Izraelský voják u nás: Dejte uprchlíkům najevo, že možnost přijít sem prostě neexistuje! Potřebují u sebe doma diktaturu

08.06.2016 11:44

ROZHOVOR Jsme příliš tolerantní, když necháváme některé imámy vysvětlovat jejich radikální názory, myslí si David Bohbot, někdejší člen izraelských speciálních jednotek, který je však také rabínem i učitelem bojového umění krav maga. Podle něj na Středním a Blízkém východě nebude ani po zničení Islámského státu větší klid. „Dokud budou tamní lidé věrni především svému kmeni, a ne státu, nikdy se zde nedosáhne míru. Jedinou autoritou může být pouze diktátor, který bude vládnout silou,“ říká. Na přijímání islámských migrantů má pak také svůj specifický názor: „Měli byste dělat totéž, co my v Izraeli – posíláme peníze, zdravotnickou pomoc, potraviny a samozřejmě přijímáme zdarma nemocné, které ale po uzdravení posíláme zpět. Čím více migraci umožňujeme, tím více lidí se bude chtít dostat sem k nám,“ dodává.

Izraelský voják u nás: Dejte uprchlíkům najevo, že možnost přijít sem prostě neexistuje! Potřebují u sebe doma diktaturu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vlajka Izraele

Anketa

Je správné dělat si legraci ve stylu ,,Romové kradou", jak to v TV učinil herec Jakub Kohák?

90%
10%
hlasovalo: 5179 lidí

Loni se dostalo do Evropy okolo dvou milionů uprchlíků. Naprostá většina z nich je islámského vyznání. Co to bude pro Evropu znamenat? Ta už zažila pařížské atentáty i hromadné obtěžování žen v Německu. Domníváte se, že migranti se budou postupně integrovat a dojde ke zklidnění situace, anebo spíše bude růst kriminalita v těch státech, kde je muslimů nejvíce?

Nic dobrého v tom nevidím; nejen nárůst kriminality, ale samozřejmě i zhoršení bezpečnosti všech občanů. Vůbec nerozumím tomu, že si někdo může myslet, že se tito migranti integrují a dojde ke zklidnění situace. Máme dost důkazů o tom, že to nefunguje.

Zvláště ve Francii a Belgii a nyní také v Německu mají s muslimskou komunitou nemalé bezpečnostní problémy. Myslíte si, že ten stav by mohl vygradovat až do „izraelských poměrů“? To znamená neustálá přítomnost po zuby ozbrojených jednotek v ulicích, neustálý strach z atentátů, přísné policejní kontroly, stavění plotů, zdí a podobně? A jak by se potom mělo proti radikálům vůbec postupovat?

Nikdo netuší, kam až může situace gradovat. Situace v Německu, Francii a dalších státech není o moc lepší než u nás v Izraeli, ale domnívám se, že my jsme lépe připraveni. Strach z atentátů již cítíme i tady v Čechách, kdy v Praze a dalších městech chodí policisté v doprovodu ozbrojených vojáků a dohlíží na pořádek. Otázka by neměla znít „Jak by se mělo proti radikálům postupovat?“, ale „Co máme udělat hned teď?“. Pokud mohu něco sdělit z osobní zkušenosti: Změna v bezpečnostní situaci je pomalá a největší problém je, že si na novou situaci zvykneme a poté ji bereme jako samozřejmost. Doufám, že zde, na teritoriu Evropy, tomu můžeme ještě zabránit.

Evropská unie stále trvá na povinném přerozdělování uprchlíků z Afriky, Blízkého i Středního východu. Pokud by je nakonec česká vláda musela přijmout a do republiky se tak dostalo několik desítek či stovek tisíc těchto lidí většinou islámského vyznání, co může podle vašeho názoru Česká republika očekávat? Budou se tito imigranti integrovat na evropské poměry, naučí se postupně jazyk, budou chtít si najít rychle práci? Bude u nich snaha se přizpůsobit, nebo spíše zachovávat striktně svoje zvyky, to znamená i včetně diskriminace žen?

Musíme udělat vše pro to, aby k tomu nedošlo. Nikdo nemá nárok diktovat české vládě přijímat tyto lidi. Kdyby se tak stalo, bylo by to katastrofální. Když někdo přijde jako legální migrant, měl by se řídit pravidly a zákony, cítit respekt a mít pocit dlužníka. Když ale přijdou uprchlíci, kteří si myslí, že si zaslouží vše, protože utekli z války, tak nemají žádný respekt a ani pocit, že něco dluží. Naopak si myslí, že náš stát jim něco dluží – a takto se budou chovat. Samozřejmě, že rovněž nedojde ke změně jejich mentality ani nepřestanou diskriminovat ženy.

Je už poměrně známo, že mezi uprchlíky se mísí i teroristé z Islámského státu, kteří chtějí proti evropské civilizaci bojovat. Dá se zabránit nějakým způsobem vstupu radikálů na české území? A jak by potom vůbec vypadala bezpečnostní situace v Česku, kdybychom měli na našem území dejme tomu více než statisícovou komunitu uprchlíků z Blízkého východu a Afriky? Domníváte se, podle vašich zkušeností z Izraele, že by se mohla u nás zvýšit kriminalita? Co bychom v oblasti bezpečnosti mohli vlastně očekávat? 

