Invalidní vozík? Primář Koskuba se zamyslel nad zdravotním stavem Miloše Zemana. ČSSD před nárazem do ledovce a Babiš se řítí za volebním vítězstvím, dodal

29.06.2017 11:50

ROZHOVOR „Velká strana má však holt setrvačnost jako velká loď. Když začnete manévrovat či brzdit z plného chodu až těsně před ledovcem, nedopadne to dobře. A ono nedopadne,“ říká poslanec Jiří Koskuba. Vyjádřil se i ke zdravotnímu stavu Miloše Zemana, k Babišovi či Evropské unii.

Invalidní vozík? Primář Koskuba se zamyslel nad zdravotním stavem Miloše Zemana. ČSSD před nárazem do ledovce a Babiš se řítí za volebním vítězstvím, dodal
Foto: Archiv JK
Popisek: Primář a bývalý poslanec Jiří Koskuba

Prezident Miloš Zeman chování premiéra Sobotky vůči Andreji Babišovi označil za chování „svině“ a premiéra samotného označil za osobu „s charismatem lahve od okurek“. Má Zeman věcně pravdu? A je dle vás přípustné používat takové výrazy?

Ať už je věcně pravda, jaká je, zřejmě kdyby zůstalo jen u té lahve od okurek, bylo by to jistě většinou na věci přímo neangažovaných lidí přijato jako poměrně vtipný bonmot, nemyslíte? Uvítal bych, kdyby se každý politik krom dalších potřebných a jen pozitivních vlastností snažil veřejnost zaujmout třeba právě slušným humorem. Době i společnosti by to pomohlo.

Na druhé straně si však připusťme, že vyjadřujete-li se jako politik toliko kulantně, nikoho moc nezaujmete. Natož mnohá média.

A vyplatí se Zemanovi, že se „povozí“ na nepříliš oblíbeném Sobotkovi, nebo to bude moc i na jeho voliče?

Anketa

Věříte Andreji Babišovi, že chce zlepšit poměry v České republice?

59%
hlasovalo: 23798 lidí

Pan prezident svůj částečně oprávněný názor již vyjádřil opakovaně a veřejnost i média jej bezpochyby zaznamenala. Zřejmě v tomto bodě začíná platit, že čeho je moc, toho je příliš. 

Jaký dojem z výkonů prezidenta v poslední době máte a myslíte si, že bude schopen přijít s finišem volební kampaně, který mu zaručí Hrad na dalších pět let?

Ve vší úctě, nepřísluší mi takto hlavu státu hodnotit. Ostatně přímo osobně s ním nepracuji, nežiji ani netrávím volné chvíle. Skutečný stav proto neznám, spekulovat se mi nechce.

Psycholog a spisovatel Bohumil Sláma hodnotí na blogu Aktuálně.cz Zemanovo počínání jako důsledek stárnutí. Doslova píše: „Každý psycholog nebo psychiatr ví, že ve stáří se člověk stává jednak rigidnějším, jednak se zvýrazňují jeho povahové rysy. Dobře je to vyjádřeno v pohádkách: Kdo byl po většinu svého života převážně dobrým člověkem, stává se hodným dědečkem či laskavou babičkou, kdo byl charakterově problémový, stává se zlým dědkem nebo ježibabou. Je to tím, že jak mu ochabuje šedá kůra, prosakují ‚spodní proudy‘ a podobně jako u inkontinence moči dochází k inkontinenci emoční. A Miloš Zeman si ‚učurává‘ stále častěji a stále víc.“ Ztotožňujete se s tím? Mimochodem, Sabina Slonková cituje anonymního Zemanova přítele, který mluví o vážném zhoršení stavu prezidenta a jistotě, že ho čeká invalidní vozík…

Nezapomínejte, prosím, že jsem přece jenom lékař. To znamená, že i když nejsem psycholog, popírat jistá pravidla stárnutí by bylo nejen neprofesionální, ale dokonce hloupé. Navíc ani já už nejsem zrovinka jinoch, takže o těchto problémech vím už i něco z vlastního života. Třeba u nás pánů rád připomenu vtipné zhodnocení stárnutí od pana Postráneckého, které jsem slyšel v rádiu: „Stáři je doba, kdy čuráme tak dlouho, pánové, že už se ani nestihneme napít.“

