Hovado, prezident závistivé lůzy. U Zemana vydrží jen zmetci jako Gross nebo Mynář, slušný člověk ne. A John Bok nám toho pověděl ještě mnohem více

28.01.2016 4:49

To, že opoziční ODS neprosadila návrh, aby se Poslanecká sněmovna zabývala výrokem prezidenta Miloše Zemana o použití zbraně v souvislosti s premiérem Bohuslavem Sobotkou (ČSSD), považuje někdejší disident a aktivista John Bok za hloupost. Podle něj je totiž povinností poslanců o podobných věcech jednat. „Poslanci totiž byli zvoleni občany, a tak jim na oplátku mají garantovat, že budeme žít v demokratickém a právním státě, kde se budou respektovat pravidla a zákony,“ tvrdí Bok v rozhovoru ParlamentníchListů.cz, kde poměrně ostře komentuje i tři roky Zemana na Pražském hradě.

Hovado, prezident závistivé lůzy. U Zemana vydrží jen zmetci jako Gross nebo Mynář, slušný člověk ne. A John Bok nám toho pověděl ještě mnohem více
Foto: Hans Štembera
Popisek: John Bok, šéf spolku Šalamoun

Reakce pana prezidenta na dotaz studentky o možnosti odvolání premiéra Sobotky v Tišnově vyvolala obrovský rozruch. Prezident Miloš Zeman totiž uvedl: „Chcete-li se zbavit jakéhokoli politika, prezidenta nevyjímaje, je k tomu jediná demokratická cesta – a to jsou svobodné volby, které v daném případě budou za rok. Vypadáte mladě, takže roku 2017 se zcela určitě dožijete. A pak existuje nedemokratická cesta – a ta se jmenuje kalašnikov.“ Jaký pocit máte z takového vyjádření Zemana?

Mne vždycky zajímají reflexe – třeba mne velmi zaujala a nijak nezklamala reflexe pana mluvčího Ovčáčka, který tu věc chytil tak dalece, že řekl, že to není potřeba tak hystericky prožívat, neboť je pan prezident vtipný. Ale ona to ani tak není vtipnost, jako spíše neomalenost a hloupost. Při vědomí, že to je prezident této země a že spousta lidí o něm říká, jak je vtipný a vzdělaný a moudrý, tak to spíše patří do nějakých pubertálních vtipů, které ale znehodnocují post prezidenta a znehodnocují politiku této země. Pan prezident mne na druhou stranu vůbec nepřekvapuje – a to ještě mi nejde nijak přes pusu říkat, že je to pan prezident, neboť já jsem ho nevolil a volila ho jen jedna třetina občanů, co šli k volbám – neboť nadále pokračuje v tom, co dělal a co se dalo předvídat.

Hlavně v něm zůstala hluboká zavilost za ponížení, které se mu dostalo, když nebyl zvolen prezidentem v době, kdy sociální demokracie byla u moci, ale že byl tehdy zvolen opětovně Václav Klaus. Zemana totiž tehdy zradili jeho vlastní lidé. Mne osobně to ale v té době nijak nepřekvapilo, neboť se obklopil lidmi typu Gross a dalšími podobnými zmetky, kteří zrazují vždy v okamžiku, kdy jde o jejich prebendy a místečka. Teď jde o to, že to musíme ještě rok vydržet. Je totiž jisté, že Zeman, i kdyby padaly trakaře, tak ze svého místa nikdy neodejde. Koneckonců své postoje dokazuje i tím svým Mynářem. Každý slušný člověk v civilizované zemi respektující zákony a pravidla by už dávno odešel, to ale Mynář neudělá, neboť je to necivilizované hovado a evidentně produkt bolševismu. No a jestliže je pan prezident obklopen takovými lidmi, tak co pak chcete od takového člověka, který se sám dopustil zrady na člověku? Mám na mysli Miroslava Šloufa, který ho vynesl nahoru tím, že mu v kampani sehnal peníze, poskytl autobus a prostory a sloužil mu jako oddaný pes, protože zřejmě věřil, že se dostane na Hrad a bude na tom místě, kde je nyní pan Mynář. Zeman prostě není o nic lepší než všichni ostatní.

Co dalšího vám na Zemanovi vadí? Za tři roky, co je ve funkci, už došlo k mnoha situacím, kdy rozvířil veřejné mínění...

