Je čas konečně identifikovat viníky. Pirátský poslanec, obeznámený s kauzou OKD, varuje Sobotku i Bakalu

16.12.2017 23:59

PŮLNOČNÍ ROZHOVOR „Když si odprodej Ostravsko-karvinských dolů (OKD) shrneme, tak stát odprodal nerostné bohatství podnikavcům za hubičku i s byty, tato společnost mu i v dobách prosperity odváděla z těžby jen almužnu, a přesto se teď kvůli nenasytnosti vlastníků a špatnému managementu společnost čelící bankrotu dožaduje pomoci od státu,“ konstatuje poslanec za Českou pirátskou stranu Lukáš Černohorský, který se bude také podílet na objasnění celé kauzy. „Zatímco pánové Koláček, Otava nebo Bakala pohádkově zbohatli, stát nese společně s obyvateli Ostravska všechny negativní dopady těžby a současné krize těžařského kolosu. OKD teď zachraňuje stát z peněz daňových poplatníků a zaměstnanci fungují jako rukojmí. Nevím, zda je do budoucna dobré dávat signál, že si někdo může beztrestně vytunelovat podnik a stát ho pak kvůli lidem zachrání,“ ještě dodává nový poslanec.

Je čas konečně identifikovat viníky. Pirátský poslanec, obeznámený s kauzou OKD, varuje Sobotku i Bakalu
Foto: Oldřich Szaban
Popisek: Ondřej Kolek se s Vlaďkou Kolkovou u autobusu Pirátské strany

Většina lidí, a to zvláště na Ostravsku, vám jistě zatleská. Nicméně co vedlo vedení Pirátské strany k tomu, aby se pustilo do objasňování kontroverzního prodeje OKD ze strany státu soukromým majitelům? Byla to údajná škoda státu v řádu miliard korun, o které se dnes hovoří, anebo fakt, že tento prodej má i dost velký negativní vliv na ekonomiku Moravskoslezského kraje a samozřejmě pak i na životní úroveň lidí, kteří v něm žijí?

Relevantních důvodů najdeme jistě více. Nicméně vzhledem k celospolečenskému dopadu této kauzy se domníváme, že je v souvislosti s probíhajícím trestním řízením a veřejnými prohlášeními dotčených osob třeba jednoznačně určit zodpovědnost za nevýhodné kroky učiněné jménem státu při privatizaci OKD a navazujících událostech. Naším cílem je do budoucna snížit motivaci osob, které se neeticky obohacují na úkor státu. Vyšetření kauzy OKD by k tomu mohlo přispět.

Když se nyní Piráti rozhodli ustavit vyšetřovací komisi ohledně údajně nevýhodného prodeje OKD, tak z toho vyplývá, že nejsou spokojeni s dosavadním postupem orgánů činných v trestním řízení. Jelikož v současné době už probíhá soudní projednávání tohoto případu a na lavici obžalovaných sedí dva bývalí úředníci Fondu národního majetku a soudní znalec. Vadí vám například, že mezi obviněnými nefiguruje nikdo z politiků, kteří se na prodeji podíleli?

V první řadě bych rád zmínil, že činnost navrhované vyšetřovací komise rozhodně nezpochybňuje, ani nenahrazuje činnost soudu v právě probíhajícím trestním řízení. Komise se bude zabývat pochybeními zástupců státu a případnými jinými nelegálními kroky v širším kontextu, a to včetně možné odpovědnosti osob, která není předmětem probíhajícího trestního řízení. Jako nově zvolení poslanci jsme získali řadu pravomocí, a proto cítíme povinnost využít této příležitosti, a učinit tak veškerá opatření vedoucí k prošetření všech důvodných podezření z tzv. nelegální privatizace zisků a socializace nákladů.

