Je to katastrofa, špatné zprávy. A to Turecko... Andrej Babiš s námi mluvil o uprchlících a islámských teroristech ve střední Evropě

01.12.2015 13:28

ROZHOVOR První vicepremiér, ministr financí a předseda hnutí ANO Andrej Babiš říká, že změnil názor ohledně žaloby na kvóty na EU, protože situace se mění a přicházejí i nové informace – například o velkém počtu islamistů v Německu či Francii. Kdyby se za žalobou proti kvótám postavily všechny státy Visegrádu, daly by najevo, že si malé státy nenechají diktovat. Kvóty podle Babiše neprojdou. Je dle něho třeba, aby Turecko zamezilo přílivu migrantů. To zatím neplní.

Je to katastrofa, špatné zprávy. A to Turecko... Andrej Babiš s námi mluvil o uprchlících a islámských teroristech ve střední Evropě
Foto: Hans Štembera
Popisek: Andrej Babiš při svém nominačním projevu

Šéf německé kontrarozvědky Hans-Georg Maaßen dle agentury APA, kterou citovala ČTK, řekl, že 70 až 80 procent migrantů jsou mladí muži od 16 do 35 let, část z nich má bojovou zkušenost, někteří válčili za Islámský stát a někteří mají příkaz k boji. Maaßen řekl, že jeho úřad ví o 7900 islamistech v Německu hájících násilný džihád. Německo a střední Evropa jsou dle něj v ohnisku zájmu Islámského státu, který zde plánuje útoky. Co si o tom myslíte?

Toto byl právě základ pro jeden z mých argumentů, kdy jsem řekl, že se situace mění, a proto jsem i změnil názor ohledně žaloby týkající se kvót. Protože v Polsku je nová vláda, která říká, že nechce kvóty, Švédská vicepremiérka brečí, že nezvládá tohle-tamto, Hollande byl proti Putinovi, teď se s ním chce dohodnout na boji proti Islámskému státu. A i z Německa od tajných služeb a bezpečnostních úřadů přicházejí takové zprávy, které jste citoval.

Takže všechno se mění. Je to dynamické a je třeba na to pružně reagovat, a proto, když si uvědomíme, že nás většinově přehlasovali v těch kvótách, ministry vnitra, a že premiér už pak na summitu EU k tomu neměl co říct, už to bylo mimo hlasování, tak pokud by V4 přišla jako celek, ke Slovensku by se přidala Česká republika, Maďarsko a Polsko, tak je to důležitý signál. Ty kvóty stejně nakonec nebudou, ale byl by to jasný signál, že my, malé a střední státy, máme nějaké názory a že by nás měli začít vnímat. Už mám zkušenost s daněmi. To se nelíbilo, tak mě poslali pryč. Ale více států má větší váhu.

Ale to, co říká ten Němec, to je samozřejmě katastrofa. A francouzský premiér řekl, že tam má 10 tisíc takových potenciálních radikálů. To jsou samozřejmě špatné zprávy.

Je tedy třeba z hlediska bezpečnosti na to nějak reagovat?

Z hlediska bezpečnosti naše vláda přijala všechna možná opatření, určitě nespíme. Počítáme s možnými alternativami. Ale zde již prakticky žádní běženci nejsou, nyní nepřichází a ani se nechystají.

Co dohoda s Tureckem?

Je otázka, zda je to dobrý nápad. Myslím si, že rozšiřovat Evropskou unii a zvolňovat víza není dobrý nápad. A nějakých těch osm států, které dobrovolně mají přijímat uprchlíky, tak to si myslím, že fungovat nebude. Je třeba dát peníze Turecku, ale ať absolutně zastaví ten příliv uprchlíků a ať se dělá selekce mimo Evropu. Ať se tedy financují mimoevropská uprchlická centra. Turecko ale neplní dohody. Turci tam nezaměstnávají běžence, oni je neregistrují. Takže Turecko nefunguje, Řecko nefunguje a uvidíme, jak to dopadne s těmi novými nápady. Jsem na to zvědav.

A ta snaha Angely Merkelové udělat tvrdé jádro států přijímajících uprchlíky – není to pokus vytvořit tlak na státy Visegrádu a východní Evropy?

Myslím, že to již není tlak. Myslím si, že už ty kvóty vzdali a toto je dobrovolné. Podle mého názoru, když už tam přišlo 1,5 milionu běženců, tak dopředu říct čtyři sta pět set tisíc... – to jsou nepromyšlené počty. Myslím si, že to ani není dobře. Je potřeba zastavit ten příliv a potom to řešit. Ale myslím si, že už pochopili, že každý stát Evropské unie má jinou historii imigrace, a z toho musí vycházet.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lukáš Petřík

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Dvě loutky. Páprda a...“ Vyoral pustil peklo na Bidena s Fialou

15:00 „Dvě loutky. Páprda a...“ Vyoral pustil peklo na Bidena s Fialou

PÁTEČNÍ ZÚČTOVÁNÍ TOMÁŠE VYORALA – Po návštěvě premiéra Petra Fialy v Bílém domě se z řad jeho podpo…