Jiří Pospíšil: Donald Trump slíbil, že posílí pozici USA ve světě. Ustupování Putinovi by šlo proti tomuto slibu

10.11.2016 9:41

ROZHOVOR „Pozitivem může být například jeho snaha rozhýbat americkou ekonomiku snížením daní. Naopak se mi příliš nelíbí jeho pohrávání si s kritikou volného obchodu či někdy sporné výroky ohledně dalšího fungování NATO,“ říká o Donaldu Trumpovi europoslanec Jiří Pospíšil. Promluvil o Rusku i Číně a řekl také, jak se podle jeho mínění Trump postaví k situaci v Sýrii a na Ukrajině: „Nečekám, že by Trump v těchto zemích zásadně změnil americkou politiku. Podle své kampaně chce posílit pozici USA ve světě a nějaké ustupování Rusku nebo islamistům by znamenalo pravý opak toho, co voličům slíbil.“

Jiří Pospíšil: Donald Trump slíbil, že posílí pozici USA ve světě. Ustupování Putinovi by šlo proti tomuto slibu
Foto: TOP 09
Popisek: Jiří Pospíšil

Co říkáte na výsledky voleb v USA? Byly pro vás překvapením?

Očekával jsem vyrovnaný boj s možností vítězství obou hlavních kandidátů. Spíše jsem ale upřímně čekal na základě posledních průzkumů vítězství Hillary Clintonové, ale obrovské překvapení pro mne ani tento výsledek není.

Čím konkrétně myslíte, že Trump voliče získal?

V první řadě tím, že naplnil jejich touhu po změně a jeho kampaň americké voliče přesvědčila, že Trump může být silným lídrem, který není spojen s dosavadním politickým establishmentem.

Co nejzásadnějšího můžeme podle vás od Donalda Trumpa čekat? Čeho se obávat a naopak, co bude podle vás dobré?

Trump vyvolává obavy hlavně tím, že v kampani prohlásil řadu protichůdných věcí a často nebylo úplně jasné, co bude jako prezident prosazovat. Pozitivem může být například jeho snaha rozhýbat americkou ekonomiku snížením daní. Naopak se mi příliš nelíbí jeho pohrávání si s kritikou volného obchodu či někdy sporné výroky ohledně dalšího fungování NATO.

Co myslíte, že bude největší rozdíl mezi tím, jak bude vykonávat funkci on a jak by se tohoto postu zhostila Hillary Clintová?

Nový prezident bude ztělesňovat změnu a nový styl, zatímco prezidentství Clintonové by asi bylo fakticky třetím obdobím, v němž by se zase dělala politika jako za levicového prezidenta Obamy.

Někteří prezentují Donalda Trumpa jako „poslední vzpouru bílého muže“ či poslední tón „klasické“ politiky dvacátého století. Co na to říci?

To si úplně nemyslím. Mnozí jeho taktiku opřít se hlavně o bělošské voliče odepisovali ještě během kampaně jako neschopnou vyhrát volby, ale výsledky samotných voleb spíše potvrdily opak.

V moderní historii se občas stávalo, že politici, kteří uspěli v USA, následně „strhli“ řadu světových politiků, kteří se jimi inspirovali. V osmdesátých letech Ronald Reagan, o dekádu později Bill Clinton… Zažijeme podle vás něco podobného nyní s Donaldem Trumpem? V čem konkrétně by byla či naopak nebyla taková inspirace přínosná?

Světem obcházel duch politické a volební vzpoury proti starým politickým pořádkům už před Donaldem Trumpem. Ukázal to třeba výsledek hlasování o brexitu. Trump proto asi nebude vzorem pro ostatní, ale spíše nejviditelnějším příkladem podobné politiky.

Anketa

Chcete, aby Donald J. Trump přijel do České republiky?

hlasovalo: 7665 lidí

Michael Žantovský ještě před sečtením výsledků na svém twitteru napsal, že „svět, který jsme znali, skončil“. Je to jenom rétorika poražených, nebo můžeme být skutečně na prahu zásadní proměny světa? A co se vůbec dá od Trumpa očekávat ve světové politice?

Možná je to tak, že tento výsledek naopak starý svět zachová. Kdyby vyhrála Clintonová, mohlo to naopak znamenat frustraci pro velkou část americké společnosti, která si přeje změnu politiky. Takhle budou mít tito lidé určitou naději a nemuselo by dojít k velké radikalizaci. Samozřejmě to ale závisí na tom, za který konec své prezidentství Donald Trump vezme.

Příznivci Trumpa slaví, odpůrci pláčou. Ozývají se hlasy, že například bude oslabovat NATO a Evropa tak bude hůře čelit ruským hrozbám. Mají podle vás pravdu?

Trump skutečně v kampani pronesl několik výroků o NATO, které zneklidnily spojence USA v našem regionu. Pokud je myslel tak, že se každý spojenec musí svým dílem podílet na společné obraně a jejích nákladech, nemám s tím problém. Kdyby ale chtěl ustupovat Rusku či snižovat přítomnost NATO v Evropě, byla by to podle mého názoru velká chyba.

Když jsme u Ruska, co říkáte na Trumpův vztah k Rusku a k Číně? A jak to ovlivní Evropu?

Zatím se zdá, že Trump může být na Čínu tvrdší než jeho předchůdce, zatímco jeho vztah k Rusku je trochu nejasný. Nesmíme ale zapomenout, že to byla Hillary Clintonová, která kdysi jako ministryně zahraničí prosazovala Obamovu politiku restartu vztahů s putinovským Ruskem, takže ani ona by nebyla ideální volbou pro náš region.

Jak se podle vás Trump jako prezident postaví k situaci v Sýrii a na Ukrajině?

Nečekám, že by Trump v těchto zemích zásadně změnil americkou politiku. Podle své kampaně chce posílit pozici USA ve světě a nějaké ustupování Rusku nebo islamistům by znamenalo pravý opak toho, co voličům slíbil.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: David Hora

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

A dost. Ladislav Větvička se vrátil do ČR a ukázal na zlo

4:43 A dost. Ladislav Větvička se vrátil do ČR a ukázal na zlo

Proč jsou lidé v Gruzii či na Ukrajině šťastnější než tady? Bloger a spisovatel Ladislav Větvička si…