John Bok bez milosti: Zeman a Klaus proti imigrantům? Jsou přizemní. A prezident se ještě pustí do Peroutky, který byl za války v koncentráku. Zeman by tehdy možná náckům lízal řiť

14.09.2015 21:16

ROZHOVOR „Putin je dle mne daleko větší nebezpečí pro celou Evropu, než všichni ti migranti, co sem směřují,“ tvrdí v rozhovoru ParlamentníchListů.cz bývalý chartista a šéf spolku Šalamoun John Bok. Podle něj Evropa problém s imigranty řeší špatně. „My tady jdeme přesně zpátky k totalitním dispozicím, tedy k zákazům a k zavírání hranic. To je ale zoufalství a evropští politici tím jen ukazují svou slabost a bezmocnost. To taková Margaret Thatcherová by si poradila lépe..,“ tvrdí dále Bok. A poukazuje i na Ameriku, která někdejší situaci s evropskými uprchlíky zvládla před lety docela dobře.

John Bok bez milosti: Zeman a Klaus proti imigrantům? Jsou přizemní. A prezident se ještě pustí do Peroutky, který byl za války v koncentráku. Zeman by tehdy možná náckům lízal řiť
Foto: Hans Štembera
Popisek: John Bok, šéf spolku Šalamoun

Co říkáte na to, jak se vyvíjí situace kolem imigrantů v Evropě? Dochází totiž k tomu, že Německo kvůli náporu migrantů zavádí na svých jižních hranicích opět kontroly. A to jen pár dní poté, co německá kancléřka Merkelová přišla s nabídkou poskytnutí azylu pro 800 tisíc běženců. Kontroly na hranicích ale zavádí i Rakousko a Slovensko. Maďarský premiér Viktor Orbán dokonce prý uvažuje o vyhlášení výjimečného stavu. Nezdá se vám, že Evropské unii se situace s uprchlickou vlnou začíná vymykat z rukou?

Akce posledních dní se mi zdají od EU velmi zoufalé a bezradné. Protože Evropa teprve teď začíná něco dělat, jenže je to jen důsledek příčiny. Zvýšený počet migrantů je totiž logický a vychází z nějaké krizové situace, což je Islámský stát, s nímž ovšem nikdo nic nedělá. Přitom to není klasická militantní jednotka, jsou to jen takoví fanatici, kteří jsou ochotní obětovat životy. Může je ale porazit velmi fundovaná, organizovaná a přesně vycvičená armáda, což je třeba NATO, nebo jiní spojenci...IS mohou "vyboxovat" stejně rychle, jako to kdysi udělali se Saddámem Husajnem, ale přesto nic takového nedělají. Proč? Vždyť tady jde o ohrožení statisíců a možná miliónů lidí! Koho Islámský stát vraždí? Evropany? Američany? No, pár jich tady sice oddělal a to ještě brutálním a spektakulárním způsobem, ale oni nejvíce vraždí muslimy! Navíc toto jejich řádění celý svět zveřejňuje namísto toho, aby ho přehlížel a ignoroval. Celý blbý mediální svět neustále hovoří i Islámském státu, přejímají od nich ty jejich hnusárny, jak tam popravují a usekávají hlavy, namísto toho, aby to bojkotovali, což dělávala třeba taková Margaret Thatcherová v případě IRA (Irská republikánská armáda). Byla to totiž ona, kdo před lety zakázal publikovat věci o IRA, protože tím by jim udělala reklamu. Je třeba si také uvědomit, že Islámský stát nejvíce vraždí muslimy a těch je - stejně jako křesťanů - nespočet odnoží. My ale o tom nic nevíme a považujeme islám za něco jednotného a muslimy za jeden celek a v tu ránu hovoříme o nějakých zrůdách, o nějakém nesmiřitelném, odporném a hnusném náboženství. Ale ono tomu tak není! Třeba v Indonésii, kde je největší počet muslimů na světě, se žádné násilí nepraktikuje. Jsou tam velmi snášenliví. To, co se tady děje, je jen propaganda a zkreslování a i pan prezident republiky se dopouští šíření poplašných zpráv a navíc nenávisti, když o muslimech hovoří negativně. Ovšem je třeba se podívat hlavně na to, kdo do Evropy vlastně utíká - vždyť to jsou přece maminky s dětmi, manželé, lidi, kteří pracovali a normálně žili a měli své domovy. Oni jdou do Evropy a přitom nevěří, že evropský svět je schopný Islámskému státu odolávat. Jestliže je Evropa ohrožena touto situací také, tak tam NATO mělo napochodovat a pomoci těm lidem, kteří chtěli zůstat doma. My třeba takové Syřany považujeme za nějaké polovzdělané lidi, ale kolik našich dělníků umí stejně dobře anglicky anebo francouzsky, jako oni? To, že se nám sem hrnou, za to si ale můžeme sami, neboť jsme jim u nich doma nepomohli, když ještě byl čas. Protože když bude soused mlátit svou manželku, tak mu dám okamžitě přes hubu, ne?

