Jan Kavan, ministr z někdejší Zemanovy menšinové vlády, odhaduje další Babišovy povolební kroky

04.11.2017 8:30

ROZHOVOR „Ilustruje to skutečnost, že je ve státě českém něco nezdravého, pokud mi dovolíte si takto upravit známý citát,“ říká ohledně výsledků voleb bývalý ministr zahraničních věcí Jan Kavan. Pro ParlamentníListy.cz řekl také, co si myslí o návrhu na zestátnění České televize a Českého rozhlasu. „Ze zestátnění České televize a Českého rozhlasu bych měl velkou obavu. Nepřeji si, aby takto významná média kontrolovali politici, i kdyby byli demokraticky zvolení,“ vysvětluje Jan Kavan.

Jan Kavan, ministr z někdejší Zemanovy menšinové vlády, odhaduje další Babišovy povolební kroky
Foto: Daniela Černá
Popisek: Bývalý ministr zahraničí Jan Kavan

Od parlamentních voleb uplynuly dva týdny. Jak s odstupem této doby hodnotíte výsledky? Překvapily vás? A jak jste s nimi spokojený?

Očekával jsem vítězství nových stran, které se prezentují jako netradiční a nesystémové, ale překvapilo mne, že rozdíl mezi nimi a tradičními standardními stranami se ukázal být tak hluboký. Spokojený nejsem. Ilustruje to skutečnost, že je ve státě českém něco nezdravého, pokud mi dovolíte si takto upravit známý citát.

Ohledně levice se dá hovořit tentokrát o velkém neúspěchu, posílila ODS, naopak TOP 09 se do parlamentu dostala doslova „jen tak tak“. Jaký vzkaz poslali podle vás voliči politikům? A je hlavním viníkem špatného výsledku TOP 09 podle vás skutečně Kalousek a u ČSSD Sobotka, jak někteří tvrdí?

Výsledky levice nevnímám jako neúspěch, ale jako katastrofu. Nemyslím si, že lze výsledky takto personifikovat, i když pochopitelně lidé nejvíce vnímají tváře lídrů, které pak činí zodpovědnými za politiku jejich stran. Výsledky jsou podle mne více dopadem zklamání z nesplněných očekávání tradičních stran. Nereflektují výsledky současné vlády, které se podařilo docílit nejmenší nezaměstnanosti v celé Evropě. Státem nezmítá žádná krize a většině lidí se žije lépe než v minulosti. Ale atmosféra ve společnosti je špatná. Mnoho lidí má strach. Strach z budoucnosti, z neznáma, z migrantů, kteří tu nejsou, z války, která nám nehrozí. Tradiční politici na to neuměli reagovat. Jejich stokrát omílané fráze byly nepřesvědčivé, tváře okoukané a nedůvěryhodné, absence vizí byla až neuvěřitelná.

A tak lidé uvěřili slibům jednoduchých řešení od charismatických lídrů vnímaných jako silné osobnosti. Lidé, kteří mají například strach z cizinců, jsou náchylní důvěřovat vůdcům, kteří hrají na struny vlastenectví či nacionalismu. To třeba umí Tomio Okamura. Hesla o boji proti korupci zní přesvědčivěji z úst někoho, kdo je hlásá několik let, než z úst lidí, kteří je opakují třeba 25 let. A nejde o fenomén čistě český. Voliči Trumpa, Alternativy pro Německo, francouzské Marine Le Penové, stoupenci brexitu nebo SPD mají dost společného. Lídři české levice s klapkami na očích neuměli ze svých zaběhaných vlaků vystoupit. Teď narazili do zdi. Uvidíme, co to s nimi udělá.

EXKLUZIVNÍ VIDEO: Václav Klaus si to vyřídil s Babišem, celou ODS, ČSSD a s Kalouskem

Prezident Zeman pověřil v úterý Andreje Babiše, aby začal jednat o nové vládě. ODS Babiše tvrdě odmítá, nakloněna mu příliš není ani KDU-ČSL, v ČSSD jsou protichůdné názory a jít s Babišem do vlády nechtějí ani TOP 09 a STAN, komunisté váhají. Do vlády se naopak těší Tomio Okamura. Babiš mluví o menšinové vládě doplněné o experty. Co si o tom myslíte?

Nemyslím si, že by v ČSSD bylo více lidí nakloněných jít do vlády s Andrejem Babišem, než jich je například v ODS. Naopak mnozí jsou přesvědčeni, že právě vládnutí s hnutím ANO je poškodilo. Bylo až trapné vidět, jak strana, která měla většinu v úspěšné vládě, neuměla své výsledky prodat, a naopak doplatila na vlastní kmotry a na strach z jiných názorů uvnitř vlastní strany. Myslím si, že komunisté budou ochotni podpořit menšinovou vládu A. Babiše za jistých podmínek, které ale mohou být splnitelné. Naopak se nedomnívám, že Babiš se pohrne do koalice s SPD Tomia Okamury. Přes jisté souznění si nedovedu představit shodu například na referendu o vystoupení z Evropské unie. Podnikatel Andrej Babiš chápe, že by to pro naše hospodářství mohlo být smrtící. Menšinovou vládu doplněnou o skutečné odborníky si ale představit dovedu. Nakonec jsem sám byl ministrem v menšinové vládě, která vládla celé volební období.

