Hradní Jakl: Pomlouvání Klause mělo scénář už od léta. Přišlo by i bez amnestie

23.02.2013 23:59

PŮLNOČNÍ ROZHOVOR Novoroční amnestie prezidenta Klause je pouze záminkou, jak zaútočit na politického oponenta. Pro ParlamentníListy.cz to říká jeho tajemník a ředitel Politického odboru KPR Ladislav Jakl. Ten také prozradil, čemu se bude po odchodu z Hradu věnovat a zkritizoval TOP 09, kterou vnímá jen jako prostředek pro prosazování určitých zájmů.

Hradní Jakl: Pomlouvání Klause mělo scénář už od léta. Přišlo by i bez amnestie
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ladislav Jakl v půlnočním rozhovoru

Co obvykle děláte o půlnoci ze soboty na neděli?

Minulou sobotu jsem o půlnoci seděl v jedné chebské hospodě. Tuto sobotu budu o půlnoci vybírat na internetu příští byt. Příští sobotu o půlnoci budu mít s kapelou koncert ve Strakonicích.

Zbývá-li vám volný čas, je kromě pivní teorie a praxe ještě něco, čemu ho rád věnujete?

Ve chvilkách masochismu pročítání internetových zpravodajství a komentářů.

Ve čtvrtek 7. března spolu s prezidentem Václavem Klausem končíte na Hradě. Víte už, co budete dělat dál?

Určitě se budu podílet na ustavení Institutu Václava Klause. Měl bych v něm vést centrum sociálních studií. Ale zcela jistě budu dělat i další věci. A především muziku a něco souvisejícího s pivem.

Sdílíte názor prezidenta Klause, že v prezidentské volbě zvítězila pravda a láska nad lží a nenávistí?

Já jsem to nazval tak, že volič porazil média.

Přestože od vyhlášení amnestie uplynuly už téměř dva měsíce, patří stále mezi hlavní mediální a politická témata. Můžete tyto politické a mediální souvislosti za tu dobu obecněji okomentovat?

Snaha dehonestovat Václava Klause v závěru volebního období měla svůj scénář už od loňského léta a ten se od podzimu naplňoval. Amnestie k němu dodala skvělou munici, ale i bez ní by ten mediální ryk nebyl o moc jiný.

Zvlášť bych se zeptal na záměr skupiny senátorů podat na Václava Klause žalobu pro velezradu. Jaké důvody za tím, kromě populismu, mohou být? A jaký výsledek byste vy osobně za současného složení Ústavního soudu očekával?

Je to evidentně pouze způsob, jak účtovat s politickým oponentem. Svědčí o tom minimálně tři indicie. První je, že podle vyjádření některých iniciátorů byl nejdřív záměr žalovat prezidenta a pak se teprve hledalo, co by mohlo posloužit jako záminka. Druhou je vyjádření jedné ze senátorek, že žalobu je dobré podat kvůli vyjasnění prezidentových kompetencí. Co bychom si asi mysleli o zemi, kde zákonodárci žalují vlastního prezidenta, aby zjistili, jaké že to má vlastně má kompetence. A třetí je, že nikdo z dnes ryčících žalovatelů nebyl slyšet, když před 15 lety prezident Havel zastavil ne 300 případů, ale 15 tisíc případů. A výsledek? To je předčasné, kdoví, jestli žaloba bude vůbec podána. Možná jen hora porodí myš.

Mnoho rozporuplných reakcí vzbudila slova premiéra Nečase v Bavorsku ohledně odsunu sudetských Němců. Co si myslíte o samotném Nečasově vystoupení?

Pochybuji, že k něčemu takovému měl mandát.

Přestože Karel Schwarzenberg volby prohrál, podle několika průzkumů se zdá, že podpora TOP 09 roste. Naopak ODS stále víc a víc upadá. Nemůže se stát, že TOP 09 v budoucnu nahradí ODS jako lídra pravice (jakkoli je výraz pravice v tomto případě neadekvátní)?

TOP 09 je neexistující strana s neexistujícím programem a filosofií. Je to nástroj z uspokojení zájmových skupin kolem pana Kalouska kombinovaný s fanklubem marketingového produktu zvaného Karel. Už nikdo nevidí, že jde o seskupení včerejších lidovců doplněné o několik politických turistů a kariéristů. Takto založená strana nemůže přežít moment, pro který byla stvořena na jedno použití: moment konzumace vytyčeného cíle v podobě uspokojení některých zájmů.

Může se podle vás situace do voleb 2014 změnit natolik, aby nás nečekala vláda levice? Bojíte se vývoje?

V souvislosti s volbami člověk nemá používat slova jako strach. Takový vývoj si nepřeji, ale je podle mne nevyhnutelný. Lidé dají přednost před tvorbou hodnot přerozdělování hodnot.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radim Panenka

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Dvě loutky. Páprda a...“ Vyoral pustil peklo na Bidena s Fialou

15:00 „Dvě loutky. Páprda a...“ Vyoral pustil peklo na Bidena s Fialou

PÁTEČNÍ ZÚČTOVÁNÍ TOMÁŠE VYORALA – Po návštěvě premiéra Petra Fialy v Bílém domě se z řad jeho podpo…