Jdi tam, nevím kam. Vítězslav Jandák bodře o Kocábovi i ČT

01.06.2016 11:04

ROZHOVOR O volbě nového prezidenta, iniciativě kolem Michala Kocába i o České televizi a koncesionářských poplatcích promluvil pro ParlamentníListy.cz Vítězslav Jandák. Věnoval se také uprchlické krizi a opět se vyjádřil i k tolik diskutovanému protikuřáckému zákonu. „Vždy, když potkám nějakého militantního nekuřáka, vzpomenu si na svou babičku a ta mi vždy říkala ‚Ti co kouří, určitě zemřou, no a ti co nekouří, zemřou s jistotou také…‘,“ říká Vítězslav Jandák.

Jdi tam, nevím kam. Vítězslav Jandák bodře o Kocábovi i ČT
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vítězslav Jandák

Anketa

Doporučujete Velké Británii, aby odešla z Evropské unie?

96%
4%
hlasovalo: 7457 lidí

Co říkáte na iniciativu kolem hudebníka Michaela Kocába, která vybírá soupeře pro prezidenta Zemana v nadcházejících prezidentských volbách?

Michaela Kocába znám řadu let a myslím, že máme stále velmi přátelské vztahy. Nicméně nechápu, proč má tak titěrnou snahu neustále v politice vytvářet jakési iniciativy, které fungují systémem „přines to, nevím co“, „jdi tam, nevím kam“. Důležité je asi říct, že ač bude kandidát určitě zajímavý, tak jeho zásah na voliče je asi tak od Malé Strany v Praze na Pankrác a tam reálný zájem voliče končí. To je můj postřeh k této iniciativě, nebo jak to mám vlastně nazývat. 

Mluvčí prezidenta Ovčáček se nechal slyšet, že pro toho, koho oni vyberou, to bude vlastně „polibek smrti“. Má podle vás pravdu?

Lépe se to opravdu říci nedá.

Prezident Zeman se vyjádřil, že netušil, kdo je jeho možný protikandidát, textař Horáček. Myslíte si, že šlo o prezidentův žert, kterým chtěl tak trošku „rýpnout“ do svého možného protivníka, nebo že je možné, že textaře Horáčka skutečně nezná?

To já opravdu nevím, já Michala Horáčka znám jako vynikajícího textaře, který má občas tendenci se vyjadřovat úplně ke všemu, někdy s větší a někdy s menší přesností, to je ale vše co vám mohu k tomuto pánovi říct.

Prezident se znovu „opřel“ do České televize. Označil ji například za hlásnou troubu TOP09. Souhlasíte s jeho názorem, že by Česká televize neměla být veřejnoprávní, ale státní institucí?

S tím naprosto nesouhlasím i přes veškeré sympatie, které k panu prezidentovi chovám, to, že jsou v ČT lidé, kteří dávají zcela neotesaně svůj politický názor najevo například na sociálních sítích a pak se snaží v politické debatě tvářit jako naprosto „nestranní“, je spíše profesním selháním jednotlivců v ČT, ne ČT jako celku. Každopádně je to otázka k zamyšlení, je-li toto jednání některých redaktorů zpravodajství v pořádku.

A co případné zrušení koncesionářských poplatků?

Zrušení koncesionářských poplatků považuji za naprostý nesmysl. Nyní spíše vyvstává otázka, zda bychom neměli přehodnotit výši koncesionářského poplatku vzhledem ke značnému využívání on-linu a jeho parazitování na veřejnoprávní TV například skrze ivysilani.cz.  Mnozí lidé si samotný TV přijímač ani nepořizují, neb jim stačí notebook a připojení na internet, kliknout na veřejnoprávní ivysilani je pak už jen detail.  Nedochází tedy k obcházení? Z mého pohledu je to více než pravděpodobné. 

Vypadalo to, že Andrej Babiš podpoří v prezidentských volbách právě Miloše Zemana, nedávno ale jako možnou kandidátku jmenoval Jourovou. Je to pro vás překvapení, a byla by podle vás dobrým kandidátem na hlavu státu?

