Hradec Králové: Město slíbilo, že odpověď na petici občané dostanou

06.05.2010 12:06

O odpovědi na petici proti výstavbě nového bytového domu v Mandysově ulici na Moravském Předměstí, kterou podepsalo několik set obyvatel Hradce Králové, rozhodnou na svém nejbližším jednání městští zastupitelé.

Hradec Králové: Město slíbilo, že odpověď na petici občané dostanou

Rozhodli o tom hradečtí radní na svém zasedání, uvedl pro Parlamentní Listy.cz náměstek hradeckého primátora Josef Malíř (Volba pro město). „Doporučili jsme zastupitelům schválit zhruba pětistránkovou obšírnou odpověď, ve které se vyjadřujeme k jednotlivým bodům jednostránkové petice," řekl Malíř. Podle něj je důvodem petice spíše obecná obava z toho, že se v sousedství bude cokoli stavět, která se objevuje velmi často.

Petentům se především nelíbí, že objekt by měl vyrůst v těsné blízkosti jejich bytového domu. Také se například obávají, že přijdou o hřiště, že výrazně ubude parkovacích míst a také zeleně, na jejímž místě by měl dům stát.

O hřiště nepřijdete, slibují

„Ta zeleň je v územním plánu dlouhodobě stavební pozemek. Dětské hřiště musí investor nahradit. Je tam také obava, že zprůjezdněním ulice Pod Zámečkem lidé přijdou o možnost parkovat v ní, avšak tato etapa se zprůjezdněním nepočítá, tudíž by toto nastat nemělo," uvedl dále Malíř s tím, že v dalších etapách by se zřejmě ulice Pod Zámečkem zprůjezdnila, protože jinak zřejmě dopravní situaci nebude možné řešit, ale pak investor musí vybudovat další kapacity v podobě parkovacího domu.

V první etapě také neubudou parkovací místa, protože některá budou přímo v novém objektu a některá podle podmínek musí investor vybudovat na sousedním městském pozemku, ta ale budou moci využívat všichni řidiči.

Projekt je nyní ve fázi probíhajícího územního řízení. Počítá s výstavbou bytového domu Pilot 1 Předměstí v blízkosti Brněnské ulice na křižovatce ulic Mandysova a Pod Zámečkem, který bude se čtyřmi podlažími plus jedním ustupujícím a 38 byty. Pozemky jsou ve vlastnictví investora, nebo na ně má uzavřenu smlouvu o smlouvě budoucí kupní se současným majitelem. Záměr splňuje všechny podmínky pro stavbu v místě, kde územní plán města už od vzniku sídliště na Moravském Předměstí obytnou vícepodlažní zástavbu předpokládá.

Obavy obyvatel chápeme, říká architekt


„Přicházíme do obydleného území a chápeme jistou nedůvěru lidí, kteří tu žijí. Chtěli bychom jim tedy vysvětlit, že projekt přináší výhody i pro ně. Zrevitalizujeme staré škvárové hřiště a opravíme a zkvalitníme dětské hřiště, které pak bude, na rozdíl od toho současného, splňovat všechny standardy bezpečnosti. V maximální míře také zachováme zeleň. Část stromů sice bude nutné kvůli stavbě odstranit, ale místo nich zde vysadíme nové stromy a keře, a to v trojnásobné míře. Za jeden pokácený tři nové," vysvětlil architekt Miroslav Gebas z královéhradeckého ateliéru Tech architects, který projekt zpracoval.

Více: Petici proti výstavbě domu v Hradci podepsaly stovky lidí

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jan Málek

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

A dost. Ladislav Větvička se vrátil do ČR a ukázal na zlo

4:43 A dost. Ladislav Větvička se vrátil do ČR a ukázal na zlo

Proč jsou lidé v Gruzii či na Ukrajině šťastnější než tady? Bloger a spisovatel Ladislav Větvička si…