Jiří Čunek naplno popsal, jak funguje politika, a neušetřil nikoho: Hrdlořez Hašek, dlouhodobý škůdce Kalousek, mladí, kteří dopadnou jako Gross

16.10.2016 16:41

ROZHOVOR Fenomén Čunek sestavuje koalici s ANO, STAN a ODS. Dosud vládnoucí sociální demokraty odstavil stejně jako voliči ve Zlínském kraji na vedlejší kolej. V souvislosti se „zabydlenými“ stranami popisuje senátor Jiří Čunek „zázračnou proměnu“ nánosu lidí, kteří se domnívají, že na pozicích musejí zůstat: „O své posty bojují nevybíravým způsobem jako například hrdlořez Hašek a parta, která se kolem Zemana setkala hned po volbách. To jsou lidé, kteří používají morálně nevybíravé způsoby.“ Úvahami o vyšších postech v rámci KDU-ČSL se teď nechce zabývat. V souvislosti s TOP 09 také uvedl: „Miroslav Kalousek škodí politické kultuře a této republice hodně dlouho.“

Jiří Čunek naplno popsal, jak funguje politika, a neušetřil nikoho: Hrdlořez Hašek, dlouhodobý škůdce Kalousek, mladí, kteří dopadnou jako Gross
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jiří Čunek

V médiích už jste potvrdil, že pokud dojde k definitivní dohodě, budete senátorem i hejtmanem Zlínského kraje. Dokonce zastáváte názor, že by hejtmani měli být zároveň i senátory. O koalici lidovců s hnutím ANO, STAN a ODS se mluví jako o nejpravděpodobnější variantě. Jak daleko jsou vyjednávání o koalici?

Všichni partneři s tím nemají žádný problém. Mohli jsme mít většinu v radě, pokud bychom udělali koalici s Okamurou, Valentou a sociálními demokraty, ale myslím si, že jsou to špatné varianty. Mělo by se respektovat přání voličů. Pokud dali levici, která tady vládla, 22 procent, nechtěl bych se rozhodnutí protivit, a karty jsme obrátili. Proto jsme udělali koalici z těch největších a přizvali jsme pravici.

Kdy bude na stole definitivní dohoda?

Memorandum o spolupráci bychom chtěli podepsat v pondělí a dohodu, smlouvu o koaliční spolupráci někdy závěrem týdne.

Anketa

Podporujete návrh Andreje Babiše na zrušení Senátu?

92%
8%
hlasovalo: 6573 lidí

Ne vždy to dopadá jako u vás, kdy vítěz „bere vše“. Po stránce vyjednávání koalic v republice vicepremiér Andrej Babiš hovoří o tom, že pokud vyšachují ostatní vítěze, jde o zradu na voličích. Váš předseda Pavel Bělobrádek si ale myslí, že se vlastně není čemu divit, protože když ministr financí vytrvale všechny politické strany uráží, s jeho hnutím pak ostatní nechtějí spolupracovat a navíc členy ANO často nikdo nezná. Jak to vidíte vy?

Určitě je pravda, že lidsky tohle dělá velké bariéry. Pokud jsou ale politici profesionálové, umějí po volbách odlišit, co byla jen předvolební rétorika a co je přání voličů. Jsem přesvědčen, že pokud nějaká strana vyhraje a nenastane nějaký zásadní problém, mělo by se jejich vítězství ctít. Vítězové voleb by měli mít hejtmana.

Jak hodnotíte celorepublikový volební výsledek KDU-ČSL? A je něco, co byste lidoveckým ministrům vytkl?

Mají velký hendikep původní nezkušenosti. Jsem přesvědčen o tom, že i mládí v takové funkci je negativní prvek. Hnutí ANO říká, že je potřeba mít ve vládě odborníky, ovšem především je nutné mít ve vládě zralé lidi, ideálně moudré a moudrost se získává výhradně léty. Zatímco většina z nás nesvěří peníze a majetky někomu, kdo má dvacet nebo třicet let, ale lidem zkušeným, ve vládě to tak bývá. Stát se velkým pánem, ministrem, který má naprosto dominantní roli, a navíc se společenským postavením… Pokud lidé nejsou zralí, pak to s nimi ohromně zamává a mohou skončit jako Gross. Někdy jsou rozhodnutí překotná apod. Jinak bych hodnotil jejich práci dobře, snaží se, zásadní přehmaty nedělají.

