Jiří Krampol a žaloba za vtip o Romech: Takto se nám vyjádřil Marek Benda, který jej měl udat

03.08.2017 18:32

Herec Jiří Krampol v minulosti hned několikrát ParlamentnímListům.cz poskytl rozhovor o politice a imigrantech. Před časem se ale rozhodl, že již nebude na podobnou notu hovořit a nebude ani dávat žádné jiné rozhovory. Teď však udělal výjimku a pro Magazín MF Dnes se kromě mnoha jiných věcí rozpovídal i o tom, co mu na dnešní době vadí. Také si postěžoval, jak kdysi v představení s Jiřím Paroubkem řekl vtip o Romech, což se prý velmi nelíbilo poslanci Bendovi. „Vůbec si nepamatuji, že bych na nějaký takový vtip reagoval, a rozhodně si nedokážu představit, že bych mluvil o nějakém soudu,“ reagoval ale na to Marek Benda z ODS.

Jiří Krampol a žaloba za vtip o Romech: Takto se nám vyjádřil Marek Benda, který jej měl udat
Foto: Hans Štembera
Popisek: Marek Benda a Jeroným Tejc

O herci Jiřím Krampolovi je známo, že má rád různé legrácky, dokonce má dost často nutkání bavit okolí. Prý pookřeje, když vidí, že někoho svou hláškou anebo historkou pobavil. V rozhovoru pro Magazín MF Dnes k tomu povyprávěl, jak kdysi v představení s Jiřím Paroubkem vyprávěl vtip o Romech.

„Kvůli tomuhle vtipu. Dělá Rom autoškolu, projede zatáčkou a učitel autoškoly povídá: ‚Vy jste si nevšim tý značky?‘ – ‚Jaký značky?‘ – ‚Tam byla značka.‘ – ‚Značka? Že by hliníková? Mám se pro ni vrátit?‘ A hovado, poslanec Benda  – že prý jsme urazili Romy! Že by to mělo jít k mezinárodnímu soudu! Čeho nakonec ti, co se do nás naváželi, dosáhli? Jenom toho, že se ten vtip šířil geometrickou řadou, takže ho znala celá republika,“ sdělil Krampol.

ParlamentníListy.cz se proto obrátily na Marka Bendu (ODS), zda myslel svou výhrůžku vážně.

„Mně tato věc neříká vůbec nic. Asi těžko tím Jiří Krampol myslel někoho jiného, ale že bych se ozýval zrovna já kvůli vyprávění vtipu, tak to si vůbec nedokážu představit!“ odvětil ale Benda s podivem nad slovy herce.

Jiný vtip Jiřího Krampola. Tentokrát o homosexuálovi jménem Bohoušek

Vůbec si prý nepamatuje, že by na nějaký takový vtip nějakým způsobem reagoval. Po chvíli váhání ovšem připustil, že se ona věc zřejmě odehrála již před třinácti patnácti roky, takže je možné, že je jeho paměť již děravá.

„Asi bychom si museli projít archívy z té doby, ale mám pocit, že si mne pan Krampol s někým spletl. Ovšem vylučuji téměř s jistotou, že bych něco takového vypustil z úst při nějaké debatě ve Sněmovně. Dokážu si však představit, že mi volal tehdy nějaký novinář a zeptal se, co na tento vtip říkám, a tehdy jsem možná řekl, že vyprávět veřejně vtipy o tom, že všichni Romové kradou, není zrovna moc vhodné. Ale rozhodně si vůbec nedokážu představit, že bych mluvil o nějakém soudu. Absolutně pak vůbec ne o mezinárodním – já mezinárodní soudy totiž nemám rád! Z principu. Je to nějaká pomotaná páně Krampolova historka,“ poznamenal Benda.

Prý většinou vtipy nechává odeznít. „Protože je naprosto zbytečné se jimi zabývat. Je však možné, že někde mohli odcitovat deset lidí a pan Krampol si pamatuje jenom mne, protože všichni ostatní jsou už v nějakých jiných zaměstnáních,“ dodal Marek Benda.

Marek Benda se v rámci interpelací na premiéra v roce 2006 tomuto tématu skutečně věnoval, ovšem tehdy výhrůžka soudem nepadla, jak je možné vidět na videozáznamu v archivu České televize.

Protože ParlamentníListy.cz chtěly být poctivé, stejný dotaz jako poslanci ODS byl směrován i na Petra Bendu, jenž byl od roku 1994 členem ČSSD a později působil jako poslanecký asistent předsedy ČSSD Jiřího Paroubka a i jako předseda krajské organizace ČSSD v Ústeckém kraji. Později se stal místopředsedou strany Národní socialisté – levice 21. století a s Jiřím Paroubkem jej pojilo přátelství. Nutno podotknout, že Paroubek se zase po léta přátelil právě s hercem Krampolem.

„Na nic z toho, co popisujete, si nevzpomínám. Já byl poslanec pouze léto až podzim 2013 a později jsme již žádná společná vystoupení nedělali, to znamená, že jsem nemohl být a necítím se (slovy Krampola) dotčen,“ odepsal formou SMS zprávy Petr Benda ze zahraniční dovolené.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Olga Böhmová

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Česko jako přívěšek, F-35 jako výplané. USA jsou připraveny chránit jen některý vzdušný prostor. Rozborka profesora Krejčího

4:44 Česko jako přívěšek, F-35 jako výplané. USA jsou připraveny chránit jen některý vzdušný prostor. Rozborka profesora Krejčího

„Nelze pochybovat o tom, že když se ve Washingtonu rozhodnou rozmístit v Česku či Polsku jaderné nál…