Jakým stylem by podle vás měla Evropa nynější situaci řešit?

Ona to teď má těžké. Protože se ale lidi hnuli ve velkém, tak se Evropa rozhoduje i o tom, že se budou používat jen razantní a hnusné instrumenty, což je třeba rozhodnutí maďarského parlamentu, že se bude do těch lidí střílet. Já se ale tážu, kam až se to Evropa dostala? To budeme střílet do zoufalých lidí, kteří utíkají? Argument, že mohou být mezi nimi nějací zmetci, je totiž velmi zavádějící...Tady musím opět připomenout Thatcherovou, která kdysi odmítla návrh britského ministra vnitra na zavedení občanských průkazů. To se mělo uskutečnit kvůli IRA, která byla velmi agresivní a teroristická a vyhazovala do vzduchu různé policejní stanice a dokonce udělala v anglickém Brightonu v hotelu útok i na samotnou Thatcherovou, ale přesto ona sama řekla, že kvůli zločincům a grázlům nebude omezovat a kriminalizovat své spoluobčany. To je podle mne geniální věta! Přesto přese všechno nakonec Británie IRA porazila. My tady u nás, v Evropě, ale jdeme přesně zpátky k totalitním dispozicím, tedy k zákazům a k zavírání hranic. To je ovšem zoufalství a evropští politici tím jen ukazují svou slabost a bezmocnost.

Jak se vám líbí, jak k problému přistupují čeští politici?

Tak třeba takový ministr Andrej Babiš podle mne říká stupidity. Totiž tvrdit, že by NATO mělo potápět lodě pašeráků, je nesmysl. Jak by je mělo potápět? Babiš sice říká, že prázdné, ale kdo pozná, že jsou prázdné? Vždycky tam jsou přece nějací lidé! Chápete, jak je to zvrácený? Když politici plácají pitomosti, proč na to lidi nereagují a neříkají, aby s takovými názory šli do hajzlu? Nemůžete přece potopit nějaké lodě bez toho, že nejste ve válce, to byste porušili mezinárodní úmluvy. Vrcholem všeho je, že jak jsou bezradní, tak si nadělávají do vlastního hnízda. V šedesátých letech existovalo něco, co se jmenovalo Římský klub a tam byli politici, filozofové, ekonomové a ti uvažovali o budoucnosti Evropy. A už tehdy řekli, že se jednou stane, že ze Středního východu a ze třetího světa se hnou obrovské masy lidí, pokud Evropa a západní hemisféra jako taková začne žít blahobytem. A máme to tady. A nikdo se dnes nezabývá tím, že je to také kvůli tomu, že země jako Anglie, Holandsko, Dánsko, Francie, ba i Německo - i když na jiném principu - okupovaly půl světa koloniemi a ty země přes ně vykořisťovaly. Dolovaly tam nerostné bohatství a k tomu používaly levnou pracovní sílu a žádné investice tam přitom nenechávaly. Takže to, co dnes sklízíme a musíme řešit, jsme si nadrobili před sto, sto padesáti lety. Ovšem tím se dnes nikdo nezabývá. Samozřejmě, že je důležité řešit situaci, která tady nastala, ale také je nutné vědět, proč nastala. Základní princip ale je, že když se hýbe tolik lidí, tak jim to nebudeme zakazovat. Vždyť si vzpomeňme, kolik lidí se hnulo do USA a ony to absorbovaly! Evropa má ale 500 miliónů lidí a my se bavíme o pár set tisících lidech, tak ať nikdo neříká, že je nejsme schopni absorbovat! Ať v Evropě ti ekonomičtí a političtí stratégové vymyslí způsob, jak tyto lidi požívat v náš prospěch. A až vyřeší Islámský stát – pokud jej vyřeší – tak se spousta lidí dokonce možná vrátí domů. To samé se přece stalo i v případě, kdy padla železná opona, kdy se lidí zase vrátili do Polska, do Československa...Teď ale utíkají z nezbytí pro záchranu vlastních životů a existence vlastních dětí, neboť IS, ta hovada, vraždí i malé děti!

Jmenoval jste několikrát Margaret Thatcherovou. Jak ale podle vás postupuje dnešní administrativa Velké Británie? Vždyť tato země je spolu s Německem poznamenaná imigrantskou vlnou nejvíc.