Dá se to zastavit tak, že jednorázově řekneme, že žádné uprchlíky sem nechceme. Problém ale není řešitelný jednoduchým způsobem, protože už nyní jsou všude. Nemohu se smířit s tím, že každý druhý občan ČR si myslí, že tady problém není. Kdy už konečně začnete vnímat, že jste součástí celku, který se jmenuje Evropská unie, a že ta je v kritické situaci? Teď je nejvyšší čas udělat vše a držet spolu se všemi evropskými státy, ve kterých je situace horší. Mnoho lidí se chová jako zdravá ruka v nemocném těle, která nerozumí, že když srdce přestane fungovat, tak umírá s ním.

Množí se úvahy nad soužitím muslimů s evropským původním obyvatelstvem a o tom, kolik běžných muslimů žijících dlouhodobě v evropských městech schvaluje teroristické útoky a pomáhá i krýt možné hrozby, byť sami nic nepodnikají. Proč k tomu vlastně dochází a často i u lidí, kteří se dokázali v evropské společnosti uplatnit a zařadili se alespoň mezi střední třídu? Tedy nemají důvod být nespokojení se svými životními podmínkami. Co je vede k tomu, sympatizovat s radikály a teroristy nebo jim někdy i přímo pomáhat?

Moje odpověď zní: Jsme příliš tolerantní. Radikální imámové mají možnost vysvětlovat své radikální názory a my dostatečně nesledujeme sociální sítě a potom se ptáme, jak a proč tito lidé dělají to, co dělají. Odpověď je tedy v tom, že my to dovolujeme. Nikdo se neradikalizuje sám bez podpory a pomoci již zradikalizovaných a přesvědčování pomocí ideologie. My je k tomu vedeme svým liberálním přístupem.

Někteří čeští politikové tvrdí, že po porážce Islámského státu nemusí zavládnout na Středním a Blízkém východě klid. Údajně nebude vyřešena otázka, co se stane s početnou sunnitskou komunitou, která zřejmě nedostane svůj podíl na vládě v Iráku ani jinde. O své zájmy se také přihlásí Kurdové. Co si o tom všem myslíte?

Souhlasím, Islámský stát je významný jen dnes, zítra bude mít jiné jméno, na čemž vůbec nezáleží. To, že sunnité nebudou mít podíl na vládě v Iráku nebo že Kurdové nechtějí žít pod cizí nadvládou, je zřejmě pravda. To však nejsou jediné důvody, proč v oblasti nebude klid. Hlavním důvodem je především rozdělení populace na mnoho skupin-kmenů, což neumožňuje jednotné vedení. Dokud budou tito lidé věrni především svému kmeni, a ne státu, nikdy se zde nedosáhne míru. Jedinou autoritou může být pouze diktátor, který bude vládnout silou. Druhý důvod, proč zde nebude klid, je všeobecná radikalizace v této oblasti.

Velkým problémem se může nyní stát i migrace z afrických zemí, která vede přes Itálii. V Libyi je připraveno na cestu do Evropy milion lidí, další utíkají už i z Egypta. Jak tomu čelit? Komu máme pomáhat a komu ne? Nakolik je v našich silách pomáhat v místě a řešit situaci přímo v Africe, aby lidé neměli důvod utíkat? Bývalý nejvyšší vojenský představitel české armády generál Jiří Šedivý říká, že by se měla použít i vojenská plavidla k tomu, aby se lodě s migranty vracely zpátky na africké území. Lze s tímto názorem souhlasit?

Naprosto souhlasím s panem generálem. A nabízím další krok. Dát najevo, že možnost sem přijít vůbec neexistuje. Měli byste udělat totéž, co my děláme v Izraeli – posíláme peníze, zdravotnickou pomoc, jídlo a samozřejmě přijímáme nemocné, kteří potřebují lékařský zákrok, který dostanou zadarmo. Po uzdravení je posíláme nazpět. Osobně si myslím, že to je správný postup a nevidím důvod, proč by měli přicházet do Evropy. Čím více migraci umožňujeme, tím více lidí se bude chtít dostat sem k nám. A samozřejmě nemluvím o těch, kteří sem chtějí přijít legálně, oficiální cestou a nedostanou žádnou výjimku. Já osobně jsem musel projít tím procesem, naučil jsem se respektovat lokální zákony, kulturu a tradici. Jsem vděčný za možnost žít tady a starat se o rodinu a zasloužit si být součástí této republiky. A žádný jiný postup by neměl být možný.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jan Štěpán

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Česko jako přívěšek, F-35 jako výplané. USA jsou připraveny chránit jen některý vzdušný prostor. Rozborka profesora Krejčího

4:44 Česko jako přívěšek, F-35 jako výplané. USA jsou připraveny chránit jen některý vzdušný prostor. Rozborka profesora Krejčího

„Nelze pochybovat o tom, že když se ve Washingtonu rozhodnou rozmístit v Česku či Polsku jaderné nál…