Jiří Dienstbier v nejistotě. Zmínil, co se na Ukrajině může ještě stát

09.03.2014 0:01

PŮLNOČNÍ ROZHOVOR Ministr pro lidská práva Jiří Dienstbier se v Půlnočním rozhovoru pro ParlamentníListy.cz vyjádřil hlavně k dramatické situaci na Ukrajině. Na Krymu se podle něj jedná o ruskou agresi. „Doufám, že se Rusko nebude snažit vojensky anektovat i východní část Ukrajiny,“ uvedl. Mluvilo se ale i o Václavu Klausovi či dostavbě Temelína.

Jiří Dienstbier v nejistotě. Zmínil, co se na Ukrajině může ještě stát
Foto: hns
Popisek: Jiří Dienstbier v půlnočním rozhovoru

Pane ministře, co děláte obvykle v sobotu o půlnoci?

Myslím, že je velice pravděpodobné, že o tomto čase dokonce už spím.

Nyní k mnohem závažnějšímu tématu. Co říkáte dramatu, který se momentálně odehrává na Krymu?

Ze strany Ruska jde o agresi, která je v rozporu s mezinárodním právem. Od krymského parlamentu jde o postup v rozporu s ukrajinskou ústavou. Neboť nikdo na mezinárodní scéně nezpochybňuje, že Krym je součástí Ukrajiny.

Dokonce jsem v pátek zaznamenal zprávu, že předseda krymského parlamentu na návštěvě v Moskvě prohlásil, že by se k Rusku měla připojit celá Ukrajina. Pokud je to pravda, jedná se zjevně o hodně přestřelený výrok a je to nesmysl...

Nesmysly nemá cenu komentovat.

Nicméně nedá se vyloučit tato možnost u východních spíše ruskojazyčných oblastí Ukrajiny?

Nezaznamenal jsem, že by na východě Ukrajiny byla nějaká příliš velká touha připojovat se k Rusku. Takže si nemyslím, že je to reálné. Doufám – i když teď si tím jist nemůže být vůbec nikdo – že Rusko se nebude snažit vojensky tuto část Ukrajiny anektovat.

Může Evropská unie nějak přispět k zachování územní celistvosti Ukrajiny?

Musí udržet jednoznačný postoj. A ten jednoznačný je, jak vyplynulo ze čtvrtečního summitu EU. Pokud se do dvou týdnů situace nějak nevyřeší, dá se očekávat přitvrzení sankcí vůči Rusku.

Bývalý prezident Václav Klaus prohlásil, že k dramatické situaci na Ukrajině přispěly i Evropská unie a USA svojí podporou kyjevských demonstrantů, a že ruský prezident Putin se chová racionálně. Co vy si myslíte o těchto výrocích?

Racionálně se ze svého pohledu může chovat i někdo, kdo vykrade banku. S Václavem Klausem jsem nikdy příliš nesouhlasil, on byl vždycky příliš racionální ve svých politických krocích.

  • Více zpráv a odborných názorů k dění na Ukrajině ČTĚTE ZDE.

Mluví se o dostavbě Temelína, i vy jste se k tomu vyjádřil. Může tato krize znevýhodnit ruské firmy při rozhodování o tom, kdo bude dostavovat Temelín?

Ten můj výrok se týkal bezpečnosti obecně a konkrétně energetické bezpečnosti nejen České republiky, ale celé Evropské unie. Myslím, že bychom jako celek – myšleno Evropská unie – měli usilovat o maximální diverzifikaci energetických zdrojů a maximálního snížení jakékoliv závislosti na Rusku. Z tohoto hlediska by si vláda měla vyhodnotit tuto konkrétní zakázku. V samotném tendru bezprostředně se asi tyto věci posuzovat nebudou. Ale je potřeba se také koukat na celkovou ekonomickou smysluplnost tendru na Temelín. V současné situaci je zřejmé, že bez státní garance za výkupní ceny elektřiny je tento tendr těžko dokončitelný.

Spíše to tedy za nynějších ekonomických podmínek vypadá, že se momentálně v nejbližší době Temelín dostavovat nebude?

ČEZ o to usiluje. Na druhou stranu buď by ty nabídky musely být extrémně výhodné, tedy extrémně levné, nebo by ČEZ musel uspět při snaze o získání státních garancí za výkupní ceny. Ale to by mělo samozřejmě dopad na cenu elektrické energie na příští desítky let. Jinými slovy - zaplatili by to buď občané České republiky, nebo obchodní společnosti.

  • Další exkluzivní Půlnoční rozhovory ČTĚTE ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Oldřich Szaban

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Drulák: Tomuto člověku se vyplatil Fiala v Bílém domě. Není to Čech

10:02 Drulák: Tomuto člověku se vyplatil Fiala v Bílém domě. Není to Čech

„Byla to čistě rituální návštěva, která měla potvrdit naši absolutní loajalitu Washingtonu,“ hodnotí…