Jihočeská ČSSD řekla Sobotkovi ne. A my máme svědectví přímo z konference, co se tam dělo

29.01.2017 14:43

ROZHOVOR „Bohuslav Sobotka beze slova konferenci opustil,“ říká předseda místní organizace Týn nad Vltavou David Slepička po krajské konferenci ČSSD v Českých Budějovicích. Jihočeská ČSSD při ní nepodpořila Sobotkovu nominaci do čela strany. Místo něj navrhla Jeronýma Tejce. David Slepička v rozhovoru pro ParlamentníListy.cz vysvětlil, co Bohuslavu Sobotkovi zazlívá. Podle něj selhal jako předseda strany i jako sociálnědemokratický premiér. „Pro mnohé z nás je skličující, že ČSSD má nyní v čele člověka, který ani netuší, co je dodržet své vlastní slovo,“ řekl nám David Slepička. Hned na úvod přiznal, že konferenční sobota byla velmi náročná a vyčerpávající.

Jihočeská ČSSD řekla Sobotkovi ne. A my máme svědectví přímo z konference, co se tam dělo
Foto: Hans Štembera
Popisek: Premiér Bohuslav Sobotka

Mluvíte o náročném dni. Jak probíhala dnešní krajská konference ČSSD v Českých Budějovicích?

Demokraticky, svobodně a otevřeně – jak je u nás v kraji zvykem. Volby probíhaly tajným hlasováním.

Vystoupil jste proti Bohuslavu Sobotkovi, jak jste dopředu avizoval, že uděláte?

Na konferenci jsem vystoupil stejně jako mnozí další. Nicméně pan Sobotka, přestože po nás žádal nominaci na předsedu, po pár vystoupeních mých kolegů beze slova konferenci opustil. Samozřejmě však po svém projevu, ve kterém jsme se opět dozvěděli, že je pro něj nepřijatelné, aby se k dění ve straně vyjadřoval někdo mimo zvolené vedení. Jaké budou tresty pro členy strany, kteří využijí jednoho ze svých občanských práv – svobody projevu – však neuvedl. Pokud někdo dosud nevěděl, jak si předseda ČSSD představuje diskusi s demokraticky zvolenými zástupci členské základny, po dnešku má prostě jasno.

Co konkrétně jste řekl?

Dám vám k dispozici celý svůj projev.

PROJEV DAVIDA SLEPIČKY

Jak reagoval Bohuslav Sobotka a jak ostatní, například hejtman Jiří Zimola?

V klidu.

Vy jste už před časem veřejně uvedl, že nesouhlasíte s Bohuslavem Sobotkou. V čem konkrétně?

Bohužel toho je skutečně mnoho. Selhal jako předseda strany, selhal jako sociálnědemokratický premiér. Pro mnohé z nás je skličující, že ČSSD má nyní v čele člověka, který ani netuší, co je dodržet své vlastní slovo. Činí tak opakovaně, bez ohledu na to, zda jde o slib veřejnosti či členům vlastní strany. A to bez špetky studu či alespoň pokusu o vysvětlení, zato vždy s plamennými výhrůžkami. Stranu vede centralisticky a klientelisticky, efektivně ji rozděluje, svým vystupováním poškozuje, devalvuje hodnoty, na kterých strana stojí.

Anketa

Ve které partaji budou nejvíc naštvaní z výsledků sněmovních voleb?

3%
35%
0%
0%
52%
0%
0%
0%
6%
hlasovalo: 4743 lidí

Dáváte mu tedy za vinu, jak dopadla ČSSD v posledních volbách?

Jeho podíl je nepopiratelný.

Při vaší první kritice reagovalo tehdy nějak vedení strany, podpořil vás někdo?

Podpora přišla především od řadových členů, a to hned z několika regionů. Z vedení reagoval pan Štěch, samozřejmě jako věrný podporovatel předsedy negativně – ale i tak mu děkuji.

Koho byste rád viděl v čele strany?

Především rovného člověka, který bude schopen dostát svému slovu, vést diskusi, efektivně stranu řídit, upřednostní schopné místo svých kamarádů. A hlavně nebude trpět skleníkovým efektem pražských kanceláří a bude schopen vnímat realitu.

Když se podíváme na věci, které lidi v České republice řeší asi nejčastěji – EET, případně i příjem migrantů (s tím spojený i strach z terorismu, jak je naše země na něco takového připravená). Jak se vám v tomto směru líbí postoj vedení strany, konkrétně Bohuslava Sobotky?

