Je to nebezpečný šílenec. EU se rozpadne díky lidem jako on. Špidla řekl, že buď přijmeme euro, nebo bude válka, a toto nám řekli Kalousek, Keller, Foldyna či Okamura

26.04.2018 14:36

ANKETA Expremiér Vladimír Špidla, který byl též členem Evropské komise a šéfem poradců bývalého premiéra Bohuslava Sobotky, pro Alarm řekl, že zavést euro je pro nás nutnost. „Otázka zní krutě realisticky: pokud chci udržet stabilitu eurozóny, musím ji integrovat. Můžeme to shrnout do sloganu: Buď euro, nebo válka,“ řekl. Rozpad eurozóny by dle něj způsobil „ohromný politický chaos s občanskými válkami a hrozivými konflikty“.

Je to nebezpečný šílenec. EU se rozpadne díky lidem jako on. Špidla řekl, že buď přijmeme euro, nebo bude válka, a toto nám řekli Kalousek, Keller, Foldyna či Okamura
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vladimír Špidla

„Zavést euro a účastnit se tohoto procesu je pro nás nutnost. ... Otázka zní krutě realisticky: pokud chci udržet stabilitu eurozóny, musím ji integrovat. Můžeme to shrnout do sloganu: Buď euro, nebo válka. Málokdo si totiž dovede představit, co by rozpad eurozóny, potažmo EU způsobil. Nastal by ohromný politický chaos s občanskými válkami a hrozivými konflikty,“ řekl Špidla.

Anketa

Chcete, aby ČSSD zasedla ve vládě Andreje Babiše?

4%
96%
hlasovalo: 22277 lidí

Chaos a krizi přineslo euro

ParlamentníListy.cz oslovily politiky s dotazem, co si o slovech Špidly myslí. Drtivá většina politiků si po Špidlových slovech klepe na čelo…

Premiér a předseda hnutí ANO Andrej Babiš na dotaz nereagoval.

„Pan Špidla z ČSSD je jako vždy popletený – chaos do ekonomiky tu vneslo právě euro a nereálná snaha sjednotit tak rozdílné ekonomiky jako třeba Německa a Řecka. Ano, čekají nás krize, například v Řecku, Itálii a možná ve Španělsku a Portugalsku a všude tam je jedním z kořenů euro a nemožnost srovnat neboli sjednotit ekonomiky vyspělejších zemí s jižními zeměmi eurozóny. Každý ekonom to ví, ale humorným faktem je, že nikdo takové znalosti nežádá po člověku, který byl eurokomisař a šéf poradců premiéra Sobotky. Naše hnutí SPD je zásadně proti přijetí eura v ČR,“ sdělil ParlamentnímListům.cz předseda SPD a místopředseda Poslanecké sněmovny Tomio Okamura.

Tomio Okamura

  • SPD
  • Předseda hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD)
  • poslanec

„Pan Špidla ať si své katastrofické scénáře nechá. Občanské války a jiné hrozivé konflikty zde vyvolávají ti, kteří porušují mezinárodní právo a vojensky napadají jiné státy, jako to nyní bylo v Sýrii, a kterým on vždy poklonkoval,“ vyjádřil se pro ParlamentníListy.cz předseda KSČM a místopředseda Poslanecké sněmovny Vojtěch Filip.

„Je to nesmysl. Víc nemá smysl to hloupé ideologické strašení komentovat,“ míní místopředseda ODS a poslanec Martin Kupka.

„Co se týká přijetí eura, tak je to otázka spíše pro ekonomy. Zkušenosti ale ukazují, že společná měna je pro státy s odlišně výkonnou ekonomikou problematická. Integraci proti vůli integrované země a jejích obyvatel se říká okupace. Taková země pak není integrovaná, ale okupovaná. S tím máme své zkušenosti a já si na rozdíl od pana Špidly myslím, že se to neosvědčilo. Obyvatelstvo okupované země má obyčejně (a naštěstí!) tendence se bránit a jediné, co by tedy násilné pokusy o větší integraci přinesly, jsou právě občanské nepokoje, v krajním případě občanské války a chaos. Je také vcelku lhostejné, zda je okupantem jiný stát, konkurenční etnikum, velká korporace, nebo nadnárodní byrokratický moloch. Současná podoba Unie je kombinací všech, a proto je sílící odpor Evropanů k EU zcela pochopitelný. Vzniklá situace je důsledkem konání právě takových politiků, kteří odmítají reflektovat realitu. Evropské národy si čím dál silněji uvědomují svoji identitu a přes vynaložené úsilí unijní vrchnosti se jí nehodlají vzdát. EU se musí reformovat směrem k větši svrchovanosti států,“ míní místopředseda ČSSD a poslanec Jaroslav Foldyna.

