Jiří Drahoš? Současný prezident musí být za každého takového protikandidáta rád, říká známý režisér

09.04.2017 12:18

ROZHOVOR „Myslím si, že se řadě lidem žije lépe, než si skutečně uvědomují. Kolem mne je tolik lidí, kteří si neustále stěžují, a přitom jezdí dvakrát do roka na Mallorcu a v zimě do Alp. Takže k těmto věčným stěžovatelům jsem imunní,“ říká v rozhovoru ParlamentníchListů.cz předseda Obce českých spisovatelů a také zastupitel v Náchodě Tomáš Magnusek, který je hlavně znám jako filmový režisér a scenárista. Podle Magnuska musí být současný prezident Zeman za každého svého protikandidáta rád, protože se prozatím všichni řadí do tábora těch, co jsou jeho pravým opakem, a tak budou brát hlasy sobě navzájem.

Jiří Drahoš? Současný prezident musí být za každého takového protikandidáta rád, říká známý režisér
Foto: Hans Štembera
Popisek: Tomáš Magnusek

Politici EU oslavovali šedesáté výročí Římských smluv, jedněch ze zakládajících dokumentů EU. Je ale vlastně co oslavovat? Vždyť většina občanů v ČR nemá příliš kladný poměr k EU. Čím to podle vás může být? A co byste jim řekl, kdyby vás na ty oslavy pozvali?

Nevím, čím to může být, že občané naší země nemají EU příliš rádi. Myslím si, že EU je prostě neuvěřitelně byrokratický kolos, který stejně reálně málo co vyřeší, tedy směrem k zahraniční politice. My spíše vnímáme to, že nám zakázali pomazánkové máslo, tedy různé názvy potravin, ale co se týče hospodářství, tak nepochybně z fondu EU bylo podpořeno nesčetně kvalitních projektů. I v mém okolí je několik firem, které se díky prostředkům z EU mohly více rozvíjet. Co bych jim řekl, kdyby mě pozvali na oslavy? Ať otevřou oči! Evropští politici jsou neuvěřitelně politicky korektní a to jen nahrává jejich protikandidátům, kteří otevřeně mluví o tom, co voliče trápí. Všechny Le Penové, Wildersové a jiní jsou pouze výsledkem korektní evropské politiky.

Britská premiérka Theresa Mayová oznámila, že její země aktivovala článek 50 Smlouvy o Evropské unii. Na jeho základě Londýn spustil proces tzv. Brexitu. Ať již se britská vláda s Bruselem dohodne na jeho podmínkách, či ne, opustí Spojené království EU do dvou let. Jaké z toho nyní máte – s odstupem několika měsíců – pocity?

Stejný jako na začátku. Většina Angličanů se demokraticky rozhodla. Budiž jim to přáno a snad i k dobru jich samých.

Češi mají podle statistik malé platy. Zejména ve srovnání se Západem. Čím to je a co s tím? Jsou snad nešikovní, anebo líní?

Nedokážu vám nějak obecně odpovědět. Rozhodně nejsme nešikovní a myslím, že ani líní.  

Myslíte, že si většině lidí žije v naší zemi pohodlně a že mají dostatek všeho? Ve většině světa jsou lidé chudší, to je jistě pravda. Za Nečasovy vlády padaly nářky, že sociálně slabé lidi stát utiskuje. Je nyní stát štědrý vůči starým, nemocným, postiženým, samoživitelkám? Jakou náladu ve společnosti lze cítit? Věří lidé v budoucnost?

Myslím si, že se řadě lidem žije lépe, než si skutečně uvědomují. Kolem mne je tolik lidí, kteří si neustále stěžují, a přitom jezdí dvakrát do roka na Mallorcu a v zimě do Alp. Takže k těmto věčným stěžovatelům jsem imunní. Zda máme všeho dostatek? Někdo ano, někdo ne. Znám kupu rodičů, kteří by rádi každý týden své děti vzali na nějaký výlet, ale finančně jim to zkrátka nevychází. Ale toto je opravdu na hlubší studii. Když jsem teď sháněl peníze na herecké muzeum a budoval jsem něco nového ze svého (evropské dotace jsme nežádali :-), tak většinou daly ty firmy či přispěli ti podnikatelé, kteří nepatří mezi ty největší boháče. Nemyslím si, že stát utiskuje sociálně slabé. Některé zástupce sociálně slabých náš sociální systém naučil už třetí generaci nepracovat, to je myslím špatně. K výše uvedeným skupinám si myslím, že stát není tak štědrý (senioři aj.) Nálada ve společnosti? Konzumní. Doufám, že věří v budoucnost. Musíme věřit. Minimálně v to, že co tam nahoru pošleme, to se nám vrátí. 

Premiér Sobotka napsal: „Po zkušenosti s dvěma válkami, Mnichovem, nacistickou totalitou, životem za železnou oponou, s divokými 90. léty, je dobře, že jsme součástí EU.“ Byla 90. léta skutečně tak hrozná, abychom je srovnávali s nacistickou okupací?

No, hrozná nejspíše byla. Nemůžu ale zcela soudit, protože jsem ročník 1984 a v devadesátých letech jsem chodil na základní školu... Určitě to ale nemůžeme srovnávat s okupací.

Prezident Zeman poněkud přitvrdil. „Já bych tomu dítěti napráskal tak, že si týden nesedne,“ řekl o dětech, které v Jihlavě utloukly plameňáky. „Já bych zvracel, kdybych měl brát peníze od Zdeňka Bakaly, ale tyhle novinářské prostitutky živí Zdeněk Bakala,“ řekl o redaktorech Respektu. „Já si podávám ruce i s lidmi, které bych nejraději zfackoval,“ řekl též v rádiu. Co Zeman sleduje takovým stylem vyjadřování? Dává tím najevo, že se nebojí svých kritiků?

Dává tím najevo, že umí upřímně říci to, co si myslí. A je jen na jeho voličích, zda chtějí takové věci poslouchat a znovu ho zvolí, nebo zda zvolí někoho, kdo má jinou rétoriku. 

Jistým účastníkem prezidentských voleb bude profesor Jiří Drahoš, který ohlásil svou kandidaturu. Jak vidíte jeho šance proti Miloši Zemanovi?

Všichni ostatní kandidáti jsou zatím pravým opakem Miloše Zemana, tudíž budou především brát hlasy sobě navzájem. Myslím si, že současný pan prezident musí být za každého dalšího takového kandidáta rád.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Olga Böhmová

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Národ si to konečně uvědomil.“ Vážné zjištění. Jde o volby v ČR

13:41 „Národ si to konečně uvědomil.“ Vážné zjištění. Jde o volby v ČR

VIDLÁKŮV TÝDEN Že v preferencích stoupají ti, kteří objeli s protivládními akcemi republiku? „Konečn…