ČSSD měla ve volebním programu především zdanění bank a velkých korporací, potom by možná EET dávala smysl coby další krok ke spravedlivějšímu postoji státu k daňovým poplatníkům. Je pro mě nepochopitelné, že právě za vlády ČSSD byla prosazena pouze EET.

Co se týče postoje pana Sobotky k migraci, to byste musel svoji otázku upřesnit, který postoj máte konkrétně na mysli. I v tomto pro veřejnost jedním z klíčových témat předvedl pan Sobotka doslova hned několik názorových veletočů. Tu se pokorně usmívá na summitech EU, jindy jeho kamarád Prouza – nyní státní tajemník pro evropské záležitosti – hlásá, jak můžeme přijímat migranty po desetitisících, v Lidovém domě se konají přednášky kamarádů z rádoby neziskovek. A aktivitu slovenského premiéra Fica odmítnutí povinných kvót bojkotoval tak dlouho, až už to bylo mediálně neúnosné. A jelikož je postoj premiéra v takto závažné věci opravdu klíčový, tak mezi tím vším se motají vyjádření ostatních členů vedení ve snaze nebýt k smíchu.

Co by tedy  měla podle vás ČSSD udělat, aby příští volby pro stranu dopadly lépe?

Vyvodit sebereflexi. Primárně by si měla zvolit předsedu, který se namísto vlastní politické budoucnosti bude zabývat prací pro lidi, nebude se bát diskuse. Mělo by být zvoleno takové vedení strany, které by odráželo zastoupení jednotlivých názorových proudů v ČSSD, a to v poměru nikoliv, kdo je s kým větší kamarád, ale za kým stojí kolik členů. Představit jasný a srozumitelný program, který bude reprezentovat zájmy našich voličů. A pak tvrdě pracovat a ten program hájit. Jen taková politická strana má podle mého právo ucházet se o důvěru voličů.

Jak v současné chvíli vidíte šance ČSSD vůči sdružení ANO?

Sobotkova strategie „strašení Babišem“ je jen dalším z jeho politických propadáků. Byl to on sám, kdo pana Babiše zrelevantnil coby politika. ČSSD měla dříve jasný hodnotový rámec, chránila zájmy lidí žijících ze mzdy. Je nejvyšší čas si uvědomit, že strana je tu pro lidi, a ne lidi pro stranu.

Blíží se i prezidentské volby, koho by měla podle vás ČSSD podpořit?

Za současné situace, kdy nejsou známi všichni ani případní kandidáti, je to předčasné.

Když jsme u prezidentských voleb, jak vnímáte první dny ve funkci Donalda Trumpa?

Nejsem žádný odborník na zahraniční politiku, nesleduji zahraniční tisk. Jako obyčejnému člověku z jižních Čech mi přijde, že Donald Trump věnuje své první dny neodkladnému plnění slibů a dostání závazků, se kterými spojil svoji kandidaturu. A to je podle mého podstatné – nezpronevěřit se svým voličům, být si trvale vědom, proč mi lidé dali ve volbách svůj hlas.

Právě Miloš Zeman obdržel pozvání do Bílého domu. Jak vidíte vzájemné vztahy mezi USA a Českou republikou?

Jsem hrdý, že prezident tak malé země je mezi prvními, kdo nabídku nového prezidenta USA dostal. Doufám, že vzájemné vztahy návštěva našeho prezidenta jen posílí.

A jak vidíte šance na to, aby byl Miloš Zeman, pokud bude kandidovat, znovu zvolený prezidentem. Popřípadě koho byste jako budoucího českého prezidenta rád viděl a proč?

Bez ohledu na hysterické snahy mnohých zpochybnit případnou další kandidaturu Miloše Zemana, budu velmi rád, pokud kandidovat bude. Nepodléhám dojmu, že vše udělal naprosto úžasně a báječně, ale jako člověk, demokrat, politik a státník naší suverénní země prostě obstál.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: David Hora

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Výpalné“ za migranty: Mach začal počítat. Rakušan jako kdyby žil na jiné planetě

18:34 „Výpalné“ za migranty: Mach začal počítat. Rakušan jako kdyby žil na jiné planetě

Vyjadřování Víta Rakušana k migračnímu paktu, který inicioval a v Bruselu dohodl, působí podle lídra…