Která z fází prodeje OKD se vám zdá nejproblematičtější? Ta první, když většinový balík akcií společnosti byl prodán za tehdejšího premiéra Stanislava Grosse, nebo pak až druhý prodej zbytku akcií, který tehdy řídil coby ministr financí nedávný premiér Bohuslav Sobotka? A co podle vás bylo vlastně nejmarkantnější chybou politiků a státních úředníků v této nešťastné transakci? Zbavení se kontroly nad těžbou národního nerostného bohatství? Či tolik diskutovaný bonus k tomuto prodeji – postoupení zdarma více než 40 tisíc hornických bytů včetně nebytových prostor vhodných k podnikání? 

Že byl státní podíl v OKD prodán nevýhodně a pod cenou, se týká jak premiéra Grosse, tak posléze ministra Sobotky. Bohužel to je ale jen jedna část celé kauzy. Za největší podvod na lidi na Ostravsku považuji prodej bytového fondu, který se k OKD vázal. Nájemníci těch 43 tisíc bytů měli mít předkupní právo, stát v čele s panem Sobotkou se jim za to tehdy zaručil. Nový většinový majitel dolů musel garantovat trvalé předkupní právo nájemníkům bytů na jejich odkup za výhodnou cenu. Lidé se ale dodnes nedočkali a jsou nadále rukojmími stokrát přejmenovaných firem jako RPG Byty, Asental, Residomo a podobně. To je opravdu fatální selhání státu ve vztahu k občanům a závažný zdroj nedůvěry k polistopadovým politikům. Fakt, že právní firma, která tehdy smlouvy konzultovala, posléze radila Zdeňku Bakalovi, je už jen střípkem do smutné mozaiky.

Všichni jsme doufali, že tím problémy s OKD skončí. Bohužel v posledních letech jsme byli svědky dalších a dalších transakcí na hraně zákona, které nakonec vedly k současné krizi OKD. Teď je čas konečně identifikovat viníky, lidé si zaslouží, aby byla kauza dotažena do konce, i když s velkým časovým odstupem.

PŮLNOČNÍ ROZHOVORY PARLAMENTNÍCH LISTŮ

Co si Piráti od výsledků vyšetřovací komise vlastně slibují? Aby byl pohnán k zodpovědnosti pravý viník špatného prodeje, některý z politiků? To je jistě dobrý úmysl a řada lidí pak bude mít pocit zadostiučinění, jenže za současného stavu to lidem na Ostravsku asi moc nepomůže. Těžko z viníků stát vymůže sumy v řádu desítek miliard korun, které by se do Moravskoslezského kraje pak měly vrátit. Nestálo by za to nyní bojovat i o to, aby lidé, kteří z OKD vyvedli po prodeji této společnosti miliardy korun (jde především o české občany), byli také pohnáni k odpovědnosti? 

Vyšetřovací komise má několik úkolů. Zejména by měla vyšetřit, kdo zodpovídá za rozhodnutí Fondu národního majetku učiněné v roce 1996 o snížení základního jmění OKD v neprospěch státu, díky čemuž stát ztratil rozhodující vliv ve společnosti. Dále by měla prošetřit, kdo zodpovídá za škodu, která státu vznikla prodejem minoritního podílu v roce 2004, schváleným vládou, a která byla vyčíslena ministerstvem financí na nejméně 5,7 miliardy Kč. V neposlední řadě by měla objasnit, jakým způsobem zástupci státu zajistili vymahatelnost zájmů státu vyplývajících ze smlouvy, tedy aby OKD měla dostatečnou rezervu na rekultivaci po těžbě a splnila závazek předkupního práva nájemců bytů OKD.

Krajský soud v Ostravě před několika týdny schválil plány na reorganizaci OKD s tím, že v nově vytvořené společnosti by měl získat sto procent akcií státní podnik Prisko. Očekává se, že bývalí zahraniční majitelé se proti tomuto verdiktu ohradí. Jde podle vás o správný postup českých státních institucí? Měl by do OKD s velkými dluhy, které částečně vytunelovali jeho bývalí vlastníci, vstupovat stát, aby tak zabránil negativnímu sociálnímu dopadu, který by rychlý krach společnosti určitě na Ostravsku způsobil? Nebo existuje jiné řešení?