Ale nezapomínejme, že každý člověk je bytost svým způsobem jedinečná. Přestože to pak v dospělosti u mnohých povahou i profesí kývalů a podržtašek už ani moc poznat není. Takže každý z nás dospívá, žije a stárne sice podobně, ale ne stejně. A to platí jak pro lid prostý, tak hlavy států. Nejsem osobním tajemníkem, natož lékařem pana prezidenta. Proto, jaká je skutečnost, nevím. Ale kdybych byl, a tudíž věděl, zase bych měl povinnost mlčet. Více ze mne asi nedostanete.

Invalidní vozík pochopitelně nikomu nepřeji. Ale z praxe vím, jak oproti zdravým umějí někteří lidé i na něm být schopní a platní. Jinak každému slušnému člověku bych přál, aby mohl a uměl stárnout třeba jako Její Veličenstvo Alžběta II. Britům můžeme vedle Brexitu i tuto hlavu státu jenom závidět. Zařídit to však, ačkoliv jsem stále poslancem, neumím.

Navzdory slovům politologů, že vítězem vládní krize je Sobotka, pokračuje série drtivých průzkumů preferencí, kde ČSSD padá a v čele se výrazně drží hnutí Andreje Babiše. Čím to je?

Na to vám odpovím tentokrát slovy mého milovaného humoristického malíře pana Renčína. Pod jedním z jeho nádherných obrázků, na kterém zřejmě po bitvě u Lipan u poničeného vozu sedí potlučení husité, stojí: „Nepřítel byl schopnější, chytřejší a rychlejší než my. Byla to prostě typická zrada.“

K četným problémům ČSSD jsem se otevřeně vyjadřoval po celou dobu mého poslaneckého mandátu. Pravda, jak jsem výše uvedl, asi příliš slušně. Proto si toho hlavně všimli jenom ti, kterých se to týkalo. Vysocí funkcionáři a delegáti sjezdů to zřejmě tak nevnímali. Jejich chyba, jejich zodpovědnost. Velká strana má však holt setrvačnost jako velká loď. Když začnete manévrovat či brzdit za plného chodu až těsně před ledovcem, nedopadne to dobře. A ono nedopadne.

A bude vůbec k něčemu výměna Sobotky za Zaorálka?

 Z mého medicínského pohledu k podobné „operaci“ doba nazrála už dávno, je mi líto. Je však otázkou, zda nyní vůbec něco zázračně, a hlavně rychle pomůže. ČSSD v to zřejmě doufá. Je to však přece jenom nejstarší tradiční politická strana. Přál bych jí to. Ale…

Značné problémy dle průzkumů mají spojení lidovci a Starostové, kterým může činit problém přelézt hranici 10 procent pro vstup do Sněmovny. Byla by to pro českou politiku ztráta, kdyby lidovci opustili Sněmovnu? Stane se tak?

 O tom, co se stane, rozhodnou voliči. Nejsem věštec. Ale nemyslím si, že – už kvůli svým křesťanským zásadám – měli lidovci sáhnout zrovna po nějaké té čerstvě rozvedené nevěstě. Navíc je tak „charakterní“, že s ohledem na klesající preference vychytrale a náhle zrušila sňatek z rozumu s TOPkou, hlavně s jejím dlouhou dobu velmi populárním knížecím štítem. Budou-li tedy o tomto svém možném omylu čtyři roky zase přemýšlet mimo „první ligu“, země to jistě přežije. Stejně jako lidovci. Vždyť se svým starým heslem „Buďme při tom“ jsou očividně nezničitelní.      

Valně na tom není ani vámi zmíněná TOP 09. Co dělá Kalouskova strana špatně?

Nejsem politolog, pane redaktore. Ale „topka“ měla po celé toto volební vlastně jen jedno jediné téma. Agrofert. Navíc tuto hru hráli spíše jako kus pro jednoho herce. Ať už je pravda, jaká je, a ona tam je, zřejmě to diváky přestalo bavit. Navíc jim přiznejme, že je dosti poškozuje jistý ústup pana Karla ze scény. Ať na něj máte názor, jaký chcete, výraznou osobností byl. Nejen pro „topku“.