„Souhlasím s tím, že euro je nutnost. Ostatně jsme to slíbili. Nesdílím názor, že buď euro, nebo válka. Spíše buď euro, nebo bída,“ reagoval čestný předseda TOP 09 a poslanec Karel Schwarzenberg.

„Jestli takhle, téměř vyděračsky, zní ta otázka, buď euro, nebo rozpad EU a hrozba konfliktů, znamená to absolutní rezignaci na argumenty, na demokracii a svobodu volby. Euro bych u nás, po zkušenostech z posledních let, nezaváděl a nátlak tohoto typu mě jen utvrzuje, že je tento postoj správný,“ říká poslanec ANO a lídr strany do komunálních voleb v Praze Patrik Nacher.

Špidla se definitivně zbláznil

„Můj názor je, že pro Českou republiku a pro její občany je výhodnější v dohledné době euro přijmout než ho nepřijmout, ale určitě ne z tak dramatických důvodů, které řekl pan doktor Špidla. Myslím si, že to naprosto zbytečně dramatizuje. My se naopak snažíme o naprosto věcnou diskusi. Přijetí eura totiž znamená řadu výhod i řadu rizik a nákladů. Jsem přesvědčen, že ty výhody převažují, ale samozřejmě respektuji, že jsou tam i rizika a náklady a že někdo jiný myslí, že převažují rizika a náklady. K výsledku je potřeba dojít věcnou diskuí, nikoli strašením,“ řekl redakci předseda poslaneckého klubu TOP 09 Miroslav Kalousek.

„Pan Špidla opět nezklamal a v duchu ‚čí chleba jíš, toho píseň zpívej‘ nás straší v zájmu bruselských byrokratů,“ míní místopředseda poslaneckého klubu KSČM Leo Luzar.

„Pan Špidla se podle mě definitivně zbláznil. Doufám, že už ho nikdo nezaměstná jako poradce. Je nepochybně nejbohatším důchodcem v ČR, tak ať užívá eurodůchod a nestraší lidi nesmysly,“ reagoval europoslanec a člen předsednictva ODS Jan Zahradil.

Ing. Jan Zahradil

  • ODS
  • Řekněme NE evropské federaci!
  • europoslanec

„Především se domnívám, že se jedná o ukázkový případ šíření poplašných zvěstí. Na jedné straně se říká, že se Evropané dopracovali k nejvyšším hodnotám lidskosti, na straně druhé se tvrdí, že se mezi sebou servou jako koně, pokud se jim nebude dále velet z Bruselu. Evropská komise sama vypracovala pět různých scénářů budoucnosti evropského soužití. Troufám si tvrdit, že ani jeden z nich by nevyústil v chaos a občanskou válku. Stejně nešťastné je černobílé vidění ve věci eura. Nemůžeme přece míchat ekonomickou rozvahu s citovým vydíráním,“ upozorňuje europoslanec Jan Keller.

„Měli by na něj hodit síť – nebezpečný šílenec,“ reagoval poslanec ODS Václav Klaus ml.

Vladimír Špidla je pomatenec, který dlouhodobě poškozuje české národní zájmy

„Myslím si, že euro je budoucnost. Dávno nejsme omezený a uzavřený pseudotrh. Jsme menší stát v srdci Evropy a je logické, že mnoho našich vazeb směřuje do zahraničí,“ reagoval na dotaz poslanec Pirátů Ondřej Profant.

„Ano, nesmyslný projekt eurofederalizace EU skutečně ohrožuje Evropu. A ano, díky EU nám hrozí jak občanské války jako důsledek afrikanizace a islamizace Evropy, tak i jaderný holokaust ve spolupráci s agresivní politikou NATO vůči Rusku,“ říká poslanec SPD Lubomír Volný.

Podle europoslance KDU-ČSL Tomáše Zdechovského je dnes přijetí společné měny otázkou politickou. „U nás to není téma, proto podobná vyjádření považuji za štěk do tmy,“ dodal Zdechovský.

„Bývalý premiér Špidla je zcela proti mínění převážné většiny našich obyvatel. Naše členství v eurozóně a tedy případné zavedení eura, by zcela jistě mělo být součástí všeobecného referenda. Euro je pro nás v současné době nevýhodné. Tato situace bude trvat ještě dlouho. Nikdo z nás přeci nechce platit dluhy za předlužené Řecko, Španělsko, Italské banky a tak dále. Doufejme, že marnotratný projekt EU, do doby než u nás bude zavedeno euro, definitivně skončí,“ říká poslanec SPD Radovan Vích.

