Jak rozpoznat rakovinu hlavy a krku, radí primář a zdravotní ředitel Protonového centra MUDr. Jiří Kubeš

09.01.2017 13:27

Že ještě vůbec nevíte, co to je rakovina hlavy a krku a kde v těle může nádor vzniknout? Rakovina hlavy a krku může postihnout každého z nás. Co to vůbec je? Národní onkologický registr zahrnuje pod pojem rakoviny hlavy a krku nádorové postižení rtů, dutiny ústní, hrtanu, hltanu, nosohltanu, dutiny nosní i dutin paranazálních a postižení slinných žláz.

Jak rozpoznat rakovinu hlavy a krku, radí primář a zdravotní ředitel Protonového centra MUDr. Jiří Kubeš
Foto: Proton Therapy Center
Popisek: MUDr. Jiří Kubeš, primář a zdravotní ředitel Protonového centra

Statistiky ukazují, že nádory ústní části hltanu (orofaryngu) tvoří v České republice téměř čtvrtinu všech nádorů spadajících do ORL oblasti. V poslední dekádě došlo v jejich výskytu k suverénně nejvýraznějšímu nárůstu. Mezi lety 2000 – 2010 se počet nově diagnostikovaných karcinomů orofaryngu skoro zdvojnásobil,“ uvedl primář Protonového centra MUDr. Kubeš.
 
Kdo je ohrožený rakovinou hlavy a krku?
 
V ordinacích lékařů se bohužel častěji objevují dokonce i lidé mladšího věku.
 
Data Národního onkologického registru ukazují, že je každý rok rakovina hlavy a krku nalezena u 1 500 mužů a 430 žen, je tak desátým nejčastěji diagnostikovaným typem rakoviny. „Počet nově diagnostikovaných případů rakoviny hlavy a krku se mezi lety 2000 a 2010 zvýšil u mužů o více než 11 %, u žen dokonce téměř o 37 %, doplňuje MUDr. Kubeš
 
Jsou PROTONY vhodné pro léčbu rakoviny hlavy a krku?
 
Ano, jsou doporučovány a protonovou léčbu v Česku pojišťovny hradí. Účinnost protonové terapie potvrzují celosvětové studie předních onkologických center např. amerického MD Anderson Cancer Center v Texasu. Ve srovnání s běžnou fotonovou léčbou umožňuje léčba protonová, a zejména pak technika tužkového skenování, kterou u nás v Protonovém centru máme k dispozici, aplikovat vyšší dávky záření s lepší distribucí. Proto je tato technika vysoce přínosná i pro komplikované nádory hlavy a krku. Přesná dávka protonového záření umožňuje chránit okolní tkáň a snížit riziko akutních nežádoucích účinků. Pro všechny onkologické pacienty, a zejména pak pro mladé, to znamená šanci na mnohem vyšší kvalitu života. S konvenční fotonovou léčbou je bohužel spojeno více nežádoucích účinků a pacienti potřebují nezřídka i akutní hospitalizaci, umělou výživu a častější kontroly. Výsledky PTC jasně ukazují, že protonová léčba otevírá zcela nové možnosti v léčbě nádorů hlavy a krku a nabízí pacientům šanci na vyléčení s mnohem menšími nežádoucími účinky. Srovnání protonové a klasické fotonové radioterapie dává jednoznačnou odpověď, kde leží výhody moderní léčby. Dokonce i pacientům s dosud velmi špatně léčitelnými nádory uloženými v blízkosti zdravých tkání a s omezenou tolerancí k záření (zrakový nerv, sítnice, zrakové chiasma, mozkový kmen, mícha) nabízí protonová terapie zcela novou šanci na vyléčení. Lze ji aplikovat jako radikální terapii pro lokalizované nebo lokálně pokročilé nádory vedlejších dutin nosních, nosohltanu a slinných žláz a adjuvantní nebo salvage radioterapii po operaci.
 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Barbora Richterová

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Národ si to konečně uvědomil.“ Vážné zjištění. Jde o volby v ČR

13:41 „Národ si to konečně uvědomil.“ Vážné zjištění. Jde o volby v ČR

VIDLÁKŮV TÝDEN Že v preferencích stoupají ti, kteří objeli s protivládními akcemi republiku? „Konečn…