Dnešní britská administrativa má podle mne podobné akcentace jako premiér David Cameron, ale jsou tam velké spory. Když se třeba objevil ten mrtvý syrský chlapeček, tak mnozí o té situaci říkali, jaká to je odporná a vydírající propaganda a nátlak na politiky. S těmi to ale nehnulo. Ale nejenom ve Velké Británii, všeobecně jsou politici všude cyničtí, než aby se nechali takovými věcmi ovlivňovat. Anglie má přitom velký problém. Má totiž velkou muslimskou obec a ta je docela militantní, mají tam dokonce mešity. Navíc, protože Anglie byla jedna z největších koloniálních mocností světa, tam mají i hodně Indů a černochů. I s nimi to ale tato země docela zvládá. Ti „staří“ přistěhovalci tam jsou totiž asimilovaní. U nás přitom dodnes nevyřešili romskou otázku...Jenže společnost si vždycky najde nějakého nepřítele a je jedno, zda to jsou židé, cikáni, anebo muslimové. I mezi muslimy se může sem propašovat část zmetků, ale pravdou je, že opravdoví teroristi, co třeba vyhodili do vzduchu Světové obchodní centrum v New Yorku, byli spíše decentní a kultivovaní pánové studující v Německu na vysokých školách, co chodili evropsky oblečení. Myslíte si, že teroristi budou riskovat na nějakých lodích a budou dávat tisíce dolarů těm převozníkům? Ne, ti si normálně sednou do letadla a nikdo je přitom nebude podezřívat z toho, že by to byl terorista.

Proč se podle vás situace v Evropě ohledně přístupu k imigrantům začíná tak prudce měnit? Třeba v Německu kancléřka Merkelová velmi významně otočila...

Ono je to tím, že je tam silný politický tlak a je tam před volbami. Ale to samé se přece děje i u nás. Proč si myslíte, že si ministr vnitra Chovanec takhle honí prdel? On dokonce říká, že by utečenci v zadržovacích zařízeních měli být hlídaní vězeňskou službou. Vždyť ti lidi se nedopustili žádného trestného činu! Je sice pravda, že když jste na území cizí země bez souhlasu onoho státu, tak že se dopouštíte porušování zákonů té země, ovšem k tomu je třeba vzít v úvahu mezinárodní úmluvu, že ten člověk, který uteče a požádá, tak by měl procházet azylačním řízením. Ale oni je rovnou zavřou za mříže, jako kdyby to byli zločinci! A teď je ještě chce Chovanec nechat hlídat vězeňskou službou, jíž  navíc sebrali několik zařízení, do nichž imigranty zavírají. Vždyť je tolik volných prostor po vojácích, kasárna a tak dále, armáda disponuje polními hygienickými zařízeními, které by šly za malé náklady provozovat, a oni je zavřou do vězeňských prostor? To z nás dělají blbce? Navíc dalším barbarstvím je, že oddělují matku s dětmi od otce...

Visegrádská čtyřka vyslovila odmítavý postoj ke kvótám a sklidila za to ostrou kritiku. Podle českého ministra zahraničí Lubomíra Zaorálka ale prý existují určité možnosti, že se v Evropské unii v otázce přerozdělení uprchlíků nakonec prosadí princip dobrovolnosti...

Mně také vadí kvóty, připadají mi absurdní. Vždyť úmluvy a pakty jsou jasné, když hovoří o tom, že člověk má právo na to, aby se rozhodl, kde chce žít. Je třeba si uvědomit, že lidi se sem hrnou proto, že jsou v zoufalé situaci, ale my jim bráníme v tom, aby tu žili. Já chápu, že si bráníme svůj blahobytek, ale ono odsaď, pocaď! Kde je ten humanismus a křesťanství Evropy, o němž Evropané stále hovoří? Já chápu, že "zemanové" mají strach, abychom si uchránili naši kulturu, ale musíme mít přitom také na paměti, že ta naše kultura vychází z hebrejské, to znamená, z židovské a z řecké kultury staré dva tisíce let a navíc používáme matematiku, která vyšla z Arabů. Všechno má svou kontinuitu. A já znovu říkám, že když někdo potřebuje pomoci a je v zoufalé situaci, že je povinností těch, co se mají dobře - a my se máme sakra dobře i s těmi bezdomovci a nezaměstnanými - pomáhat. Protože nevíme dne a ani hodiny...Evropané ve dvacátých a meziválečných letech totiž také utíkali do Ameriky, která je tam nechala žít. Amerika je převážně vybudovaná na utečencích...

Padlo od vás jméno Miloše Zemana, ale k tomu zase já musím dodat, že prezident není zdaleka sám, kdo vystupuje proti plošnému přijímání uprchlíků. Na tuto strunu přece hraje i jeho předchůdce Václav Klaus. Svědčí to podle vás o něčem?

