Je jasné, že soudruh Bureš většinovou vládnu nesestaví. A vládu za podpory komunistů slušný člověk nechce. Čtyřicet let kradli a vraždili, připomíná spisovatel Jan Žáček

18.05.2018 7:36

ROZHOVOR Prezident Miloš Zeman má zcela zásadní díl odpovědnosti za to, že Česká republika ani více než půl roku po volbách nemá vládu s důvěrou. Ve chvíli, kdy je nad slunce jasné, že Andrej Babiš nedokáže sestavit vládu s důvěrou, měl pověřit pokusem o její sestavení druhou nejúspěšnější stranu. Tvrdí to spisovatel Jan Žáček, jemuž se hodně nezamlouvá, když je někdo financován ze strany našich bývalých okupantů, tedy z Ruska. Rezignovaně ale dodává, když tady voliči chtějí znovu vládu komunistů, ať si ty bývalé partajníky volí. Na Hrad či do Strakovky.

Je jasné, že soudruh Bureš většinovou vládnu nesestaví. A vládu za podpory komunistů slušný člověk nechce. Čtyřicet let kradli a vraždili, připomíná spisovatel Jan Žáček
Foto: Archiv JŽ
Popisek: Spisovatel Jan Žáček

Pro spoustu lidí, a to i těch, co se vydávají za ryzí demokraty, je pořád nestravitelné, že hlavou státu se i podruhé stal Miloš Zeman. Do absurdna vygradoval tento postoj aktivista Martin Uhlíř, který na pražském Výstavišti, kde probíhal mezinárodní veletrh Svět knihy, ztropil výtržnost, protože se nehodlal smířit s tím, že knihy prezidenta Miloše Zemana leží vedle těch od Jaroslava Foglara. Vy jste autorem knih o politice nebo s přesahem do politiky, ale blízko máte i ke sportovní tématice. Dá se v úvodu zmíněný postoj srovnat s poraženým, který nedokáže přijmout prohru?

Anketa

Kdo je pro Vás nejmíň oblíbený člen kabinetu?

hlasovalo: 4948 lidí
Především musím říct, že jsem zásadně proti jakýmkoliv násilnostem a fyzickým útokům na kohokoliv. Jsem i proti tomu, aby kdokoliv vyzýval k likvidaci kohokoliv, včetně premiéra nebo novinářů. Vadí mi, když se někdo zviditelňuje tzv. silnými prohlášeními. Jestliže ale někdo doopravdy fyzicky útočí na nakladatele, protože na jeho stánku jsou vedle sebe knihy Zemana a Foglara, pere se, pokouší se bořit stánek, pak tvrdím, že je ještě horší než soudruh Zeman a zemanovci – tedy lidé, kteří zatím pouze vyhrožují. S výjimkou jednoho bývalého boxera a prý novináře. Sám jsem dokonce rád, že moje knihy jsou vystavovány společně se Zemanovými. Proč ne? Ať si lidé svobodně vyberou, co a od koho chtějí číst. Pravdu nebo lež.

Miloš Zeman se na svůj první výjezd po republice vydal po svém znovuzvolení do Moravskoslezského kraje, kde dostal nejvíce hlasů v přímé volbě. Během návštěvy neopomněl zmínit OKD a Zdeňka Bakalu. Ale není jediným efektem toho, že neustále připomíná roli teď už vysmátého podnikatele v této kauze, nenávist Bakalových a s nimi ideově spřízněných médií včetně České televize, která veřejnosti předkládají obraz hlavy státu jen v černé barvě? Naopak ti, co o Bakalovi mlčí jako Karel Schwarzenberg či Miroslav Kalousek, od něj inkasovali na volební kampaň miliony. To se vyplatí víc, ne?

Nevím, kdo od koho co inkasoval. Nevím a nechci vědět, kdo koho financuje a platí. Ať jde o ty nebo o ty. Pravda je, že se mi hodně nezamlouvá, když je někdo financován ze strany našich bývalých okupantů, tedy z Ruska a třeba prostřednictvím firmy obchodující s naftou. Ale nakonec, když tady voliči chtějí znovu vládu komunistů, prosím, prosím, ať si ty bývalé partajníky volí. Na Hrad či do Strakovky.

Česká republika nemá téměř po sedmi měsících od voleb stále vládu s důvěrou. Má na tom svým postupem nějaký díl viny i prezident? Mohl postupovat jinak, než sázet na Andreje Babiše jako jasného vítěze voleb?

Soudruh Zeman na tom má zcela zásadní díl odpovědnosti. On se v politice často mýlí. Vždyť do politiky přivedl později odsouzeného ministra Svobodu, potom lidi jako byl Gross nebo stále jsou Špidla, Buzková, Sobotka... Jako politický manažer totálně selhává a v poslední době už je smutně nebo až tragicky legrační. Je naprosto správné, že prezident pověřil prvním sestavením vlády vítěze voleb. Je naprosto absurdní, že když soudruh Babiš dokázal, že to prostě nedokáže, nepověřil prezident druhou nejúspěšnější stranu, aby se pokusila sestavit vládu.

Nevím, na co se čeká? Je nad slunce jasné, že soudruh Babiš většinovou vládu nesestaví. Pokud se ČSSD prodá, pak může vzniknout menšinová vláda za podpory komunistů. A to je vláda, kterou opravdu žádný slušný člověk nechce. Protože komunisté tady čtyřicet let kradli, mučili a vraždili lidi. Dnešní komunisté prý nemají nic společného s těmi bývalými. Ale ano – to, že jsou komunisté.

