Jiří Paroubek udeřil: Korupce v ČSSD začíná u Sobotky a jeho zájmové skupiny. Kompro na Trumpa? Stejná sra... jako Kubiceho zpráva. Hra zpravodajských služeb

14.01.2017 17:33

ROZHOVOR Bohuslav Sobotka nesnese konkurenci a nepřipustí pluralitu názorů ve straně, myslí si bývalý premiér a předseda ČSSD Jiří Paroubek. „Vedení je složené z lidí, u kterých nehrozí, že by ho někdy převýšili. To je špatně. Cesta k dalším debaklům. Bez Sobotky by bylo sociální demokracii podstatně lépe,“ domnívá se v rozhovoru pro ParlamentníListy.cz. Zpráva tajných služeb proti Trumpovi je dle něj podobná Kubiceho zprávě. „Je to sračka úplně stejná. Člověk si musí odplivnout. Cílem je znevěrohodnit ho, oslabit v kolenou, ukázat ho jako někoho, kdo byl zvolen při podpoře cizí moci. V pozadí jsou politické zájmy a také zbrojaři, kterým se v případě resetu vztahů s Ruskem zužují možnosti kšeftů,“ konstatuje.

Jiří Paroubek udeřil: Korupce v ČSSD začíná u Sobotky a jeho zájmové skupiny. Kompro na Trumpa? Stejná sra... jako Kubiceho zpráva. Hra zpravodajských služeb
Foto: Filip Ferbie
Popisek: Jiří Paroubek v Brně promluvil ke studentům a hostům vysoké školy BIBs

Poslankyně Pavlína Nytrová, která vystoupila z ČSSD, prohlásila, že je strana prolezlá politickou korupcí. Jak to vidíte vy, je to opravdu tak vážné?

Je to velmi vážné. Začíná to od Sobotky a celé jeho zájmové skupiny. Chovance, Bisonů, Pokorného, Březiny. To jsou ty žáby na prameni. Pak to bohužel prorůstá do krajů. Prakticky téměř ve všech krajích byly nějaké problémy s korupcí během minulého volebního období krajských zastupitelstev. Na místní úrovni je to podobné. Strana směřuje skutečně do velmi vážných problémů, do kterých ji zavedl Sobotka a jeho vedení. 
 
„Za mého působení v sociální demokracii jsem se na okresní úrovni setkala s řadou mladých a velmi schopných lidí, kteří chtěli pracovat čestně a poctivě v rámci strany a ve prospěch občanů. Jenže kdo měl v této demokratické straně jiný názor než vedení, byl po čase doslova morálně zlikvidován a pak vyhozen, nebo odešel sám,“ říká také Nytrová. Jsou v ČSSD zašlapáváni lidé s jiným názorem?
 
Zaprvé to vyplývá z povahy Sobotky, jehož základní charakterovou vlastností je, že nesnese konkurenci a nepřipustí pluralitu názorů. To, co bylo za mé éry obvyklé, že ve vedení strany seděli lidé různých názorů, on nepřipustí. Má jednobarevné vedení a podle toho to také vypadá. Vedení je složené z lidí, u kterých nehrozí, že by ho někdy převýšili. To je špatně. Cesta k dalším debaklům. Bez Sobotky by bylo sociální demokracii podstatně lépe. 
 
 
Vy sám jste dostal nabídku od libereckých sociálních demokratů, abyste vedl kandidátku ČSSD v Libereckém kraji do podzimních sněmovních voleb. Ale předsednictvo ČSSD jejich návrh zatrhlo. O čem to svědčí? Někdo se vás bojí ve vedení ČSSD? 
 
Myslím, že to musí být každému jasné. Sobotka prostě nepřipustí nikoho, kdo by ho mohl do budoucna mocensky ohrožovat, být lepší než on. Takže to byli různí Haškové, Onderkové, Kajnarové, Škromachové. Pokud jde o mě, tak už začátkem prosince se projevilo, že mě nechce pustit do strany, ze které mě se svými věrnými vyštípal před pár lety, takže v zásadě jim není pomoci. 
 
 
 
Říkáte, že bez Sobotky a jeho věrných by bylo ČSSD lépe. Tak mě napadá, jestli tato situace nenastane po podzimních volbách?  
 
Sobotka dělá všechno pro to, aby tohle nenastalo. Jeho strategie je jednoduchá. Předpokládá stejně jako já, že volební výsledek ČSSD bude někde mezi deseti až dvanácti procenty. Výběrem kádrů se snaží ovlivnit kandidátku, je to jen hra na demokracii. Kraje musí nahlásit, koho chtějí nominovat, Sobotka s tím souhlasí, či nesouhlasí. Teprve pak se kraje můžou rozhodnout svobodně. Nemá to s demokracií nic společného. Jde jen o to, aby po volbách měl Sobotka loajální klub, aby pokud nezůstane po volbách ve funkci předsedy strany – a najde se takový odvážlivec, který by se jím stal – aby s ním musel jednat jako s předsedou poslaneckého klubu, kde bude mít Sobotka absolutní podporu. Pokud to takto dopadne, nemůže být sociální demokracii pomoženo ani po volbách. Ani ten očekávaný volební debakl nepovede k nějaké očistě či katarzi. Bohužel situace je zabetonovaná a nemá dobrého východiska pro sociální demokracii a pro její zbývající voliče.  
 
Mohou tyto potíže ČSSD pomoci komunistům? Sám jste pro rádio Impuls uvedl, že se blíží doba, kdy se mohou ocitnout ve vládě...
 
