Já a komunisté... Vlastimil Tlustý promluvil o členství v KSČ a roce 1968

29.08.2018 11:25 | Zprávy

ROZHOVOR „Bylo to chabé. Ve všech směrech chabé.“ S rozpaky sledoval, jak jsme si v republice připomínali padesáté výročí srpna 1968, bývalý ministr financí Vlastimil Tlustý: „Kolik takových okamžiků je v československé historii?“ Prezidenta Miloše Zemana považuje za klasického osmašedesátníka, reformního komunistu, který musel vkládat do šedesátého osmého naděje. „Proč pamětník, který se velmi pravděpodobně s těmi tehdejšími nadějemi identifikoval, nic neřekne? Neumím to vysvětlit, je to nepochopitelné a je to chyba,“ říká Tlustý. A že pískali na Babiše? Na hrubý pytel hrubá záplata.

Já a komunisté... Vlastimil Tlustý promluvil o členství v KSČ a roce 1968
Foto: Archiv PLTV
Popisek: Vlastimil Tlustý v pořadu Horké téma

Vzpomínkové akce na srpen 1968 probíhaly v poměrně rozrušené atmosféře, ještě do teď slyšíme dozvuky různých debat i v souvislosti s tím, že pietní akt před budovou Českého rozhlasu provázely protesty a pískání na premiéra. S jakým dojmem jste tohle všechno sledoval? Považujete podobné protesty za legitimní, nebo šlo o nevhodné narušení pietního aktu?

Já jsem to sledoval s rozpaky. Mně v roce 1968 bylo třináct. A s rozpaky jsem sledoval i diskuse o historické události srpna 1968. Komentářů je mnoho, velice se liší, dokážu si představit, že mohou být autentické všechny. Tehdy dění různí lidé vnímali různě, od lidí, kteří už tehdy chtěli kapitalismus, přes lidi, kteří snili o lidské tváři komunismu, po ty, kteří byli vyděšeni, že přijdou o svá teplá komunistická místa. Představ lidí v roce 1968 bylo velmi mnoho a bylo jim společné jediné: že by mohlo být lépe. To si myslela naprostá většina společnosti. Těch, co měli strach, že přijdou o své výhody, byl zlomek. Dovolím si odhadnout, že lidí, kteří v událostech srpna 1968 viděli naději na zlepšení situace v celém tehdejším Československu, bylo víc než 90 procent. Můžeme si vše připomenout i tím, že lidé byli ochotní sundat z krku zlatý řetízek, z prstu zlatý prstýnek a věnovat ho do zlatého fondu nového rozkvětu tehdejšího Československa. To velké naděje autenticky dokazuje.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Daniela Černá

Proč nemáme referendum?

Paní Válková, rád bych znal váš názor na to, proč si myslíte, že neprošel váš návrh na uzákonění referenda, když je zakotveno i v ústavě a taky by mě zajímalo, proč jste zákon nepřijali, když jste byly ve vládě vy?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Masaryk nezakládal republiku, aby tu vládli nejbohatší.“ Do Senátu kandiduje skladník

21:20 „Masaryk nezakládal republiku, aby tu vládli nejbohatší.“ Do Senátu kandiduje skladník

„Skladník do Senátu“, s tímto heslem kandiduje za Sociální demokracii do Senátu Lukáš Nozar z Mladob…