Je zde blbá nálada z přežranosti. Neděje se tu nic, kvůli čemu by se lidé měli rozčilovat, říká spisovatel Ivan Klíma

03.02.2014 15:25

ROZHOVOR Když je lidem opravdu zle, tak si dají záležet na tom, aby měli alespoň dobrou náladu. Proto má v Česku většina lidí blbou náladu z přežranosti. To si myslí jeden z nejpřekládanějších českých spisovatelů Ivan Klíma. Politikou už se sice moc nezabývá, ale přesto říká, že zemi už vládlo tolik zločinců, že bychom měli být rádi za toho, koho na Hradě po demokratické volbě prezidenta máme.

Je zde blbá nálada z přežranosti. Neděje se tu nic, kvůli čemu by se lidé měli rozčilovat, říká spisovatel Ivan Klíma
Foto: Hans Štembera
Popisek: Světoznámý spisovatel Ivan Klíma

Anketa

Který (ex)ministr financí je nejdůvěryhodnější?

hlasovalo: 6459 lidí

Proč už veřejně nekomentujete současnou politickou situaci v Česku?

Jsem už hrozně rád mimo dění. Nelíbí se mi jen sedět a kecat do toho lidem, co jsou politicky činní. Dokud jsem měl nějaké veřejné funkce, tak jsem měl pocit, že je to oprávněné, ale nyní už ne.

Opravdu na vás za poslední dobu žádná politická událost nezapůsobila natolik, abyste ji okomentoval?

Ne, už se tak nerozčiluji. Nic tak strašného se nestalo, a když ano, tak už si to nepamatuji. Občan má mít určité povědomí, ale jinak to je na osobním založení každého z nás. Existuje přísloví, že šťastný národ, co se nemusí starat o politiku.

Dobře, zkusím nadhodit pár událostí, které média propírala. Co třeba působení a pád vlády Petra Nečase?

To bylo médii nafouknuté.

Co rozbouřené emoce kolem druhého kola přímé volby prezidenta?

Nemyslím si, že šlo o boj na život a na smrt. Podporoval jsem sice Karla Schwarzenberga, ale výsledek jsem okomentoval, že to mohlo být daleko horší. V našich dějinách už vládlo tolik zločinců, že proti nim to byla přeci jen demokratická volba. Gottwald, Zápotocký, Husák a tak dále. Buďme tedy rádi za toho, koho máme.

Co nová hnutí, tedy ANO a Úsvit přímé demokracie, která v podstatě vyhrála volby?

K tomu už se nebudu vůbec vyjadřovat, to je čirá politika. Hlavně ty lidi neznám.

Většina Čechů sdílí už léta „blbou náladu“, jak rozpoložení lidu nazval Václav Havel. Vy ji nesdílíte?

Nesdílím. Ani nemám pocit, že by lidé měli blbou náladu. Ona je obecně blbá všude na světě. Tady se neděje nic, kvůli čemu by se měli lidé rozčilovat. Mám pocit, že jde o blbou náladu z přežranosti. Když je lidem skutečné blbě, tak si dají víc záležet na tom, aby měli alespoň náladu dobrou.

Opravdu si myslíte, že je v zemi vše úplně v pořádku?

To teda ne. Jsou zde problémy třeba s nezaměstnaností a jistě je řada lidí, co mají k blbé náladě důvody. Důchody jsou poměrně nízké. Osobně závislý na důchodu nejsem. Kdo je, tak mu není moc do zpěvu. Ve srovnání s Německem a jinými zeměmi, když je někdo opravdu závislý na důchodu a nemá rodinu, která by ho podporovala, tak si nežije dobře.

Měl by stát tyto lidi nějak speciálně podporovat?

Vždyť už charitativní organizace, které se o to starají, existují. Jsou důležité a je dobré, že pomáhají třeba lidem bez domova. Někteří lidé nicméně mají bezdomovectví jako životní styl. Na druhou stranu je lidí v sociální nouzi poměrně moc.

A co ve všech pádech skloňovaná korupce?

Z vlastní zkušenosti korupci neznám. Já jsem nikdy nikoho nepodplácel a nikdo nepodplácel mě. Občas u mě úřady natáhly míru vyřízení žádosti na maximum, nicméně podle zákona, a nakonec mi vyhověly. Na druhou stranu mám povolání, které v úřadech budí obavy, že bych to mohl zveřejnit. Připravenost lidí korumpovat je nicméně asi veliká a představa, že když nedají všimné, tak ničeho nedosáhnou, přehnaná.

Za komunismu se říkalo: Kdo nekrade, okrádá rodinu. Nejsou to pozůstatky takového smýšlení?

To je pravda. Nikdy jsem ale nekradl, takže jsem tohle rčení nesdílel. A dokonce si myslím, že většina lidí nekradla, že jde o optiku lidí, kteří všude vidí katastrofy. Jako když čtete noviny a máte pocit, že se pořád dějí nějaké pohromy a za každým rohem se skrývá zločinec. Je to černá kronika. Nicméně převážná většina lidí je slušná.

Nemáte někdy pocit, že Češi rádi sami sebe pomlouvají a vypichují špatné vlastnosti, které pak zobecní na popis celé společnosti?

Ano, je to trochu naším národním rysem. Nicméně jde o historickou konstantu. Kdysi u nás proběhla velká diskuse, jestli mělo naše národní obrození vůbec smysl. Většina národů by si přitom takovou otázku vůbec nepoložila. Na druhou stranu jde i o pozitivní vlastnost, když člověk vše podrobuje neustálému zkoumání.

Nemyslíte si, že mladá generace už v sobě tyto otázky neotvírá a je mnohem sebejistější, než třeba generace „Husákových dětí“?

To je pravda. Vidím to na svých vnoučatech. Vyrůstají v normálním demokratickém systému a řadu našich otázek již pomíjejí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jan Rychetský

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Drulák: Tomuto člověku se vyplatil Fiala v Bílém domě. Není to Čech

10:02 Drulák: Tomuto člověku se vyplatil Fiala v Bílém domě. Není to Čech

„Byla to čistě rituální návštěva, která měla potvrdit naši absolutní loajalitu Washingtonu,“ hodnotí…