Josef Mašín: Kdo je Miloš Zeman? USA jsou nejzodpovědnější mocností světa. Nesou břemeno ochrany svobody i vás, kteří nevíte, co mluvíte

21.08.2017 12:51

ROZHOVOR Myslím, že poznámka o konci Islámského státu je trochu ukvapená. Jeho světový vliv, obzvláště na západní civilizace a náš dnešní život je čím dál, tím větší. Tak přemýšlí Josef Mašín, poslední přeživší z protikomunistické odbojové Skupiny bratří Mašínů. A hovoří i o americkém Guantánamu.

Josef Mašín: Kdo je Miloš Zeman? USA jsou nejzodpovědnější mocností světa. Nesou břemeno ochrany svobody i vás, kteří nevíte, co mluvíte
Foto: bojovnici.cz
Popisek: Josef Mašín

Proč se Donald Trump ještě nesetkal s českým prezidentem Milošem Zemanem, či nezavítal na návštěvu do Česka, k němuž ho pojí určité vzpomínky?

Česká republika je členem Evropské unie, která se skládá z osmadvaceti států, za které mluví hlavně Německo a Francie, a z níž se jako první snaží vystoupit Anglie. Česká republika nehraje ve světovém měřítku velkou roli. Prezident Trump převzal z rukou svého předchůdce, nositele Nobelovy ceny míru, rozpadající se Střední východ, Írán, Afghánistán, Severní Koreu, Čínu a Rusko. „First things first“. Kdo je Miloš Zeman?

Jste obchodník. Dnes se všechny země zaštiťují hlavně svými ekonomickými zájmy a na idee se zapomíná. Dostal jste se někdy do situace, kdy jste z etických důvodů obchod neuzavřel?

Ano, během studené války, kdy se jednalo o vývoz západní technologie do zemí východního bloku.

Islámský stát jako teritoriální zvláštnost pomalu mele z posledního. Nicméně již nyní se hovoří o tom, že za podobný status bojuje část filipínského ostrova Mindanao, kde žijí muslimové. Vznikne podle vás další Islámský stát (IS)?

Myslím, že poznámka o konci Islámského státu je trochu ukvapená. Jeho světový vliv, obzvláště na západní civilizace a náš dnešní život je čím dál, tím větší. Lavina migrantů ze Středního východu sebou přináší nejen nemocnou ideologii, ale i jejich operativní metody. Dnes Mindanao, zítra Francie, nebo Německo?

V Asii se v rámci obchodů hodně pohybujete. Vnímáte tam radikalizaci názorů zaštiťující se náboženstvím?

Během svých mnohých cest a času stráveného na Středním východě, v Jižní Asii a Africe, jsem nepřišel do styku s radikálními katolíky nebo protestanty, snažícími se násilně svrhnout tamní vlády a zavést právní řád zakládající se na křesťanství, Bibli a Desateru přikázání.

Jak byste se vypořádal s bojovníky IS, kteří se nyní jako ilegálové snaží vrátit do Evropy?

Hypotetické, ale poradím. Otevřít evropské Guantánamo třeba na Syltu (čtvrtý největší a nejsevernější ostrov Německa) pod dohledem Evropské komise, samozřejmě, vše podle Ženevské konvence.

Základna a věznice Guantánamo je USA stále vyčítána. Jsou tam porušována lidská práva, vězněni nevinní a USA to velmi pokrytecky provádějí na území Kuby. Jak na podobné výčitky reagujete?

Spojené státy americké, cíl a závist světa, vybudované evropskými emigranty na základech židovsko – křesťanského smýšlení jsou dnes nejsilnější a nejzodpovědnější mocí světa. Nesou břemeno chránit svobodu podnikání a svobodu slova, a to i těch, kteří nevědí, o čem mluví, za cenu, být za své činy pomlouvány i těmi, kteří dluží nejvíce.

Je správné, že chce český ministr obrany poslat vojáky na hranice s Ruskem, aby tam sloužili v rámci NATO?

Účast českých vojáků na takové akci by byla dobrým gestem, i když by NATO bez účasti a záštity Ameriky bylo bezvýznamné. Z devětadvaceti členů NATO pouze čtyři plní své závazky. Česká republika není jednou z těch zemí, které své závazky plní. Ovšem z Putina mají strach všichni, chránit může Amerika.

Jak moc sledujete předvolební klání v Česku? Vzpomenete se na nějaký výrok, chování či něco jiného ve zdejší politice, co vás hodně popudilo?

Žádný výrok kteréhokoliv politika ucházejícího se o vládní pozici v České republice ve mně nevzbudil negativní nebo pozitivní emoce.

Část lidí v Česku se v případě výhry hnutí ANO Andreje Babiše obává oligarchizace země, část vsází na miliardáře v domění, že krást nemusí a šel do politiky z čistého entuziasmu. Který tábor byste podpořil?

Žádný.

O ústavní stížnosti ještě není rozhodnuto, ale podle dosavadních slovenských soudních verdiktů je Andrej Babiš ve svazcích někdejší československé tajné policie StB veden jako její agent neoprávněně. Jak vnímáte podobné soudy s omilostňujícím verdiktem?

Svazky StB mluví samy za sebe. Všichni, kteří v nich byli vedeni, bez výjimky, se kompromitovali nějakým způsobem spoluprací s tehdejší státní bezpečností v době, kdy se jim to hodilo. Rozhodnuti dnešních soudů, které jednají v souladu s kontinuitou právních zákonů z období nadvlády komunistů, jsou urážkou pro statisíce těch, kteří prošli komunistickými žaláři, byli popraveni nebo umučeni. Jejich krev je na rukou estébáků a jejich přisluhovačů, kteří nejen že nebyli potrestáni, ale slouží ve vysokých funkcích této země a díky spolupráci s komunisty se těší blahobytu.
 

Miloš Zeman již ohlásil, že se zúčastní příští přímé volby prezidenta. Co si o tom myslíte?

Kdo je Miloš Zeman? Národ si zaslouží ty, které si zvolí.

reklama

autor: Jan Rychetský

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Přijedou a diví se: „Co máte ze života? Pořád pracujete.“ Řeší migraci už od 2015. Byla u všeho

4:44 Přijedou a diví se: „Co máte ze života? Pořád pracujete.“ Řeší migraci už od 2015. Byla u všeho

Přesně před týdnem oficiálně odstartovala koalice Přísaha a Motoristé sobě svou kampaň do eurovoleb.…