Jana Černochová: Poslanecká sněmovna je místo, kde si nyní hrají nepolitici na politiky

06.12.2013 20:00

ROZHOVOR Jana Černochová, poslankyně a starostka Prahy 2 za ODS, otevřeně hovoří tom, jak to teď vypadá ve sněmovně. Co si myslí o vyjednávání vlády, ale také to, zda fandí nově vznikajícím pravicovým subjektům.

Jana Černochová: Poslanecká sněmovna je místo, kde si nyní hrají nepolitici na politiky
Foto: archiv J. Černochové
Popisek: Starostka Prahy 2 Jana Černochová (ODS)

Je měsíc po volbách, jak hodnotíte novou sněmovnu?

Jako ne příliš přátelské prostředí, ve kterém si nepolitici hrají na politiky. Je měsíc a půl po volbách, nemáme vládu, nevíme, kdo bude koalice a kdo opozice, nemáme kompletní vedení Poslanecké sněmovny, nevíme kolik bude ministrů a čeho, nevíme kolik bude vicepremierů a vlastně ani ještě stále nevíme, kdo bude premiér. Ve středu v 17 hod. se na organizačním výboru dozvíme, že se v pátek ráno bude schvalovat první čtení státního rozpočtu. Strany, které plánují vládní koalici, se chovají jako válečníci na dobytém území a na nastudování jednoho z nejzásadnějších zákonů pro chod naší země, státního rozpočtu, nám nechávají 40 hodin. Inu, doba se změnila a motto budoucí vládní koalice je: zadupat opozici do země a hlavně si rozdat mezi sebou co nejvíc postů. Je to smutné, ale je to fakt. Amatérismus, neschopnost a neochota politickou scénu stabilizovat a začít prostě konečně pracovat na běžné agendě a legislativě. 

Jak hodnotíte současnou situaci a jednání o nové vládě?

Začalo to bratrovražednou válkou v sociální demokracii, kdy se tři týdny domlouvali o tom, kdo je předseda a zda může vyjednávat vládu. Pak prezident řekl, že chce lustrační  osvědčení i od pana Babiše, než ho jmenuje ministrem, a rozpoutala se tím válka o lustrace, na jejímž závěru je zcela bezprecedentní návrh lustrační zákon zrušit, aby mohl být pan Babiš ministrem. Teď, když už to poslední 4 dny vypadalo, že by se nějaká ta vláda mohla zrodit, zase odjíždí na dva týdny šéf lidovců do Ameriky. Pro jednoho ujištění, že předseda je opravdu předseda, pro druhého zrušení zákona, který se mu zrovna nehodí, a pro třetího zahraniční výlet. Ti, kteří mají na základě výsledku voleb přijmout zodpovědnost a vládnout, předvádí amatérské divadelní představení, na jehož konci jsou věty o dobře fungujícím státu a politicích, co makají, jenom prázdné fráze z plakátů. Na co se můžeme těšit v dalších měsících? Největší příjemce dotací se pravděpodobně stane faktickým vládcem státní pokladny. Není náhodou, že právě teď se v Evropské unii vyjednává o snížení množství povinně přimíchávaných biopaliv. Jak asi bude vyjednávat náš budoucí vicepremiér, když každý měsíc, po který bude prodloužené povinné přimíchávaní biopaliv do nafty a benzínu, přináší měsíčně spletenci jeho firem obrat ve výši několika set milionů korun? Andrej Babiš bude jistě prosazovat zrušení tohoto nesmyslu, jak také jinak! Z lidovců se postupem času stane koaliční otloukánek, který sice bude formálně ve vládě, ale všechny klíčové zákony si budoucí koalice ČSSD a ANO na půdě Poslanecké sněmovny stejně prosadí s podporou KSČM.

Paní poslankyně, v čem se liší práce koaličního a opozičního poslance?

V ničem a ve všem zároveň. Lidé mne zvolili jako političku ODS a čekají,  že budu hájit jejich zájmy a prosazovat hodnoty, které máme společné.  Prostě čekají, že budu dělat autentickou pravicovou politiku, nedopustím další zadlužování naší země a omezování svobody jednotlivce. Chápu rozhodnutí voličů – ponechat ODS ve hře, byť v opozičních lavicích, jako jednu z posledních šancí obstát pod jejich drobnohledem a dokázat, že pravicová politika a její politici znají řešení a umí spravovat zemi. V opozičních lavicích se nesmí spát, musí se pracovat a trvat na jasných a přehledných pravidlech. Bojovat o každý smysluplný zákon. Nedestruktivně, férově, věcnými a pádnými argumenty.

Anketa

Kterého českého prezidenta máte nejraději?

hlasovalo: 27897 lidí
  

Filip Humplík, nový předseda pražské ODS, vyvolal rozsáhlou diskuzi. V čem podle Vás bude jeho přínos?

