Ivana Zemanová rozhodně není ušlápnutá. A pokud jde o Veroniku Žilkovou... Promlouvá znalkyně českých prvních dam

29.04.2017 18:11

„Paní Klausovou považuji za mimořádně schopnou ženu, která by sama byla dobrou prezidentkou. Má analytické myšlení, inteligenci, nadhled a není hysterická. Václav Klaus měl obrovské štěstí, že si ho vzala a vydržela s ním. Totéž platí i o Miloši Zemanovi. Má skvělou ženu...“ říká v rozhovoru pro ParlamentníListy.cz novinářka a spisovatelka Marie Formáčková, která zná osobně některé první dámy českých polistopadových prezidentů, a dokonce i ví, jak to měl s manželkami Gustáv Husák. „Dneska by si na tom bulvár smlsnul,“ poznamenává k tomu.

Ivana Zemanová rozhodně není ušlápnutá. A pokud jde o Veroniku Žilkovou... Promlouvá znalkyně českých prvních dam
Foto: Hans Štembera
Popisek: Briefing k zahájení sběru podpisů k opětovné kandidatuře prezidenta Miloše Zemana na funkci hlavy státu

Anketa

Byla by Veronika Žilková dobrá první dáma, tedy manželka prezidenta?

hlasovalo: 17164 lidí

Občas se říká, že za úspěšným mužem stojí úspěšná a milující žena. Do jaké míry to podle vás platí pro české prezidenty a jejich první dámy?

Spoustu let jsem pracovala v ženském časopise a vypěstovala jsem si určitou přecitlivělost na formulace týkající se rovnosti mužů a žen. Takže bych neřekla, že žena stojí ZA mužem. Ve fungujícím páru je žena vedle muže, ne za ním, byť jde o prezidenta. Pokud mohu soudit o prezidentech z posledních let, tedy po roce 1989, řekla bych, že všichni měli štěstí na ženy, které se k nim výborně hodily.

Dějiny politiky jsou plné takových ambiciózních dam. Z nedávné minulosti jmenujme jako asi nejvýraznější Hillary Clintonovou, která se později pokoušela uspět v politice i sama. Které manželky podle vás ovlivnily své manžele v české polistopadové politice nejvíce? Na druhou stranu lidé nemají moc rádi, když je státník, který za ně má bojovat, pod pantoflem...

Ženy a muži se vzájemně ovlivňují, o tom není pochyb. A tak určitě i naši politici jsou ovlivňováni svými ženami a političky zase svými muži. To je v pořádku. A samozřejmě se někdy stane, že partner svému protějšku neprospěje, že ho poškodí, někdy dokonce připraví o jeho funkci. I politici a političky jsou jenom lidé a lidé prostě dělají chyby, hlouposti, ba páchají i zločiny. A být pod pantoflem je mnohem menší problém než být placeným lokajem podnikatelů, zájmových skupin a různých lobby.

Jako novinářka a spisovatelka jste mohla nahlédnout do života Dagmar Havlové. Jak na její působení v pozici první dámy s odstupem vzpomínáte?

Vzpomínám na to v dobrém, byla jsem při několika jejích zahraničních cestách a dělalo mi dobře, jak se politici napříč kontinenty stávají v její přítomnosti okouzlujícími gentlemany.



Pak přišla Livie Klausová, o níž kdysi v Reflexu napsali, že je to jediný člověk na světě, kterého se Václav Klaus skutečně bojí, a že jejich manželství je lemováno vášnivými spory o to, kdo má pravdu. Jak na vás působila paní Livie? Vybavujete si nějakou „válku Klausových“?

Nejsem si žádné jejich války vědoma, to spíš jen tisk občas něco „vyrobil“. Paní Klausovou považuji za mimořádně schopnou ženu, která by sama byla dobrou prezidentkou. Má analytické myšlení, inteligenci, dovede si zachovat v každé situaci nadhled a není hysterická. Václav Klaus měl obrovské štěstí, že si ho vzala a vydržela s ním.



Ivana Zemanová se stala šéfkou volební kampaně prezidenta Zemana. Dovedete si jí představit jako radícího „spin doctora“? Vždyť už v době, kdy byl její manžel v politice v devadesátých letech, nebyla moc viditelná... A nechá si podle vás Zeman od někoho vůbec radit?