Anketa

Chcete, aby Andrej Babiš úspěšně sestavil vládu, která dostane důvěru?

82%
hlasovalo: 25405 lidí

Miroslav Kalousek svůj boj proti Andreji Babišovi očividně nevzdává. Co říkáte na jeho snahu přesvědčit všechny parlamentní strany kromě ANO a KSČM, aby nezvolily předsedu Poslanecké sněmovny?

Jsem přesvědčen, že Kalouskova snaha vyzní naprázdno. Proč by nemohl předsedou Poslanecké sněmovny být zvolen kandidát za ANO, pro něhož budou hlasovat přinejmenším poslanci ANO, KSČM a Pirátů a možná i někteří další jednotlivci, kteří si nepřejí předčasné volby nebo zbytečné patové situace. Na skutečnosti, že křeslo předsedy Poslanecké sněmovny obsadí kandidát vítězné strany, přece není nic neobvyklého.

Zaznívají názory, že Andrej Babiš se bude chtít vypořádat s neochotou politických stran jít s ním do vlády útokem na pozice lidí z ODS, KDU-ČSL nebo ČSSD v klíčových úřadech a firmách. Menšinový kabinet by se totiž mohl de facto ihned pustit do rozsáhlých změn. Jak je zmiňováno, nejdůležitějším subjektem v tomto ohledu je zcela jistě energetický obr ČEZ. V něm měla dosud rozhodující slovo sociální demokracie. Může mít tato úvaha reálný základ, nebo jde jen o málo pravděpodobný odhad?

Nemyslím si, že je v zájmu Andreje Babiše takto zaútočit na pozice lidí z ODS, KDU-ČSL nebo ČSSD. Andrej Babiš je racionální pragmatik, a ne nějaký politik ovlivněný ideologií. K čemu by mu prospěla několikaletá válka menšinového kabinetu proti tradičním stranám, které vyšly z těchto voleb více či méně oslabené?

Andrej Babiš ve své knize přesně popsal, co by se mělo v naší zemi zlepšit a co se už zlepšit mohlo, kdyby… Chce zlepšit infrastrukturu, bojovat s korupcí, podporovat malé firmy a také třeba podpořit učňovské a technické školství. Věříte tomu, že své „vize“ opravdu uskuteční?

Učňovské a technické školství jistě podpoří. Infrastrukturu lze vždy zlepšovat, to je nekonečný proces. Nevím, kolik se mu z jeho vize podaří uskutečnit. A málokdo z nás to zjistí. Pokud si pamatuji, tak snil o vizi z roku 2035. To už tu nebudu. Korupce ale asi ano.

Čím dál častěji se objevují návrhy na zavedení obecného referenda – často se o tom mluví v souvislosti s případným referendem o setrvání v EU. Myslíte, že Tomio Okamura k takovému kroku nakonec Andreje Babiše přece jen dotlačí? A byl by to podle vás konec ČR v Evropské unii? A pokud ano, co by to pro náš stát znamenalo?

Už jsem odpověděl, že si nemyslím, že by Andrej Babiš chtěl riskovat vystoupení ČR z Evropské unie. Nejsme na okraji kontinentu, jako je Velká Británie, a i tam už mnoho lidí brexitu lituje a hledá nějaký kompromis. Naše ekonomika je s EU daleko provázanější. Babiš se jistě bude rozhodovat na základě faktů, a ne emocí.

Po zveřejnění výsledků voleb se na sociálních sítích objevovaly názory, že jde o konec demokracie v Čechách. Je to tak? A pokud by ve vládě byli Okamura a komunisté, nebo by případně vládu podporovali, byla by skutečně ohrožena pozice Česka jako součásti Západu, jak někteří tvrdí? Směřovali bychom opět na Východ?

Nemyslím si, že nám hrozí konec demokracie. Ale uznávám, že stále ještě nemáme demokracii v krvi, v kostní dřeni, v každodenní praxi a v myšlení. Není to ale překvapivé. Ralf Dahrendorf předpovídal, že k přirozenému zakotvení demokracie budeme potřebovat 60 let. Myslím si, že se nechal ovlivnit optimismem. Demokratická politická kultura se buduje nesmírně pomalu a složitě. Až ji tu budeme mít, přestaneme mít obavu z nějakého směřování na Západ nebo na Východ. Zůstaneme ve střední Evropě. A budeme prosazovat politiku, která odpovídá zájmům občanů. To může být politika různých azimutů, která si citlivě všímá, co je pozitivního u toho či jiného souseda.

A co říkáte na návrh na zestátnění České televize a Českého rozhlasu? I toto mnozí označují za ohrožení demokracie. Mají pravdu?

Ze zestátnění České televize a Českého rozhlasu bych měl velkou obavu. Nepřeji si, aby takto významná média kontrolovali politici, i kdyby byli demokraticky zvolení. Ovšem rád bych viděl větší kontrolu i veřejnoprávních médií občany, kteří je platí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: David Hora

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Dvě loutky. Páprda a...“ Vyoral pustil peklo na Bidena s Fialou

15:00 „Dvě loutky. Páprda a...“ Vyoral pustil peklo na Bidena s Fialou

PÁTEČNÍ ZÚČTOVÁNÍ TOMÁŠE VYORALA – Po návštěvě premiéra Petra Fialy v Bílém domě se z řad jeho podpo…