Imigranty už nám cpou i do hraček! Až těm neziskovkářům zařve někdo blízký, budou na to koukat jinak, soudí režisér Magnusek

23.08.2017 18:29

„Nepřeju nikomu nic zlého, ale možná že až zařve nějaký kolega či blízký někoho z neziskovek, tak na to budou pohlížet jinak a teprve pak začnou být objektivní. My si objektivně máme pomáhat a chovat se slušně vůči všem – ať je bílý, nebo černý, anebo červený –, ale musejí se přitom nastavovat nějaká pravidla. Ovšem pokud domorodci v Evropě pravidla mít budou a hosté, kteří sem přijíždějí, ne, je to špatně,“ říká na konto nových teroristických útoků v Barceloně režisér, šéf Obce českých spisovatelů a náchodský zastupitel Tomáš Magnusek. Podle něj je potíž v tom, že zatímco my, Evropané, jsme korektnější a korektnější, imigranti jsou jen drsnější a drsnější...

Imigranty už nám cpou i do hraček! Až těm neziskovkářům zařve někdo blízký, budou na to koukat jinak, soudí režisér Magnusek
Foto: Hans Štembera
Popisek: Tomáš Magnusek

Evropa zaznamenala další teroristický útok, tentokrát v Barceloně, kde Júnis abú Jakúb dodávkou na ulici La Rambla najel do davu a zanechal za sebou třináct mrtvých a přes sto zraněných. Júnis abú Jakúb byl při policejní akci zastřelen, španělská policie rozbila teroristickou buňku... Lze k tomu něco říci?

Je to pořád dokola. Teď jsem četl výbornou poznámku od Benjamina Kurase, kde jasně popisoval, že když bude v budoucnu další útok, lidé budou napřed naštvaní, pak přijde nenávist k muslimům, dalším bodem bude, že to budou všichni korigovat, že to není jen jejich chyba, poté někdo napadne muslimy, ale my proti tomu všemu budeme bojovat... Ale půjde to dál, až to dopadne moc špatně. Já sbírám lego figurky a včera jsem s překvapením zjistil, že se prodává i lego figurka černocha a dalších etnik. Takže už se snaží multikulturnost dosadit i do hraček! I v tom vidím další krůček ve snaze „jít všem na ruku“. Muslimům, imigrantům, jiným národům... Já bych si ale přál, aby oni taky jednou byli k nám tak korektní jako my k nim, ovšem to se neděje a v tom je ona potíž! My jsme korektnější a korektnější, ale oni jsou jen drsnější a drsnější...

Mnozí Češi si myslí, že Evropská unie v této věci nic nedělá a že díky „vítací politice“ EU zde musíme čelit dalším a dalším vraždám nevinných lidí. Co si o tom myslíte?

Že mají pravdu. Ono to vypadá, jako by po útoku byli všichni v šoku a jen čekali na další. Ale podle mne i sama Merkelová je leckdy naštvaná a někde doma v teple si říká, že zrovna tohle teď nepotřebujeme. Popravdě ale ani já nevidím, že by někdo v EU proti tomu něco konkrétního dělal, něco, co by situaci změnilo k lepšímu. Vždyť je kvůli těmto útokům v Evropě kopa nešťastných lidí, a přitom to opravdu v EU nikdo neřeší!

Zároveň s tím se dozvídáme, jak na imigrantech „vydělávají“ nejen převaděči, ale i různé neziskové organizace, které dosud podporovaly průchod migrantů z Turecka do Řecka, později přešly na trasu Lýbie – Itálie, a teď zřejmě objevily novou cílovou zemi – Španělsko.

Nepřeju nikomu nic zlého, ale možná že až zařve nějaký kolega či blízký někoho z neziskovek, tak na to budou pohlížet jinak a teprve pak začnou být objektivní. My si objektivně máme pomáhat a chovat se slušně vůči všem – ať je bílý, nebo černý, anebo červený–, ale musejí se přitom nastavovat nějaká pravidla. Ovšem pokud domorodci v Evropě pravidla mít budou a hosté, kteří sem přijíždějí, ne, je to špatně. Politici, jako je Donald Trump, ale získávají mandát kvůli strachu, což je kách. Další, což mne děsí, je, že tady vládnou politici, kteří nemají děti. Ať jsou to Merkelová, Macron či Theresa Mayová. Řekl bych, že jejich politika je tím poznamenaná. I to, jak pohlížejí na svět.

Papež František podle The Guardian a agentury Reuters vydal prohlášení, které obsahuje dvacet bodů týkajících se uprchlíků. V nich mimo jiné žádá nadřadit práva migrantů před obavami o bezpečnost zemí, kam přicházejí, a zabránění hromadným deportacím...

Pokud toto opravdu řekl, tak se velmi mýlí. To, co papež říká, ale musíme brát s rezervou. Pokud by totiž nebyl abnormálně lidský a shovívavý, tak by to byl od něj nonsens. On totiž nemá ani politickou odpovědnost, ba ani ekonomický vliv, tak to říkat může, k takovému člověku to prostě patří, je to obecné tvrzení. Ovšem tato mluva už nepatří těm politikům, kteří reálně rozhodují. Ti musejí být objektivní.

Nastal rozruch kolem policejní žádosti o vydání Andreje Babiše k trestnímu stíhání. Padají výzvy k jeho odstoupení z voleb, ale všichni se přitom ptají, zda to nemůže mít politický podtext. Jak to vidíte? Je načasování žádosti „účelovka“ „Chovancovy“ policie?

