modřanská, dvě nadzemní podlaží u ulice V Mokřinách (vilová čtvrť). Jádro sporu je ve skutečnosti, že v roce 2010 zde vznikla změna využití pozemku, která umožňuje jeho předimenzované využití (stavět sídliště). Stávající projekt hmotu projektu ještě navyšuje tím, že podzemní garáže jsou umístěny nad terénem, takže se celková hmota stavby ještě zvětšuje. Podzemní garáže, které by měly být umístěné pod zemí, jsou plánované nad stávajícím terénem. Tímto trikem máte z deklarovaných sedmi nadzemních podlaží hned devět. V některých případech začíná podlaha 1. nadzemního podlaží 6,3 metrů nad stávajícím terénem. Dále u domů tímto vzniknou takzvané „krtince“, tedy skutečnost, že podzemní podlaží budou umístěna nad terénem a budou přisypána navážkou. Paradoxem je, že neznáme nikoho, kdo by měl krtince na zahradě rád, přesto si je autoři chtějí vytvořit lidskou činností v tomto projektu.  

V tiskové zprávě vašeho spolku Bydlení v Hodkovičkách mimo jiné vzpomínáte na předvolební kampaně a billboardy slibující občanům jejich aktivní účast, otevřenost radnice, a že se veřejnost má zapojovat do vytváření podoby města, ve kterém žijí, a ptáte se, proč tedy nyní pan „zelený“ starosta uzavřel pro občany nevýhodnou smlouvu s developerem. Měli jste již možnost s ním o tom všem mluvit osobně?

Starosta programově odmítal opakující se výzvy k dialogu a vysvětlení jeho podpory záměru. Starostovi a radě jsme zaslali několik otevřených dopisů, ve kterých jsme je vyzvali, aby jednali. Nemáme odpověď ani na jeden. Snažíme se o to od března 2016. Na námi organizované veřejné setkání pro občany dne 24. 10. 2016, kde jsme veřejnosti vysvětlili okolnosti a skutečnosti k záměru a naše stanovisko, přišla řada komunálních politiků. Ze Strany zelených nevíme o žádném. Po tomto setkání si začal starosta zvát jednotlivě jím vybrané občany Hodkoviček, kde znevažoval představitele našich spolků a šířil nepravdy. Na dotaz vybraných občanů, proč nepřijde své stanovisko vysvětlit do Hodkoviček, odpovídal, že to nemá cenu. Setkání do Hodkoviček radnice oznámila až na 12. 12. 2016, když už přes dva měsíce běželo územní řízení na umístění 1. etapy výstavby sídliště a když už několik dní byla podepsána smlouva mezi starostou a stavebníkem, která má posilovat jejich společný zájem, aby bylo sídliště postaveno. Tato smlouva byla urychleně připravena po předání naší petice radnici. Na setkání s veřejností 12. 12. 2016 vystupovali společně starosta, radní pro územní rozvoj Rejchrtová ze Strany zelených, zástupci developera FINEP a architekti záměru Redčenkov a Tomášek. Společně proti přibližně 250 občanům. Diskuzi moderovala profesionálka najatá developerem, která rozhodovala o tom, kdo může z řad občanů položit otázku podporovatelům záměru, jak dlouho občan může mluvit. Podstatnou část prezentace drželi slovo zástupci developera a architekt Redčenkov. Na dotazy občanů na starostu zbyla jen menší část času, a když starosta standardně místo odpovědi na otázku povídal o něčem jiném, tak neměli občané možnost „přinutit“ starostu ke konkrétní odpovědi.   

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Barbora Richterová

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

A dost. Ladislav Větvička se vrátil do ČR a ukázal na zlo

4:43 A dost. Ladislav Větvička se vrátil do ČR a ukázal na zlo

Proč jsou lidé v Gruzii či na Ukrajině šťastnější než tady? Bloger a spisovatel Ladislav Větvička si…