Senátoři z klubu STAN se rozhodli zahájit přípravu materiálů, které by měly vést k ústavní žalobě prezidenta Miloše Zemana z velezrady. Důvodem jsou výroky o výrobě novičoku v Česku. Ještě před tím prezident pověřil BIS, aby začala pátrat po tomto nervovém plynu na našem území, ačkoli se premiér a ministr zahraničí ohradili proti ruskému nařčení, že by se u nás kdy vyráběl. Mají tyto kroky senátorů opodstatnění, nebo to je spíš ve stylu „myš, která řvala“?

Nemá opodstatnění, protože prezident nemůže být souzen a odsouzen. Jedině jeho kancelář. A to má za následek, že prezident nikdy svou vinu neuzná a nebude za ni potrestán. Správné je říkat, že by prezident neměl jednat a vystupovat v rozporu s vládou a že by snad vláda měla použít možností, které má, aby prezidentovi zabránila v šíření stanovisek, jenž jsou v zásadním rozporu se stanovisky jejími.

Miloši Zemanovi jeho odpůrci snad nejvíce vyčítají, že je proruský. V souvislosti se zmíněným plynem doporučoval vyčkat a nevyhošťovat pracovníky ruského velvyslanectví. Agent Skripal, který měl být po zásahu novičokem do pár minut mrtev, žije někde v utajení. Zajímal se o osud údajného ruského hackera Nikulina a posudek profesora Právnické fakulty Univerzity Karlovy Aleše Gerlocha ukázal, že ministr spravedlnosti Robert Pelikán pochybil, když umožnil jeho vydání do USA. Při oslavách konce druhé světové války na ruském velvyslanectví promluvil o nesmyslnosti obchodních sankcí vůči Rusku. Kterým z těchto kroků by si nálepku „proruský“ nejvíce zasloužil?

Proruský je především pro svou absolutní devótnost k bývalému důstojníkovi KGB Putinovi. Opravdu není jediný důvod k tomu, aby se prezident samostatné České republiky choval jako proruský gubernátor, který přesně plní to, co je zapotřebí pro spokojenost Ruska a jeho vládců. Například za ostudný článek, který vyšel v Rusku u příležitosti návštěvy českého prezidenta, se nikdy naší zemi soudruh Putin neomluvil. Článek o prospěšnosti okupace naší vlasti vojsky Varšavské smlouvy v čele se Sovětským svazem.

Stejně tak jako Rusko, díky smlouvě, kterou podepsal soudruh Zeman jako premiér, nemuselo uhradit svůj dluh vůči České republice. Soudruh Zeman tak Rusku věnoval miliardy z českých peněz. Ze 72 miliard korun jsme dostali cca 15 miliard.

Zatímco Evropská unie se chystala deklarací odsoudit přesun velvyslanectví USA z Tel Avivu do Jeruzaléma, český prezident je velkým zastáncem toho, aby Česká republika učinila totéž. Jeho izraelský protějšek mu poděkoval za pevnou pozici v otázce Jeruzaléma jako hlavního města Izraele, ale nedá se tento postoj Miloše Zemana brát i jako postoj protiunijní?

V tomto punktu souhlasím s českým prezidentem. Ne, nesouhlasím. Velvyslanectví České republiky mělo být dávno v Jeruzalémě. Protože Jeruzalém je hlavním městem Izraele. O tom není nejmenších pochyb. Bohužel, soudruh Zeman začal toto prosazovat velmi pozdě. Až když se to pro něj a jeho záměry začalo stávat výhodné. Měl to činit již tehdy, kdy se stal českým premiérem a od té doby pořád.

Po návštěvě Polska v minulém týdnu prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček upozornil na to, že zatímco polská a americká média referovala o obsahu návštěvy, redaktorka Českého rozhlasu se zmohla na dotaz o zdravotním stavu hlavy státu. Jde o neskrývanou nenávist vůči prezidentovi, jak to označil jeho mluvčí, nebo jde o naplnění poslání veřejnoprávního média a posluchačům Českého rozhlasu jde víc o to, jak na tom Miloš Zeman je, než co se v Polsku událo?

Vůbec nechápu, proč prezidentská kancelář dosud nezveřejnila zdravotní stav prezidenta republiky. Po všech potřebných vyšetřeních. Jako občan této země chci být informován o zdraví prezidenta republiky. Ono by se tak zabránilo všem možným dohadům a spekulacím. Vůbec nechápu, co je špatného na tom, když občané České republiky chtějí podloženě vědět, zda je prezident zdravý jako řípa, nebo naopak na smrt nemocný.

Prostě chceme znát pravdu, ať je jakákoliv. Nepochopitelné mlžení pana Ovčáčka může mnoho lidí vést k pochybám o dobrém stavu prezidenta. A jedna otázka na závěr. Opravdu si český prezident při schůzce se svým polským protějškem sedl první, aniž by dal přednost choti polského prezidenta a své?

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jiří Hroník

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Opravdoví „dezoláti“ jsou v současné hrůzovládě. Černocký o Fialovi a notičkách od CIA

19:48 Opravdoví „dezoláti“ jsou v současné hrůzovládě. Černocký o Fialovi a notičkách od CIA

„Rozčarování z EU narůstá. Volby třeba na Slovensku anebo v Nizozemsku to jasně prokazují,“ říká pub…