Jeden test za druhým, je to velký byznys, přeskupení peněz a moci. Podnikatel o evropské praxi s covidem

20.06.2021 15:19 | Komentář

Podnikatel Tomáš Ševčík se po koronavirových omezeních mohl vrátit k obchodním cestám do Itálie. Pokaždé musí absolvovat testy, očkován není, nechce být, a navíc Itálie očkování jako oprávnění ke vstupu do země neuznává. První a zatím poslední obchodní návštěvu jihoevropského státu spojil s rodinnou dovolenou, odkud poskytl redakci informace, co všechno cestování v dnešní době obnáší.

Jeden test za druhým, je to velký byznys, přeskupení peněz a moci. Podnikatel o evropské praxi s covidem
Foto: archiv
Popisek: Tomáš Ševčík

Obvyklá obchodní cesta do Itálie mu většinou trvá jediný den. Před každou musí absolvovat testy a získat negativní potvrzení, jinak ho za hranice nepustí. „Pokud jste očkovaný, stejně musíte mít PCR nebo antigenní test, protože v Itálii očkování neuznávají. Vždy musí být test ne starší než 48 hodin. Já očkovaný nejsem, ale můj kamarád očkovaný je, a stejně musel mít test,“ vysvětlil Tomáš Ševčík. Ten ještě na podzim mohl do jihoevropského státu v rámci pracovních cest na pozvání, od prosince do jara však musel opět zůstat v České republice.

Teď vyrazil do Itálie znovu, a to i s rodinou. Všichni tedy museli na test. „Pro nás nejbližší a nejkomfortnější jsou Hatě, kam jezdíme do odběrového místa, kde si uděláme antigenní test a výsledek dostaneme na mobilní telefon. Předtím se však musím ideálně čtyři dny dopředu registrovat, aby nebylo plno,“ popsal pravidelnou činnost podnikatel. Dojet do odběrového místa, nechat si udělat test a vrátit se zpátky mu trvá zhruba hodinu a půl: „Tím, že je to dost nechutný test, nejde ani tak o čas, jako o lékařský zásah. Byl jsem na testu se synem, a tomu se hodně nelíbil. Dětí mi je líto, nedokážu si představit, že bych tam šel s ještě mladším dítětem, třeba s dvouletým synem,“ řekl redakci Ševčík.

Po návratu všechno znovu

Po návratu z Itálie ho ale celý kolotoč testů čeká znovu. „Je napsáno, že po návratu máme mít test, takže druhý den v Čechách jezdíme zase na testy,“ vysvětlil s tím, že nikdo nehlídá, zda testování na koronavirus po návratu skutečně absolvoval.

Při srovnání podmínek a pravidel mezi oběma zeměmi upozornil, že Italové vůbec nemusejí nosit respirátor, což je podle Ševčíka pro každodenní život jednodušší. „V respirátoru se fakt dýchat nedá, ta rouška je někdy snesitelná. Jinak, co se týká omezení, mají vše daleko přehlednější. Jsou rozdělení do zón od samého začátku. Dle toho, jak si vede celý region, udělují barvy a otevírají či zavírají segmenty průmyslu a tak dále. Mají to mnohem přehlednější a všichni vědí, co se bude dít, kdy se bude moci otevřít. Plán je daný od začátku. U nás je to jeden velký chaos. Rozhodně mají vše jednodušší, a když se podívám na vývoj řešení naší krize a výměny ministrů, tak musíme být celému světu pro smích,“ řekl.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

COVID

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: Zuzana Koulová

Ing. Veronika Vrecionová byl položen dotaz

ODS už není, co bývala

ODS bývala k EU dost kritická, dnes je to naopak. Navíc jste se spojili s dost eurofederalistickými stranami. Je vám jasné, že jste tak pro řadu lidí, včetně mě, kvůli tomu nevolitelní? A že tím nahráváte konkurenci? Proč nekandidujete samostatně? Já třeba k eurovolbám nepůjdu, protože není koho vol...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Referendum o vládě i o Ukrajině. Jiří Paroubek svolává k volbám

19:48 Referendum o vládě i o Ukrajině. Jiří Paroubek svolává k volbám

„Jsou to nejzásadnější volby, které do Evropského parlamentu byly,“ říká expremiér Jiří Paroubek a z…