Izraelský expert Bohbot: Írán dostal jednoznačný vzkaz, že šerif je stále naživu

05.01.2020 10:32

ROZHOVOR Šerif je zde a v plné síle. To je vzkaz Spojených států nejen Íránu. Čekejme tvrdé reakce Teheránu, ale neobávejme se eskalace konfliktu do nějakého světového střetu – Čína i Rusko zůstanou opodál. To říká v rozhovoru pro ParlamentníListy.cz izraelský bezpečnostní elitní expert, žijící v ČR, David Bohbot. A reakce Evropské unie? Sice nulová, ale nikdo nic jiného od ní nečeká – je velmocem i samému Íránu jen k smíchu. A naši vědci a podnikatelé budou dále cestovat do Teheránu a pomáhat rozvíjet jaderný výzkum a vývoj Peršanů, i když jsme svázáni celou řadou omezení a blokád…

Izraelský expert Bohbot: Írán dostal jednoznačný vzkaz, že šerif je stále naživu
Foto: Archiv PLTV
Popisek: David Bohbot v pořadu Horké téma

Proč došlo k pacifikaci íránského generála až na letišti v Bagdádu? Proč jej třeba Američané „nedostali“ při letu z Libanonu, ale až v hlavním iráckém městě?

Američané v první řadě reagovali na útok z 27. 12, při němž zahynul americký podnikatel. Dali jasně najevo, že jsou stále nejsilnější, reagují rázně a nebudou tolerovat prolévání americké krve. A proč u letiště v Iráku? Pravděpodobně ze zpravodajských důvodů. Tak složitá akce, zaměřená na natolik důležitého člověka, vyžaduje velmi přesné informace, její účastníci musí přesně vědět, kdy a kde mají zasáhnout, musí vědět, kde se v okamžiku útoku hlavní cíl skutečně nachází. To vše vyžaduje hodně práce na zemi, musí být jasné, že nejde o klamnou operaci.

Jaká je v tom role Izraele?

Na rozdíl od jiných útoků tentokrát Trump okamžitě oznámil, že za útokem stojí USA. Hlavním důvodem samozřejmě bylo, že očekávají odvetu. Irán neřídí hlupáci a každý ví, že když jde o informace, a zvláště o tak složité, USA nemají dostatek schopností získat je samostatně.

Anketa

Na svobodu slova už můžeme jen vzpomínat, říká předseda Senátu Kubera. Má pravdu?

88%
12%
hlasovalo: 19429 lidí

Jak prognózujete další vývoj? Nastane zhoršení bezpečnostní situace?

To, že Irán musí reagovat na zabití druhého nejdůležitějšího muže, je jasné. Ale Trump ukázal, že je nepředvídatelný. Tím, že ani během útoku, ani bezprostředně po něm nebyl ve vojenské místnosti Bílého domu, ukazuje, že se nebojí a že je připraven a celá akce byla pečlivě naplánovaná. Navíc mrtvým při této akci je ten, který měl na starosti odvetné údery a útoky mimo území Íránu.

Říká se, že každý člověk je nahraditelný. Ale tak kvalitního vůdce, jako byl Sulejmání, který od roku 1998 ovládal totálně vojenské kroky Íránu po celém světě, nejde nahradit tak snadno. Jeho zástupce Kaani není ani zdaleka na stejné úrovni. Proto je možné, že Írán bude útočit na strategické zájmy a spojence USA včetně Izraele. Musíme vnímat, že i vedení Íránu jedná nepředvídatelně, a jeho kroky mohou způsobit válku oběma zemím.

Zdá se, že se Irák více přichyluje k Íránu…

Nejde o celý Irák, jde o šíitské milice vedené Kais al-Chasalim. Farsí jsou jednou z největších etnických skupin v Iráku, tvoří většinu mezi muslimy a díky intenzivní činnosti Sulejmáního se hodně sblížili s Iránem, zejména ideologicky.

Íránem přes všechny stabilizační faktory zmítají demonstrace, manifestace, a to nejen protiamerické...

Už rok a půl demonstrují především iránští podnikatelé, a to kvůli ekonomické situaci a poklesu lokální měny. Vysoká inflace, nezaměstnanost a složitá ekonomická situace vede lidi do ulic. Odstoupení Trumpa od smlouvy o jaderném programu vedlo k tomu, že mnoho lidí, kteří dnes protestují, tlačí na vládu a prezidenta Rúháního, aby se Irán přestal angažovat v zahraničí.

Jakou zde vidíte úlohu a roli Číny a Ruska? Budou vtaženy do případného konfliktu?

Čína a Rusko jsou sice ekonomickými a vojenskými spojenci Iránu, ale nikdo z nich nemá zájem ani sílu válčit s USA. Američané samozřejmě tuto akci s nikým nekonzultovali ani nikoho neinformovali, aby neztratili moment překvapení. Jsem si jist, že i Vladimir Putin byl Trumpovou akcí velmi překvapen.

A co Evropská unie? A reakce naší republiky?

Na reakce nebo názor vedení EU nikdo nečeká a ani je nebere vážně. Zatímco USA, Rusko, Čína, Izrael, a dokonce i Írán jsou řízeny silnými politiky, vedení Evropy je řízeno bezpáteřními úředníky. Okamžité obchodní zájmy jsou pro ně důležitější než zájmy občanů evropských zemí, ideologie a strategické myšlení.

Co se týká České republiky, už jsem se dříve zmínil, že pomáháme těmto teroristům v jejich ambicích získat jaderné zbraně. Nevidím zde žádnou změnu. Naši vědci stále navštěvují Teherán, a naopak.

Mohu se zeptat, odkud máte tyto informace?

Jsem český občan, ale stále mám izraelské uši.

Vraťme se na začátek rozhovoru. Vidíte akci jako úspěch, nebo jako chybu?

Je to vážný strategický krok, který říká: Chcete válku? Jsme připraveni! Definitivně je to neuvěřitelný zpravodajský a vojenský úspěch. Očekávám tvrdé reakce ze strany Íránu, ale důležitý vzkaz byl poslán, a jestli někdo cítil, že Američané jsou tolerantní, což dlouhou dobu byli, dostal připomenutí, že šerif je naživu a stále nebezpečný.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Václav Fiala

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Dvě loutky. Páprda a...“ Vyoral pustil peklo na Bidena s Fialou

15:00 „Dvě loutky. Páprda a...“ Vyoral pustil peklo na Bidena s Fialou

PÁTEČNÍ ZÚČTOVÁNÍ TOMÁŠE VYORALA – Po návštěvě premiéra Petra Fialy v Bílém domě se z řad jeho podpo…