V pásmu 9 až 11 procent se pohybuje i ODS, kterou její zakladatel Václav Klaus kritizoval, že během vládní krize „dostala řadu nahrávek“, které však nevyužila. Co je problém „ódésáků“?

Nezapomínejme, že se dosti namáhavě zvedají opravdu až z politického dna. Očividně to není vůbec snadné. Ale jim se to přece jenom daří. To nelze popřít. Někomu ubylo 60 procent hlasů, jim vlastně dle průzkumů 30 procent přibylo. Takhle chladně prostě vypadá předvolební statistika. S ohledem na to, že jsem dlouhé roky sloužil s oranžovými výložkami, a díky nedostatku sebereflexe je už dlouho i má ČSSD tam, kde je, nepřísluší mi poučovat druhé. Natož se jim posmívat.

Vede Andrej Babiš dobrou předvolební kampaň? Sepsal knihu o své vizi Česka, objíždí s ní republiku, lidé chodí na jeho akce. Preference má stabilně vysoké. Řítí se Babiš za volebním triumfem?

Na obě otázky odpovídám, že bezpochyby ano. Kampaň je zatím značně efektivní a totální triumf či lépe ovládnutí je prostě jeho styl. Kolik a čeho vlastně tentokrát získá, kolik se mu dovolí, je už jen na samotných voličích. Umí mluvit velmi prostým, a tedy pro mnohé srozumitelným jazykem. A hlavně o tom, co většina slyšet chce. Byť již předtím měl názor zcela opačný. Zatím mu tak u voličstva prochází cokoliv. Dokonce mnoho zcela negativního, nepřijatelného, co by u jiných neprošlo. To mu lze jenom závidět.

Ke všemu pan Andrej vede svou volební kampaň jako jediný prakticky naprosto trvale. Když se něco povedlo, byla to „jen a pouze“ jeho zásluha. To za chyby či omyly však vždy mohli „všetci“ jiní. Dokonce i tehdy, že sám pro ně hlasoval. Nebo naopak jeho hlas proti nim chyběl. To není pomluva, to je fakt. Pro mnohé se zřejmě stal idolem, a tak i zjevné jeho chyby prostě nevidí. Ostatně jako část Italů dodnes u pana Berlusconiho. Takže jiných politiků a partají se lze slovy jednoho bývalého pana premiéra jen zeptat: „No, kdo z vás na to má?“

Ministerstvo vnitra přiznalo, že sleduje autory, kteří v Česku prezentují zahraničněpolitické názory stojící v rozporu s dokumentem schváleným vládou. Je jich prý 50 až 100. „Jednak v to počítáme aktivní autory alternativních médií, jednak skupinu pseudoexpertů či autorit, které se snaží intenzivně prosazovat narativy, které jsou v rozporu s českými bezpečnostními zájmy definovanými Bezpečnostní strategií ČR, do veřejné debaty a mediálního prostoru,“ sdělil mluvčí ministerstva. Je dobře, že vnitro monitoruje takové autory, kteří se dopouštějí jiného výkladu současné geopolitické situace, než je názor vlády? Jsou názory, které podporují suverenitu českého státu a nechtějí, aby byl řízen z Washingtonu, Berlína či Bruselu a které varují před masovou migrací, kterou podporuje EU, a které si nepřejí eskalaci napětí s Ruskem, nebezpečné našemu státu, jak tvrdí ministerstvo vnitra?

Jak vidno, nejen dobrý voják Švejk je v zemích Koruny české nesmrtelný. Stejně tak i pan Bretschneider. A hlavně pak jeho práce. Ostatně poučení ze stejné slavné knihy: „Na chudý lidi prostě musí bejt přísnost.“ To pomíjím, že bezpochyby za všechno stejně může Vladimir Vladimirovič.

Ale dosti o tom. Kdo není zcela zaslepený, vidí, že svobodou se hlavně oháníme. V projevech. Přitom skrytě jako tichý, ale zapáchající pšouk se celou EU šíří její omezování. Osobně bych uvítal, kdyby se jisté útvary nejen ministerstva vnitra mimo jiné hlavně věnovaly opakovaně útočícím hackerům. Jenže tohle už chce skutečnou profesionalitu, že?