Současná situace už nemá dobré řešení. Hledá se jen to nejméně špatné. Pro nás by to byl postupný útlum těžby řízený státem, který musí být ale systematicky provázen opatřeními na podporu rekvalifikací a restrukturalizace průmyslu. Moravskoslezský region potřebuje novou vizi, novou koncepci rozvoje. Závislost na ocelářském a těžebním průmyslu nás činí zranitelnými. Ostravsko potřebuje rozvíjet různé obory a oblasti, jen diferencovaný trh práce nabízející uplatnění v co nejširší škále profesí zajistí, aby přechodná krize v jednom odvětví neměla tak fatální dopady na celou společnost.

To, že přijdeme o pracovní místa, je samozřejmě problém s velkými sociálními dopady, uměle dotovat a udržovat nerentabilní těžbu by ale bylo krátkozraké a nezodpovědné. V současné době díky poměrně nízké nezaměstnanosti a dobré kondici ekonomiky věřím, že jsme schopni to překonat.

Když si to shrneme, stát odprodal nerostné bohatství podnikavým za hubičku i s byty, OKD mu i v dobách největší prosperity odvádělo z těžby jen almužnu, a přesto se teď kvůli nenasytnosti vlastníků a špatnému managementu společnost čelící bankrotu dožaduje pomoci od státu. Zatímco pánové Koláček, Otava nebo Bakala pohádkově zbohatli, stát nese společně s obyvateli Ostravska a Karvinska všechny negativní dopady těžby a současné krize těžařského kolosu. Těžba nevratně zdevastovala velkou část Ostravska a Karvinska, dodnes tu řešíme ekologické zátěže, dopady na životní prostředí a snažíme se dát krajině normální ráz. Za těžbu platíme také zdravím obyvatel, to je třeba si rovněž uvědomit. Zatímco například Poldi Kladno se nechalo bez milosti padnout, krachující OKD teď zachraňuje stát z peněz daňových poplatníků a zaměstnanci fungují jako rukojmí. Nevím, zda je do budoucna dobré dávat signál, že si management může beztrestně vytunelovat podnik a stát to pak kvůli lidem zachrání.

Při vyhodnocování osobností v oblasti podnikání za rok 2015 v ČR zařadila před nedávnem redakce deníku Dnes mezi ty nejúspěšnější i Zdeňka Bakalu. O čem to svědčí? Myslíte si, že u nás stále, i po divoké privatizaci z 90. let, si některé české elity považují jedince, kteří umějí vydělat peníze jakýmkoliv způsobem, i když to má pak negativní dopad na celou společnost?

Nevím, co si myslí české elity. Pro mě bohatství získané způsobem, jakým k němu přišel pan Bakala a jiní podnikaví v době privatizace, rozhodně hodno obdivu není, ačkoliv nikdo z nich nebyl dodnes soudně potrestán. O to je to horší, lidé přestali věřit ve spravedlnost a poctivé podnikání. U Pirátů si víc než bohatství ceníme etiky a sociální zodpovědnosti, a to samozřejmě nejen v byznysu. Naše společnost potřebuje víc než cokoliv jiného znovu začít věřit ve slušnost, poctivost a skutečnou lidskou solidaritu a k tomu jakékoliv vyznamenávání osobností typu Zdeňka Bakaly rozhodně nepřispívá.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jan Štěpán

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Česko jako přívěšek, F-35 jako výpalné. USA jsou připraveny chránit jen některý vzdušný prostor. Rozborka profesora Krejčího

4:44 Česko jako přívěšek, F-35 jako výpalné. USA jsou připraveny chránit jen některý vzdušný prostor. Rozborka profesora Krejčího

„Nelze pochybovat o tom, že když se ve Washingtonu rozhodnou rozmístit v Česku či Polsku jaderné nál…