Honorární konzul: Saúdská Arábie nabízí příležitosti českým podnikatelům

11.08.2014 10:30

ROZHOVOR Letos na podzim se v Praze uskuteční první Česko-saúdské obchodní fórum, které by mělo vylepšit a rozvinout vztahy mezi oběma zeměmi. Akci pořádá společnost Shobokshi Investment, jejíž vlastník a honorární konzul ČR v Saúdské Arábii Hussein Shobokshi sází na strategické partnerství s Českou republikou a rozvoj obchodu v oblasti průmyslu i služeb.

Honorární konzul: Saúdská Arábie nabízí příležitosti českým podnikatelům
Foto: red
Popisek: Hussein Shobokshi, honorární konzul ČR v Saúdské Arábii

Čím vás zaujala právě Česká republika? Proč jste si ji vybral?

Můj vztah k České republice se začal rozvíjet a prohlubovat již před poměrně dlouhou dobou. Obdivoval jsem například vaši tenisovou superstar Ivana Lendla. Fascinovaly mě také knihy Franze Kafky a Milana Kundery či filmy Miloše Formana. To mě přivedlo k tomu, abych se začal o vaši zemi zajímat také v oblasti obchodu a zahraniční i domácí politiky. Zaznamenal jsem rovněž, jak lidé v Česku pracují na rozvoji reputace své země a jak na ni chtějí být pyšní.

České firmy věnují značnou pozornost kvalitě svých výrobků. Mimo jiné i díky tomu se ve světě prosazují renomované značky, jako jsou Moser, Mattoni, Škoda, Linet a další. Věřil jsem vždy České republice a nepochyboval jsem o jejím úspěchu. Rozhodl jsem se stát honorárním konzulem ČR v Saúdské Arábii, protože si myslím, že posilování vzájemných vztahů může být prospěšné pro obě naše země a přinést řadu podnikatelských příležitostí.

Jaké jsou podle vás klíčové kroky při podpoře obchodních vztahů mezi Saúdskou Arábií a Českem?

Je potřeba vyvinout úsilí k budování důvěry mezi oběma zeměmi. Odstranit tak bariéru, která bývá hlavní překážkou v podnikání. Za potížemi tohoto typu vždy částečně stojí určité společenské či kulturní stereotypy. Myslím ale, že se postupně podaří všechny podobné překážky zdolat a situace se bude nadále zlepšovat.

Na jaké investiční oblasti či odvětví se plánujete zaměřit?

Zajímá nás například realitní trh, průmysl, zemědělství, zdravotnictví i bezpečnost. Na tyto oblasti bychom se chtěli zaměřit především, protože se domníváme, že v nich má Česká republika v řadě aspektů výsadní postavení.

Které české výrobky by mohly být pro trh v Saúdské Arábii nejatraktivnější?

Mnoho příležitostí nabízí například sektor zdravotnictví, dále také doprava, oblast obrany a bezpečnosti či zemědělství.

Vidíte nějaké významné rozdíly v podnikání v České republice a Saúdské Arábii?

Jsou zde samozřejmě kulturní rozdíly, které je třeba zanalyzovat a vzít je v potaz ještě před tím, než bude zahájena jakákoliv podnikatelská iniciativa. Seznámení se s prostředím je ale důležité a hraje roli při rozvoji každého byznysu. Stejnými pravidly se musí řídit všechny firmy, které chtějí podnikat v zahraničí - třeba v Indii, Číně, Japonsku nebo Koreji.

Jak chcete zlepšovat vztahy mezi oběma zeměmi a přispět k jejich sbližování?

Rádi bychom se zapojili do navazování vzájemných kontaktů. Dobrou příležitostí jsou k tomu různé konference, veletrhy, fóra, vzájemné návštěvy. Podobná setkání jsou pokaždé příležitostí k výměně nových poznatků a zkušeností. Přispívají také k odstraňování možných bariér a boření společenských mýtů. Jsou možností, jak se navzájem lépe poznat a navázat spolupráci.

První Česko-saúdské obchodní fórum se uskuteční 5. listopadu v Praze na Žofíně. Zúčastní se ho vrcholový management řady českých a saúdských firem, odborníci na import i export a mezinárodní obchod či vládní úředníci. Konference přinese informace o podnikatelských příležitostech na trzích obou zemí a bude rovněž příležitostí k navázání kontaktů a obchodní spolupráce. Cílem akce je vytvoření silnějšího a produktivnější partnerství mezi Českou republikou a Saúdskou Arábií. Více informací je možné najít na internetových stránkách Česko-saúdského obchodního fóra či společnosti Shobokshi Investment.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: az

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Sám si to prohrál.“ Tvrdá slova na Korčoka. A kdo skutečně pomohl Ficovi…

4:44 „Sám si to prohrál.“ Tvrdá slova na Korčoka. A kdo skutečně pomohl Ficovi…

Vítězstvím Petera Pellegriniho v prezidentských volbách se nám nejbližší národ vymanil z jednostrann…