ODS v Praze zaznamenala  absolutní personální přerod. Členové pražské ODS zcela oprávněně cítili potřebu, aby ve vedení byly nové tváře. Filip Humplík je v tomto ohledu absolutně nový a já mu věřím, že obstojí. Pro ODS již dlouho neplatí, že by jí v Praze vyhrávala Klausova tenisová raketa. Právě nyní je potřeba začít bojovat o každého voliče a dělat pravicovou politiku takovou, jaká má být. Slušnou, srozumitelnou, bez postranních úmyslů. Za necelý rok jsou komunální volby a nejenom v pražské ODS musíme  udělat vše, aby nám naši voliči věřili, že jsme jiní ve formě, nikoliv v obsahu. Předseda regionu je bezpochyby v hierarchii ODS důležitou osobností, ale politiku a to, jak nás veřejnost vnímá, nevytváří jeden člověk, ale my všichni, co jsme v ní aktivní. Filipovi jsem po jeho zvolení dala slovo, že udělám maximum pro to, abych mu na cestě, kterou jsme se nyní vydali, byla jako poslankyně i starostka oporou.

Co by se tedy v Praze mělo změnit? A jak vidíte působení nynější magistrátní tiché koalice?

Především by se mělo v Praze „vládnout“ a rozhodovat, ne se schovávat za různé analýzy, posudky a problémy jen odsouvat. To se týká především tunelu Blanka. Co chce současný primátor dokázat? To tam bude zakonzervovaná nejdražší díra na světě? Současný stav poškozuje především město a jeho občany, ti Blanku potřebují. Tunel Blanka je mimochodem největší a nejkomplikovanější stavební dílo v České republice, které kdy bylo postaveno, a je tudíž logické, že budí různé problémy a emoce.  Ale dostavět by se rozhodně mělo.  Něco jiného je všechno jen populisticky kritizovat a něco jiného je skutečně něco pro pražany udělat. Ono je prostě snazší si zřídit tým právníků, kteří pana primátora provedou rozhodčím řízením i jeho dopady, než vyhledat tým právníků a zadat jim úlohu – zajistit dostavbu tak strategického díla. U některých kolegů na velké radnici mám pocit, že kdyby neměli ODS, tak by si jí snad museli vymyslet.

Budete hlasovat pro vydání Bohuslava Svobody z Poslanecké sněmovny?

Sám o vydání stojí a svou nevinou si je jist. Dokonce říká, že měl-li by být odsouzen v této kauze, doporučí svým známým, aby se vystěhovali z této země. Takto silná prohlášení už člověk musí brát vážně. Jak znám docenta Svobodu, není to populista a křikloun, který kritizuje stát a jeho soudnictví jen tak. Navíc je existence poslanecké imunity dnes již téměř formální záležitost, byť ochrana zákonodárce před mocí výkonnou by v nějaké formě existovat měla. V tomto konkrétním případě šlo o politické rozhodnutí, a proto by se na něj imunita vztahovat měla. V minulosti jsem vždy podpořila vydání poslance ke stíhání, ale stejně jako v jiných případech s vyjádřením ANO-NE s dovolením počkám na doporučení mandátového a imunitního výboru, který jako jediný může nahlížet do spisu a zná věc z celého kontextu šetřeného skutku.

Budete i nadále bojovat proti regulaci hazardu?

Jistě, že budu. Proti hazardu bojuji už celá léta a jsem skutečně ráda, že se podařilo v minulém volebním období naší koalici prosadit zákon, který  účinně nechává rozhodnutí o stavu a míře hazardních heren na rozhodnutí radnic. Ne nadarmo se říká : “Bližší košile než kabát“. Víte, že jeden hráč ničí život až 12ti až 15ti lidem ve svém nejbližším rodinném okolí. To je strašný druh závislosti. Na Praze 2 jsme se proto rozhodli zcela zakázat herny, což pro náš rozpočet sice znamená úbytek příjmů, ale je to cena, kterou rádi přijmeme. Ono se to totiž vrací jinde. Lidé se u nás dobře cítí jako spotřebitelé i jako podnikatelé. Už podruhé jsem mohla za Prahu 2 převzít ocenění Město pro byznys. To je jistě výsledek mnoha vlivů, ale zrušení hazardu je jejich významnou součástí. 

Co byste vzkázala Jiřímu Janečkovi, který opustil ODS a založil novou pravicovou stranu?

Důvody, proč různí lidé odešli z ODS, znám a musím říct, že některé i chápu. Velmi mně mrzel odchod Michala Doktora, kterého jsem si vážila jako politika i jako člověka. Možná vás to překvapí, ale podle mého názoru je každé pravicové konzervativní uskupení hlásající hodnoty svobody a volného trhu pro tuto zemi dobré. Jen pro náš volební systém, ve kterém koaliční vyděračství přináší kompromisní výsledek nevalné kvality, je to bohužel problematické. Nejsem si totiž jistá, zda by například všechny pravicové subjekty dokázaly pro úspěch pravice podstoupit akt sloučení v jeden opravdu silný blok, který by měl šanci na významný úspěch. Stejně tak velmi silně pochybuji o tom, že lídrem té tzv. „pravé konzervativní pravicové politiky“ může být zrovna pan Jiří Janeček, který je mimo jiné bývalý člen ČSSD a v posledních volbách neúspěšný kandidát do PS Parlamentu ČR za slepenec zvaný Hlavu vzhůru.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Markéta Grušáková

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Drulák: Tomuto člověku se vyplatil Fiala v Bílém domě. Není to Čech

10:02 Drulák: Tomuto člověku se vyplatil Fiala v Bílém domě. Není to Čech

„Byla to čistě rituální návštěva, která měla potvrdit naši absolutní loajalitu Washingtonu,“ hodnotí…