Jako starosta se hodně nachodím, svěřil se Ležák (PRO LUHAČOVICE)

20.12.2019 14:46

Ačkoliv počet obyvatel Luhačovic roste, ubývá stálých obyvatel. Palčivým problém města je i tranzitní doprava. Jak se radnice snaží s problémy vypořádat? Bude znovu usilovat o zápis luhačovických lázní na seznam UNESCO? Nejen na to se zeptaly ParlamentníListy.cz starosty Mariana Ležáka (PRO Luhačovice). Prozradil nám také, jak zvolení ovlivnilo jeho osobní život a co nového plánuje.

Jako starosta se hodně nachodím, svěřil se Ležák (PRO LUHAČOVICE)
Foto: archiv starosty
Popisek: starosta Luhačovic Marian Ležák (PRO Luhačovice)

Váš první rok ve funkci uplynul jako voda. Jak byste jej v krátkosti hodnotil? Na co jste nejvíce pyšný? A je naopak něco, co se vám nepodařilo, na co se proto budete chtít zaměřit?

Po prvním roce mohu konstatovat, že cítím velkou podporu obyvatel a vnímám, že první rok přinesl pro naše město zajímavé impulsy. Nejpříjemnějším zjištěním je, že občané Luhačovic jsou pozitivně naladěni a aktivně se zajímají o rozvoj města. Podněty směrem k městu nejsou spojeny jen s požadavky, ale také upřímnou snahou o zapojení se do procesu aktivní formou prostřednictvím dobrovolných akcí. Jsem tedy pyšný na veselou a uvolněnou atmosféru, která tady panuje. Tím jsou Luhačovice tak trochu jiné, takové naše „Luhas Vegas“.

Ačkoliv v politice nejste nováčkem, je něco, co vás po nástupu do funkce překvapilo?

Věděl jsem, že v byznys sféře je vše rychlejší oproti státní správě, ale nevěděl jsem, že ten rozdíl je takový. Ale situaci zvládáme a jedeme na maximální možný rychlostí stupeň, který nám samospráva umožní.

Jak zvolení ovlivnilo váš osobní život?

Před zvolením jsem pracovně hodně cestoval autem a nevnímal dostatečně své okolí. Po zvolení jsem auto odstavil a začal chodit hodně pěšky. Tím, jak se pěšky pohybuji v ulicích našeho města, dostávám impulsy od občanů a nápady, kam se s rozvojem města posunout. V osobním životě jsem se zklidnil, ale zároveň mi doma vyrostla opozice dcer s výtkou, že jsem méně mobilní a ony více pod dohledem :).  

Hned po svém nástupu jste také deklaroval, že budete chtít odstranit hranice koalice–opozice. Domníváte se, že se vám to podařilo? Jak byste hodnotil spolupráci a atmosféru na radnici?

Spolupráce na městě je vynikající a poděkování si zaslouží jak místostarosta, tak i radní a celé zastupitelstvo. Ve městě panuje dobrá atmosféra a vnímám u všech zastupitelů snahu podpořit rozvoj města. 

Jak se do rozhodování snažíte zapojit občany? Má podle vás radnice v tomto směru nějaké resty?

Mým přáním bylo propojit více radnici s veřejností a cítím, že se tuto vizi daří naplňovat. Zavedli jsme pravidelné veřejné debaty, posunuli časy zastupitelstva, rozšířili množství kulturních společenských akcí, běžně se potkáváme i na ulici, kde společně řešíme potřeby města.

Pokud jste u občanů. Jak budete chtít zvrátit negativní trend, kdy se město pomalu vylidňuje? Čím nalákat obyvatele, aby zde bydleli?