A práce vašich ministrů v souvislosti s celorepublikovým výsledkem KDU-ČSL?

Někteří lidé nevolí KDU-ČSL z principu, protože jsou pro ně černokabátníci. Je velký úspěch Zlínského kraje, že se nám tohle podařilo zlomit.  

Už jste v médiích zmínil, že byste se nebránil nejrůznějším postupům jak v KDU-ČSL, tak i ve vládě. Ovšem pro Rádio Impuls jste nepřímo řekl, že nejste v Praze příliš oblíbený. Jednoduše řečeno, myslíte si, že by vám bylo umožněno dostat se na ještě atraktivnější pozici v rámci KDU-ČSL?

Hlavní a dominantní částí KDU-ČSL není Praha. Situace je celkem jednoduchá. Všechny věci mají svůj čas. Uvažovat teď o něčem jiném, než jak sestavit krajskou vládu, by bylo z mé strany zpozdilé a nedělám to. Ostatní úvahy mě v tuto chvíli netrápí. 

Krajské volby vyhrál Andrej Babiš, ovšem jeho 21 procent nepovažují někteří odborníci za nějaký zásadní úspěch. Je pravděpodobné, že vicepremiér Andrej Babiš, pokud neudělá chybu, bude příští rok už ve funkci premiéra?

Pravděpodobné to může být. Jen aby nedopadl stejně jako v krajích, že se proti němu vytvoří koalice starých zabydlených stran, kdy lidé, kteří už jsou v politice dlouho, najdou k sobě bez ohledu na programy větší blízkost než s Andrejem Babišem.

Analytik Erik Best předpokládá stranickou revoluci proti Sobotkovi. „Z těch cupitajících krys je největší Milan Chovanec. Teď už trojnásobný zrádce chce zpátky k Zemanovi. Ponese na náměstí proti Sobotkovi šibenice?“ napsal na Facebook. Myslíte si, že se ČSSD rozdělí nebo změní předsedu? Dá se předpokládat, že se může cokoli zásadního v této politické straně vůbec stát?

Typický proces stran, které mají hodně lidí ve funkcích placených státem. Myslí si o sobě, že ve funkcích musejí zůstat, případně jít nahoru. Díky silné straně pak dochází ke zvláštní proměně člověka. Nějakého "nonama" dají na kandidátku, třeba ani žádné preferenční hlasy nedostane, ale díky straně je pak z něj starosta nebo poslanec. Za čtrnáct dní se začne domnívat, že je na postu proto, že je tak dobrý. Takový hendikep naštěstí lidovci moc nemají, protože jsou malí. V ODS, ANO, ČSSD ve své době, všude je nános těchto lidí. Ti pak o své posty bojují nevybíravým způsobem jako například hrdlořez Hašek a parta, která se kolem Zemana setkala hned po volbách. To jsou lidé, kteří používají morálně nevybíravé způsoby, byť si vše samozřejmě pak umějí ve svých stranách ošéfovat, aby si moc posílili nebo udrželi.  

Pro DVTV už jste zmínil, že se vám zdá předseda TOP 09 Miroslav Kalousek „směšný“. Přesto ale zaznívají názory, že i přes propad topky ve volbách „Kalousek přežije i atomový výbuch“. Co si myslíte o budoucnosti této strany?

V TOP 09 je mnoho lidí, kterých si opravdu vážím a kteří dělají svou práci dobře. Jejich jediná nevýhoda je, že nevidí to, že Miroslav Kalousek škodí politické kultuře a této republice hodně dlouho. Je stále více a více nepřijatelnou osobou. Kdyby se ho zbavili, měli by možná lidí více. Je to ale jen jejich rozhodnutí.  


Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Daniela Černá

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Dvě loutky. Páprda a...“ Vyoral pustil peklo na Bidena s Fialou

15:00 „Dvě loutky. Páprda a...“ Vyoral pustil peklo na Bidena s Fialou

PÁTEČNÍ ZÚČTOVÁNÍ TOMÁŠE VYORALA – Po návštěvě premiéra Petra Fialy v Bílém domě se z řad jeho podpo…