Když jsem řekla, že Václav Klaus měl štěstí, že si ho paní Lívia vzala, platí totéž i o Miloši Zemanovi. Má skvělou ženu, která dovede vytvořit vynikající zázemí. Rozhodně není ušlápnutá, jak ji mnohdy novináři líčí, jen nestojí o publicitu. Ale proč by vlastně měla? A jestli si nechá Miloš Zeman od někoho radit? Nevím, ale mně osobně imponují lidé, kteří právě od druhých radit nepotřebují. Vám snad ne?



Jako spisovatelka jste také psala i o někdejším prezidentovi Gustávu Husákovi. Lidé si povětšinou vzpomínají na jeho ženu Vieru Husákovou, která byla novinářkou. Ale už málokdo ví, že jeho první ženou byla Magda Lokvencová, která podle mnohých byla velmi půvabnou dámou. Někde jsem se ale dočetla, že ani jednu občané významněji nezaregistrovali. Čím to je? Co v životě Gustáva Husáka ženy znamenaly?

Ani Viera Husáková se nestala příliš známá, ale bylo to tím, že tragicky zahynula v roce 1977 při leteckém neštěstí, takže většinu svého prezidentského působení byl Gustáv Husák vdovec. Ale tehdy byly manželky prezidentů hodně v pozadí. I když Viera byla novinářka, překladatelka a kvůli Husákovi se dokonce rozvedla. Dneska by si na tom bulvár smlsnul, tehdy to nikdo ani nezmínil. A jeho první žena Magda zemřela dokonce už v roce 1966. Měli spolu dva syny, Vladimíra a Jána, a rozvedli se krátce poté, když se Gustáv Husák vrátil v roce 1960 z vězení. Byla to pozoruhodná žena, vystudovala práva, ale působila jako herečka a režisérka, ostatně konzervatoř vystudovala při zaměstnání. Myslím si, že Gustáv Husák se s jejím odchodem nikdy docela nesmířil, protože jejího druhého partnera, herce Ctibora Filčíka, nikdy nejmenoval ani zasloužilým umělcem, natož národním, byť by si to zasloužil. 



Když jsme mluvili o Dagmar Havlové, tak v posledních dnech se rozvířila debata o Veronice Žilkové, manželce ministra obrany Martina Stropnického, která se prakticky přihlásila do souboje o post první dámy, když řekla: „Kdyby byl můj muž prezidentem, chtěla bych být ve funkci první dámy.“ Jakou první dámou by podle vás byla?

Veroniku Žilkovou znám z doby, kdy jsem ještě pracovala v časopise a mám ji ráda. Považuji ji za skvělého člověka. Je dobrá herečka, zvládá velkou rodinu, dokonce ještě vychovala dvě děti, které měly smůlu na rodiče. Celkem chápu, proč se někteří lidé tak rádi chopí něčeho, zač ji lze zkritizovat. Není nic příjemného konfrontovat se s někým, kdo toho tolik zvládá a ještě si dovolí být vtipný a dobře vypadat.

Veronika Žilková je sama poměrně výraznou osobností s vyhraněnými názory. Třeba její slova o „nových samcích“ vyvolala velký rozruch v debatě o imigraci. Dá se asi čekat, že v takovém případě by naše první dáma byla hodně výrazná… A co její rodina? Jeho syn je lehce extravagantním zeleným politikem s talentem vyvolat svými slovy rozruch, jeho vyženěná dcera je jako doma na titulních stránkách bulváru... S touto první rodinou bychom se nejspíš nenudili, že…

Na jejich rodině vidím jenom samá pozitiva. Vždyť je to obdivuhodné, když se syn dokáže v mladém věku prosadit v politice a dcera zase v showbyznysu. A dovedou se nejen prosadit, ale i uživit. Navíc těch dětí je dohromady devět a i ty ostatní stojí za pozornost.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Olga Böhmová

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

A dost. Ladislav Větvička se vrátil do ČR a ukázal na zlo

4:43 A dost. Ladislav Větvička se vrátil do ČR a ukázal na zlo

Proč jsou lidé v Gruzii či na Ukrajině šťastnější než tady? Bloger a spisovatel Ladislav Větvička si…