K tomu musí mít deset až dvanáct procent. Nemyslím, že budou přímo ve vládě. Umím si představit situaci, že Andrej Babiš bude mít ve volbách 35 procent, komunisté dvanáct, takže Babiš udělá minoritní vládu, a tu budou podporovat kromě jiných také komunisté. Takto můžou sehrát nějakou větší roli, než zatím sehrávali. Ale oni jsou naprosto pasivní, jsou v krizi jako sociální demokracie. Jsou bez pohybu. Můj odhad je pro ně osm až 10 procent ve volbách, a to asi nebude stačit na nějakou takovouto roli, kterou by mohli hrát. 
 
V anketě Parlamentních listů si čtenáři mysleli, že byste byl nejsilnějším kandidátem proti Miloši Zemanovi v prezidentských volbách. K tomu jste uvedl v rozhovoru s paní Bubílkovou, že proti němu kandidovat nebudete, protože byste zbytečně štěpil společný voličský tábor. Co kdyby však Miloš Zeman překvapivě oznámil, že už kandidovat nebude? 
 
Možná bych o tom uvažoval, ale možná, že také ne. Soustřeďuji se teď na své aktivity. To by se muselo stát opravdu něco významného, abych se rozhodl jinak. 
 
 
Donald Trump teď čelí uniklé zprávě tajných služeb, podle níž Rusové mají na Trumpa kompomitující materiál. Nicméně jsou v ní některé opravdu těžko uvěřitelné věci, vypadá nedůvěryhodně. Nepřipomíná vám to něco? 
 

Anketa

Odvedl velvyslanec USA v Česku Andrew Schapiro dobrou práci pro česko-americké vztahy?

4%
96%
hlasovalo: 12072 lidí
Je to à la Kubiceho zpráva. Kubiceho důstojníci, kteří zpracovávali Kubiceho zprávu, byli vyškoleni americkými zpravodajskými službami. Takže je to sračka úplně stejná. Jakkoliv Donald Trump neměl doteď moje sympatie, tak nyní je má. To je takový útok na demokraticky zvoleného prezidenta.
 
Řeknu vám, s čím je to srovnatelné kromě Kubiceho zprávy. Také s tím, co předvedly zpravodajské služby v souvislosti s invazí do Iráku. Hledaly ospravedlnění této invaze. Našly se v jejich fantazii zbraně hromadného ničení. Pak se už nikdy v reálu neobjevily. Pomohly destabilizovat celou oblast. V té době jsem tomu docela tupě věřil. Nemohl jsem si představit, že by mohli naprosto programově lhát. Velice si vážím těch politiků, kteří to viděli jinak. To byli třeba Jaques Chirac nebo Gerhard Schröder. Když jsem se o tom s Gerhardem Schröderem bavil, říkal mi, že bylo od začátku jasné, o co tam šlo. Zpravodajská hra. Šlo o to odstranit Saddáma Husajna. Což byl původně jejich člověk, pak se jim vymkl z kontroly. Kdyby se to nestalo, ušetřily by Spojené státy a celý Západ obrovské výdaje za vedení války a další výdaje, které s tím souvisí do dneška. Neobjevil by se Islámský stát, teroristické útoky.
 
To jsou chyby zpravodajských služeb, které nelze ospravedlnit. 
 
Kubiceho zpráva byla zveřejněna těsně před volbami v roce 2006 a patrně je výrazně ovlivnila. Ale tato zpráva proti Trumpovi přichází v době, když už je zvoleným prezidentem. Co je tedy jejím cílem?
 
Znevěrohodnit ho, oslabit v kolenou, ukázat ho jako někoho, kdo byl zvolen při podpoře cizí moci. Což samozřejmě na Američany zabírá. Pokud se bude snažit o reset vztahů s Ruskem, tak mu budou pořád předhazovat to, že někde prováděly prostitutky pissing údajně podle fantazie agentů amerických tajných služeb a že je zvrhlík. To jsou velmi vážné věci, destabilizuje to důvěru lidí v demokratický politický systém. Člověk si musí odplivnout.
 
V pozadí jsou politické zájmy. Demokratická strana je rozhozena z volebního výsledku. Prohráli prezidentské volby, debakl zaznamenali v Senátu, ve Sněmovně reprezentantů. A za druhé zbrojaři, protože když dojde k resetu vztahů s Ruskem, pak není potřeba vynakládat 600 miliard na vojenské výdaje, ale o 200 miliard méně. Tady se někomu zužují možnosti kšeftů.
 
Když jsem v roce 2008 navštívil Kongres Spojených států, tak kromě dvou idealistů všichni mluvili o zbrojení. To by znamenalo přestrojit celý americký ekonomický a politický systém, které spolu souvisejí. Je to smutné. Pokud se o to Donald Trump vážně pokusí, tak to bude mít velmi obtížné. A tohle jen naznačuje problémy, které se mohou ještě zvětšovat. A které bude mít.

Ing. Jiří Paroubek

  • Nenarodili jsme se sami pro sebe, ale proto, abychom sloužili své vlasti. ( Jindřich IV.)

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Oldřich Szaban

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Dvě loutky. Páprda a...“ Vyoral pustil peklo na Bidena s Fialou

15:00 „Dvě loutky. Páprda a...“ Vyoral pustil peklo na Bidena s Fialou

PÁTEČNÍ ZÚČTOVÁNÍ TOMÁŠE VYORALA – Po návštěvě premiéra Petra Fialy v Bílém domě se z řad jeho podpo…