Mně hlavně vadí ty jeho propagandisticky xenofobní žvásty, v nichž říká, že hranice Schengenu musí chránit NATO. To by řekl jenom blbec. Vždyť každý soudný a inteligentní člověk musí vědět, že NATO nemůže chránit hranice Schengenu a že je to pouze věc EU, nikoliv NATO, které je obranným paktem a nemůže zasahovat v místech, kde nejde o válku. Tady v tom vidíte, že Zeman není ani politikem. Já dokonce pochybuji dost často o tom, zda ten člověk byl vůbec kdy chytrý a moudrý. Podle mne je jenom dovedný a má – tedy měl – skoro dokonalou paměť, kterou ale někdy úmyslně zkresluje, viz případ Peroutka. Právě ta kauza Peroutka je důkazem toho, kdo to je. My, kteří jsme ho ale odmítli volit, jsme to o něm věděli od začátku. Už když byl ministerským předsedou, tak ani nebyl nijak výjimečným premiérem, byl totiž stejným hovadem, jako je teď!

Poslankyně ODS Miroslava Němcová podala ve středu návrh, aby se Poslanecká sněmovna slovy Zemana zabývala, protože podle ní je ohrožen samotný princip parlamentní republiky. Nakonec ale její návrh většina poslanců odmítla. Myslíte si, že měla o tom Sněmovna jednat? A nepřestřelila to Němcová?

Ne. Sněmovna ale o tom jednat měla, je to její povinností. Poslanci totiž byli zvoleni občany, a tak jim na oplátku mají garantovat, že budeme žít v demokratickém a právním státě, kde se budou respektovat pravidla a zákony. Zákonodárci nejsou jenom tvůrci zákonů, ale mají nám navíc garantovat, že zákony také budou akceptovány. No a jestliže si prezident republiky myslí, že je nedotknutelný, tak by mu měla Poslanecká sněmovna dokázat opak, tedy že je dotknutelný. On ale vychází z toho, že jej volili občané, ovšem ti volili i parlament, takže je tady rovnost obou stran. Jenže zatímco do parlamentu se dostanou různé politické proudy, do prezidentského postu se dostane jen jeden člověk, který je zvolen většinovým systémem. Ta vyrovnanost je právě úžasná v tom, že porovnává dvě věci, a je to podobné jako ve Spojených státech, kde je sice prezident velmi silný člověk, ale i Senát Spojených států může prezidenta omezit. Třeba v rozdávání peněz. Buď mu jeho návrh schválí, nebo neschválí...

Podle mne by ale už bylo načase, aby se parlament probudil a ťafnul pana prezidenta způsobem, kterým by si zasloužil ťafnout. Já si totiž nejsem jistý, že by Ústavní soud vyslyšel návrhy senátorů, protože bohužel ÚS je převážně postaven z lidí, které Zeman do tohoto postu sám navrhl. Že by se ale Poslanecká sněmovna zabývala poklesky, nemravností a zhovadilostí Zemana, tak by to bylo na místě, neboť by tak prokázala, že je opravdu služebníkem veřejnosti i všech voličů. Parlament by tak splnil jen svou povinnost vůči občanům.

Poslanec TOP 09 František Laudát se domnívá, že Zeman už „přestřelil všechny hranice“ a že takové excesy se neděly „ani za Husáka“. Má podle vás pravdu?

V tom má paradoxně pravdu. I já si čím dál tím víc říkám – i když mi mnozí vyčítají, že se mi asi stýská po totalitě, která byla jak v justici, tak i v politice – že ze strany žádného z těch někdejších totalitních prezidentů po roce 1968 nedocházelo k takové zhovadilosti jako nyní. A to i když tady Gottwaldové a ti ostatní říkali hrozný věci a otírali si hubu o svobodné občany a disidenty... Pro mne je velkým zklamáním, že po Václavu Havlovi a i po Václavu Klausovi, který byl jakýkoliv a říká dnes věci, s nimiž nemůžu souhlasit, se dnes děje tolik zhovadilostí, které směřují z Hradu do světa.

Nemohou se v dnešní rozjitřené době chytit Zemanových výroků psychicky nevyrovnané osoby?

Ano, přesně to jsem včera říkal své ženě. Říkal jsem jí s humorem, že si někteří dnešní politici nikoho jiného než takového prezidenta, jakého máme, ani nezaslouží. Protože si ho vlastně také vyprodukovali, neboť se hádají a neslouží této zemi, jak by měli. Prostě jen prosazují své ambice a své partikulární zájmy, takže parlament někdy vypadá jako školka nebo jako tržiště, kde se trhovci tahají o nějaké zbytečnosti a hlouposti. Nicméně ani tato politická neurvalost Zemana nijak neomlouvá. Má se chovat tak, jako kdyby byl prezidentem všech občanů této země, jenže se tak nechová.

