Je po volbách. Radim Jančura odkrývá, koho podporoval negativní kampaní proti Haškovi

15.10.2016 19:15

ROZHOVOR Podnikatel Radim Jančura opět zasáhl výrazně do předvolební kampaně, když se těsně před volbami na billboardech i stovkách plakátů vymezil proti Michalu Haškovi. Svou aktivitu ale nevnímá jako politickou kampaň, ale jako vyjádření občanského postoje. Také tvrdí, že mu nešlo o podporu hnutí ANO, ale o sjednocení ČSSD.

Je po volbách. Radim Jančura odkrývá, koho podporoval negativní kampaní proti Haškovi
Foto: Hans Štembera
Popisek: Radim Jančura, majitel Student Agency

Jak vnímáte výsledek krajských voleb, do jejichž kampaně jste zasáhl?

Je to vítězství slušnosti nad neslušností. Když chcete ve výrobě zlepšit kvalitu, musíte začít řešit zmetky a podobně to funguje v politice. Ve chvíli, kdy se politika zbaví těch nejhorších politiků, jako jsou například pan Hašek nebo pan Kalousek, začne být výrazně pro lidi přitažlivější a začnou se o ni více zajímat, a cílem mé kampaně právě bylo, aby politici staré doby veřejný prostor opustili.

Michal Hašek ale má místo zastupitele a mluví se o tom, že si vliv udrží…

To určitě ne, bude jedním ze zastupitelů, a důležité je, že se ví, že poslední roky kraj řídil velmi špatně. A řídil ho metodami strachu a represe. Poslední rok kraj sice mocensky držel, ale byl úplně sám. Dnes už má Michal Hašek jen hodnotu jednoho hlasu z šedesáti pěti, takže už nemá žádnou moc.

Ondřej Neff vás označil za světlou postavu kampaně. Vidíte se také tak?

Nejsem moc intelektuální typ, a když mě pochválí intelektuál jako pan Neff, je to pro mě cenné. I Václav Havel mluvil o tom, že je třeba, aby vznikla občanská společnost a aby občané svůj názor začali občansky projevovat. To, že jsem sám po večerech instaloval na sloupy po celé jižní Moravě plakáty, bylo něco takového, nezapojoval jsem do toho žádnou mediální agenturu, jen s přítelkyní jsem sám instaloval ilegální kartonovou reklamu.

Jak se podle vás ilegální propagace slučovala s občanským postojem?

Bylo důležité, že jsem na těch plakátech nechal i vzkaz starostům a občanům se zdůvodněním, že jsem volil tuto kontroverzní formu komunikace a nelegální cestu, protože jsem měl pocit, že je v tomto případě daleko silnější veřejný zájem. Zveřejnil jsem tam své mobilní číslo a požádal občany, aby ty plakáty odnesli buď do tříděného odpadu, nebo aby zavolali, že přijedu a odvezu je sám. Ta kampaň byla velmi laciná a každý občan, kterému se nelíbí politik, může na svůj majetek nebo do veřejného prostoru umístit podobný projev svého názoru.

Jaké jste měl ohlasy?

Michal Hašek se stal definovaným veřejným zlem, nepřišel mi jediný negativní ohlas na číslo, které jsem zveřejnil, a ohlas na pana Haška byl všelidový.

Jak vnímáte argument, že vy jako majitel miliardové firmy máte pro takové projevy občanského postoje nesrovnatelně větší prostředky? Není v tom nerovnost?

Myslím, že to tak není, něco je drahé, billboardy stojí hodně peněz, ale občan si může vytisknout a dát na plot nebo vyvěsit svou propagaci z okna a bude to také fungovat. V mém případě navíc nešlo o souboj občané versus Jančura, ale Hašek versus Jančura. A pan Hašek měl na kampaň mnohem víc peněz než já.

Kritici vám vytýkají, že jste se zapojil do boje proti ČSSD a že očekáváte výhody ze strany hnutí ANO…

To s tím nesouvisí, kdo četl můj leták nebo plakáty na sloupech, se dověděl, že to není útok proti sociální demokracii. Chápu, že občané volí tuto silnou stranu, jen jsem je požádal, aby ji tentokrát nevolili, protože pan Michal Hašek svou osobou tu stranu vnitřně rozděluje a tím ji i oslabuje. Je v zájmu všech občanů, aby zde byly silné strany, jedno jaké, které mají silné lídry a mají menší možnosti korupce nebo spojení s organizovaným zločinem než strany slabé, které podléhají lobbistům a nedokáží tak tlaku odolávat. Také jsem napsal, že znám spoustu sociálních demokratů v kraji, kterých si vážím a kteří by si zasloužili hlas občanů, ale i kdyby pan Hašek nedostal jediný preferenční hlas a sociální demokracie volby vyhrála, Haškova pozice by zůstala pevná a on by stranu pak vnitřně oslaboval. Těžko mě může někdo podezírat, že to byla podpora Andreje Babiše, šlo o to, spíš to byla podpora pana Sobotky, aby sociální demokracie byla kompaktní a silná.

