Jiří Pospíšil varuje prezidenta: Způsobíte politickou nestabilitu

24.06.2013 16:15

ROZHOVOR Vrásky na čele přidělává stále ještě vládnoucí koalici v demisi prezident Miloš Zeman. Preferuje vládu odborníků před konceptem nové vlády s premiérkou Miroslavou Němcovou. „V tom případě jsou možné dvě varianty. Politická nestabilita, nebo předčasné volby,“ říká k tomu bývalý ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil.

Jiří Pospíšil varuje prezidenta: Způsobíte politickou nestabilitu
Foto: Filip Jandourek
Popisek: Jiří Pospíšil

Perný den čekal v pondělí 24. června exministra a místopředsedu ODS Jiřího Pospíšila v Liberci. Tři zhruba devadesátiminutové besedy na téma nového občanského zákoníku. Pozvali ho místní Mladí konzervativci. Pospíšil je ostatně asi nejznámějším odchovancem této pravicové politické líhně. „Beseda se vydařila, po jejím skončení zahrnuli studenti Jiřího Pospíšila bouřlivým potleskem,“ zhodnotil první část programu na libereckém Podještědském gymnáziu organizátor exministrovy návštěvy Štěpán Křeček. Na chodbě gymnázia také Jiří Pospíšil zodpověděl otázky redaktora ParlamentníchListů.cz.

V rozhlasových Hovorech z Lán prezident Zeman výrazně naznačil svůj další postup. Chce s největší pravděpodobností jmenovat svého premiéra s úřednickou vládou, neboli podle jeho slov vládu profesionálů. Jak pohlížíte na tuto situaci?

Pokud se prezident rozhodne jmenovat úřednickou vládu, tak bohužel volí nestabilní řešení. Je zřejmé, že takováto vláda nezíská důvěru Poslanecké sněmovny. Žádná politická strana není připravena politickou vládu podpořit. Buď se bude opakovat několik pokusů na sestavení vlády, anebo se Poslanecká sněmovna sama rozpustí. Jsou dvě varianty. Politická nestabilita, nebo předčasné volby.

Vy dáváte přednost čemu?

Osobně preferuji předčasné volby. Předpokládám, že se o tom bude ODS ještě radit. Nechci předjímat. Prezident ještě nerozhodl.

Prezident má dva pokusy na jmenování premiéra, údajně mezi prvním a druhým pověření není žádná časová lhůta?

Podle ústavy má prezident dva pokusy na jmenování premiéra. Zaleží jen na něm, jestli to bude stejná osoba. Není upraven ani čas na sestavování té druhé vlády. Teoreticky je možné toto období prodlužovat. Spíše však v řádech týdnů než měsíců.

ODS nicméně navrhla na premiérku Miroslavu Němcovou. Takže toto řešení je pro vás nejvhodnější?

Logicky preferujeme pokračování vládní koalice s novou vládou v čele s Miroslavou Němcovou. Je zcela zřejmé, že by měla podporu v Poslanecké sněmovně. Hlasovalo by pro ni 100 koaličních poslanců a Michal Doktor.

Původně se uvažovalo o premiérské nominaci pro Martina Kubu, výkonného místopředsedu, tedy druhého muže ODS. Proč se tak nestalo, rozhodl nesouhlas TOP 09?

Martin Kuba se nominatury sám vzdal a navrhl Miroslavu Němcovou. S Topkou jsme o něm vůbec nejednali. Vypouštěli pouze mediální balonky, že pro ně tento kandidát není vhodný.

Vy jste dlouhodobě nejpopulárnější politik ODS. Nebudete kandidovat na předsedu vaší strany?

ODS bude volit svého předsedu pravděpodobně až po příštích parlamentních volbách. V případě řádného termínu až za rok. Je tedy předčasné spekulovat.  Pro mě je důležitý zájem ODS, hlavně obnovení důvěryhodnosti strany před voliči. V jaké budu já pozici, není až tak důležité. Vždycky se budu rozhodovat pro řešení, které je dobré pro českou pravici. Zároveň samozřejmě tuto variantu nevylučuji.

Hodně se teď rozebírají takzvané politické trafiky v souvislosti s bývalými poslanci ODS Šnajdrem, Tluchořem a Fuksou. Jak je vnímáte vy?

V době, kdy je Miroslava Němcová kritizovala, jsem byl jeden z mála politiků, který ji podpořil. To znamená, že i bez této kauzy mám s tímto problém, považuji to za nesprávné. I z toho důvodu, že kvalitní starostové ODS, kteří skončí ve svých funkcích, žádné trafiky také nemají. Na druhou stranu, co se nám nelíbí a je nemorální, nemusí být trestné. Jsem zvědavý na soudní rozhodnutí, jak posoudí trestnost tohoto jednání. Mnoho expertů na trestní právo je skeptických k tomu, že by se mělo jednat o trestný čin.

V Liberci představujete nový občanský zákoník. Považujete jeho prosazení za váš dosavadní největší politický počin?

Absolutně. Jde o deset let práce na tomto zákoně. Od roku 1811 se jedná o největší zákon v našem právním řádu, má tři tisíce paragrafů. Je to historická záležitost, na kterou jsem hrdý. Myslím, že pro normální občany jde o příznivou věc. Bohužel je dnes předmětem politické laciné neodborné kritiky. Což je škoda. Ale jsem přesvědčen, že pokud se ČSSD dostane k moci, bude si vědoma, jak významné a důležité dílo pro občany se jedná, a nezruší ho.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Oldřich Szaban

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Řekněte to lidem ještě před volbami.“ Okamura poslal výzvu Babišovi

13:55 „Řekněte to lidem ještě před volbami.“ Okamura poslal výzvu Babišovi

Předseda SPD Tomio Okamura vyzval Babiše, aby ještě před volbami sdělil voličům, zda chce v případě …