Prostě je prezidentem lůzy v této zemi, xenofobních zmetků, nezodpovědných lidí a lidí, kteří závidí. Když se mne moje žena tázala na to, zda může přijít nějaký psychopat, tak jsem jí na to odpovídal, že ano, že opravdu může přijít někdo podobný tomu, co na Moravě v hospodě postřílel tolik lidí. Prostě vezme si slova Zemana za své. Bylo by pak zajímavé sledovat, co by na to řekl pan Ovčáček, kdyby nějaký psychopat zastřelil prezidenta naší země, neboť Zeman řekl, že jeho slova patří i na prezidenty. Teď jen můžeme doufat, že to opravdu nějaký psychopat nevezme jako výzvu a že si nenaplní svou ambici, aby se zviditelnil, protože vetšinou takové činy konají ti, kterým lupne v hlavě, a pak učiní čin, který je zviditelní a naplní všechna média v zemi, a dokonce i ve světě.

Okamžitě po slovech Zemana se zvedla ostrá polemika mezi politiky a komentátory. Ovšem někteří – jako třeba poslanec Jaroslav Foldyna – k tomu zmínili, že to je jen jakási mediální kampaň, která má rozeštvat prezidenta a premiéra...

Mně ale takovéto politické komentáře „odborníků“ připadají scestné, protože do toho vždycky vstupují média ostře a nakonec z takových věcí často vytvoří mlhu. Řekl to pan Zeman? Řekl! Kdyby to neřekl, tak by přece žádná kampaň nemohla být rozvířená! Jestliže média reagují na to, jak se chová prezident země, tak se není co divit, neboť to je šok. To nebyl totiž vtip. Možná, že ti lidé, co jej vyhledávají, se jeho slovy pobavili, to je ale přesně ten druh lidí, které on oslovuje. Jinou sortu totiž nemůže ani oslovovat. Kdo jiný by mohl poslouchat ty jeho bláboly, jeho samolibost? Vždyť on je populista! A já jsem dokonce přesvědčen o tom, že když tady byl nacismus, že by nezachránil jediného Žida, za jediného by se nepostavil. On by se ani za komunistické totality nepostavil za jediného člověka, který brojil proti režimu. Byl to totiž jen obyčejný oportunní zmetek totality. A teď je najednou hrdina, když je v křesle prezidenta? Když se vrátím k myšlence, že by snad NATO mělo hlídat Schengen, tak ten člověk na Hradě opravdu nemá co dělat. Ba naopak – měl by být vyšetřený v psychiatrický léčebně. Možná, že by mu nejlépe vyhovoval nějaký ústav pro předčasně zestárlé a senilní. My jsme stejně staří, ale on mi připadá jako opravdu přešlý, zasažený nějakou starobní nemocí.

Je jisté, že mezi Sobotkou a Zemanem vládne napětí. Jaký je ale podle vás skutečný důvod ne příliš korektního vyjadřování, a to jak v případě prezidenta, tak i premiéra?

Já sám tomu nerozumím. Že by byl pan Sobotka mým koněm, tak to v žádném případě! Ale ať je bezvýrazný, či jakýkoliv jiný, přesto přese všechno je podle mne korektní. I když se mi moc nemusí líbit, tak je mi pořád bližším člověkem nežli Zeman. Podle mne se Sobotka chová korektně, nedělá zas až takové výstupy a jeho aktivity ho jako premiéra opravňují k lecčemu. Třeba to, jak svolává V4 a jak uvažuje, je podle mne vlídné, neboť nesměřuje k absolutnímu odmítání lidí, kteří utíkají z oblastí, kde jim hrozí, že přijdou o život. Aby vás v těch místech oddělali, tak na to ani nemusíte být žádným politickým aktivistou, dokonce ani nepřítelem Islámského státu nebo snad Asada, pouze stačí, že jste.

Proto lidi odtamtud utíkají a Sobotka to ví. To, že neutíkají do arabského světa, ke kterému patří, je jinou věcí. Ale v každém případě Evropa zbohatla na tom, že okupovala během staletí kus světa, a teď se jí daří dobře, daří se jí tak, jak se jí nikdy nedařilo. Žijeme si prostě jako „prasata v žitě“ a pak se divíme, že sem utíkají lidé, co také chtějí žít jako „prasata v žitě“. Výsledek je pak takový, že se toho hrozíme. Vždyť nemálo z nás také po roce 1968 utíkalo na Západ a ten Západ je přijal! A to ani celému národu nešlo o život! Tvrdit, že to je stejná kultura, je sice hezké, ale za jiných zkušeností. Protože Východ dlouho nezažil, co to je demokracie, nicméně Západ je přijímal.

