I vraždy jsou zakázané, a pořád se vraždí. V boxerském klubu vám dají do čenichu, zakážete je? Svérázné vystoupení proti zákazu kouření

17.02.2016 9:21

„Kouření zdravé není v žádném případě. Rozhodně ale lidé nebudou zdravější, když se to zakáže. Zákaz nikdy nic nevyřešil. Koneckonců vraždy jsou zakázané také. A vraždí se pořád. Jsem pro to, ať mají kuřáci vyhražené své podniky, kde kouřit mohou. Stejně jako je mají jiní, co dělají něco nebezpečného. Například třeba boxerské kluby. Tam také můžete dostat pěstí do čenichu. Každý je ale s tím srozuměný, kdo tam přijde,“ říká v rozhovoru pro ParlamentniListy.cz kandidát libereckých Svobodných do Senátu David Forbelský.

I vraždy jsou zakázané, a pořád se vraždí. V boxerském klubu vám dají do čenichu, zakážete je? Svérázné vystoupení proti zákazu kouření
Foto: YouTube
Popisek: David Forbelský

Zákaz kouření v hospodách Svobodní hodně kritizují. Proč?

Je to hlavně zásah do vlastnických práv majitele hospody. Ten by si měl rozhodnout, jaká jeho hospoda bude. Jestli kuřácká, nebo nekuřácká, vegetariánská či veganská. To je na jeho rozhodnutí. Pokud bude jasně označena, že je třeba kuřácká, aby tam nekuřák nevlezl.

Jste proti připravovanému zákonu úplně, a chcete to nechat tak, jak je to teď?

Co se týče kouření, tak si myslím, že označený prostor – kuřácký či nekuřácký – je plně dostačující pro každého normálního člověka. To znamená, že se může podle toho rozhodnout, zda tam půjde či nikoliv. Takže v podstatě jsem pro to, zachovat současný stav.

Považujete to za omezení podnikání. Ale nějak regulace trhem příliš nefunguje. Když chci jít do restaurace, která je nekuřácká, tak se hodně našlapu. I když nekuřáků je mnohem méně než kuřáků. Co řeknete na tohle...

Třeba je to tím, že není taková poptávka. Že nekuřáci chodí do hospod méně. To nevím. Nemám hospodu. Kdyby byla opravdu velká poptávka po nekuřáckých restauracích, tak jich asi vyroste mnohem víc. Stejně jako vznikly různé specializované – veganské, vegetariánské, bio jídla a tak podobně. Navíc si myslím, že počet nekuřáckých restaurací roste.

Je jasné, že trend jde tímto směrem. Ale stále je nekuřáckých restaurací málo oproti těm kuřáckým...

Nevím co je málo. O tom podle mě rozhodnou lidi svýma nohama a peněženkama. Nevím jestli je málo pekáren, očních optik, nekuřáckých restaurací. O tom si lidé rozhodnou sami tím, kam budou chodit.

Myslíte, že tentokrát protikuřácký zákon projde?

Záleží jak se dohodne současná koalice a jaká bude mezi nimi shoda. Zatím vypadá, že jsou v tomto shodní, a že to protlačí.

Jako Svobodní to berete z ideologického hlediska. Ale není to spíše boj kuřáků a nekuřáků? V Poslanecké sněmovně to tak občas vypadá...

Nechci, aby se to strhlo v boj kuřáků a nekuřáků. Tak to přeci vůbec nestojí. Naopak si myslím, že to přinese jen problémy. Třeba jen nepořádkem před hospodami. Byl jsem v Anglii, kde je kouření komplet v hospodách zakázané. A před nimi je hromada vajglů a postávají tam kouřící hloučky. Když bojujeme proti kouření – ať si kuřáci mají svůj brloh, kam si chodí kouřit. Nikdo mě nemůže donutit, když nechci, abych tam do zakouřené hospody za nimi chodil. Pro mě by bylo lepší – kdybych byl nekuřák – zakázat kouření na ulici. Na chodníku ať se nekouří. To podle mě vadí mnohem víc, když tam jde máma s kočárkem. Protože ona tam po tom chodníku jít musí. Nekuřáci do kuřácké hospody jít nemusí.

Pokud zákon projde, nezvýší se třeba nezaměstnanost, protože panují obavy, že zaniknou hlavně malé vesnické hospody...

Před dvěma lety jsem hledal nějaké číslo z Anglie, a tam zkrachovalo hospod poměrně dost po zavedení zákazu kouření. Takže se to na nezaměstnanosti může projevit. Myslím, že některé hospody se kvůli tomu zavřou. Malé vesnické, nebo s uzavřenou klientelou. Nebo se přemění na kluby a přejdou do šedé zóny. Budou tam pouštět jenom známé. Tím potom vyřeší i EET. 

Máte pravdu, jeden mně známý majitel hospody to právě z těchto dvou důvodů chce udělat...

Lidi si poradí. V Německu to tak v podstatě na vesnicích někde funguje.

Takže si myslíte, že to mnohde vyřeší tímto způsobem, že hlavně na vesnicích, kde se všichni znají, zavedou místo restaurací soukromé kluby?

Hospodský řekne, já tady bydlím, a koho si pozvu, je moje věc.

Hlavním argumentem pro nekuřácký zákon ovšem je, že kouření škodí zdraví a ročně v jeho důsledku vymře jedno okresní město...

Určitě. To nepopírám. Kouření zdravé není v žádném případě. Rozhodně ale lidé nebudou zdravější, když se to zakáže. Tomu nevěřím. Zákaz nikdy nic nevyřešil. Koneckonců vraždy jsou zakázané také. A vraždí se pořád. Ať se propaguje, že je kouření nezdravé. Je na každém, ať se rozhodne, jestli chce žít zdravě, nebo ne.  Jsem pro to, ať mají kuřáci vyhražené své podniky, kde kouřit mohou. Stejně jako je mají jiní, co dělají něco nebezpečného. Například třeba boxerské kluby. Tam také můžete dostat pěstí do čenichu. Každý je ale s tím srozuměný, kdo tam přijde.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Oldřich Szaban

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Výmysly Víta Rakušana. Lež, co se zjistí až za dva roky, rozebírá právník Rajchl

18:10 Výmysly Víta Rakušana. Lež, co se zjistí až za dva roky, rozebírá právník Rajchl

Vláda z obav o stabilitu vlády toleruje lži ministra Rakušana o migračním paktu. ParlamentnímListům.…