Já nestíhám sledovat média, nejsem tak v této věci úplně v obraze. Ale Babiš je občanem této země jako každý jiný, takže nejsem a priori proti šetření policie. Pokud je tam podezření z toho, že něco nebylo úplně košer, tak se to přece prošetřit musí! Jenom mne poněkud sere, že to je zase před volbami a že to Babišovi politické body akorát nažene. Lidi totiž mají pocit, že je jakýmsi novodobým Jánošíkem nebo že je chudákem, když do něj všichni kopou. Kdyby žádost policie přišla po volbách, tak by to bylo lepší, takto mu to akorát nahání body.

Porušil podle vás Babiš zákon čerpáním dotace na Čapí hnízdo?

Tak k tomu bych si nedovolil nic říkat, nedovolil bych si někoho soudit. Ale připomíná se mi tady věta Donalda Trumpa: Hlavně se mne nikdy neptejte, jak jsem vydělal první miliardu! Milionáři to prostě mají nastavené jinak a nikdy se nikdo nedozví, zda je to jejich podnikání čisté.

Babiš na to sám reagoval, že se cítí jako v padesátých letech, ovšem proti tomu výrazně protestovali političtí vězni...

Babiš říkal v tu chvíli opravdu nesmysly. Myslím si, že ve volbách stejně tak jako tak zvítězí.

Jaká mela pak nejspíše nastane?

To si vůbec nedovedu představit. Nejsem proti němu nijak vyhraněný, ale ani nejsem jeho fanouškem. Nevím, jak se pak budou politici chovat. Mám ale ve hnutí ANO řadu kamarádů a oni mi říkají, jak je Babiš dobrý, že to myslí vážně, na druhou stranu přiznávají, že v minulosti nebylo kolem něj všechno až tak úplně fér. Přesto se ho zastávají! A jsou to přitom velmi inteligentní a slušní lidé, nejsou to žádní ranaři. Na druhou stranu mým některým známým sebral nějakým podivným mechanismem firmu, takže pak stojíte v údivu a říkáte si: „Kurňa! Jak to s ním vlastně je?“ Na to fakt nemám odpověď! Nikdy jsem se nesetkal s člověkem, který by byl tak nenáviděn, anebo tak milován.

Babiš často svým politickým soupeřům ve sněmovně říká: Vy jste mne zplodili, vy a vaše kauzy! Vy a zkorumpovaná pravice! Vždyť já jsem byl volič ODS, a kdybyste nekradli a nepodváděli, tak bych tu nestál... Má v tomto pravdu?

Ano, má. On je výsledkem Klausů, Zemanů, Havlů, Kalousků! I když třeba ve skutečnosti s Klausem, anebo dokonce i s Kalouskem po večerech sedí a tlemí se nám, jací jsme všichni idioti. I to je možné!

Nemůže třeba kvůli této okolnosti – tím myslím kvůli zkorumpovatelnosti politiků – Miloš Zeman nad Babišem držet ochrannou ruku?

Zeman si svůj úřad užívá, a to i bez Babiše.

Pokud jde o prezidenta Zemana, jak je pravděpodobné jeho znovuzvolení? „Pohnojil“ si to něčím tak, že už zvolen nebude? Vede si Jiří Drahoš či někdo jiný tak dobře, že se skutečně stane prezidentem?

Pan Drahoš mne překvapil tím, jak dobře si vede. Tedy pokud mohu dát na průzkumy, pokud jsou z půlky pravdivé. Jsem ale přesvědčen o tom, že stejně Zeman nakonec ve volbách zvítězí, i když si nemyslím, že bude prezidentem celých pět let, podle mne spíše dříve zemře, neboť určitě není jeho zdravotní stav tak dobrý, jak tvrdí jeho lékařský tým.

František Ringo Čech, Olga Sommerová, Václav Klaus mladší, Adam Komers. To jsou některá známá jména lidí, kteří míní kandidovat ve sněmovních volbách. Kdo z nich by českou politiku obohatil?

Některá z těch jmen určitě ano, ale podle mne jde tady o politickou hru. Každá menší politická strana totiž dopředu nastrčí nějakého „ksichta“, pokud to tak mohu nazvat, a ten „ksicht“ pak za ni kandiduje a sbírá body. Ale ve chvíli, kdy „ksicht“ udělá svůj podíl práce, je buď absolutně loajální – pár jich dokonce i je –, anebo časem přestane být loajální a další volby už za něj kandiduje jiný „ksicht“. Celá řada herců a umělců už má tohle stadium za sebou. Odešli znechucení. No a teď to zažívají jiní kolegové. Jen u toho Ringo Čecha je to něco jiného, neboť on je dlouhodobý klasický případ politického kamaráda, který to dělá z přesvědčení. Je nás ale víc, kdo tomu věříme a děláme to z přesvědčení.

 

 


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Olga Böhmová

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Výmysly Víta Rakušana. Lež, co se zjistí až za dva roky, rozebírá právník Rajchl

18:10 Výmysly Víta Rakušana. Lež, co se zjistí až za dva roky, rozebírá právník Rajchl

Vláda z obav o stabilitu vlády toleruje lži ministra Rakušana o migračním paktu. ParlamentnímListům.…