Francouzský prezident Macron říká, že některé státy si myslí, že Evropa je supermarket, ze kterého si lze jen brát. Narážel tím na to, že například Česko odmítá kvóty na uprchlíky. Pokud EU nebude vynucovat svá pravidla, bude se dle něj sama oslabovat. Dotčené státy se brání, že zkrátka jen nechtějí přijímat imigranty. Padla též poznámka, že „i v supermarketu se platí“. Zrazujeme tedy my, Poláci, Maďaři či Slováci evropskou jednotu, když jsme se při vstupu zavázali dodržovat pravidla, dostali jsme dotace, a teď se „cukáme“? Anebo jsme vstupovali do jiné EU, než je dnes, a odmítnutí migrantů je otázkou našeho přežití a naší bezpečnosti?

 Jistě, vstupovali jsme do zcela jiné EU. Ostatně taky nás nechali pěkně dlouho čekat ve frontě před branami. Ale vámi zmíněné země svým způsobem skutečně po podpisech „Lisabonu“ zradily. Nikoliv EU, ale sebe sama, své národy. Je mi líto. Brusel si totiž se svými členy opravdu může dělat, co chce. Viz kupříkladu směrnice o zbraních. Jenom to národní politici a parlamenty neradi svým lidem přiznávají.

O mně je snad dlouhodobě známo, že nejsem eurohujerem. Naopak. Ostatně mnohokrát jsme i spolu o tom vedli rozhovor. Nerad se opakuji. A měnit tyto své názory zatím nemám nejmenší důvod. Bohužel, pro nás i EU. Ale pokud je mi známo, imigranty jsme jak my, tak Maďaři či Poláci nezvali, že? Jasně, v supermarketech se platit má. Ale nevím, proč bychom právě my měli platit za nesmyslný hloupý „nákup“ Mutti Angely.

Andrej Babiš v této situaci odmítá euro. Lze spoléhat na to, že bude v této věci pevný a přijetí eura nepodpoří? A není to tak, že Babiš nyní alespoň verbálně přejímá část programu vlasteneckých sil? Tedy odpor k euru a imigraci či kritiku Bruselu?

 Omluvte mne, ale odpovězte si, prosím, sami. Kdo jej skutečně pozorně sleduje a zrovna do něj není slepě až nevyléčitelně zahleděn, snad už ví, že pan Andrej vždy své názory stejně jako kapitán plachetnici otáčí ve směru vanoucího větru. Úspěšně křižovat proti němu je totiž již ukázkou skutečného mistrovství. Možná proto tak dlouho tvrdil, že není politik.

Nynější vláda před volbami odmítá kvóty. Očekáváte, že politici nynější vládní koalice po volbách Bruselu ustoupí, nebo budou pevní?

 Jak kdo, kdy a kde. Vy snad očekáváte, že se tahle koalice moc nezmění? I kdyby, ručit vám za mnohé opravdu nemohu. Připomenu jen malý příklad, na který již jemně upozornil na vašich stránkách kolega Standa Huml. Nedávná vládní krize byla vyvolána z důvodu pro oranžové zcela nepřijatelného a tak náhle zjevného střetu zájmů pana ministra financí. Musel tak okamžitě z kola ven! Nu, a světe div se, nový lídr ČSSD, její dlouholetý místopředseda a takto i pan ministr vlády ČR náhle prohlásí, že si účast ve vládě s panem premiérem Babišem umí představit. Jistě myslel jak své strany, tak svou osobní. To se náhle či díky vedrům ten „zjevný a nepřijatelný“ střet zájmů vypařil? A vy po mně chcete, abych vám garantoval pevnost postojů našich politiků? Sorry jako…

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lukáš Petřík

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Český lev a dva ocasy... Přestřelka pokračuje. Konečná posílá Černochové trochu jiné tričko

19:39 Český lev a dva ocasy... Přestřelka pokračuje. Konečná posílá Černochové trochu jiné tričko

Jak je to podle průzkumu se spokojeností lidí v ČR se členstvím v EU? I o tom mluví v rozhovoru euro…