Co říkáte na komentáře, že povolební koalice v krajích obcházejí vítězné ANO a že je to podraz na voliče?

Je pravda, že vítěz nemusí vždy koalici sestavit, ale to se může stát až po dlouhých jednáních, po nichž vítěz musí přiznat porážku. V některých krajích to ale vypadá, že dohoda byla učiněna ještě před volbami.

Jak vidíte budoucnost hnutí ANO?

Ano je standardní politická strana. Kritici tvrdí, že není vnitřně demokratická, já ale naopak říkám, že hlavní problém ANO je, že je vnitřně demokratická. Ve stranách by podle mne neměla fungovat žádná forma demokracie, ale za politiku strany by měl svou ctí a jménem osobně odpovídat jeden silný lídr, a ve chvíli, kdy by byl slabý, kongres nebo sjezd ho odvolá. Problém demokracie ve stranách je to, co se dříve dělo v ODS a co se koneckonců děje dnes v ČSSD, totiž že když někdo chce získat moc nad stranou, začne kupovat černé duše a začne šéfovi strany konkurovat. To zničilo ODS a ničí ČSSD – kdo chce udržet svou pozici šéfa strany, musí dělat lobbistům ústupky. Uznávám demokracii, jediné správné zřízení, stranická demokracie je ale velmi nebezpečná, protože lídr strany musí své hlasy často koupit.

Hrozí podle vás sociální demokracii podobný pád, jaký zažila ODS?

V případě, že bude vnitřně rozdělena, jí takový pád hrozí. Dnes to tak je, jsou tady sobotkovci, i když Michal Hašek odejde, jeho příznivce využijí Zimola a Chovanec, kteří budou chtít získat moc ve straně.

A co situace na pravici. Zdá se, že ODS už má nejhorší za sebou…

Je dobře, že tady bude nějaká pravicová strana. Rozdělovat strany na pravicové a levicové je ale dnes chyba a patří to spíš k minulosti. Dnes by strany jako ANO měly spíš přistupovat neideologicky a rozhodovat podle toho, co je v danou chvíli správné. I pravice se musí postarat o chudé, staré a nemocné, stejně jako levice. Oba póly se musí o tyto lidi postarat. Na druhé straně i levice chce, aby stát fungoval, a musí nastavit podmínky tak, aby zdraví a práceschopní lidé byli motivováni pracovat. Ani levice nemůže říkat lidem: nepracujte, my se o vás postaráme. Pravicovost a levicovost je spíš marketing než reálná politika.

Právě skončila kampaň a zdá se, že na ni navazuje hned nová – pro parlamentní (do Poslanecké sněmovny) volby 2017, za další rok se bude volit prezident. Je správné, že v podstatě zažíváme permanentní volby a kampaně?

Kdyby se vše konalo jednou za čtyři roky, tři by se nedělo nic a teprve poslední rok by politici začali házet lidem nějaké bonbonky. Když jsou politici pod tlakem, musí pracovat poctivě a nemohou si dovolit chyby. Pokud jde o volby v roce 2017, je mi osobně jedno, kdo bude vládnout, tato země si může dovolit i více socialismu i více kapitalismu, podstatné je, aby jakákoli vláda prosazovala základní principy, ať už půjde o transparenci nebo nediskriminaci v občanské i v hospodářské soutěži.

Budete připraven zase zasáhnout do předvolební kampaně jako letos?

Myslím, že podnikatelé by do politických kampaní neměli zasahovat. Něco jiného je ale vyjádření občanského názoru na konkrétní osoby. Nikdy nebudu dělat kampaň pro nějakou stranu nebo proti straně, chci vozit všechny lidi včetně komunistů, ale ve chvíli, kdy vidím, že konkrétní člověk si zaslouží mou občanskou kritiku – i pochvalu – rád to udělám.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: David Daniel

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Sám si to prohrál.“ Tvrdá slova na Korčoka. A kdo skutečně pomohl Ficovi…

4:44 „Sám si to prohrál.“ Tvrdá slova na Korčoka. A kdo skutečně pomohl Ficovi…

Vítězstvím Petera Pellegriniho v prezidentských volbách se nám nejbližší národ vymanil z jednostrann…