Svědčí to o tom, že to jsou oportunní lidé, kteří jsou ovlivněni dobou a kteří se za komunistického režimu nijak nestavěli proti komunistům. A zapomínají na minulost. A jsou to lidi, kteří nikdy nebyli stateční. Myslím, že jsou také přízemní. Oni v tom zaprděným Československu prostě nějak jen přežívali. Přitom Zeman je ještě člověk, který se pustí do Peroutky, jenž ale byl celou válku zavřený v koncentračním táboře. Kdyby žil v tehdejší době Zeman, možná by náckům lízal řiť! Určitě by nebyl v odboji a určitě by nebyl partyzán, určitě by nebyl jako otec bratrů Mašínů...Prostě by byl jako devadesát procent Čechů, kteří jen za Hitlera zařezávali a říkali si, že to tady musí nějak přežít. To ale nikomu nevyčítám, je to přirozený pud sebezáchovy. Ale otvírat si držku na někoho, kdo ironizoval Hitlera a dělat z něj kolaboranta? Tomu říkám ne!

Velmi stoupá obliba lidí a stran, které volají po radikálním řešení, což vidíme nejen u nás, ale například i ve Švédsku nebo v Dánsku. Pokud se bude v trendu pokračovat, změní se politická mapa Evropy? Dojde k nějakému většímu pnutí ve společnosti, v celé Evropě?

Já myslím, že ne. Podívejte se, k jakému pnutí ve společnosti docházelo, když proti sobě stanuli v prezidentské volbě Karel Schwarzenberg a Miloš Zeman. To ale později vyčpělo a život běží dál. Ty věci jsou autentické a silné v okamžiku, kdy se dějí, ale pak přijde něco jiného. Vemte si takovou přírodní katastrofu. Ta lidi může dovést zpátky k realitě a sebrat jim onu důležitost. Evropa se ale samozřejmě musí chránit proti nějakým vlivům, které by nás mohly rozvrátit, vlivům, v nichž mohou nutit i naše ženy, aby chodily v burkách. I když já si popravdě myslím, že se nic takového jen tak nestane. Navíc je legrace, že Evropa tyto lidi potřebuje. Vždyť už máme zkušenost z jiných národů, třeba z Vietnamců. Máme jich tady šedesát tisíc a jak jsou nám prospěšní! Platí daně, jejich děti tady chodí do škol, a já si můžu díky nim chodit v deset hodin večer nakoupit, což u Čechů nemůžu. Jen část z nich tady dělá kriminální živnost, kdy produkují drogy, pěstují trávu apod. Ale přece kvůli nim nebudeme o všech Vietnamcích tvrdit, že produkují kriminální činnost! A co Rusové? Víte, že velkou část podnikání v realitách ovládají ruské firmy? Víte o tom, že tady u nás operuje ruská mafie, která vydírá Ukrajince, anebo dokonce i samotné Rusy, a bere od nich výpalné za to, že tady mají práci? Co v tomto dělají politici? To jim nevadí, že se to děje? Pro mne je dnes Putin daleko větším nebezpečím, než všichni ti imigranti, co sem směřují. Všichni přitom říkají, že Rusko a s ním různí „putinové“ jsou "bližší kultura". Jak mám ale chápat "bližší kulturu" onoho kágébáka Putina? To je nám bližší tím, že je pravoslavný? Vždyť je to jedna z nejextrémnéjších akcentací křesťanství!

Když už jste hovořil o mafiánských uskupeních, tak podle vás vskutku nehrozí, že v Evropě budou muslimové dealovat drogy, obchodovat s bílým masem a podobně? Vždyť je známá situace ze severu kontinentu, kupříkladu z Dánska, kde operují balkánské mafie, pákistánské mafie, ale i arabské mafie...

Já si myslím, že v Česku ani moc muslimů nechce zůstat. A pokud tady zůstanou, tak to podle mne budou jen ti slušní. A nebude jich ani tolik. Vždyť naši zemi nepovažují za až tak blahobytnou...Jak jsem již řekl, už nyní tady máme různé mafie a to kavkazské, ruské, a dokonce i naše české. Mafie jsou navíc velmi internacionální, oni se ve svém zájmu totiž dokáží velmi rychle spojit.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Olga Böhmová

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Drulák: Tomuto člověku se vyplatil Fiala v Bílém domě. Není to Čech

10:02 Drulák: Tomuto člověku se vyplatil Fiala v Bílém domě. Není to Čech

„Byla to čistě rituální návštěva, která měla potvrdit naši absolutní loajalitu Washingtonu,“ hodnotí…