Víte, dnes u nás máme možná statisíce Rusů a u nich si nemyslím, že jsou úplně stejná kultura jako my, přestože mají Čajkovského, Dostojevského, Tolstého, Solženicyna... Víte proč? Protože ruská kultura je ovlivněná pravoslavím a to je sakra odlišné náboženství od ostatního křesťanství! A to nám najednou nevadí? Vždyť tady máme lidi, co neplatí daně, jsou ohromně bohatí, vlastní v této zemi třetinu realitních kanceláří, ale to nikoho nevzrušuje? Teď máme Araby, utečence, muslimy, přičemž děláme ze všech muslimů zločince, neboť prý věří v něco, co je odporné. Křesťanství ale přece také dělalo hrozné věci! Kupříkladu upalovalo, mučilo, dělalo spanilé jízdy a vyvražďovalo všechny, včetně dětí. A nakonec jedna z křesťanských zemí rozjela něco tak hrozného, jako byl holocaust. Tam šlo o vyvraždění šesti milionů Židů, vedle toho cikánů, homosexuálů a dalších lidí. Ti, co je vraždili, byli přitom křesťané, ale dnes se o tomto kontextu nemluví. Mluvíme sice o přítomnosti, ale minulost v nás stále je, nikdy se jí nezbavíme.

Zmínil jste před chvílí Rusko. Jenže právě o Zemanovi se často hovoří jako o ruském agentovi. Co si o tom myslíte?

To říkali i o Klausovi. Dokonce mi nedávno někdo řekl, že Klaus býval na výplatní listině... To mi ale připadá trošku blbý. Nemyslím si totiž, že je Zeman agentem Moskvy, podobně jako Klaus nikdy nebyl. Možná že jsou ovlivnění svou minulostí, ale možná je to také tím, že zvláště Zemanovi kampaň platil Lukoil, který je napojen na ruskou politiku a na Putina. To ale neznamená, že také Zeman všemu slouží. Musíme vzít v úvahu i objektivní skutečnosti, tedy že jsme napojeni na energetické zdroje Ruska. Dominantně. Sem teče plyn a nafta a kdyby nám to zítra Moskva zavřela, tak bychom asi měli problémy. Já osobně bych byl radši, kdybychom na Putinovi a Moskvě a jejich energetických zdrojích nebyli tak závislí, jenže bohužel tomu tak je. Proto si dovedu představit, že prezidenti této země „hrají hru“ o přátelství. Agenty jsou ale podle mne jiní. Třeba by mne zajímalo, jak nejbohatší Čech této země Petr Kellner expandoval v Rusku s bankami. To to tam musel mít sakra dobře umetené...

Není to tak dávno, kdy byla „na stole“ otázka prezidentských pravomocí. Měly by se podle vás Zemanovi jeho pravomoci osekat?

Jenom proto, že je momentálně na Hradě člověk, který je nezodpovědný a samolibý hulvát, který nemá v podstatě lidi rád a kdoví, zda má rád sám sebe, tak to přece nemůže zavdávat právo na změnu pravidel. Nikdy totiž nemůžete vytvořit taková pravidla, abyste uchránili společnost od všech excesů. Musí být i jiné mechanismy, jak člověka omezit. To znamená, že bych nebral prezidentovi pravomoci – on jich zase až tak hodně nemá! To by už jen byl panák a pak můžeme rovnou zrušit prezidentskou funkci. Vždyť ale on některé své pravomoci ani nepoužívá. Třeba nechce jmenovat profesory. Když už to dělali prezidenti před ním a zůstala kontinuita a nevadilo to ani Václavu Havlovi a ani Václavu Klausovi, tak proč to dělá? Asi proto, že se chce brutálně odlišit a že chce být tak originální, chce být prostě jiný. Jenže už to dokazuje, jak je malej, jak je hloupej, jak je směšnej, protože chce být jiným. Když jste přijal funkci, která obsahovala povinnosti, tedy nejenom pravomoci, ale když je neplníte, tak přece tím dokazujete, že tím hlupákem jste. Pan Zeman je tak v tuto chvíli hlupák.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Olga Böhmová

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Český lev a dva ocasy... Přestřelka pokračuje. Konečná posílá Černochové trochu jiné tričko

19:39 Český lev a dva ocasy... Přestřelka pokračuje. Konečná posílá Černochové trochu jiné tričko

Jak je to podle průzkumu se spokojeností lidí v ČR se členstvím v EU? I o tom mluví v rozhovoru euro…