Město Luhačovice nemá problém s vylidňováním, naopak počet obyvatel roste. Problém tkví ve faktu, že ubývá rezidentů, tedy obyvatel s trvalým bydlištěm v Luhačovicích. Luhačovice jsou vyhlášené lázeňské město, které má kvalitní občanskou vybavenost, kulturní zázemí a je jedním z nejbezpečnějších míst v naší zemi. Tím se stalo zajímavou adresou pro investory bez trvalého bydliště v našem městě, kteří kupují nemovitosti pro sezónní bydlení nebo podnikatelskou činnost za účelem krátkodobého pronájmu. Dochází tak k paradoxní situaci, kdy přes rozpočtové určení daní do města plynou menší příjmy, ale rostou provozní náklady spojené s udržením kvalitního zázemí našeho území. V rámci podpory stálých obyvatel připravujeme městské pozemky pro rodinou výstavbu, kde bude podmínkou zřízení trvalého bydliště a termín zahájení stavby domu. Přímo v centru postupně rozšiřujeme modré zóny, které budou sloužit primárně opět rezidentům stejně jako další výhody v rámci společenského života. Klíčem je tedy motivovat vlastníky ke zřízení trvalého bydlení v Luhačovicích, a tím i pomoci městu s prostředky pro udržení vysokého standardu celého okolí.

Ještě minulé vedení města uzavřelo s Lázněmi Luhačovice smlouvu, která upravuje vzájemné vztahy. Vy smlouvu hodláte respektovat, ačkoliv k ní máte výhrady. Prozradíte nám jaké?

Výhrady jsme si vyjasnili a mohu potvrdit, že aktuálně máme nastavenou spolupráci, která vede k oboustranné spokojenosti. Našim společným cílem je realizace obchvatu města, udržení kvality území a opětovně usilovat o zápis do seznamu UNESCO.

Znovu také chcete usilovat o zápis lázní na prestižní seznam UNESCO. Jaké poučení jste si vzali z předchozího neúspěšného pokusu?

Je důležité vyřešit krizovou situaci s tranzitní dopravní přepravou přes Luhačovice, což je jedním z klíčových faktorů pro zápis do seznamu UNESCO.

Palčivým problém města je kamionová doprava. Jak se problém budete snažit řešit?

Dle posledního sčítání došlo za 10 let k nárůstu kamionové dopravy o 73 %. To je neúnosné navýšení, které má fatální dopady na celou lázeňskou oblast. Krajská komunikace, která vede přes naše město, je součástí klíčové tranzitní trasy, kterou není možné obejít či omezit tonáží. Proto v zastupitelstvu panuje jednoznačná shoda na nezbytnosti obchvatu a obnově jednotlivých kroků spojených s jeho budoucí realizací.

Věříte, že se město v dohledné době dočká obchvatu? Kdy?

Bez obchvatu si nedokážu představit nápravu této situace, která může v důsledku pokračujícího nárůstu tranzitní dopravy vést k ohrožení minerálních pramenů. Problematika dopravní situace Luhačovic versus ochrana přírodních léčivých zdrojů je aktuálně intenzivně řešena ve spolupráci s Ministerstvem zdravotnictví a Ministerstvem pro místní rozvoj, velkou podporu máme u vedení Zlínského kraje. Dle optimistického scénáře může obchvat stát za deset let od předložení návrhu územní studie.

Otázka na závěr. Jaké hlavní investice v roce 2020 plánujete?

V roce 2020 půjdou naše hlavní investice dvěma směry. V oblasti školství se budou zásadním způsobem rekonstruovat naše budovy a modernizovat interiéry u všech organizací. Snažíme se rozšířit zázemí pro rodiny s dětmi a školní prostředí je důležitým faktorem pro pozitivní vnímání města jako místa pro rodinný život. Protože jsou Luhačovice oblíbeným lázeňským místem a největším centrem kultury celého regionu, další nemalé investice budou v oblasti infrastruktury. Dále plánujeme nový terminál, upravené komunikace a rozšířené odstavené parkovací zóny. Všechny stavby spojené s dopravou budou zároveň rozšířeny o nové prvky zeleně, ať už ve formě výsadby stromů podél cest a parkovišť, zelených střech u zastávek, či vodopropustných chodníků. Krásné prostředí plné zeleně je jedním z pilířů našeho lázeňského území, a jak má každé město svůj park, o Luhačovicích se traduje, že jsou městem uprostřed velkého parku.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Kateřina Synková

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Česko jako přívěšek, F-35 jako výpalné. USA jsou připraveny chránit jen některý vzdušný prostor. Rozborka profesora Krejčího

4:44 Česko jako přívěšek, F-35 jako výpalné. USA jsou připraveny chránit jen některý vzdušný prostor. Rozborka profesora Krejčího

„Nelze pochybovat o tom, že když se ve Washingtonu rozhodnou rozmístit v Česku či Polsku jaderné nál…