Ivan O. Štampach pro PL: Lidé, kteří prchají do Evropy, jsou často kvalifikovaní. Mají představu o svém uplatnění u nás. Mohou být mezi nimi i teroristé, ale...

09.06.2015 4:44

ROZHOVOR Za bídu v zemích, odkud lidé prchají do Evropy, může podle religionisty Ivana O. Štampacha částečně i Západ. A to nejen historicky v důsledku koloniálního systému. Ale i nekvalifikovanými ozbrojenými a politickými zásahy. "Opírali se o špatnou znalost místních poměrů. Například podpora takzvaného Arabského jara vůbec nepočítala s tím, že ty demokratické síly jsou ve výrazné menšině. A že hlavními protagonisty jsou extrémní nacionalisté a náboženští fanatici," prozradil v rozhovoru pro ParlamentniListy.cz.

Ivan O. Štampach pro PL: Lidé, kteří prchají do Evropy, jsou často kvalifikovaní. Mají představu o svém uplatnění u nás. Mohou být mezi nimi i teroristé, ale...
Foto: ČT
Popisek: Religionista Ivan Štampach

Čím dál větší počet uprchlíků proudí k evropským břehům hlavně z Blízkého východu a severní Afriky. Máme jako Západ nějakou vinu na těžké situaci tamních obyvatel?

Anketa

Jste pro kvóty EU na přidělování uprchlíků?

2%
98%
hlasovalo: 54683 lidí

Obávám se, že jistou část odpovědnosti za ekonomickou bídu v těch zemích, odkud lidé odcházejí, mají evropské mocnosti v souvislosti s koloniálním systémem. Samozřejmě, že typ kultury a civilizace je zde odlišný od toho evropského. Ekonomická pravidla, tržní systém, zakládající se na organizaci, výkonnosti, zcela neodpovídá jejich přístupu k životu. Takže i tento systém nastavený západním světem a požadovaný od všech také způsobuje, že je v těch zemích bída.  Pochopitelně s tím souvisí rychlé proudění informací v současném světě. Což doléhá i k těmto lidem, kteří nejsou tak technicky vybaveni. Čili jsou dobře informovaní o relativně blahobytném světě Západu. I tohle je vede k tomu, že vyhledávají útočiště u nás.

Vzal jste to opravdu od historie, původních kořenů současných problémů. Nyní je rozvrácená Libye, válka probíhá v Iráku a Sýrii.  Má Západ podíl i na současném chaosu v těchto oblastech?

Aktuální politické a ozbrojené zásahy Západu v těchto zemích byly často velmi nekvalifikované. Opíraly se o špatnou znalost místních poměrů. Například podpora takzvaného Arabského jara, které vypuklo předloni, vůbec nepočítala s tím, že ty demokratické síly jsou ve výrazné menšině. A že hlavními protagonisty jsou extrémní nacionalisté a náboženští fanatici. 

Česká politická scéna vesměs odmítá takzvané kvóty na jejich přijímání. Jak se na věc diváte vy? Máme je přijmout všechny, či jen některé? Objevují se názory, že bychom měli přijímat jen křesťany...

Tady by Česká republika měla být solidární s ostatními členy Evropské unie. Je to tak, že země, které jsou nejblíž, mají na svém území uprchlíků pochopitelně nejvíce. Koneckonců jsou schopny se o ně postarat a nezdá se, že by to bylo pro ně nějaké bezpečnostní riziko v tuto chvíli. Takže vzájemná pomoc a přijetí nějaké kvóty, která odpovídá velikosti území a počtu obyvatel, by byla humánní. Není to samozřejmě definitivní řešení. Tím musí být vytvoření situace a pomoc v těch zemích, aby z nich lidé nemuseli odcházet. Protože jistě se nemůže veškeré obyvatelstvo z Libye, Sýrie a afrických zemí přestěhovat do Evropy. V tuto chvíli jde o humanitní pomoc a v té by měla být Evropa solidární.

Lidé mají strach z neznáma. Takže mají obavy, že s uprchlíky přijde větší kriminalita a podobně. Můžou však býti pro naši společnost i přínosem?

Čtu ve zprávách, že lidé, kteří odcházejí, bývají často kvalifikovaní. Asi mají nějakou představu o možnosti svého uplatnění. Z tohoto hlediska bych se tolik neobával. Samozřejmě se může přihodit, že s těmi uprchlíky přijdou i nějací lidé s extremistickými názory a teroristickými záměry. Tady je pochopitelně úkol státních institucí - policie a tajných služeb - aby je sledovaly a vytipovaly nebezpečné jedince. To je samozřejmé. Obecně si ale myslím, že ti lidé mohou být přínosem. Jejich odlišná kultura může být trošku podnětem pro zdejší obyvatelstvo - které s tím nemá velké zkušenosti, protože u nás příliš lidí jiných kultur není - naučit se respektu mezi kulturami.

Europoslanec Jan Keller se obává, že stát nebude mít kvůli uprchlíkům na sociální dávky pro potřebné občany. Je tato hrozba reálná?

Chápu sociální angažovanost poslance Kellera a v té bych ho podporoval. Domnívám se ale, že počet uprchlíků, který nám navrhuje Evropská unie na základě proporčnosti, je tak malý, že by to téma sociální spravedlnosti a sociální péče, které se týkají statisíců lidí, nijak neovlivnilo. Čili v tomto s Kellerem nesouhlasím.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Oldřich Szaban

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Česko jako přívěšek, F-35 jako výplané. USA jsou připraveny chránit jen některý vzdušný prostor. Rozborka profesora Krejčího

4:44 Česko jako přívěšek, F-35 jako výplané. USA jsou připraveny chránit jen některý vzdušný prostor. Rozborka profesora Krejčího

„Nelze pochybovat o tom, že když se ve Washingtonu rozhodnou rozmístit v Česku či Polsku jaderné nál…