Spíše jako dobrý vtip, paní Jourovou si dovedu představit kdekoliv jinde, jen opravdu ne v čele státu. Berme to trochu odlehčeně, za chvíli budu mít pocit, že co týden to několik žhavých kandidátů na prezidenta republiky ačkoli si málokdo uvědomuje, jak dlouhá doba do prezidentských voleb nás ještě čeká. Čeká nás léto, berme ty „kandidáty“ trochu s humorem.

Na hlavu Babiše se v těchto dnech snesla kritika, že nezměnil svůj program a nepřišel v pátek na jednání Poslanecké sněmovny, kde měl předložit několik zákonů. Patříte také mezi jeho kritiky?

Patřím mezi realistické kritiky kohokoliv, kde je kritika oprávněná. Pan ministr Babiš má svůj styl, svůj smysl pro humor, své názory a své způsoby vyjadřování, které jsou mi občas blízké, občas nikoliv. Do Sněmovny by nicméně chodit měl tak jako každý, kdo byl do Sněmovny občany zvolen a obdržel tak poslanecký mandát. Nepatřím mezi politiky, kteří do někoho kopou jen proto, že to patří takzvaně k dobrým mravům. 

Poslanci odmítli protikuřácký zákon, ovšem ministr zdravotnictví připravil novou verzi. Může podle vás nová verze projít, a jak vůbec vidíte tento zákon?

Už jsem se k tomu vyjadřoval asi stokrát, z mého pohledu je stávající situace dostačující. Vždy bude existovat na toto téma nejednota a je to naprosto v pořádku. Vždy, když potkám nějakého militantního nekuřáka vzpomenu si na svou babičku a ta mi vždy říkala „Ti co kouří ,určitě zemřou, no a ti co nekouří, zemřou s jistotou také…“. Počkejme si.  

Obrovské emoce vyvolalo vyjádření advokátky Kláry Samkové, která přirovnala islám k nacismu, fašismu a komunismu. Co na její vyjádření říkáte?

Že má pravdu asi tak ve 40 %, islám je náboženstvím jasných a striktních pravidel, které Evropané zcela logicky nesdílejí a jsou nám vzdálené, logicky. Bavme se o radikálním výkladu islámu, který je nebezpečný, nikoliv o islámu jako o náboženství, kdy znám řadu skvělých lidí muslimů, které za fašisty ani nacisty rozhodně nepovažuji. Nepaušalizujme, rozlišujme, nicméně buďme velmi pozorní.

O uprchlické krizi se v některých médiích v poslední době nepíše tolik, jako ještě před pár měsíci. Máme to brát tak, že se situace zlepšila, nebo myslíte, že je jiný důvod?

Situace se nezlepšila, pouze média zvolnila informační kanonádu, migrační krize samozřejmě pokračuje, občas se křivka vychýlí nahoru a občas dolů. Samotná krize ale jen tak neustane a neustává. Vidíme určitý odliv uprchlíků ze Sýrie, Iráku, Afgánistánu. Evropu čeká více nápor ekonomických migrantů z Afriky, to je problém, který vidím jako ten nejpravděpodobnější z pravděpodobných. Vše ukáže čas a jednota Evropy nepodvolovat se neomarxistickým viděním světa o záchraně všeho a všech za cenu vlastní sebedestrukce.

Máme se obávat, že po uzavření některých cest v Evropě budou davy uprchlíků proudit přes nás?

To je spíše otázka na ministra vnitra Chovance, který má lepší informace než já, ta otázka je samozřejmě naprosto relevantní, můj názor je, že to je docela možné.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: David Hora

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Národ si to konečně uvědomil.“ Vážné zjištění. Jde o volby v ČR

13:41 „Národ si to konečně uvědomil.“ Vážné zjištění. Jde o volby v ČR

VIDLÁKŮV TÝDEN Že v preferencích stoupají ti, kteří objeli s protivládními akcemi republiku? „Konečn…