„Chci ‚integrovanému‘ Špidlovi sdělit, že nemusíme vůbec nic, a už vůbec ne pod tlakem jeho ultimativních vývodů. Případá mně velmi zvláštní, že nás straší zrovna pan Špidla, který nese velký díl odpovědnosti za stav, který zde je. Například totální ztráta potravinové soběstačnosti se všemi průvodními negativními jevy a protitiunijními náladami. Pan Špidla byl předseda naší vlády, který podepsal a přijal podmínky vstupu do EU, poté eurokomisař s celoživotní rentou a je dostatečně materiálně integrován,“ říká senátor SPOZ Jan Veleba.

 „Vladimír Špidla je pomatenec, který dlouhodobě poškozuje české národní zájmy. Je moc dobře pro náš stát i občany, že již nemůže prostřednictvím Bohuslava Sobotky reálně ovlivňovat politiku,“ reagoval poslanec SPD Jan Hrnčíř.

Pan expremiér už toho navykládal za svou kariéru docela dost. Nejsem vůbec proti diskusi ‚euro ano, či ne‘. Ale ta diskuse musí být seriózní a široká. A tam prohlášení pana Špidly se vměstná těžko,“ řekl senátor Zdeněk Nytra.

„Vůbec Špidlovi nerozumím, nevím o čem mluví, on možná také ne,“ reagoval senátor ODS Jaroslav Zeman.

EU se rozpadne díky lidem jako Špidla

„Já už pomalu začínám žasnout, kolik politiků-vizionářů, zosobňujících podíl řekněme na velice nedobrém stavu české ekonomiky a věcí veřejných, má nyní potřebu pro ostatní opět ‚kázat vodu‘. K zavedení eura jsme se sice zavazali, ale svojí dosavadní zbylou politickou silou si zatím můžeme svobodně určit, kdy k tomu má dojít. A v současnosti, a době blízké, by to však znamenalo strmý pokles životní úrovně obyvatel ČR, a to nelze, ani přes Špidlou malované a nesmyslně zveličované strašáky, dopustit,“ říká poslanec KSČM Jiří Valenta.

„Výroky pana Špidly tradičně patří do absurdního divadla, a ne do reálné politiky. Neexistuje dnes ekonom, který by neviděl, že příčinou krizí v zemích eurozóny je nemožnost spojit pomalé jižanské ekonomiky a dynamické obry, jako je Německo, Francie i ale Rakousko, Belgie a podobně. Ano válka bude a v prvé řadě to bude propagandistická válka lidí pomatených eurofederalismem. Jejich tlak na neuskutečnitelnou a nebezpečnou unifikaci EU povede k přesnému opaku, tedy k odporu k takové ekonomické i politické idiocii a růstu odstředivých sil v celé EU. Až se EU rozpadne, nebude to vina Marine Le Pen nebo Tomia Okamury, ale politicky a ekonomicky hloupých lidí typu pana Špidly,“ varuje poslanec SPD Jiří Kohoutek.

„České vlády se bohužel k této otázce dlouhodobě staví velmi laxně. Podle mě by vláda měla respektovat vůli občanů, kteří se v rámci referenda už v roce 2003 vyslovili pro vstup do EU, a tedy i pro přijetí eura. Vláda by podle mě měla na úrovni EU vyjednat, aby EU vymáhala dodržování Maastrichtských kritérií a dalších opatření, vedoucích ke stabilizaci eurozóny. Měla by vzniknout jasná pravidla pro bankroty států a finanční ústava. Zároveň by měla začít příprava ČR na přechod k euru, aby se zvýšila prosperita ČR, životní úroveň občanů a vztahy s našimi sousedy. Není vhodné tento proces uspěchat, ale také nezaspat,“ uvedl poslanec Pirátů František Kopřiva.

„Co je to za strašení? Zavedení eura nepovažuji za nutnost. A jaká válka, když nebude euro?“ reagoval senátor ODS Jiří Burian.

V Česku převažuje odmítavý prostoj k přijetí eura. Loni bylo podle průzkumů veřejného mínění proti přijetí eura 72 procent Čechů a pro 21 procent. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lukáš Petřík

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Sám si to prohrál.“ Tvrdá slova na Korčoka. A kdo skutečně pomohl Ficovi…

4:44 „Sám si to prohrál.“ Tvrdá slova na Korčoka. A kdo skutečně pomohl Ficovi…

Vítězstvím Petera Pellegriniho v prezidentských volbách se nám nejbližší národ vymanil z jednostrann…