Je třeba chránit Zemana před špiněním od lidí, kteří zapomněli slova vlastenectví a čest. Měl být pozván na sjezd, říká okresní předseda ČSSD

23.02.2015 10:31

38. SJEZD ČSSD „Já jsem toho názoru, že je třeba chránit našeho prezidenta, kterého jsme si zvolili, a nenechat ho špinit od lidí, kteří zapomněli slova vlastenectví a čest,“ uvedl v rozhovoru ParlamentníchListů.cz předseda OVV ČSSD Ústí nad Labem Václav Křeček. Domnívá se, že prezident Zeman by měl být na sjezd ČSSD, který se koná 13. a 14. března, pozván.

Je třeba chránit Zemana před špiněním od lidí, kteří zapomněli slova vlastenectví a čest. Měl být pozván na sjezd, říká okresní předseda ČSSD
Foto: Hans Štembera
Popisek: Premiér Bohuslav Sobotka

Anketa

Je Andrej Babiš nebezpečím pro českou demokracii?

62%
38%
hlasovalo: 14368 lidí

Co Vás napadá, když se zamýšlíte nad úspěchy a neúspěchy ČSSD v období od posledního sjezdu? V čem strana uspěla, v čem neuspěla? Kteří její na sjezdu zvolení funkcionáři se osvědčili a kteří za poslední dva roky selhali?

Myslím, že v rámci celé republiky naše strana uspěla a že je normální, že ve volbách zaznamenala úspěch některá hnutí, která sice nemají výrazný program a nemohou se prokázat historií své činnosti, ale zaměřují se na kritiku vládnoucí strany a bodují zejména tím, že do vlády se vždycky dostává koalice stran a všechny strany v koalici chtějí plnit svůj program. Výsledek je kompromis dohodnutý v koaliční smlouvě, který nepokrývá některé požadavky vlastního programu. Hodnocení vedoucích funkcionářů strany je vždy úkolem vedení strany a ne rozborů v tisku.

Jak hodnotit postavení ČSSD ve vládě a výsledky plnění jejího programu v rámci vlády? Je vládní agenda dost levicová? Kteří členové vlády dělají čest ČSSD a kteří na svou práci nestačí? Je premiér dost důrazný vůči koaličním partnerům? Jaká témata a jakou agendu by měla strana ve vládě víc „tlačit“ a co se musí změnit ve fungování vládního kabinetu?

ČSSD zaujímá vedoucí úlohu ve vládě. Koalici však tvoří tři politické subjekty a všechny chtějí co nejvíce bodů svého programu mít v koaliční smlouvě. Proto se domnívám, že opatření vlády zobrazují rozložení sil ve vládě a myslím, že naše strana zajišťuje maximum možného ze svého programu a umožňuje i koaličním partnerům plnit v souladu s koaliční smlouvou jejich program.

Jak hodnotíte prezidenta republiky, který je bývalým předsedou ČSSD? V čem s ním souhlasíte a co mu vyčítáte? Slyšíte vůči prezidentovi na svém okrese spíše podpůrné, nebo odmítavé hlasy, přičemž se ptáme jak na hlasy z členské základny, tak širší veřejnosti?

Hodnotit prezidenta republiky opět není otázka zveřejňování v tisku. Je to možné provádět na stranické půdě. Já jsem toho názoru, že je třeba chránit našeho prezidenta, kterého jsme si zvolili a nenechat ho špinit od lidí, kteří zapomněli slova vlastenectví a čest. Naše stanoviska jsou v rozhodující míře podpůrná.

Pokud se vrátíme do období tzv. lánského puče... Jak tuto událost zpětně reflektujete?

Hodnocení lánské návštěvy funkcionářů je záležitostí vedení ČSSD a ne hodnocení v tisku.

V posledním roce se široce debatuje o zahraniční politice, zejména v souvislosti s ukrajinskou krizí. Terčem kritiky bývá ministr zahraničí Lubomír Zaorálek za svou, dle některých členů ČSSD, příliš prozápadní pozici. Někteří představitelé ČSSD si přejí vyváženější pozici vůči Rusku. Pravicová opozice současně kritizovala Bohuslava Sobotku za „mnichovanství“, když si přál vyjednávat o výjimkách ze sankcí proti Rusku. Jak Vy hodnotíte všechny tyto i jiné aspekty politiky, kterou prosazovala, nebo by dle Vás měla prosazovat ČSSD v rámci krize na Ukrajině? Jak hodnotit Sobotku a Zaorálka?

Důsledky ukrajinské krize postihují řadu našich podniků a na aktivitách paní Merkelové a prezidenta Francie je vidět, že dopad krize není jen na naše hospodářství, ale je na celé Evropské společenství. Můj názor je takový, že je třeba zachovat mír a řešení musí být zajištěno jednáním. Evropská unie je sankcemi postihována mnohem více než USA. Jsem stejného názoru jako kancléřka Merkelová. Řešení krize je třeba hledat s Ruskem a ne proti němu. Hodnocení předsedy ČSSD Sobotky a ministra Zaorálka je úkolem pro 38. sjezdu ČSSD a ne otázkou rozborů v tisku.

Jak hodnotíte práci hejtmanů, primátorů a dalších krajských a komunálních představitelů ČSSD? Které z nich považujete za dobře pracující a které ne? Co dle Vás řekly o jednotlivých organizacích a skupinách uvnitř strany komunální volby?

Já jsem toho názoru, že kde máme hejtmana a primátory, tam je prosazován sociální a prolidový program naší strany. Otázka hodnocení práce je opět záležitostí sjezdu ČSSD a stranických aktivů ČSSD a ne rozborů v tisku.

Prezident Zeman není pozván na sjezd ČSSD. Je to chyba? Měl by být pozván dodatečně? Případně jste pro to, aby byl vznesen přímo na sjezdu požadavek na účast prezidenta?

Myslím, že prezident Zeman by měl být na sjezd pozván.

Kteří kandidáti mají jistý Váš osobní hlas při boji o funkce místopředsedů a 1. místopředsedy? A které kandidáty podpoří vaše okresní organizace? Podpora B. Sobotkovi, coby jedinému kandidátovi na předsedu, je z řad delegátů vašeho okresu bezvýhradná?

Podpořím na sjezdu předsedu naší strany Mgr. Sobotku. Podpora funkcionářů ústředních orgánů byla vyjádřena na Krajské konferenci ČSSD Ústeckého kraje.

Které věci se dle Vás musí v ČSSD změnit, aby strana fungovala lépe? Dokáže při současném kurzu udržet svou pozici dominantní politické síly v České republice? Které hrozby jí tuto pozici mohou sebrat a jak se s nimi má strana vypořádat?

Důležitým úkolem bude rozšířit členskou základnu, zejména získat nové mladé členy ČSSD.


 

 

reklama

autor: Olga Böhmová

Ing. Radim Fiala byl položen dotaz

Papaláši

Nemáte dojem, že se vy politici, evidentně SPD nevyjímaje, chováte jako papaláši? Přijde vám etické zvyšovat si platy, když většině lidem klesají, a když ještě k tomu pobíráte náhrady? Navíc podle vás je v pořádku a etické vůči nám lidem, kteří vše platíme z našich daní, pobírat náhrady v plné výši,...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Babiš byl asi unesen, podstrčili dvojníka. Režisér Rychlík pro PL

4:44 Babiš byl asi unesen, podstrčili dvojníka. Režisér Rychlík pro PL

„To mne vede k domněnce, že ten Andrej Babiš, podepsaný vlastnoručně pod dopisem plédujícím za podpo…